העסקה: נתוני רשות המסים מראים שבמהלך המלחמה נסגרו מעט עסקאות בקריית שמונה, שתושביה וסביבתה מפונים כבר למעלה מחמישה חודשים. משיחות עם מתווכים עולה כי בשל המצב ישנם בעלי נכסים שמוכנים לרדת מעט במחיר ולהתפשר, אך לא נראה שנרשמה ירידת מחירים משמעותית.
● כסף בקיר | ההתלבטות של המשקיעים: יד ראשונה או יד שנייה
● עסקאות השבוע | בכמה נמכר פנטהאוז חדש ומאובזר בבאר יעקב?
● טור סופ"ש | אותה אוזלת היד מאפשרת למגזר גדול לא לשאת בנטל וחונקת אותנו בפקקים
המתווך עמרי בשירי, שפעיל באזור קריית שמונה, מספר על עסקה במחיר נמוך משמעותית שבוצעה לאחרונה: "בדיווחים עוד לא מופיעה דירה שתיווכתי ברחוב עולי הגרדום במחיר של 462 אלף שקל. זו דירת 3 חדרים בשטח 60 מ"ר בקומה הראשונה. המוכרים קנו את הדירה הזו לפני כשבע שנים ב־320 אלף שקל, וכעת צריכים את הכסף לסיים שיפוץ בבית מגוריהם, ולכן מחיר המכירה נמוך יחסית. הקונים הם תושבי הגליל שניצלו את ההזדמנות למחיר טוב ומאמינים בשוק ובעליית המחירים בעיר".
בין העסקאות האחרונות שנסגרו בחודש פברואר ומופיעות ברשות המסים, נמצאת דירת 3 חדרים בשטח 73 מ"ר בבניין ישן מ־1970, שנמכרה ב־800 אלף שקל.
כפיר בן ארי מחברת כפיר נכסים (שפונה בעצמו מקיבוץ הגושרים), הוא שתיווך בעסקה והוא סבור שהמחיר ירד מעט בגלל המלחמה. לדבריו, "הדירה ברחוב האצ"ל משופצת, יפה, מושכרת ומניבה, אבל לפני המלחמה התמחור שלה היה באזור ה־900 אלף שקל. המוכרים היו גמישים כי רצו להוציא את העסקה לפועל".
המחירים: המחיר של הדירה ברחוב האצ"ל, 800 אלף שקל, דומה למחיר הממוצע בעיר כפי שהיה לפני המלחמה, אך הדירה שנמכרה תמורת 462 אלף שקל משקפת ירידה משמעותית במחיר. לפי אתר מדלן, המחיר למ"ר בקריית שמונה בממוצע עומד על 10.8 אלף שקל ומחיר ממוצע לקניה עומד על 755 אלף שקל. השכירות הממוצעת היא 2,700 שקל לחודש.
עסקה במקום קנס: ישנן עסקאות שנסגרו במהלך המלחמה אך הן תוצאה של הסכמים קודמים וקנסות בביטולים. לדברי בשירי, "מרבית העסקאות שנסגרות בעיר הן עסקאות שהתגבשו לפני המלחמה. בשתי עסקאות שאני תיווכתי מתוך כשבע עסקאות שעשויות עוד להתעדכן, מדובר בקונים שאילולא היו קונים, היו משלמים קנס של 100 אלף שקל ובמקום לבטל פשוט ביקשו להוריד מעט במחיר וקנו.
"לכן, כשמסתכלים על יום חוזה המכר ובדיווח רשות המסים, לא רואים שקודם לכן הייתה לחיצת יד. כמו כן, חלק מהעסקאות הן העברה במשפחה או עסקאות מתנה בגלל ענייני מיסוי וחלק כאמור הן עסקאות בתמחור מלפני המלחמה ותוצאה של מו"מ והסכמים שקדמו לכך. השוק עדיין קפוא ואין תזוזה כל עוד כולנו מפונים".
מצב השוק: למרות המצב הביטחוני, והעובדה שעשרות אלפים מפונים מבתיהם, עדיין יש עניין בעיר המפונה, ויש כמה שיחות ביום למתווכים, מספר בן ארי. לדבריו, "יש לנו כ־140 נכסים שאנחנו מנהלים עבור בעלי נכסים בקריית שמונה והסביבה. בימים אלה אני מקבל כל יום 3־5 פניות ביום, מצד אנשים שמחפשים נכס להשקעה שהוא 'מציאה'.
"אנשים מרגישים שהם יכולים למצוא עכשיו עסקה טובה. המתווה של המענקים והפיצויים שהמדינה נותנת יצר מצב שהדיירים שלא גרים משלמים שכר דירה וכך בעלי הדירות והמשקיעים מקבלים הכנסה ומצליחים להישאר עם הראש מעל המים. אבל יש מקרים נקודתיים שבהם בעלי נכסים צריכים את הכסף ומוכרים בכל זאת. הלך הרוח הוא שאנשים רוצים לקנות ולהשקיע וזה לא מפחיד אותם כמו שזה נשמע. כנראה פיתחנו חוסן ואנשים לא ממהרים למכור ולהיפטר מהנכסים.
"בסופו של דבר מי שמגיע לכאן, וגם אנחנו אפילו שמפונים מכאן, מאמינים שבעוד כמה שנים יהיה פיתוח אדיר והרבה עידוד של אנשי צבא לגור באזור, והמכללה שתהפוך לאוניברסיטה תכפיל את מספר הסטודנטים ושוק השכירות יפרח ויגדל".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.