מאז פרוץ מלחמת "חרבות ברזל", נקטה טורקיה בצעדים מדיניים נגד ישראל, בין היתר כאשר תמכה בתביעה נגדה בבית הדין הבין־לאומי לצדק בהאג. אולם השבוע נראה כי המדינה העלתה הילוך כאשר פנתה למישור הכלכלי, והסירה את ישראל מרשימת מדינות יעדי היצוא שלה.
● הבחירות המקומיות בטורקיה מאיימות על מנגנון השחיתות של ארדואן, שוב
● טורקיה תפרוס מערכות רדאר בסמוך למים הכלכליים של ישראל
● "תחנת מעבר למימון איראני": החברה הטורקית שמשרתת את החות'ים
הצעד האחרון של המדינה מגיע לאחר שישראל סיימה את שנת 2023 במקום ה־13 בטבלת יעדי היצוא של טורקיה, עם סחורות בשווי של כ־5.42 מיליארד דולר. ההחלטה התקבלה גם לאחר שנים של יחסים שידעו עליות ומורדות בין המדינות, אולם אלו עד כה לא הובילו לצעדים כלכליים מצד טורקיה. מהי הסיבה אם כן שהנשיא רג'פ טאייפ ארדואן עושה זאת כעת, ואיך תשפיע ההחלטה על שתי המדינות? גלובס עושה סדר.
מהי משמעות ההחלטה?
בהחלטתה כי תסיר את ישראל מרשימת מדינות היצוא שלה, טורקיה תפסיק למעשה לעודד את תושביה לסבסד מסחר ולתמוך בעסקים שפועלים מול ישראל. נוסף על כך, מדובר במסר לבעלי עסקים טורקיים, לפיו אם יסתבכו במסחר עם ישראל, המדינה לא תסייע להם.
עוד משמעות היא שמשרד המסחר הטורקי מפסיק לתמוך בכנסים משותפים עם ישראל. זהו צעד שמעקר את יכולותיו של נספח המסחר הטורקי בישראל לעודד קשרים בין המדינות.
האם התרחשו שינויים נוספים ברשימת המדינות?
כן. במקביל לצעד נגד ישראל הסירה טורקיה גם את עיראק, סודאן, מוזמביק וקונגו. השיקולים בהסרת עיראק, יעד היצוא השלישי בהיקפו של טורקיה, קשורים לפי הערכות לאי־הסכמות עם בגדד בנוגע לפעילות הצבאית הנרחבת נגד הכורדים בצפון עיראק. במקרה של סודאן, מדובר במהלך שמטרתו לפגוע בממשל בראשות עבד אל־פתאח אל־בורהאן, שנאבק בכוחות "התגובה המהירה" בראשות סגנו לשעבר, מוחמד חמדאן דגאלו. במקביל, טורקיה צירפה גם כמה מדינות לרשימת היצוא שלה, בהן אלג'יריה, ידידה קרובה אחרת של חמאס.
מה הוביל את ארדואן להחלטה הזאת?
ארדואן, שלפחות לפי החוקה הטורקית זו הקדנציה האחרונה שלו, חושב על מצבו הפוליטי ביום שאחרי המלחמה בעזה. אם בטרום מלחמת חרבות ברזל הוא ניסה לקדם את כוחו הפוליטי באמצעות שיתופי פעולה עם ישראל והפיכת טורקיה לגורם מוביל בהובלת גז טבעי, כעת הוא מבין שבסיס מצביעיו ותומכי האסלאם הפוליטי בכלל במדינתו יתפסו את מיטוט שלטון חמאס בעזה ככישלון של הנשיא עצמו. על כן מנסה ארדואן בכל דרך לגרום לישראל לעצור את הלחימה, או לפחות להיתפס כמי שעשה הכל על מנת להגיע לכך.
מה היקף הסחר בין ישראל לטורקיה?
כאמור, ב־2023 ייבאה ישראל מטורקיה סחורות בשווי של כ־5.42 מיליארד דולר. מדובר בירידה ביחס ל־2022, אז ייבאה ישראל סחורות מטורקיה בשווי של כ־7 מיליארד דולר ב־2022.
דוח של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (למ"ס) שפורסם השבוע הצביע על ירידה משמעותית שחלה גם ביצוא מישראל לטורקיה: מ־2.5 מיליארד דולר ב־2022 לכ־1.5 מיליארד ב־2023. בלמ"ס ציינו כי טורקיה נמנית על שבע המדינות שבהן חלה הירידה הניכרת ביותר ביצוא הישראלי, לצד מלזיה, אלבניה, טייוואן, צרפת, קנדה ובריטניה.
מה ישראל מייבאת מטורקיה?
יותר ממחצית מהיבוא הישראלי לטורקיה מורכב ממחצבים, מכונות ומתכות - אשר משמשים בעיקר את ענף הנדל"ן בישראל. מזון, שלעתים קרובות תופס תהודה רבה בעת העיסוק ביבוא מטורקיה, תופס כ־8% מסך היבוא.
מהן החלופות של ישראל, והאם הצעדים יחריפו?
"לכל דבר יש חלופות, הבעיה היא מחירים וזמינות", אומר לגלובס אלעד ברשאן, עמית מכס ומומחה לשילוח בינלאומי; מייסד־שותף ב־SlickChain - פלטפורמה דיגיטלית לשילוח רכבים בינלאומי. לדבריו, החלופות של ישראל הן מסחר עם המזרח הרחוק שיעלה בזמני שילוח ארוכים בהרבה או עם אירופה, שעלויות הסחורות מתוצרתה גבוהים משמעותית מאלו של אנקרה.
