השבוע חל התאריך האחרון לפרסום הדוחות הכספיים למחצית הראשונה בבורסה בתל אביב. רק חברה אחת בלבד לא עמדה בכך: שותפות המו"פ הייב 2040 , והמסחר במניותיה הושעה בשל כך. מחיר המניה טרם השעייתה מגלם לחברה שווי זניח, של 4 מיליון שקל בלבד, לאחר שהמניה איבדה 85% מערכה מאז ההנפקה ביוני 2021. ההשעיה תימשך עד 48 חודשים, שלאחריהם אם לא תסדיר השותפות את ענייניה היא תימחק סופית מהבורסה.
● העסקה הביטחונית שהזניקה את המניה הישראלית ב-35%
● התשואה על אג"ח עלתה, המניות ירדו, ועדיין האטרקטיביות בשוק נמוכה
התפוגגות הייב 2040, שנותרה ללא כסף בקופה, מתרחשת בד בבד עם קריסת עסקיו של מי שנחשב לרוח החיה ולגב הפיננסי שלה, תומר אבנון. השותפות הוקמה כזרוע השקעות המו"פ של קבוצת אבנון, שפעלה עד לקריסתה לאחרונה בתחומי ביטחון הפנים והסייבר. השותפות נועדה להשקיע בחברות טכנולוגיה חדשניות העוסקות בתחומי סייבר, ערים חכמות, וביטחון פנים.
הייב 2040
פעילות: השקעות מו"פ בתחומי ביטחון פנים וסייבר
היסטוריה: הונפקה ב-2021 כזרוע הון סיכון של קבוצת אבנון, שהתפרקה השנה. גייסה 32 מיליון שקל בבורסה וביצעה שלוש השקעות הון סיכון
נתונים: בשותף הכללי בשותפות שולט תומר אבנון ומושקעים בו גם רני צים ויניב בנדר מפסגות. החברה פועלת ללא יו"ר ומנכ"ל
מלבד אבנון, היו מעורבים בשותפות עוד שורה של דמויות בולטות בעולמות הביטחון והסייבר. ועדת ההשקעות של השותפות כללה את מפכ"ל המשטרה לשעבר יוחנן דנינו (שאף שימש כיו"ר השותפות בעת הנפקתה), מנכ"ל התעשיה האווירית לשעבר יוסי וייס, ובוקי כרמלי, ראש הרשות הלאומית להגנת סייבר. גם ראש המוסד לשעבר תמיר פרדו השתתף בפגישה של ועדת ההשקעות. דנינו התפטר מתפקידו כיו"ר ביולי השנה, ותפקידו לא אוייש מאז. בד בבד התפטר גם המנכ"ל אבי כוכבא, לשעבר מפקד ממר"מ ובכיר בבנק הפועלים, ומנכ"ל חטיבת הפינטק של קבוצת אבנון.
גם בהנפקת הייב 2040 (HIVE 2040) השתתפה גלריה מפוארת של משקיעים שכללה את בעלי בית ההשקעות פסגות רני צים ואת מנכ"ל פסגות יניב בנדר, חברת השקעות הקשורה למייסד ומנכ"ל Wix אבישי אברהמי, וחברת טוגדר השקעות. כיום 25% ממניות השותפות מוחזקים ע"י השותף הכלל שבו מחזיק תומר אבנון לצד צים, יניב בנדר מנכ"ל פסגות וגורמים נוספים.
זרוע ההשקעות של קבוצת אבנון
הייב 2040 הונפקה כאמור ביוני 2021 וגייסה 32 מיליון שקל. השותפות הוגדרה כזרוע השקעות של קבוצת אבנון כאשר ניתנה לאחרונה שליטה מלאה בהחלטות המתקבלות בשותפות. עוד לפני ההנפקה היא הצהירה על כוונתה להשקיע בשלוש חברות מטרה: איי אקס דאן, נאננולוק סקיוריטי ו -Viisights Solutions. היא השקיעה עד היום כ-9 מיליון דולר בחברות הללו, פחות או יותר הסכום שגוייס בהנפקה.
קבוצת אבנון שהוקמה ב-1989 העסיקה כ-300 עובדים לפני קריסתה לאחרונה. היא פעלה בעיקר בייצור של רחפנים, חיישנים ומוצרי ביטחון מבוססי חומרה נוספים. בשנה האחרונה הקבוצה נקלעה למצוקה תזרימית ולפני כמה חודשים החלה במו"מ להסדר עם נושיה, לאחר שצברה חובות בהיקף של כ-200 מיליון שקל.
