"מעשים חשובים יותר ממילים" - זה היה הציוץ החידתי שהמיליארדר אילון מאסק בחר לשתף עם מיליוני עוקביו בראשית ביקורו ביום שני בכפר עזה, לצד רה"מ בנימין נתניהו. בסרטון שפורסם מהביקור נראה מאסק כמי שכפאו שד: כשמאחוריו מאבטח שמחזיק עבורו מטריה, הוא התהלך בפנים מאובנות בין בתי הקיבוץ, קיבל הסברים, מיעט בשאלות וכמעט ולא שוחח עם עמיתיו. חזותו נעה בין משועמם להלום.
● סרט הזוועות וביקור בכפר עזה: כך נראה הביקור של מאסק בישראל
● "רק באישור משרד התקשורת": השר קרעי ואילון מאסק הגיעו להסדר סביב שירות האינטרנט סטארלינק
בשיחה שערך כמה שעות מאוחר יותר עם נתניהו בפורום פתוח ב־X (לשעבר טוויטר) - שזכה לכ־130 אלף מאזינים וכ־200 אלף צפיות סך הכל - הוא נתן לנתניהו מרחב מלא לפרוס את משנתו, מיעט לדבר, וכאשר כבר פצה את פיו דאג להתבטא באופן מאוזן. "מטריד לראות הפגנות בעד חמאס כמעט בכל עיר מרכזית בארה"ב, אבל ברור שיש כאן דאגה לעם הפלסטיני", אמר מאסק. הוא אף אמר כי "גם ישראל הרגה אזרחים בעזה, אבל יש הבדל חשוב שישראל מנסה להימנע מהרג אזרחים". מאסק הביע זעזוע מההרג המכוון של מחבלי חמאס וגינה את שמחת הרצח שלהם, אך דאג להציג חזות פייסנית, ולאחר שורה של נאומים ארוכים של נתניהו קינח בתקווה "לעתיד טוב יותר לעולם כולו".
המיליארדר האמריקאי נחת בשעת בוקר בתל אביב, משם המשיך ישירות לביקור בישובי עוטף עזה לצדו של רה"מ; נפגש עם ממלא מקומו של ראש מועצת שער הנגב יוסי קרן בביתו של ראש המועצה שנרצח ב־7 באוקטובר, אופיר ליבשטיין; לאחר מכן נסע לכנסת - שם צפה בסרטון הזוועות שתיעד את האירועים הקשים בטבח; ואז המשיך לפגישות עם השר בני גנץ ונשיא המדינה יצחק הרצוג. מאחורי החזות הממלכתית והדאגה לשלום המזרח התיכון, עומדים אינטרסים מסחריים ושיקום תדמיתו של מאסק, שמאז שרכש את טוויטר הסתבך באמירות אנטישמיות, הואשם בהסרת המגבלות על שיח אנטישמי ב־X, ונאלץ פעם אחר פעם לפנות לכיבוי שריפות זמני עד הסקנדל הבא.
המטרה הכלכלית להחזיר את המפרסמים
ההכנסות החודשיות של טוויטר בארה"ב ירדו בלפחות 55% בכל חודש בהשוואה לחודש המקביל שנה קודם לכן, כך לפי נתוני Guideline. בחודש אוגוסט האחרון לבדו הצטמצמו ההכנסות מפרסום ב־60% בהשוואה לחודש המקביל אשתקד. על מנת לעצור את הסחף, הצהירה המנכ"לית שמינה מאסק לטוויטר, לינדה יקרינו, כי יותר מ־1,500 מותגים חזרו לפרסם בפלטפורמה וכי כ־90% מכלל המפרסמים המובילים חזרו אליה.
אלא שכל אלה ירדו לטמיון בעטיה של סערת האנטישמיות האחרונה: לאחר שהתברר כי מודעות שלהן ממומנות הופיעו לצד ציוצים אנטישמיים ברשת החברתית, הודיעו אפל, IBM ודיסני כי לא יפרסמו יותר, זאת לאחר פרסומו של מחקר שעסק בנושא בשבוע שעבר.
עבור יקרינו, המטרה היא ברורה - לחתור לרווחיות, ורצוי עוד השנה. סערת האנטישמיות ברשת החברתית ואפקט המלחמה בעזה מגיעה בעיתוי לא טוב עבורה. הרבעון הרביעי של השנה נחשב לחזק ביותר עבור כל חברת פרסום חפצת חיים, וכעת נראה כי היא רחוקה מהשגה. אם 2023 תוצג כקטסטרופלית, יהיה קשה להוכיח שמאסק אכן הצליח במשימתו "לשקם" את טוויטר. את הצ'ק אמורים לפדות בין השאר הקטרים וכמה משפחות מדובאי שסייעו למאסק לרכוש את הרשת החברתית בעסקת מיליארדים לפני יותר משנה.
אחרי מכת המחץ, מאסק מנסה להצטייר כמי שלוקח אחריות על האירוע מתוך תקווה להרגיע את הרוחות ולהשיב מפרסמים לפלטפורמה. מאסק מרבה לצייר עצמו כפטריוט, וכל עוד הצי האמריקאי מתקדם למזרח התיכון, הוא יכול לחשוב גם את עצמו ככזה, בלי להיתפס בחיבת ציון. הוא הבין היטב כי הצהרות כלליות כמו אלה שהשמיע בשבוע שעבר - לפיו יתרום את ההכנסות מפרסום על ציוצים הקשורים בעזה לבתי חולים בישראל ול"ארגונים הומניטריים בעזה" - אינם מספיקים.
