1הודו בקוטב הדרומי של הירח
ויכוח קלאסי של שנות ה־60 היה מתחיל בשאלה איך אפשר להשקיע כל כך הרבה כסף בניסיון להגיע אל הירח, כאשר כל כך הרבה ילדים מתים ברעב בהודו.
השבוע התהפכה השאלה ההיא על ראשה: שלושה ימים לאחר שרכב חלל רוסי התרסק בניסיון לנחות בקוטב הדרומי של הירח, רכב חלל הודי נחת שם נחיתה חלקה, הראשונה מאז ומעולם. הודו, הענייה המרודה משכבר הימים, שמנהיגיה האמינו כי הגורל הועיד אותה להסתפק במועט, היא עכשיו מעצמת־על טכנולוגית.
''טיראנגה על הירח'', מכריז עיתון הודי למחרת הנחיתה ההיסטורית. ''טיראנגה'' הוא כינוי לדגל הלאומי
זה קרה בדיוק בזמן בשביל ראש ממשלת הודו, נרנדרה מודי, שהיה אחד מבאי ועידת הפסגה של Brics בדרום אפריקה. הוא עשה היפוך ניצחון באויר. "הצטרפו־נא אלינו למסע של פיתוח", הוא קרא, הבטיח שכלכלת הודו תגיע עוד מעט קט אל תמ"ג של חמישה טריליון דולר בשנה, והודו תהפוך ל"מנוע הצמיחה של העולם". השבוע זה נשמע סביר יותר מתמיד.
● פרשנות | שאלה של פרופורציות: לנחות ביוהנסבורג, או לנחות על הירח
2 פוטין נפטר מפריגוז'ין
שליט רוסיה היה השבוע ההיפך של מודי ההודי. לא זו בלבד שרכב החלל שלו התרסק ערב ועידת Brics, אלא שלמחרת הוועידה ההגנה האנטי־אוירית שלו הפילה מטוס נוסעים מדרום למוסקבה. אחד ההרוגים היה יבגני פריגוז'ין, הבעלים של "כוח ואגנר", האיש שמרד במשטר פוטין.
מדוע פוטין רצה לחסל את פריגוז'ין, זה די ברור. אבל ברור פחות מדוע היה עליו להפיל מטוס בטיסה פנימית לגיטימית, ולהרוג עשרה בני אדם. או אולי זה ברור בקונטקסט של פוטין: אמרגן של חיסולים מקצועיים, המרעיל בוגדים ויריבים באמצעים ביולוגיים וכימיים.
● מיד ימינו של פוטין לבוגד: התרסקות המטוס הרוסי וסימני השאלה
3 ומי לא בא לדיבייט במילווקי? דונלד
מערכת הבחירות לנשיאות, לפחות בתוך המפלגה הרפובליקאית, עומדת בעיצומה. השבוע היא נכנסה אל שלב הניפוי.
שמונה רפובליקאים, הטוענים למועמדות מפלגתם בבחירות של השנה הבאה, התייצבו בעיר מילווקי, כדי להתחרות על התואר המפוקפק מי־עדיין־רלוונטי.
"עדיין", מפני שכל הסקרים ללא יוצא מן הכלל מעניקים יתרון מוחץ לדונלד טראמפ על פני כל אחד ממתחריו ועל פני כולם גם יחד. סקר אחד השבוע העמיד את ההפרש על כמעט 50%. כה מוחץ הוא היתרון שטראמפ לא טרח לכבד את המעמד הזה בנוכחותו. אגב, למחרת הוא עבר תהליך פורמלי של מעצר לקראת משפטו בג'ורג'יה.
הניסיון מראה שוויכוחים מוקדמים מעניקים או גורעים תנופה, בייחוד בגיוס כספים, מה שמזרז את הנשירה. מתנגדי טראמפ בתוך המפלגה היו רוצים לראות מועמד־נגד יחיד, כדי לעזור למצביעים להתרכז, ולהכריח את טראמפ לצאת מלשכת הגזית. קשה להאמין שזה יעבוד.
טראמפ לא הגיע לדייביט של המועמדים הרפובליקאיים לנשיאות, אך תומכיו כן / צילום: ap, Morry Gash
4 מדינת הפשע המאורגן
משבר מערכתי ללא שיעור פוקד חלקים ניכרים של אמריקה הלטינית. אקוודור, בחלק הצפוני של אמריקה הדרומית, היא המרכז התורן.
על הבחירות האלה העיב עניין עיקרי אחד: פשיעה אלימה. אקוודור מחזיקה בשיא מקפיא דם: מספר הרציחות בה, יחסית לגודל האוכלוסייה, עלה מאז 2016 ב־500%. הסיבה העיקרית היא חדירתן העמוקה של כנופיות סמים, שזרועותיהן נשלחות עד ארה"ב ועד מערב אירופה. אקוודור חזרה וניסתה דבר־והיפוכו כדי להפחית את האלימות. לשווא. ערב הבחירות נרצח באור יום אחד המועמדים, שהיה הדובר הקולני ביותר נגד הכנופיות.
מה רופפת היא עכשיו הדמוקרטיה באקוודור, בעצם בכל אמריקה הלטינית. היא נוחלת כשלונות מצמררים כמעט בכל עניין, מחוק־וסדר ועד צדק כלכלי.
5הנסיך מצא את ניימאר
ההנחה שאפשר להאיץ את קצב ההתפתחות ולהגדיל את סיכויי ההצלחה באמצעות רכישת כשרונות אינה חדשה ואינה נועזת. זה היה ההיגיון העתיק של שכירי חרב ברומי, של מדענים נאציים בארה"ב- ושל שחקני חיזוק בסעודיה.
היא מומחית ותיקה בנסיונות לקצר דרך. לפני 50 שנה היא השתעשעה ברעיון של גרירת קרחונים מאנטארקטיקה להשקות את מדבריותיה.
שחקן הכדורגל ניימאר במדים של מועדון אל הילאל הסעודי / צילום: ap
עכשיו מנוי וגמור איתה להפוך לחברה מן המניין בליגת הארצות המפותחות. מה לנו תעודת כניסה מובהקת יותר אל הליגה הזו מאשר ליגת כדורגל מצליחה.
זה זמן מה שהליגה שלה מגלה כשרונות מבטיחים במקומות הבלתי צפויים ביותר: בקבוצות אירופיות עלומות־שם כמו ברצלונה, ריאל מדריד וליברפול. השבוע היא הציגה שחקן מבטיח ששמו ניימאר. מישהו שמע עליו? הוא קיבל מאה מיליון דולר. עכשיו נראה אם חזונו הפנטסטי של נסיך סעודי קצר־רוח יקפיץ את ממלכתו איזו כיתה, או שתיים, או עשר.
● למה שווה לסעודים לשלם יותר מ-300 מיליון אירו על ניימאר?
רשימות קודמות בבלוג וב-יואב קרני. ציוצים (באנגלית) ב-טוויטר.