בד בבד, החלה גם השותפות הייב 2040 להתפרק בשנה האחרונה, לנוכח היעדר מזומנים בקופה יוכלו לכסות את חובותיה והיעדר תמיכה כספית מצד קבוצת אבנון. בתוך כך התרחש בחברה גל התפטרויות של נושאי משרה, ביניהם גם דירקטורים ודח"צים. השותפות הצהירה כי אין ביכולתה להסתמך על תמיכה מקבוצת אבנון, בעלת השליטה בה, וזאת בניגוד להתחייבות שנתנה הקבוצה לחברה במרץ 2023.
כשלושה חודשים לאחר התפטרות המנכ"ל, היו"ר וחברי הנהלה נוספים, הנהלת השותפות כוללת כעת רק דירקטור בלתי תלוי ושני דירקטורים נוספים, שאחד מהם הוא תומר אבנון עצמו, ללא דח"צים. מספר אספות בעלי מניות שזומנו כדי לדון במצבה העגום של השותפות הסתיימו מבלי שנדונו כל הנושאים, ולא דווח על מסקנות. השותפות פרסמה באוגוסט הזמנה להצעות רכישה לחברה, ובדיווח צויין כי היו מתעניינים, אך מאז השותפות לא דיווחה על התפתחויות במישור זה.
נכון לסוף 2022 לחברה היו 2,000 דולר בלבד בקופת המזומנים ושווי החזקותיה בחברות הבנות עמד על 7.7 מיליון דולר על פי הערכותיה. ההפסד הנקי לתקופה עמד על 2.4 מיליון דולר, בעיקר בשל שערוך השקעות. על פי הדוחות הללו , קבוצת אבנון נמנעה ממשיכת דמי ניהול עד להתייצבות מצב השותפות ואף הבטיחה במרץ 2022 הלוואה לחברה, אך לא יכלה לעמוד בכך.
הכישלון של שותפויות המו"פ
הקשיים של שותפות המו"פ הייב 2040 התרחשה אמנם בנסיבות מיוחדות, אבל הגורל שלה לא שונה מזה של רוב שותפויות המו"פ שהונפקו רקע כסף זול שחיפש הזדמנויות בתחומי הטכנולוגיה בשנת 2021. השותפויות הוקמו בתקופה שבה הריביות היו נמוכות וחלופות ההשקעה היו מעטות, ומנגד שווי חברות הטכנולוגיה הרקיע שחקים בתקופה של פוסט משבר הקורונה.
בבורסה בת"א זיהו כי הציבור מעוניין להיחשף לסקטור ההייטק גם בשלבים מוקדמים של פיתוח הטכנולוגיה, וקידמו את הנפקתן של שותפויות המו"פ (בסה"כ הנפיקו 14 כאלה) כדי לאפשר "לציבור הרחב ליהנות מהצלחת הטכנולוגיה הישראלית באמצעות הבורסה באופן שקוף, נזיל וזמין".
השותפויות מצידן, הבחינו השקעות במגוון מיזמי טכנולוגיה מבטיחים, קישטו את ההנהלות שלהן בשמות נוצצים מעולמות העסקים ובאנשי מקצוע מובילים בתחומם, אך די כצפוי, רובן טרם הגיעו להצלחות או מימושים משמעותיים, והמשקיעים כבר הספיקו להתייאש.
"הכלי החדש של שותפויות המו"פ לא צלח בבורסה לניירות ערך בתל אביב", מסר דירקטוריון השותפות מנרה ונצ'רס בנספח שהוגש להצעה למימוש השקעות השותפות וחלוקת התמורה שתתקבל למשקיעים בתחילת השנה. הוא הסביר זאת ב"קושי של שוק ההון לתמחר חברות טכנולוגיה פרטיות, העדר ניסיון בנושא והמידע המוגבל הנמסר על ידי החברות הפרטיות ומדווח על ידי השותפויות. גודלן הקטן יחסית של השותפויות גורר בעקבותיו סחירות נמוכה, בנוסף למצב השווקים הפיננסיים".
במהלך התקופה שחלפה מאז אותן הנפקות חלק שינוי דרמטי לרעה במצב השוק והתיאבון של משקיעים לסיכון פחת משמעותית. שותפויות המו"פ, למעט אחת (ביומיט) איבדו בדרך כלל חלק ניכר מערכן בהנפקה ונסחרות כיום בשוויים זניחים. הן עדיין מחזיקות בחברות פורטפוליו שחלקן עשויות להצליח בעתיד, אבל כמודל, מדובר בניסוי לא מוצלח, בלשון המעטה, של הבורסה בת"א, ואבדן ערך משמעותי למשקיעים.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.