המטרה התדמיתית טיהור הנזק שנגרם
העיסוק החוזר ונשנה בישראל וביחסיה עם הפלסטינים עם פרוץ המלחמה הביאו את מאסק להסתבך שוב בהתבטאויות אנטישמיות, ולספוג ביקורת מבכירים בעמק הסיליקון - בהם מייסד פייסבוק דסטין מוסקוביץ, וקריסטין הול שמנהלת אחזקות בטסלה וקראה לפיטוריו. מאסק הגיב באופן חיובי לציוץ שהאשים את היהודים ב"ליבוי שנאה כלפי לבנים", וטען כי יש להתעלם מ"יהדות המערב שמגלה כעת שמיעוטים לא אוהבים אותה".
עוד קודם לכן נקלע לעימות חזיתי עם אחד הארגונים הבינלאומיים הנאבקים באנטישמיות, הליגה נגד השמצה בארה"ב, שהיווה ככל הנראה את הטריגר למפגש הקודם עם נתניהו, לפני חודשיים בלבד. מאסק טען אז כי הליגה מקדמת לובי נגד טוויטר, ובגלל הטענות של הליגה שבטוויטר מקדמים תכנים אנטישמיים ללא הפסקה, הרשת החברתית איבדה כ־60% מסך ההכנסות שלה בארה"ב.
אלא שמאסק יכול לבוא בטענות בעיקר לעצמו: מאז הרכישה, פוטרו עובדים רבים שמילאו תפקידים מנגנוני ניהול התוכן בטוויטר, הוסרו מגבלות רבות ביחס למדיניות התוכן, הוחלשו מנגנוני אימות זהויות והאלגוריתם קידם בפועל יותר תכנים אנטי־ישראליים ואנטישמיים - זמן רב לפני הטבח באוקטובר. טוויטר הפכה להיות הרשת החברתית הזמינה ביותר עבור תכני הזוועות שמגיעים מטלגרם. באיחוד האירופי דרשו ממאסק בתחילת המלחמה לתת דין וחשבון על מה שקורה ברשת החברתית בבעלותו, ולהבין איך הוא נלחם בתכני שנאה.
ביקורו של מאסק בישראל, התייצבות חד־משמעית לצד נתניהו גם אם כלפי חוץ נראה כעובדה שנכפתה עליו, היא עבורו כורח המציאות. גם הנרטיב הישראלי זכה לבמה נאה: דרך הביקור מקדם מאסק את קו ההסברה הישראלי במדיות השונות, אלא שגם במדינת היהודים לא עומת מאסק עם התבטאויותיו האנטישמיות. בין אם מדובר בנימוס של מארחים או בזיכרון סלקטיבי - נתניהו, הרצוג ואפילו נשיא יד ושם לא השמיעו את קולם נגד האיש שנחשב לאחראי על אחד ממנועי התכנים האנטישמיים הגדול בדורנו.
המטרה העסקית אינטרנט למזרח התיכון
אולם לא רק עסקי הפרסום בטוויטר והתדמית של מאסק עומדים מאחורי ביקורו של המיליארדר בישראל - הוא בא לכאן לקדם עסקים עד הסוף, עם אג'נדה ברורה. מאסק מעוניין ששירות האינטרנט של חברת SpaceX בבעלותו, Starlink, תהיה זמינה ברחבי העולם כמה שיותר מהר. מה שמיוחד בשירות הזה הוא שהחיבור לאינטרנט הוא דרך לוויינים בשטח ולא דרך תשתיות קבועות באדמה, מה שהופך את זה לשירות מציל חיים באזורים מורכבים. בשל כך, העלויות הן גבוהות בהתאם, והרווח למאסק ברור.
מתחילת הלחימה, משרד התקשורת מנהל מגעים להפעלת Starlink כדי לחבר את יישובי העימות בדרום ובצפון בעזרת חיבור לווייני. כשהם כמעט הגיעו להסכמות, מאסק הצהיר בסוף החודש שעבר כי חברת החלל שבבעלותו SpaceX, תנסה לסייע לארגוני הסיוע הבינלאומיים בעזה להתחבר לאינטרנט. שר התקשורת שלמה קרעי תקף את מאסק על כך, כי חמאס ייעשה שימוש בזה לטרור, והחליט לנתק כל קשר עם החברה. מאסק תקף בחזרה ואמר שהם "לא כל כך תמימים", ו"שאף מסוף של סטארלינק לא ניסה להתחבר מעזה". עוד הוא ציין כי הם יוודאו ויאמתו שהמסופים האלו משמשים רק לסיבות הומניטריות טהורות.
עוד לפני שמאסק נחת בישראל, השר קרעי פרסם כי השניים הגיעו להסכמות - כשליבת העניין היא שהדרך היחידה להפעיל את המסופים הוא באישורו של משרד התקשורת הישראלי בלבד, "לרבות ברצועת עזה". מאסק למעשה נכנע לדרישה הישראלית לשליטה מלאה ביחס למכשירים עצמם, כדי לוודא שבעזה לא עושים בהם שימוש לרעה. במשרד התקשורת בטוחים שזה ימנע את השימוש של ארגון הטרור חמאס בטכנולוגיה הזו. אך מהצד של מאסק, זה ברור - הגדלת ההכנסות מהטכנולוגיה המתפתחת, וקידום אגרסיבי של אג'נדת מאסק: תומך ישראל, בעיקר כשזה מגדיל לו את ההכנסות ומשקם לו את התדמית.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.