"בלי הקו מטורקיה המשלוח עלול להתארך למסלול של 60 יום מהמזרח הרחוק. אם עוברים לאירופה אז הבעיה היא המחירים היקרים", הוא מדגיש. בהערכתו לגבי אפשרות שארדואן יחריף את צעדיו, אומר ברשאן כי "ראשי התעשייה הטורקית לא יתנו לארדואן להתערב. יש מצב כלכלי נורא, ריבית גבוהה ברמה קיצונית. טורקיה זקוקה למטבע זר, ואני לא רואה צעד שמעבר להפסקת הסבסוד".
האם כלכלת טורקיה תיפגע בעקבות ההחלטה?
ככל הנראה, התשובה היא לא. ב־2023 טורקיה שברה את שיא היצוא שלה, שהסתכם בכ־255.8 מיליארד דולר - עלייה של כ־0.6% ביחס ל־2022. הגירעון המסחרי של טורקיה עודנו גבוה (כ־106 מיליארד דולר), אבל זו מציאות שאנקרה נטולת העצמאות האנרגטית התרגלה אליה לאורך שנים.
מהו היקף תנועת האוניות בין נמלי המדינות במלחמה?
למרות המדיניות האנטי־ישראלית של ארדואן, הנתונים הרשמיים של משרד התחבורה הטורקי מצביעים כי מאז 7 באוקטובר, שטו מטורקיה לישראל 701 ספינות - ממוצע של כשמונה ספינות ביום. מבין הספינות הללו, 480 היו בקו של טורקיה־ישראל, ואילו 221 האחרות עצרו בטורקיה בדרך לנמלי ישראל.
מי מחליפות את ישראל בתחום היצוא מטורקיה?
ב־2023 חל זינוק של כ־2.7 מיליארד דולר בהיקף היצוא הטורקי לאיחוד האמירויות, שהתמקמה במקום התשיעי בטבלת היעדים של אנקרה. סך היצוא הכולל הסתכם בכ־5.92 מיליארד דולר, שמהווים כ־3.4% מתוך כלל היצוא של טורקיה. הזינוק השני בגובהו התרחש ביצוא של המדינה לרוסיה. בשנה שעברה עלה היצוא מאנקרה לרוסיה ב־1.78 מיליארד דולר, לכ־9.42 מיליארד. המדינה השלישית שזינקה היא ערב הסעודית, שהיצוא אליה צמח ב־949 מיליון דולר לכ־2.27 מיליארד.
האם הכתובת הייתה על הקיר?
בהחלט מדובר בתהליך מתמשך, בין אם זה בא לידי ביטוי בפרשת מעצרו של שגיב יחזקאל, ובין אם בפעולות של משרד המסחר הטורקי. לפני כשלושה שבועות, לדוגמה, פרסם המשרד הודעה שבה נטען כי המסחר "לא נעשה עם יהודי ישראל. המסחר עם ישראל נעשה למען 2.2 מיליון אזרחים ישראלים ממוצא ערבי ועבור אלה שחיים תחת כיבוש ישראלי".
באילו תחומי יצוא יש תחרות בין ישראל לבין טורקיה?
בין המדינות קיימת תחרות ביצוא הביטחוני. היצוא הביטחוני של ישראל שבר שיא בשנת 2022, כשהיקף החוזים הסתכם בכ־12.5 מיליארד דולר. במסגרת זאת, אלביט זינקה למקום ה־21 בטבלת 100 החברות הביטחוניות הגדולות בעולם של Defense News, כשגם התעשייה האווירית (מקום 29) ורפאל (מקום 34) הצליחו להתקדם. בד בבד, טורקיה שברה את שיא היצוא הביטחוני שלה באותה השנה עם חוזים בסך כ־4.4 מיליארד דולר. לדירוג Defense News הצליחה טורקיה להכניס ארבע חברות.
תחרות נוספת היא על השליטה האזורית בתחום הסחורות. טורקיה תופסת את עצמה כ"האב" האזורי בכל התחומים, ועל כן זעמה בחודש ספטמבר האחרון, כשנשיא ארה"ב ג'ו ביידן הציג את הצעתו למסדרון לוגיסטי בין יוון לבין הודו - דרך ישראל, ירדן, ערב הסעודית ואיחוד האמירויות - באופן שמדלג על טורקיה.
הדבר הזה הוביל את אנקרה לקדם מחדש תוכנית שישבה על השולחן למסדרון תחבורתי בינה לבין עיראק, שיסתיים בשט אל־ערב - ומשם הסחורות יצאו למפרץ הפרסי ולאוקיאנוס ההודי. אולם, כיוון שבטורקיה הסירו כעת את עיראק מרשימת יעדי היצוא נראה כי התוכנית הזו לא תקודם בקרוב.
מה מצב התיירות הישראלית בטורקיה?
נתוני משרד התיירות הטורקי מצביעים על התרסקות מוחלטת של התיירות הישראלית במדינה. לאחר שבנובמבר 2022 נכנסו לטורקיה כ־68 אלף ישראלים, בנובמבר השנה נכנסו כ־1,800 ישראלים בלבד.
בין החודשים ינואר־נובמבר, מספר התיירים הישראלים הכולל בטורקיה עמד על כ־762 אלף ישראלים, כאשר בתקופה המקבילה ב־2022 עמד המספר על כ־780 אלף ישראלים.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.