| 14.01.2024
נרי אוקסמן, 2017 / צילום: ויקיפדיה, Noah Kalina
1
תוך כדי המערכה הסוערת שמוביל המיליארדר היהודי ביל אקמן נגד האנטישמיות הפושה באוניבסיטאות העילית בארה"ב, צץ שמה של פרופ' נרי אוקסמן, אשתו הישראלית-אמריקאית של אקמן, מחוקרות העיצוב הבולטות והמדוברות כיום בעולם.
בשבוע שעבר האתר "ביזנס אינסיידר" פרסם אודותיה כתבה בה נטען כי העתיקה חלקים מהדוקטורט שלה; אותה האשמה שדחקה לבסוף את מושא חיציו של אקמן, קלודין גיי, נשיאת הרווארד, אל מחוץ לשורות האקדמיה.
● כך הפכה יורשת לוריאל לאישה הכי עשירה בעולם
● המשפחה שמלכה בענף ההיאבקות, אך רצף של טרגדיות פירק אותה
2
נרי אוקסמן, 47, ילידת חיפה, היא בוגרת בית הספר הריאלי, ובתם של רוברט ורבקה אוקסמן. אביה הוא פרופ' לאדריכלות ותולדות העיצוב ואמה היא פרופ' לאדריכלות דיגיטלית, ושניהם לימדו שנים ארוכות בטכניון. היא שירתה כקצינה בחיל האוויר, ולאחר השירות הצבאי החלה ללמוד רפואה באוניברסיטה העברית בירושלים. כעבור שנתיים, עברה לטכניון, שם למדה אדריכלות. ב-2004 סיימה את לימודיה בבית ספר לאדריכלות בלונדון. ב-2005 עברה לבוסטון והצטרפה לתוכנית הדוקטורט ב-MIT.
3
Material-based Design Computation, היא כותרת עבודת הדוקטורט של אוקסמן שהוטל בה דופי. בעבודה זו, שהגישה בזמן לימודיה ב-MIT, היא התמקדה בהטמעת תהליכים אקולוגיים בארכיטקטורה ובעיצוב.
כבר ב-2009, שנה לפני שהגישה אותה, סומנה כהבטחה, כש"פאסט קומפני", מגזין אמריקאי העוסק בחדשנות, טכנולוגיה ועיצוב, הציב אותה במקום ה-43 ברשימת 100 האנשים היצירתיים של השנה. "הצעירה העליזה והשיקית הזו", התרשמה ממנה הכותבת, "היא אמנית ואדריכלית שלא רק מייצרת דברים חדשים אלא גם ממציאה דרכים חדשות ליצור דברים".
4
בריאיון עם אוקסמן שהתפרסם ב"ניו יורק טיימס" ב-2018, היא הוגדרה "כמייסדת דיסציפלינה בשם 'אקולוגיה חומרית'". הלכה למעשה מדובר במיזוג בין ביולוגיה סינתטית - חקר אופיים של תאים ואורגניזמים, לטכנולוגיות מתקדמות - דוגמת הדפסה תלת־ממדית, המתועל לייצור ועיצוב מבנים וחפצים.
מאז 2010, היא מנהלת ב-MIT מעבדת מחקר בשם Mediated Matter, ויחד עם צוותה היא מתחקה, לדבריה, "אחר פתרונות לבעיות שאולי עדיין לא קיימות".
כך, למשל, הם יצרו מסכת מוות בשם "לזרוס", שנשימתו האחרונה של המת עיצבה את תוויה; ביתן שאת כיפתו טוו 6,500 תולעי משי חיות; ובניין עשוי מזכוכית שיוצרה במדפסת תלת־ממד, ניצב על עמודים הלוכדים את אנרגיית שמש.
עבודות אלה ואחרות ביססו אותה כחוקרת ייחודית, חדשנית ופורצת דרך, וזיכו אותה במענקים ובפרסים יוקרתיים, ביניהם פרס העיצוב של מוזיאון קופר יואיט.
5
פועלה של אוקסמן התפשט הרבה מעבר לכתלי מגדל השן, ובכך הפכה לפיגורה אקדמית-סלבריטאית. יצירותיה כלולות באוספים של מוסדות אמנות נחשבים; לפני ארבע שנים המוזיאון לאמנות מודרנית בניו יורק הקדיש לה רטרוספקטיבה; הרצאת הטד שלה מ-2012 צברה עד היום כ-3 מיליון צופים; והיא אורחת נחשקת במגזיני האופנה. באחד מהם, "אל", לווה הריאיון שלה בצילומים זוהרים.
ידוענים עולים אליה לרגל: לביורק היא עיצבה מסכה המבוססת על רקמת הפנים שלה, עם האופנאית ההולנדית איריס ואן הרפן היא עיצבה קולקציית בגדים שנוצרו במדפסת תלת־ממד ועבור מרכז הדלאי לאמה היא עיצבה שזלונג המעביר תנודות קוליות על פני שטח הכיסא. והיה גם את הביקור ההוא של בראד פיט במעבדה ב-MIT, שהוליד שמועות מעורפלות על רומן בין החוקרת לכוכב הקולנוע, שהגיעו עד לשער מגזין הרכילות האמריקאי Us Weekly.
6
ב-2018, בזמן שהשמועות האלו זימזמו במדורי הרכילות, אוקסמן הייתה בכלל במערכת יחסים עם ביל אקמן, אחד ממנהלי קרנות הגידור המובילים בעולם. בריאיון ב"אל" תיאר אקמן את תחילת יחסיהם: ״קראתי לה אז 'גברת טובה מדי מכדי להיות אמיתית'. לגבי הרומן שהיה או לא היה עם בראד פיט הוא אמר: "העיתונות ההוליוודית היא ההונאה הכי גדולה בעולם. היא מפרסמת תמונות של נרי משוחחת בטלפון, עם בראד כביכול, כשבזמן הזה אני הוא זה שמדבר איתה בטלפון". ב-2019 הם נישאו בבית כנסת בניו יורק, ושנה אחרי, נולדה בתם רייקה.
7
כעת יוצא ביל אקמן למסע הגנה על שם אשתו. לדבריו, הכתבה שפורסמה בביזנס אינסיידר, בה אוקסמן הואשמה בפלגיאט (גניבה ספרותית), נולדה כתוצאה מהביקורת החריפה שהטיח בהנהלת הרווארד. בינתיים, הוא פנה ל"אקסל שפרינגר" לבדוק את המניעים לפרסום הכתבה באתר שבבעלותו. השבוע הודיע תאגיד התקשורת הגרמני שהוא בודק את הפרטים.
● חזית המדע | ביל אקמן עלה להתקפה והאקדמיה כבר לא תיראה אותו הדבר