חודש יולי הציג נסיגה בהיקף גיוסי החוב, שהסתכמו ב-6.4 מיליארד שקל, ירידה של רבע ביחס לחודש המקביל אשתקד, ונפילה של כמחצית (45%-) ביחס ליולי שנת 2021.
אך מעניין לציין כי למרות הזינוק החד בסביבת הריבית בשנה האחרונה, חברות הנדל"ן "יצאו מההלם" וחזרו למרכז גיוסי החוב. מנתוני סקירת מידרוג לפעילות שוק החוב הקונצרני בחודש יולי, ניתן ללמוד כי הבנקים נעדרו מהגיוסים החדשים, לאחר שביצעו גיוסי חוב משמעותיים בחודשים קודמים, ובהיעדרם השוק מפגין חוזק יחסי בתנאים לא פשוטים.
● תורה של ישראל מתקרב: פיץ' צפויה לפרסם דוח חריף. מה יקרה לדירוג? | ניתוח
● הישראלים פספסו את העליות בבורסה: מה קרה לגיוסים ולפדיונות של קרנות הנאמנות ביולי?
מתחילת השנה גויסו בשוק החוב הקונצרני 50.9 מיליארד שקל - היקף כספי דומה לגיוסים בינואר־יולי אשתקד. נזכיר כי ריבית בנק ישראל החלה במגמת עלייה רק באפריל 2022, כך שהגיוסים בתקופה המקבילה בוצעו בתנאי שוק טובים הרבה יותר. בנטרול הסקטור הפיננסי, כלומר אם מסתכלים רק על גיוסי החברות הריאליות במשק, הרי שאלו הסתכמו ב־33.3 מיליארד שקל, עלייה של 9.5% ביחס לינואר־יולי 2022.
אבי שטרנשוס, מנכ"ל מידרוג, אמר לגלובס כי "בחודש יולי חווינו ירידה בהיקף ההנפקות ביחס ליוני, בעיקר עקב גיוסים נמוכים בסקטור הפיננסי. עם זאת, ניתן לראות שלמרות סביבה מאקרו־כלכלית מאתגרת ועלייה בסיכון האשראי במשק, שוק האג"ח הקונצרניות פתוח לגיוסים משמעותיים במגוון רחב של ענפים, בעיקר עבור חברות מדורגות".
אבי שטרנשוס, מנכ''ל מידרוג / צילום: יח''צ
הבנקים בחרו כנראה להמתין בצד בחודש יולי, אולם שטרנשוס מציין "אירוע מעניין שקרה בחודש החולף - חברת כרטיסי האשראי מקס גייסה אג"ח מסוג COCO (שהופכות להון במצבי כשל פירעון, גיוסים שעל פי רוב מבצעים גופים בנקאיים בלבד, ח"ש), זהו מצב נדיר, ולמעשה זו הפעם השלישית שגוף שאינו בנק מגייס באמצעות מכשיר כזה".
עוד בולטת מנתוני מידרוג ירידה משמעותית מתחילת השנה בגיוסים של מנפיקים שאינם מדורגים. כך חלק החוב שגויס ללא דירוג עמד על כ־10% מסך הגיוסים, בהשוואה לכ־18% בתקופה המקבילה אשתקד.
פיננסית בראש המגייסות, השאר ריאליות
ביולי נשמעו בשוק אמירות בדבר התאוששות מסוימת בענף הנדל"ן, אחרי שבשנה האחרונה "נכתשו" מדד ת"א בנייה ות"א מניב ישראל, בהשפעת עליית הריבית שמייקרת את המשכנתאות, וצפויה גם לדחוף לעלייה בשיעורי ההיוון (הקטנת שווי הנכסים), ורשמו תשואות שליליות של כ־17% וכ־20% בהתאמה. אולם ביולי עצמו שני המדדים טיפסו - מדד ת"א בנייה בכ־7.5%, ות"א מניב ישראל עלה 3.4%.
היקף ההנפקות מסקטור זה הסתכם ביולי ב־3 מיליארד שקל, ירידה של 25% ביחס ליולי אשתקד. מתחילת השנה גיוסי חברות הסקטור הציגו גידול של כ־4% בהשוואה לתקופה המקבילה לכ־18.4 מיליארד שקל.
בין המנפיקות הבולטות ביולי, ראשונה היא חברת הביטוח מגדל שגייסה 660 מיליון שקל. אחריה חברת האנרגיה המתחדשת נופר שגייסה 642 מיליון שקל, ושלישית אלבר שגייסה 470 מיליון שקל.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.