בשבועות האחרונים מוקם ערוץ טלוויזיה חדש בישראל - שידורי החדשות בעברית של רשת i24NEWS. החברה פועלת כבר עשור בשלושה ערוצים באנגלית, בצרפתית ובערבית, ונמצאת בשליטת פטריק דרהי, מבעלי השליטה בחברת הוט.
לפי כללי הרגולציה בישראל, לרשת אסור לפתוח ערוץ טלוויזיה חדשותי בעברית, אך הדבר עשוי להשתנות אם תצא לפועל הרפורמה בשוק התקשורת של השר שלמה קרעי. מאז הכרזות השר התגברו השמועות על המהלך, עד להכרזה הרשמית ולהודעות על גיוס עורכים וכתבים. עם זאת, יש ארבע שאלות מהותיות סביב המיזם.
● להיות מספר שתיים: המאבק בין הערוצים 13 ו-14 עולה הילוך
● הישראלים כבר לא נדבקים למסך הטלוויזיה. האם זה סימן טוב?
איך מקימים גוף חדשות לפני שהחוק מתיר?
הרפורמה בשוק התקשורת שהציג השר קרעי בקיץ האחרון מדברת על ביטול הצורך במתן רישיון לחדשות, כלומר הפחתה משמעותית של הרגולציה הנדרשת והקלה על כניסת שחקנים חדשים - כמו i24NEWS בעברית.
עם זאת, לא ברור מדוע קברניטי המיזם החדש סומכים על כך שהחוק יתוקן, והרפורמה תתרחש. גורם בכיר בשוק התקשורת אומר לגלובס כי "הקמת חברת חדשות כרוכה בהוצאה של מאות מיליוני שקלים על הקמה ותפעול. עד שלא ישונה חוק התקשורת, הם לא יכולים לשדר בשום פלטפורמת כבלים ולוויין. כרגע הם יכולים לשדר רק על גבי תשתיות האינטרנט". לשם ההשוואה, התקציב השנתי של מחלקת החדשות בתאגיד השידור "כאן" עומד על 160-180 מיליון שקל.
לפי גורמים בערוץ i24NEWS, הם לא באמת מחכים לחקיקה של שר התקשורת. לדבריהם, "אין כאן הסתמכות על החקיקה. כפי שהכרזנו, הערוץ יהיה זמין בחינם לכל ספקיות ה־OTT (שידורי טלוויזיה אינטרנטיים) והדיגיטל בישראל. אנחנו מאמינים שהשוק הולך לכיוון צפייה ב־OTT ובטוחים שנגיע לכל בית בישראל. ברגע שיש מוצר טוב יש לו קהל, יש רייטינג, ויש הכנסות מפרסומות. אנחנו מאמינים שעד סוף שנת 2024 נגיע לכ־80% מהשוק, ותוך כשנתיים ל־100%".
ד"ר יובל קרניאל, מומחה למשפט ותקשורת מבית הספר לתקשורת באוניברסיטת רייכמן, מסביר כי "קורה משהו בשוק, וזה נובע מהיחלשות דרמטית וההתפרקות הפנימית של רשת 13. יש הבנה ותחושה שיש מקום לשחקן נוסף. לכל זה מצטרפת ההבנה שמבחינה טכנולוגית, ה־OTT יכול להיות פתרון טוב. אם בעבר היה צריך רישיון, כיום אפשר להגיע בדרך אחרת. רוב הציבור לא יבדיל בין ברודקאסט או סטרימינג".
האם יש מקום לעוד ערוץ חדשות בישראל? לדברי ד"ר משה שוורץ, מומחה לכלכלה פוליטית של שוק התקשורת מאוניברסיטת בן גוריון ומהמסלול האקדמי המכללה למינהל, "תמיד יש מקום לערוצים, כי פלורליזם ומגוון זה טוב - אבל המצב בישראל שונה, בגלל גודל השוק. כבר היו בעבר ניסיונות לפרסם מכרז לערוץ חדשות, ואחרי הרבה סכסוכים הוא לא קם, כי לא הייתה לו היתכנות כלכלית. השוק לא השתנה מאז, אבל אולי עכשיו יש בעלים עם כיסים עמוקים. בינתיים המקרה הישראלי מראה שערוצי הברודקאסט עם תמהיל שידורים הם אלה שמנצחים ברייטינג".
על טענת הערוץ לפיה הצפייה עוברת ל-OTT, אומר שוורץ כי "אולי בעתיד ה-OTT יקבל חשיפה כמו ברודקאסט, אבל כרגע זה לא המצב. קשה להתחרות בערוץ 12, בערוץ 13 ואפילו בתאגיד. צריך להזכיר שהחדשות בישראל תמיד הוחזקו קרוב לחיקו של השלטון, זה היה הגביע הקדוש שצריך לשמור עליו. לכן, נכון להסתכל גם על הפרספקטיבה הפוליטית של כל המהלך, זה לא רק עניין כלכלי".
האם הצרות של בעל השליטה יגיעו לאולפן?
בשנה שעברה נתקלה חברת אלטיס של פטריק דרהי באתגרים רבים, שעלולים להשפיע בסופו של דבר על פעילויות חברות־הבת. לפי בלומברג, החברה מתמודדת עם נטל חוב כבד המוערך בכ־60 מיליארד דולר, חקירת שחיתות ועוד. עוד עולה מהדיווח כי מאז דצמבר, איגרות החוב שהונפקו על־ידי אלטיס אינטרנשיונל ואלטיס פראנס הולדינג איבדו 918 מיליון אירו בשווי שוק. בין היתר, נכתב שם כי דרהי אמר לעובדים שהוא "רגוע מאוד", שכן חלק גדול מהחוב אמור להיפדות רק ב־2027.
