לא קל למצוא תשואות תחרותיות בשוק המניות בימינו. מבחינת משקיעים שלא חוששים מסיכון, חברות לפיתוח עסקי (BDC, Business development companies) הן אפשרות יוצאת דופן.
חברות כאלה לרוב מגייסות כספים ממשקיעי מניות ציבוריים, שאותם הן מלוות הלאה לחברות קטנות, בדרך כלל פרטיות. אחרי שבנקים נסוגו ממתן הלוואות לאחר המשבר הפיננסי ב־2008-2009, ואחר כך שוב במרץ השנה בעקבות הקריסה של כמה בנקים בגודל בינוני שהיו נותני הלוואות, חברות פיתוח עסקי החלו ממלאות את החלל שנוצר.
● האיש שנלחם במונופול של מיקרוסופט, שב לביהמ"ש להגן על גוגל
● UBS וממשלת שוויץ מציגים: הנחת ענק על חשבון המשקיעים
ה־BDC מספקות למשקיעים פרטיים הזדמנות להיכנס לשווקים פרטיים עם תשואה גבוהה שלרוב פתוחים רק בפני מוסדות גדולים ומתוחכמים. החברות הללו משלמות לפחות 90% מהריבית שהן מקבלות בדיבידנדים במזומן, בדומה לקרנות השקעה בנדל"ן, מה שמוסיף לפופולריות שלהן בקרב משקיעים קטנים.
תשואת דיבידנד דו ספרתית היא נורמה בתעשייה הזו. Blue Owl Capital, למשל, מציעה תשואת דיבידנד עתידית של 11.8%, על בסיס התשלום האחרון שעשתה. New Mountain Finance ו⁻Oaktree Specialty Lending מציעות דיבידנדים של 11.3% ו⁻10.8%, בהתאמה.
לשם השוואה, איגרת חוב של ממשל ארה"ב ל־10 שנים - הנחשבת לרוב כחפה מסיכונים - נותנת תשואה של 4.29%. קרנות כספיות מאוד בטוחות משיאות כ⁻5.16%, על פי Crane Data, בעוד שקרנות סל המתמקדות בהלוואות בדירוג ספקולטיבי המשמשות בעיקר למימון רכישות בחברות ותאגידים נותנות תשואה של כ⁻8.6%.
מס מוגדל וסיכון קשיי פירעון
התשואות השמנות של חברות פיתוח עסקי הן אליה וקוץ בה: שלא כמו איגרת חוב סטנדרטית במחיר נקוב, תשלומי הדיבידנד מ־BDC אינם חקוקים באבן. מה שבעלי המניות מקבלים בפועל תלוי במה שהרוויחה ה⁻BDC מההשקעות שלה. חברות כאלה לעתים בסופו של דבר משלמות דיבידנדים קטנים יותר - או גדולים יותר, מהצפוי. כמו כן, לרוב נגבה מהדיבידנדים מס גבוה יותר מהמס המשולם על דיבידנדים של מרבית החברות.
איפה הסיכון? חברות פיתוח עסקי לרוב לא מצליחות היטב בתקופות מיתון. ההכנסות שלהן נפגעות בכל פעם שחברה שבה השקיעו מחמיצה תשלום של החזר הלוואה. זה גורם לכך שמבחינת המנהלים, הימנעות מהפסדי אשראי היא השיקול העליון.
"אנו נמנעים מכל תחום של הכלכלה שנמצא בירידה בעולם, או שהוא מחזורי או תנודתי מדי", אמר ג'ון קליין, נשיא ומנכ"לNew Mountain . הקרן שלו, לדבריו, תבדוק לעומק כל תחום פעילות בין שנה וחצי לשנתיים בטרם תחליט להשקיע בחברות בו.
חברות פיתוח עסקי נכנסו לקשיים בפרוץ מגפת הקורונה, כשהעסקים שקיבלו מהן הלוואות התקשו להשתקם אחרי הסגרים. לפיכך הן נסוגו ממתן הלוואות חדשות והתמקדו בתמיכה בהשקעות הקיימות שלהן שנקלעו לסכנת חדלות פירעון. מניות של כמה מחברות הפיתוח העסקי הגדולות ביותר איבדו כמעט חצי משוויין ברבעון הראשון של 2020, וממשלת ארה"ב הציעה אז סיוע זמני שיאפשר לחברות להמשיך להעמיד הלוואות בתקופה הזו.
"כש⁻BDC נעשו גדולות יותר, כעת אנו יכולים להציע מימון לחברות הרבה יותר גדולות והרבה יותר חשובות מפעם", אמר קרייג פאקר, מנכ"ל Blue Owl Capital. "כיום, אנו נותנים הלוואות לחברות שכל גוף בתחום היה רוצה לממן". Blue Owl מעניקה הלוואות לכמעט 200 חברות בהיקף כולל שמגיע לכ־13 מיליארד דולר.
חברות פיתוח עסקי יכולות לסגור מתן הלוואה מהר יותר מבנק, אומרים כמה מנהלים בתעשייה. כתוצאה מכך, החברות הלוות לעתים קרובות מוכנות לשלם ריביות גבוהות יותר עבור ההליך המהיר והסבירות הגדולה יותר לקבל הלוואה.
"אנו יכולים לקבל אשראי פרטי תוך ארבעה עד שישה שבועות", אמר מאט סטיוארט, מנכ"ל ב⁻Oaktree Specialty Lending. "יש לזה ערך מבחינת המנפיקים".
"באין מיתון - הגיוני להחזיק במוצרים האלה"
העלייה בריביות הייתה טובה לתחום. כ⁻80% מנכסי BDC הם הלוואות בריבית צפה, על פי רוברט דוד, אנליסט בכיר ב⁻Raymond James. המשמעות היא שחברות מקבלות הכנסה נוספת מההלוואות שלהן כשהריבית עולה, כל עוד נוטלי ההלוואות מחזירים תשלומים בזמן. "התסריט הטוב ביותר לתחום הוא ריביות שהן גבוהות דיין, אבל לא גבוהות מדי עד שהן גורמות ללחץ כלכלי", אמר דוד.
מדד S&P BDC, שכולל 39 חברות מונפקות, עלה ב⁻18.1% השנה (כולל דיבידנדים), ביצועים מעט טובים יותר משל ה⁻S&P 500 שעלה בתקופה זו ב־⁻17.5%.
לחברות במדד ה⁻BDC שווי שוק ממוצע של 1.4 מיליארד דולר, והגדולה ביניהם, Ares Capital Corp, היא בעלת שווי של כמעט 11 מיליארד דולר.
מניות BDC לא נמצאות בהרבה מוצרי השקעה נפוצים. כללי רשות ניירות ערך קובעים שכל קרן נאמנות או קרן עוקבת־מדד שיש בבעלותה חברות פיתוח עסקי, תדווח על עמלות הניהול שגובה החברה כהוצאה של הקרן. זה מעלה את יחס העלות המדווח על ידי הקרנות ובתורו מגביל את הריבית ממוסדות בתחום.
משקיעים ותיקים בענף הזה אומרים שההכנסה הנוספת מ־BDCs שווה את זה, כל עוד מבינים לעומק את הסיכונים.
"אם אנחנו הולכים לקראת מיתון, המניות האלה יהיו בירידה", אמר רנדי רושמן, פנסיונר מתחום הפיננסים וההשקעות מאילינוי, שמשקיע באופן מקצועי ויש בבעלותו מניות של כמה BDCs, כולל Oaktree. "אם אנשים טועים, ואנחנו לא בדרך למיתון עמוק או מיתון בכלל, יש היגיון רב בהחזקת המוצרים האלה".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.