המלחמה מול חמאס ברצועת עזה עודנה בעיצומה, וכבר נראה שתפיסות ביטחוניות רבות בהן מערכת הביטחון החזיקה בשנים האחרונות עומדות במבחן. בהיבט זה, יש הטוענים שהלוחמה הנוכחית ברצועה מהווה נקודת מבחן קריטית לעתידה הביטחוני של מדינת ישראל.
● חודש ללחימה: מה העלויות הצבאיות והאזרחיות ואיך יושפעו הגירעון והצמיחה
● ראיון | הבכיר שסבור: "ישראל מפתיעה את חמאס, חייבים גם לחסל את הבכירים"
אחד מהם הוא תא"ל במיל' אפי איתם, ששימש בעברו בשורת תפקידים בכירים בצה"ל, ביניהם מח"ט גבעתי, מפקד סיירת גולני ומפקד עוצבת הגליל ואף כיהן כשר וחבר כנסת מטעם המפד"ל בממשלות הימין.
תא''ל במיל' אפי איתם / צילום: יותם פרום
מלבד הקונספציה הצבאית, איתם מאמין שמאז טבח ה־7 באוקטובר החברה הישראלית עוברת תהפוכה משמעותיות, שאינן מסתכמות בהיבט המלחמתי, אלא הרבה מעבר לכך.
"הקונספציה שקרסה היא לא רק הביטחונית"
"למלחמה הזו צריך לקרוא 'משיב הרוח'. בעיקר כי היא משיבה לנו את הרוח הציונית, היהודית והלאומית, את הערבות ההדדית ואת הביחד", אומר איתם בשיחה עם גלובס. "עצוב שהיה צריך אסון כה גדול, אבל בואו נזכור איך התנהלו כאן החודשים שלפני הטבח בשביעי לאוקטובר מבחינת הפילוג הפנימי בעם".
בעיניי רבים, איתם נחשב לקול בולט ולמבקר חריף של התפיסות הקיימות במערכת הביטחון, וכך הוא עושה גם הפעם. "מה שקרה בשבת השחורה בעצם ניפץ את הקונספציה שהייתה קיימת עד אותו רגע. חשבנו במשך שנים שאולי שכנות טובה של סיוע כספי, הכנסת פועלים, של 'הכלה' - תביא לכך שהברבריזם והרוע של חמאס ותומכיו יעבור מן העולם. מתברר שלא רק שהוא לא עבר אלא הוא התגבר ושגשג.
"הקונספציה שקרסה היא לא רק צבאית או ביטחונית אלא גם תרבותית", הוא מסביר. "חשבנו שהצד השני חושב כמונו, שהוא פועל בכלים שלנו, וזה פשוט התברר כלא נכון. כמובן שגם חשבנו שתהיה לנו הרתעה, חשבנו שגדר תעצור את הטירוף שראינו לפני חודש, ובסופו של דבר, כמו הרבה פעמים לאורך ההיסטוריה, למשל קו בר לב, קווי ביצורים אף פעם לא עוצרים אויב נחוש".
לדבריו, חשוב להדגיש ש"הקונספציה בה החזיקו בכירי מערכת הביטחון לא הייתה גזירת גורל. היא נוצרה על ידי הרבה מאוד שנים של חשיבה יחד, של חשיבת מנהרה על ידי כל צמרת הביטחון של מדינת ישראל. 'בתי המדרש' שעודדו את החשיבה הזאת, של 'להיות חכם ולא צודק', גרמו לנו בין השאר להחליף ערכים בטכנולוגיה. טכנולוגיה היא מצוינת כשהיא משרתת ערכים אבל לא כשזה ההפך. גם הרמטכ"לים, גם האלופים, כמעט כולם, קידמו את התפיסות הללו. התקפת האויב לפני שהוא מתעצם הפכה למחשבה כמעט גסה, וצה"ל התמקד במגננה ובשיטת עבודה 'דפנסיבית' לחלוטין. נותני הטון הסתירו מושגים של 'לתקוף, לנצח, ולהכריע'. אבל עכשיו אנחנו עומדים בפני לקסיקון חדש־ישן, שנשכח הרבה מאוד שנים, 'ניצחון והכרעה'".
"אין ספק שנצטרך לטפל בחיזבאללה"
עד כמה שניתן להסיק מימי הלחימה האחרונים, האם בצה"ל אכן החליפו דיסקט?
"מלחמת 'משיב הרוח' (כאמור, כך איתם קורא למלחמת חרבות ברזל, א"ו) מתנהלת בינתיים בצורה נפלאה. תראה את הסרטונים שיוצאים מהשטח, ואני גם מסתובב בשטח ופוגש חיילים - רוח הקרב הוא מעולה. אחרי שנים של בלבול מושגים, של חוסר רצון להיכנס לעימותים, הצבא מתעשת ומתחיל לחזור לעצמו בצורה חדה ומרשימה".
