סערה בעקבות ציוץ שעלה היום ברשת והציג מסמך של הבנק לקבלת משכנתה בציבור החרדי. לפי המסמך, קבלת ההלוואה לרכישת דירה מסתמכת על תצהיר הכנסות החתום על ידי בית דין רבני או עורך דין. לטענת כותב הציוץ, נאור נרקיס, ראש תנועת "ישראל נאורה", מדובר בדרך מתוחכמת להלבנות הון שחור בחברה החרדית - דרך עמותות הגמ"חים הרבות.
חשוב להבין, כי משפחות רבות בחברה החרדית רוכשות דירה בין השאר על בסיס הכנסות שמתקבלות מקופות גמ"חים או מלימודים בכוללים, ולא על בסיס תלושי משכורת רגילים. אי לכך, הבעיה המרכזית של הבנקים המלווים היא להסתמך על אותן הכנסות ולוודא שהן יגיעו לאותם רוכשים באופן שוטף וקבוע, לאורך חיי ההלוואה, מה שהוליד כאמור את הצורך באותם תצהירים. יחד עם זאת, הטענה כעת היא שהכספים הללו הם למעשה הלבנות של הון שחור, דרך אותם גמ"חים וכוללים.
● בלעדי | משרד השיכון יחלק מענקים של 50 אלף שקל לרכישת דירה זולה. כך זה צפוי לעבוד
● ניתוח גלובס | מתמ"א 38 ועד מפעלים מזהמים: כך ישפיע ביטול עילת הסבירות על ענף הנדל"ן
נרקיס, שמועמד למועצת עיריית תל אביב-יפו בבחירות הבאות, טוען כי "כיצד נרשמים אותם כספים שחורים? כאן נכנסים לתמונה הכוללים. האברך מונחה, 3 חודשים לפני נטילת המשכנתא, להגיע לכולל שרשום כעמותה, לתת לו את הכסף השחור במזומן, ולקבל כנגד זה צ'קים שמעידים על זה שהוא קיבל תרומה כגמ״ח. כלומר - הכסף השחור מועבר לכולל שרשום כעמותה, והעמותה מוציאה לאברך צ'ק כאילו תורם יהודי או גמ"ח הם אלו שנתנו לו את הכסף".
מבנק מזרחי טפחות מסרו בתגובה כי "באשר לפרסום היום, המתייחס לתהליך אישור משכנתאות בחברה החרדית, חשוב להבהיר, כי בשל מאפייני השתכרות ייחודיים שיש בחברה הזו, הבנק לוקח בחשבון את הכנסות משק הבית, בין השאר גם מלימוד בכולל של אבי המשפחה. על מנת לוודא שמדובר בהכנסות קבועות ואותנטיות, הבנק דורש לקבל דפי חשבון מספר חודשים אחורה, על מנת לוודא שההכנסות עליהם הלווים הצהירו אכן מופקדות בחשבון הלוים באופן קבוע. בנוסף, דורש הבנק לקבל תצהיר של הלווים, בפני בית דין רבני או בפני עורך דין, שאלו אכן הכנסותיהם הקבועות".
בבנק הדגישו כי "בדרך זו מסייע הבנק גם לזוגות מהחברה החרדית לרכוש דירה, תוך הבנה למאפייניהם וצרכיהם הייחודיים". ובכל מקרה, ציינו שם, "הבנק הקפיד בעבר וימשיך גם בעתיד על התנהלות בנקאית תקינה, ובוודאי שאינו מאפשר התנהלות פסולה ולא-חוקית, מכל סוג שהוא. מזרחי טפחות כבנק הגדול והמוביל את תחום המשכנתאות בישראל, מקפיד לנהל תהליך חיתום יסודי ומקצועי, בכל בקשה למשכנתה מהבנק, בהתאם להוראות החוק ולכללי הרגולציה".
מבנק ישראל נמסר: "הוראות הפיקוח על הבנקים מעגנות כללים להכרה בהכנסה חודשית לצורך נטילת הלוואה לדיור מבנק מסחרי. על פי אלו נדרשים הבנקים המלווים לקבוע מדיניות ונהלים ליישום ההוראות, לרבות בדבר האסמכתאות הרלוונטיות להכנסה.
נהלים אלו נבחנים מעת לעת בתהליכי האכיפה השוטפים שמבצע הפיקוח על הבנקים, כפי שהיה גם במקרה זה.
"ככל שישנו מידע על מקרים פרטניים שבהם קיים ספק בדבר אי עמידה בנהלים שנקבעו ניתן לפנות בצירוף אסמכתאות לפיקוח על הבנקים והפנייה תטופל בהתאם".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.