הכוונה של רשות שוק ההון לצמצם את זכויות המבוטחים הסיעודיים בקופות החולים בשל התרוקנות הקרנות המיוחדות שהוקמו לשם כך, הציפה שוב אל פני השטח את המשבר העומד בפני תושבי ישראל שיזדקקו לכיסוי סיעודי.
● שאלות ותשובות | מי ייפגע מקיצוץ הקצבה הסיעודית של מבוטחים בקופות חולים, ומהי החלופה?
● ההסתדרות לשרי האוצר והעבודה: מנעו את הקיצוצים המתוכננים בביטוח הסיעודי של קופות החולים
כזכור, לאחר שנודע שהקרן הגדולה בישראל, זו של קופת החולים כללית, בדרך להתרוקן בתוך מספר חודשים, ברשות הורו לקופות לבצע הפחתה של 600 שקל בתגמולי הביטוח החודשיים. כיום, מבוטח בביטוח סיעודי באמצעות קופות החולים זכאי לתגמול חודשי בסכום של עד 6,100 שקל, כאשר כוונת הרשות היא שזה יופחת ל־5,500 שקל. בנוסף, תקופת ההמתנה (פרק הזמן המינימלי בו מבוטח חייב להיות מוכר כזכאי לתגמול בגין מצב סיעודי), תוארך מחודשיים לחצי שנה.
המשמעות: רק מבוטחים שתקופת הזכאות שלהם לתגמולים נמשכת יותר מחצי שנה יהיו זכאים לקבל אותם. ברשות מציינים כי גם לאחר הארכת תקופת ההמתנה, הצפי הוא שמרבית התביעות בביטוח הסיעודי ישולמו.
הצעד הזה, למרות שהוא הכרחי בטווח הקצר על מנת להמשיך לתת מענה למבוטחים, הוא כואב וגם לא יספיק על מנת לתת את הכיסוי הסיעודי בטווח הארוך. מנכ"ל משרד הבריאות, משה בר סימן טוב, חשף היום (ג') את התוכניות של משרד הבריאות להציל את הכיסויים הסיעודיים.
"הצעד של הרשות מרוקן מתוכן את הביטוח הסיעודי עבור חלקים גדולים מהציבור"
"סל הפתרונות צריך להיות דומה לזה שקיים בעולם של חיסכון ארוך־טווח. רובד בסיסי אוניברסלי שניתן על־ידי המדינה - כמו שיש קצבת זקנה, תהיה קצבת סיעוד. כיום, יש מבחני הכנסה שצריך יהיה לשפר אותם. מעבר לזה, בעולם החיסכון ארוך־הטווח יש חוק שכל אדם חייב לחסוך. אותו דבר צריך לעשות גם בעולם הסיעודי. מעבר לכך, אפשר לעשות רבדים סוציאליים או פרטיים, אבל הבסיס צריך להיות מוסדר בדרך הזאת", אמר בר סימן טוב בכנס של חברת עדיף.
נזכיר כי הממונה הקודם על שוק ההון, משה ברקת, ניסה לקדם הצעה לשלב בין השניים, ולאפשר להוסיף רובד של כיסוי סיעודי מתוך ההפקדות הפנסיוניות, אך הצעה זו לא הבשילה לכדי חקיקה או הוראות רגולטוריות.
באשר להצעה של רשות שוק ההון, מנכ"ל משרד הבריאות התנגד אליה נחרצות ואף הורה לקופות החולים שלא לשווק את הפוליסות המקוצצות. ההצהרה הובילה לחלופת מכתבים חריפה בינו לבין מ"מ הממונה על שוק ההון, עמית גל, שטעו מצדו כי מדובר בהתערבות שאינה בסמכותו של בר סימן טוב.
מנכ"ל משרד הבריאות נשאל על כך על ידי מנכ"ל עדיף, יובל נוריאל. "פסלנו את הצעד של הרשות כי עבור חלקים מאוד גדולים מהציבור, הוא מרוקן מתוכן את הביטוח הסיעודי. לומר לקשיש סיעודי, ששילם כל החיים את הפרמיה והוכר כקשיש סיעודי, תמתין חצי שנה עד שתקבל את הקצבה הסיעודית - זה בעיניי בלתי־אפשרי לעשות. צריך לבצע צעדים שידייקו את המענים וגם יש להם מחיר ברמה הציבורית. אנו מודעים לדבר הזה, אבל הם לא יכולים להיעשות באופן רוחבי כלפי כל האוכלוסייה בלי שום אבחנה".
