שלוש חברות טכנולוגיה שמוביל המיליארדר פרופ' אמנון שעשוע, פיטרו בתוך כחודשיים מתחילת השנה יותר מ־200 עובדים בסך הכול. מדובר בבנק הדיגיטלי וואן זירו, בחברת מכשירי העזר לראייה ושמיעה אורקם, וכעת גם בחברת הטכנולוגיות לרכב מובילאיי ששעשוע נמנה בין מייסדיה. מובילאיי דיווחה היום (ב') על פיטורי כ־130 עובדי חטיבת ה"אפטר מרקט", שעסקה בפיתוח המוצרים הישנים יותר שלה, התקני הבטיחות הניידים המותקנים על גבי השמשה או הדשבורד, זאת בעקבות ההחלטה לסגור אותה.
● מובילאיי סוגרת יחידה ומפטרת 130 עובדים, מתוכם כ-90 בישראל
● מתכוננת להנפקה: אורקם של אמנון שעשוע וזיו אבירם מפצלת חטיבות ומפטרת 50 עובדים
● בנק וואן זירו מאיץ את ההתרחבות לאיטליה ומפטר 10% מעובדיו בארץ
בשל המהלך פוטרו 90 עובדים בישראל ועוד 40 בשאר המדינות בהן היא פעילה. בסביבת מובילאיי הדגישו כי אין קשר בין מהלכי ההתייעלות השונים בחברות שמוביל שעשוע, הפועלות בשווקים שאינם קשורים זה לזה.
"זו הייתה החלטה קשה", אמר שעשוע, המשמש כנשיא ומנכ"ל מובילאיי, על הפיטורים בחברה. "יחידת ה־IMS, שבעבר נקראה יחידת האפטר מרקט, תרמה בתחילת הדרך למובילאיי, הוכיחה שניתן לספק בטיחות בצורה יעילה ובמחיר נמוך, והיוותה זרז מרכזי להטמעת טכנולוגיות ADAS (מערכת הנהיגה החכמה ברכב, א"ג ושח"ו) בכלי רכב חדשים. למרבה הצער, ההצלחה של מוצרי ה־ADAS של מובילאיי המותקנים על ידי יצרניות הרכב בתהליך ייצור הרכב, צמצמה את ההזדמנויות להטעמת פתרונות בשוק לאחר ייצור הרכב, עד לנקודה שבה המשך פעילות היחידה כבר אינו כדאי".
צפי להתכווצות בהכנסות
מובילאיי, שבשליטת אינטל, נסחרת בנאסד"ק לפי שווי שוק של כ־23 מיליארד דולר, אחרי עלייה של 32% במחיר המניה מאז ההנפקה שבוצעה בסוף 2022. לפי תחזיות שפרסמה החברה בתחילת השנה, 2024 תהיה שנה של התכווצות בהכנסות, והן יגיעו ל־1.83־1.96 מיליארד דולר, ירידה של 5.7%־12% לעומת 2023. הירידה צפויה בעיקר בתחילת השנה וזאת בשל השפעה מהמלאים הקיימים, והצפי הוא לחזור לרמות רגילות של מלאי לקראת סוף השנה. החברה צופה השנה הפסד תפעולי של 378־468 מיליון דולר לפי כללי החשבונאות המקובלים ורווח תפעולי מתואם של 270־360 מיליון דולר.
נזכיר כי בחודש ינואר פיטר הבנק הדיגיטלי שבבעלות פרופ' שעשוע, וואן זירו, כ־40 עובדים בישראל, עשירית מעובדי החברה, ככל הידוע במטרה לממן את תהליך ההתרחבות לאיטליה. מדובר במהלך שבמסגרתו יהפוך וואן זירו לחברת החזקות שתחתיה בנק איטלקי שיוקם בשותפות עם ענקית הפיננסים ג'נרלי האיטלקית. במסגרת זו יעזוב מנכ"ל וואן זירו, גל בר דעה, את תפקיד מנכ"ל הבנק הישראלי וימשיך לניהול הנהלת חברת האחזקות, במטרה להרחיב את פעילות הבנק הדיגיטלי גם למדינות אחרות.
קשר בין המקרים?
מהלך פיטורים נוסף, שלישי במספר בחברות שמוביל שעשוע, נערך בחודש שעבר גם באורקם, החברה מירושלים שפיתחה ציוד עזר לבעלי מוגבלות בראייה ובשמיעה. בחברה פיטרו 50 עובדים מחטיבת השמע, שפיתחה מוצר המסייע לכבדי שמיעה להקשיב לדוברים בסביבה רועשת, והוציאה כמה עשרות עובדים נוספים להקמת חברת בת חדשה שתגייס בשוק הפרטי 10 מיליון דולר.
אורקם מעסיקה כ־320 עובדים, מהם כ־250 במרכז הפיתוח בירושלים ועוד כ־70 אנשי מכירות בארה"ב, באירופה ובאסיה, ולאחר הפיצול עשויים להישאר בחברה כ־220 איש בלבד. חטיבת השמיעה, המכונה "Hear" ("שמיעה" או "שמע"), אחראית על אחד המוצרים החדשים ביותר של אורקם, ששמה לה למטרה לייצר מכשירים מבוססי בינה מלאכותית על מנת לסייע לבעלי מוגבלויות: אפליקציית Hear המאפשרת לכבדי שמיעה למקד את הקשב הדיגיטלי בדובר אחד, בעת שהם שוהים באירוע חברתי רועש או בחוץ.
צריך להדגיש כי לכאורה אכן אין קשר בין המקרים השונים. יתר על כן, בכל אחד מהמקרים מסבירים בסביבת החברה או מחוצה לה כי מדובר בכלל בסיפור הצלחה. במקרה של וואן זירו, נערכים הפיטורים בישראל בעטיה של התרחבות באיטליה; במובילאיי - בפיטורים של יחידה שהפסיקה לפעול ברווחיות בחברה שדווקא מתכוונת לגייס 400 עובדים נוספים. באורקם - מטרת הפיצול להפוך את החברה האם לרווחית עם המבט לנאסד"ק.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.