בתחילת השנה פורסם ברויטרס כי אלכסנדר פונסקה, המנכ"ל המשותף של חברת אלטיס, עזב את הקבוצה בעקבות חקירת שחיתות לכאורה בחברת־הבת הפורטוגלית. פונסקה אומנם לא חשוד, אך הוביל את החברה מ־2017 ועד 2022. הוא השעה את עצמו מהתפקיד ביולי האחרון, אחרי שנעצר מייסד שותף של אלטיס, ארמנדו פריירה, בגין חשד לשחיתות בשל עבירות מס והלבנת הון. פריירה הקים עם דרהי את חברת אלטיס. בדיווחים בעולם נכתב כי הקבוצה מעוניינת ללוות 500 מיליון אירו ממשקיעים, זאת לאחר פתיחת תיק השחיתות, ובדיווחים צוין כי החקירה לא תשפיע על היכולת של החברה לעמוד בהתחייבויות החוב שלה.
לא ברור האם הבעיות הבינלאומיות בעסקיו של דרהי יכולות להגיע עד לדלת האולפן בישראל, ששוכן ממש על הים בנמל יפו - באותו ההאנגר שממנו פועלים השידורים בשפות הזרות.
כיצד הערוץ ימשוך צופים בלי בשורה משמעותית?
התוכניות של i24NEWS הן לעלות בחודשים הקרובים, בהובלת המנכ"ל פרנק מלול שעומד בראש הערוץ מאז 2012. לוח השידורים אמור לכלול חדשות 24 שעות ביממה, שבעה ימים בשבוע. התחרות הישירה היא מול ערוץ 14, שגם הוא מתמקד בתכנים אקטואליים שעלות הפקתם נמוכה במיוחד, ובנוסף, לפי טענות בשוק, ההשקפה הפוליטית של קברניטי המיזמים היא דומה. גורמים בערוץ שוללים את המסגור הזה ואומרים כי "זה עוד חלק מהניסיון להדביק תווית מפלגתית. התשובה האמיתית היא שאנחנו באים להתחרות בכולם".
מנכ"ל הערוץ העברי והעורך הראשי הוא ישראל טויטו, מנהל ועורך ראשי של i24NEWS בעברית. בשבועות האחרונים הכריזו בחברה על מספר גיוסים, מוכרים יותר ופחות: את המהדורה המרכזית בעברית תוביל מירי מיכאלי; ואילו אורן וייגנפלד, לשעבר מגיש "מהדורה ראשונה" בחדשות 12, הצטרף כמגיש מהדורה ומהדורת סופ"ש.
בגזרת הכתבים גויסו שמות כמו הכתב הפוליטי נדב אלימלך שהגיע מערוץ כנסת, לי עייש ככתבת פלילים ומשטרה שהגיעה מרשת 13 ועוד.
מירי מיכאלי, מגישת המהדורה הראשית / צילום: אביב חופי
גורם בשוק התקשורת מצביע על כך שעדיין לא גויסה דמות שהיא A-ליסט ותצליח למשוך את הצופים. "כרגע זו נראית כמו הרפתקה, לא משהו בטוח ששווה לעזוב עבורו את המקום המבוסס שבו עובדים", הוא מסביר.
האם עוגת הפרסום בשלה לעוד שחקן מסחרי?
עוגת שוק הפרסום בטלוויזיה בישראל היא צפופה, וכבר כיום רוויה שחקנים, בעוד התקציבים הולכים ומתכווצים. "שוק הפרסום קטן ולא צומח", אומר שוורץ. "בינתיים הערוצים הגדולים מתמודדים עם קשיים, ואין בוננזה בשוק".
ד"ר קרניאל מכיר בחשש מקריסת ערוץ מסחרי. עם זאת, לדבריו, "כחברה אנחנו זקוקים לעוד ערוץ, זה אינטרס ציבורי שתהיה תחרות. האם השוק מסוגל לתמוך בערוצים נוספים, מבחינת שוק הפרסום, כנראה שאין לזה היתכנות. אבל אם הערוץ יצליח למלא נישה או למלא צורך שאנשים יהיו מוכנים לשלם עליו, יש פוטנציאל.
"מצד אחד, אפשר לתהות על הקשר בין דרהי לראש הממשלה בנימין נתניהו. אנחנו לא רוצים לראות עוד ערוץ שישרת את הממשלה. מצד שני, לדעתי זה לא יהיה מיזם ימני מובהק, כי כבר יש כזה. אם כבר, הוא ינסה להחליף את ערוץ 13. מה שבטוח, הוא יצטרך לבדל את עצמו מערוץ 12 כדי שתהיה לו הצדקה".
באשר לחששות שמציף קרניאל, גורמים בערוץ i24NEWS אומרים כי "הניסיון להדביק לו צבע פוליטי כזה או אחר הוא מגוחך. בישראל כל ערוץ קיבל שיוך פוליטי, ואנחנו מתכוונים לברוח מזה. אנחנו עובדים פה מאוד קשה כדי לבנות ערוץ חדשות מאוזן, שידבר לכולם. יתרה מכך, לכל אורך השנים מנכ"ל i24NEWS פרנק מלול הקפיד על קו מאוזן ולא מוטה".
מ־i24NEWS נמסר בתגובה: "אנו שמחים על העניין הרב סביב השקת הערוץ החדש. מיום הקמת הערוץ, זה למעלה מעשור, אנו פועלים כחברה עצמאית ויציבה. i24NEWS בעברית יהיה ערוץ החדשות הראשון בישראל וישדר 24/7. הערוץ החדש יהיה ערוץ מסחרי מבוסס פרסומות, שיהיה זמין בחינם לכל ספקיות ה־OTT והדיגיטל בישראל. אנו בטוחים כי נביא בשורה מרעננת לשוק החדשות הישראלי".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.