"נכונים לטפל היכן שהתקצוב של הממשלה לא היה נכון"
בר סימן טוב התייחס גם לבעיה התקציבית של בתי החולים הממשלתיים, שמנהליהם שלחו לאחרונה מכתב לראש הממשלה ולשר האוצר, אך לא קיבלו מענה ממשרד הבריאות עד עתה.
"אנחנו בשיח עם מנהלי ארגונים במערכת הבריאות. לא עושים זאת בחלופת מכתבים דרך התקשורת. אני יושב איתם גם השבוע ואנחנו אומרים למנהלי בתי החולים, אתם חייבים לעמוד במסגרת התקציבית שניתנה לכם. זה חובה שיש לכל מנהל של ארגון גדול ורציני, ובמערכת הבריאות התברכנו בכך שיש לנו מנהלים מהמובילים שיש. אך מצד שני, איפה שאנחנו מוצאים שהתקצוב של הממשלה לא היה נכון, כי היו התפתחויות שגררו הוצאות בלתי־צפויות, אנו נכונים לטפל גם בדבר הזה", הוא אמר.
בר סימן טוב הוסיף כי "הצרכים תמיד יהיו יותר גדולים ממה שאנו יכולים לספק וזו תמיד מלאכה מאוד כואבת לדאוג שהמערכת תהיה באיזון. מצד שני, איפה שהמערכות יוצאות מאיזון, המחיר שאנו משלמים על כך אחר כך יכול להיות הרבה יותר כואב, כמו שקרה בתחום הסיעוד. לכן, יש חשיבות מאוד גדולה לשמור על האיזונים כבר עכשיו".
גזרה נוספת עמה הוא מתמודד בימים אלו, היא הצהרות של יותר ויותר רופאים שבודקים אפשרות לעשות רילוקיישן, או כאלו שלומדים רפואה בחו"ל ולא רוצים לחזור לישראל, בשל החקיקה המשפטית שמקדמת הממשלה.
"אנו מנהלים את השיח ישירות עם הרופאים ובשיח הישיר אנו אומרים להם מה שאנו אומרים בכל מקום. זאת לא רק המערכת הטובה בישראל - אלא מערכת הבריאות מהטובות ביותר בעולם. מבחינתנו, היא המערכת שמהווה חיבור אולטימטיבי בין כל חלקי האוכלוסייה, כי אין עוד מערכת שבה הקיום המשותף שלנו כחברה, על כל הרכיבים, אינו רק אילוץ שאנו חיים איתו - אלא ממש אידיאל", הוא הסביר.
"אנו אומרים להם שהרופאים במדינת ישראל, אלו שישבו פה קודם ואלו שישבו אחר כך, קובעים מדיניות כמוני. החשש המרכזי שלהם הוא שיכתיבו להם במי לטפל קודם ובמי לטפל אחר כך, ושיתערבו באמת בשיקול הדעת המקצועי. אנו מבטיחים להם שנעשה הכל כדי שהשיקולים שיובילו את המערכת יהיו שיקולים מקצועיים, קליניים ואתיים. מעבר לכך, כמו שאמרתי, כל אדם בתפקיד שלו מוביל מדיניות. וביחד, כולנו נשמור על המערכת הזאת לעוד הרבה מאוד שנים קדימה".
"לא רואים עלייה בהידבקות בקורונה שצריכה להדאיג"
בסיום דבריו, התייחס בר סימן טוב לחשש שעלה מפני עלייה במקרי הידבקות בקורונה וביקש להרגיע את הציבור. "כרגע אנחנו לא מזהים עלייה שצריכה להדאיג אותנו או את הציבור ולשנות את ההנחיות שלנו. יש עלייה בכל העולם, אבל היא לא מייצרת תחלואה קשה כרגע ולא מייצרת עומס אשפוזים. לכן, ההנחיות שלנו לציבור הן דבר ראשון שמיד אחרי החגים תתחיל עונת החיסונים גם לשפעת וגם לקורונה. אז כל מי שנדרש בכך - לכו וקחו את החיסונים שלכם. שנית, תמיד טוב לשמור על הזהירות. מי שרוצה להגן על עצמו עוד יותר, כי הוא מדוכא חיסון או צרה אחרת, אפשר גם לשים מסיכה בחללים סגורים. אבל בגדול, ברמה הלאומית, לא רואים בנקודת הזמן הזאת עלייה כלשהי (בהידבקות)".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.