מאז תחילת השנה מנהלים המשקיע דובי פרנסס ומנכ״לית פאפאיה גלובל עינת גז קרב מילולי ומתוקשר שהגיע היום (ג') לנקודת רתיחה: פרנסס, מייסד קרן ההשקעות גרופ 11 (Group11), אחת המשקיעות בפאפאיה גלובל, ומשתתף קבוע בתכנית ה"כרישים", שלח מכתב לכלל המשקיעים בחברה במטרה להציע להם את מניותיו בה בהנחה של 88% על שווי החברה כפי שנקבע לפני שנתיים בסבב גיוס גדול. פרנסס מציע את מניותיו בפאפאיה (Papaya Global) בתמורה ל-12.5 מיליון דולר, דבר שמשקף לחברה שווי של 444 מיליון דולר, רחוק מאוד מהשווי שקיבלה לאחר סיבוב הגיוס שנערך לפני כשנתיים, אז קיבלה תג מחיר של 3.7 מיליארד דולר.
● הסטארט-אפ הישראלי שניהל מו"מ למכירתו בכ-47% פחות מהשווי שלו
● ניתוח | מה מסתתר בתשקיף של חברת המשלוחים שוול סטריט מחכה לה?
בשגרת היחסים בין משקיע ליזם, מדובר במעשה שלא ייעשה: מעטים הם הפעמים בהן משקיעים מעמידים למכירה את מניותיהם בחברות הפורטפוליו בהנחה של כמעט 90%, ועוד עושים זאת בפומבי, במכתב שנשלח לעשרות משקיעים. לכאורה, העסקה מנוגדת למטרתו של המשקיע: להעלות את שווי החברה כמה שיותר מתוך מטרה לגרוף רווחים במעמד האקזיט או ההנפקה של החברה. אלא באמצעות העמדת המניות למכירה משיג פרנסס כמה מטרות בבת אחת: הפסקת התקשרותו עם החברה והיזמת העומדת בראשה, גם במחיר של רווח צנוע. על הדרך, הוא מגיש ליזמת נקמה קרה בדמות הערכת חסר של מניית החברה הפרטית, אשר שוויה ידוע רק למתי מעט משקיעים ודירקטורים.
היחסים ביניהם כוללים גם איום בתביעת דיבה
מסכת היחסים הבעייתית בין פרנסס לגז החלה בחודש ינואר האחרון, לאחר שהפכה גז לפעילה בולטת נגד החקיקה המשפטית שמובילה ממשלת נתניהו. גז קראה באמצעות ציוץ בטוויטר ליזמים ולאזרחים להעביר כספים לבנקים זרים מתוך חשש לחוסר היציבות לסביבה העסקית, ובאותו הערב ממש זכתה לביקורת מפרנסס שטען שגז יוזמת ״ריצה אל הבנק״ וקריאתה עלולה להביא למשבר פיננסי. באחד הראיונות שנתן לערוץ 13 הוא אף תיאר אותה כמי ש״פועלת מתוך גחמה פוליטית״. על דברים אלה זכה למכתב איום בתביעת דיבה מידיה של גז, שגם הוסיפה ותבעה אותו על שליחת דואר ספאם לאחר שלטענתה לא הסכימה לקבלם מלכתחילה.
מאז החלה מערכת היחסים בין השניים להתערער פסקו גם קשרי העבודה בין פאפאיה גלובל לגרופ 11, כך לפי המכתב ששלח פרנסס. ״מאז תחילת 2023 גרופ 11 סובלת מקשיי תקשורת עם הנהלת החברה ואינה מצליחה לקבל את המידע המלא על פעילותה של החברה ועל ענייניה״ כתב המשקיע. ״אף שהחברה מחויבת למסור מידע בנוגע לענייני החברה ואף שהקרן זכאית להיות מוזמנת לכל המפגשים והדיונים הרשמיים ולקבל את כל המידע והמסמכים - כל אלה אינם מקוימים מאז מאי 2023״.
הקש ששבר את גב הגמל, לדבריו של פרנסס הוא ״חבלה של מנכ״לית החברה במכירת אחזקותינו בחברה, בכך שהיא מסרבת לשתף פעולה לא רק עמנו אלא גם עם צדדים שלישיים ואחרים ולמסור את המידע שנדרש על מנת לאפשר עסקת מכירה״.
פרנסס מציע למכור את מניות פאפאיה גלובל ב-12.5 מיליון דולר לפי שווי חברה של 444 מיליון דולר, הנחה של 88% ביחס לשווי החברה האחרון מספטמבר 2021, שעמד, כאמור, על 3.7 מיליארד דולר. במידה והחברה תגיע למכירה או הנפקה בסך של מעל למיליארד דולר, מבקש פרנסס תמורה נוספת של 15.6 מיליון דולר, בשל תנאי העדיפות בפירוק שיש לקרן. לאחר שמכר בעבר מניות בחברה בהיקף של 12.6 מיליון דולר בסיבוב סקנדרי מוסדי, יוכל פרנסס לרשום החזר של פי 3.1 על ההשקעה המקורית בחברה - 13 מיליון דולר - בתנאי, כמובן, שהערכותיו יתבדו ושווי החברה יעלה חזרה מעלה. כך מצפה פרנסס לרשום רווח גם לאחר המכתב הטעון למשקיעי פאפאיה.
