הקואליציה להגנת חופש השיט בים האדום בהובלת ארה"ב גבתה השבוע, לראשונה, מחיר מהמורדים החות'ים - כאשר מתקפה על אוניית סוחר הסתיימה בהטבעת סירות חות'יות והרוגים. ניכר כי החות'ים מיהרו לעשות "חישוב מסלול מחדש", ואתמול (ה') ביצעו שימוש ראשון מאז פרוץ מלחמת חרבות ברזל של כלי שיט בלתי מאויש (כשב"מ/USV) ממולכד. על כן, נשאלות השאלות מה קרה בתקרית? מהו כלי שיט בלתי מאוייש? והאם לישראל יש כאלו? גלובס עושה סדר.
מה קרה בתקרית ביום חמישי?
כיממה לאחר שכוחות הקואליציה הזהירו, שוב, את החות'ים מפני מתקפות על אוניות סוחר - החות'ים שלחו כלי שיט בלתי מאוייש ממולכד שהתפוצץ. "כלי שיט בלתי מאוייש התקפי אחד של החות'ים, או כשב"מ, התפוצץ בנתיב סחר בינלאומי", מסר אדמירל משנה בראד קופר, מפקד כוחות הצי האמריקאיים במזרח התיכון. "למרבה המזל, לא היו נפגעים ואף ספינה לא נפגעה". זו הייתה המתקפה החות'ית ה־25 במספר במרחב הים האדום, שדרכו עובר כ־12% מהסחר העולמי, מאז 18 בנובמבר.
מהו כלי שיט בלתי מאויש?
כלי שיט בלתי מאויש (כשב"מ) יכול לשמש למגוון מטרות, החל מחילוץ, דרך ניטור מזג אוויר, ועד משימות ביטחוניות, שכוללות גם הפיכת כלי שיט בלתי מאוישים לחימוש משוטט ימי לכל דבר ועניין. גודלם נע בין 20-10 מטרים, כשלרוב אלו הצבאיים הם הגדולים יותר.
האם לישראל יש כלי שיט בלתי מאוישים?
כלל החברות הביטחוניות הישראליות הגדולות מפתחות ומפעילות כלי שיט בלתי מאוישים. זה בא לידי ביטוי, למשל, בתרגיל "דיגיטל הורייזון" הבינלאומי שהתקיים בדצמבר אשתקד, שבו "שחף" (Seagull) מתוצרת אלביט נטל חלק. באותו תרגיל שהתקיים בתוך המפרץ הפרסי, ממש בסמוך לאיראן, נבחן שיתוף פעולה בין 17 יצרני כלי שיט בלתי מאויישים מרחבי העולם - תחת האכסניה של הצי החמישי של ארה"ב שבסיס האם שלו ממוקם בבירת בחריין, מנאמה. "שחף" הוא כשב"מ ייעודי ללוחמה נגד ספינות.
עבור ביטחון שוטף, רפאל מייצרת את "פרוטקטור", שהוא סירה בלתי מאוישת לטובת הגנה וסיוע ללוחמים. הכשב"מ הזה כולל תותח מים בלחץ גבוה, וגם כלים קטלניים כמו המיני־טייפון. הוא מותאם למשימות לאורך חופים ונמלים. חברה נוספת שעוסקת בנושא כבר שנים לא מעטות היא התעשייה האווירית שכבר ב־2014 חשפה את "קטאנה", שמיועד אף הוא לביטחון שוטף. קטאנה אמור לתת מענה, לדוגמה, לנכסים אסטרטגיים ימיים כמו אסדות קידוח וצינורות נפט.
כיצד לחות'ים יש את הטכנולוגיה של כשב"מ?
כלל ההתעצמות הצבאית של החות'ים מאז 2009 נובעת מטכנולוגיות איראניות, וכך גם במקרה כלי השיט הבלתי מאויישים. החות'ים הציגו כבר מזמן כי יש ברשותם את כלי השיט הבלתי מאויש "טופאן 3", שמסוגל לשאת חצי טון חומר נפץ. "כלים בלתי מאוישים הם נשק להמונים", אמר לא מזמן למגזין G תא"ל (מיל') יובל אילון, ראש מספן מודיעין בזרוע הים לשעבר וכיום חוקר בכיר בנושא אסטרטגיה ימית במכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS), אוניברסיטת תל אביב. "המחיר הזול יחסית, כשזה נמצא בשוק בכמויות גדולות, מאפשר להפוך לצי טרור".
מי עוד משתמשות בכלי שיט בלתי מאוישים?
מדינה שנחשבת למפעילה בולטת של כלי שיט בלתי מאוישים היא אוקראינה, שרק השבוע תקפה באמצעותם את מפרץ סבסטופול שבחצי האי קרים. לפי תיעודים שפורסמו בתקשורת האוקראינית, כלי שיט בלתי מאוישים ירו לעבר ספינות שיצאו מן אחד הנמלים הצבאיים של צי הים השחור הרוסי. האוקראינים השתמשו בתקיפה זו בכשב"מ Sea Baby, שמסוגל לפי הערכות לשאת עד שש רקטות. ככל הנראה, מדובר ברקטות תרמובאריות לא מונחות בעלות טווח של עד קילומטר בודד. חימוש תרמובארי משתמש בחמצן שמסביב ליצירת פיצוץ חזק וממושך עם טמפרטורה גבוהה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.