לטענתו, הפעם ובניגוד לעבר בצה"ל לא מהססים להגדיר משימה ברורה. "שירתתי 30 שנה בצבא, במלחמות ובאירועים רבים, והגדרת מטרת כל כך ברורה של למחוק ולהשמיד את חמאס מעולם לא ניתנה, וממילא כשהמטרה ברורה אז גם האמצעים והפעולות שנגזרות ממנה הן מאוד ברורות. אני חושב שצה"ל פועל טוב, בצורה איטית אבל יסודית. צבא היבשה שנחשב כבר לדבר שלא נצרך וצבא המילואים שכבר הוספד, מתגלים כחיוניים ועוצמתיים ביותר".
איך נדע שניצחנו במלחמה?
"לא צריך 'תמונת ניצחון', אלא ניצחון ממש במסגרתו חמאס וחיזבאללה מוכרעות לחלוטין".
גם את חיזבאללה צריך להכריע במלחמה הנוכחית?
"בהחלט. הדברים פשוטים. אף אחד במטולה או בחניתה לא יחזור בבטחה לביתו אם הוא יידע שחיזבאללה וכוח רדואן יושבים מעבר לגדר. לכן אין ספק שנצטרך לטפל בחיזבאללה.
"המלחמה הזאת צריכה להסתיים כשאין פרשנות, כשאין חיזבאללה ואין חמאס. אני מתכוון לכך. שהם לא יהיו קיימים ולא יהיה להם יכולות להרבה מאוד שנים". לשיטתו, כל השאלות על 'היום שאחרי' לא רלוונטיות למשימה המרכזית, שהיא הכנעת האויב. "אחרי המלחמה אסור שיהיה שום נשק ברצועה, אפילו לא גרזן, בידיים של אנשים בעלי אידיאולוגיה רצחנית.
"בנוסף, חשוב לי לומר ששחרור החטופים והשבויים כולם הוא חלק מובנה במטרות המתקפה על חמאס. צה"ל מודע ופועל מודיעינית ומבצעית באופן הניגזר ממשימה זו ובעזרת השם נצליח".
"אם צריך, בהחלט נשאר ברצועה"
במהלך השיחה, איתם מתאר את עמדתו בנוגע להתנהלות הצבא לאורך זמן המלחמה. "רבים שואלים אותי האם נישאר בעזה לאחר המלחמה. התשובה היא שאם צריך בהחלט נעשה זאת. לא נאפשר יותר לדבר הזה להתרחש. אני חושב שזה ישנה בכלל את כל ההיערכות שלנו להרבה מאוד איומים שהולכים ונוצרים. למשל, גם ביהודה ושומרון חמאס הוא אותו חמאס. גם בתוך מדינת ישראל צריך לטפל בכל הנשק הלא חוקי. צריך להתייחס למי שמתנגד לאיסוף הנשק הלא חוקי כאל אויב והוא צריך להיעצר".
יש קולות שדורשים להביא את עזה לידי הרשות הפלסטינית, מה דעתך בנושא?
"זו תהיה טעות איומה. לכן אנחנו צריכים לדבר בקול רם וברור ביותר. את כל יועצי התבהלה, הרפיון והכישלון הזה צריך להעיף מכל עמדות ההשפעה. צריך להזכיר להם שמי שכשל בצורה איומה כל כך, אם יש בו מעט יושרה ואינטגרטיבי, הוא צריך להיעלם מתחום הייעוץ. אם הוא מתעקש להמשיך להופיע באולפנים, ולייעץ לקברניטי המדינה לגבי מה צריך לעשות - צריך פשוט לסלק אותו. צריך לומר לו 'אדוני, כשלת ואין לך תפקיד כאן יותר'. את הקונספציה הזאת צריך למחוק, ואחרי זה להתחיל לחשוב מחדש".
בהקשר זה, איתם מבקש להפנות את תשומת הלב לנקודה נוספת. "יש כעת כ־400 אלף חיילי מילואים מגויסים, חלקם כבר בתוך עזה. אם הם ידעו שעל דמם של חיילינו אנחנו נמליך את אבו מאזן, תהיה כאן מהומה וזעם אדיר שלא ראינו כמותם. קברניטי המדינה צריכים להבין את זה. הציבור לא יסכים לקנות את הסיפורים האלה".
טענת שיש לחסל את חיזבאללה. האם אין חשש שהוא יפתח במתקפה נגדנו כי ממילא אין לו מה להפסיד?
"הזמן הכי נוח לטפל בחיזבאללה זה עכשיו", הוא דוחה את השאלה. "הרוח הצבאית נמצאת בשיא. נלמד את חמאס לקח שלא יישכח בכל העולם הערבי ואחר כך נחכה, אולי שבועיים ונצא למלחמה בצפון. בשום אופן אסור לנו להאמין שחיזבאללה יהיה מורתע בגלל מה שקורה בדרום, בשום אופן לא להזניח את הטיפול בו בשם סיפור שקרי שהוא התמתן, ש'הטילים יחלידו', שאם רק לא נתגרה בו הוא יעזוב אותנו בשקט.
"כל השקרים האלה נגמרו, עכשיו המילואימניקים מגויסים, עכשיו. האמריקאים כאן עם נושאות המטוסים - מתי תהיה לנו הזדמנות נוספת? מה, נגייס בעוד חודשיים שוב את כולם? ברור שחיזבאללה רוצה מתישהו לצאת במתקפה דומה לזו של חמאס. צריך להסיר את האיום הזה".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.