דובי פרנסס זכה גם לביקורת מצד בכירי הייטק רבים ממובילי מחאת ההייטק - בהם ארז שחר וסיוון שמרי דהן מקרן קומרה ורונה שגב מקרן TLV פרטנרס - על כך שהוא מבקר את גז בזמן שהוא משמש כמשקיע בחברה שלה, וכן על כך שנפגש עם ראש הממשלה בנימין נתניהו על מנת להתוות תכנית שתשתף את המוסדיים בהשקעות בהייטק, יחד עם מקורבו שלומי פוגל, בזמן שכל בכירי מחאת ההייטק מקפידים שלא להיפגש עמו. בעת שאירח את בכירי חברת OpenAI בישראל, הפגיש אותם עם שר החינוך יואב קיש וזכה להפגנות של מחאת עובדי ההייטק מחוץ למשרדיו. בראיון שנתן לגלובס מיד לאחר מכן, אמר פרנסס כי ״ההפגנות חשובות, אפילו נכחתי בחלקן, אבל אני מסתכל על שנת 2030 - אנחנו חייבים להפנות את תשומת הלב לדברים אחרים, אנחנו במצב חירום לאומי״.
כעקיצה למבקריו, שלח פרנסס הצעה לשותפים בקומרה וב-TLV לרכוש את המניות שלו במחיר נמוך, ואף הוסיף שבמידה והצעתו לא תיענה, היא תוצע לצדדים שלישיים שלא פירט את זהותם.
האם פאפאיה באמת שווה 444 מיליון דולר
דקות לאחר שפורסם דבר קיומו של המכתב הסכימה גז לרכוש את מניותיו של פרנסס, יחד עם כמה משקיעים נוספים המהווים חלק מקבוצת ההשקעות שלה. על פי ההערכה מעוניינים גם משקיעים נוספים בחברה - כמו סר רונלד כהן - ברכישת מניותיו של פרנסס.
אך האם פאפאיה באמת איבדה קרוב ל-90% משוויה והיא שווה סך הכל 444 מיליון דולר - סכום כמעט זהה לזה שגייסה מאז הקמתה? בנקאי השקעות איתם שוחחנו מעריכים כי מדובר בשווי נמוך למדי שאינו מוצדק. המתחרה הגדולה שלה, דיל (Deel) של היזם הישראלי אלכס בואזיז קיבלה בתחילת השנה תג מחיר של 12 מיליארד דולר, מכפיל של פי 40 על הכנסות שנתיות המוערכות בכ-300 מיליון דולר, כך על פי פורבס.
קצב ההכנסות השנתי של פאפאיה גלובל אינו ידוע ולפי ההערכה הוא עומד על מעל ל- 100 מיליון דולר בשנה, ועל כן יכולה לקבל שווי של מיליארדי דולרים, במידה ושיעורי הצמיחה שלה גבוהים מספיק. על שיעורי הצמיחה של שתי החברות עשוי להעיד גרף הגידול במספר העובדים ברשת החברתית לעובדים לינקדאין: דיל צמחה בשנה האחרונה ב-320% ל-6,300 עובדים לערך. פאפאיה צמחה ב-8% בלבד בהיקף כח האדם שלה.
לגלובס נודע כי בשוק מניות הסקנדרי הוצעו למכירה מניות שלה - ככל הנראה על ידי עובדים ותיקים או משקיעים קטנים, במחירים ששיקפו לחברה שווי של 2 מיליארד דולר. פאפאיה סירבה לכל העסקאות האלה, ונכון להיום היא ממשיכה להתנגד לכל מכירה של מנייה בשוק הפרטי. מהחברה נמסר: "פאפאיה גלובל היא מובילת שוק עולמית בתחום השכר שממשיכה לצמוח בשיעור צמיחה גבוה שנה אחרי שנה. פאפאיה גלובל פנתה בעצמה לגרופ 11 כבר לפני מספר חודשים והציעה לרכוש מהם את כלל האחזקות, ועינת אישית מובילה קבוצת משקיעים לרכישת כלל המניות, כל ניסיונות ההשחרה של עינת על ידי פרנסס לאחר התבטאויותיו האחרונות מגוחכים. המכתב נשלח לתקשורת לפני שהגיע לחברה ומעיד על התנהלותו של פרנסס שבוחר להעדיף את מלחמותיו האישיות על פני טובת משקיעיו. קבוצת המשקיעים בראשות עינת גז שמחה לקנות את המניות במחיר מציאה. כמו שנאמר סוף מעשה במחשבה תחילה".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.