האם ייתכן שהורים לילדים צעירים מפקידים את כספי תוכנית "חיסכון לכל ילד" אצל חברה שנמצאת תחת בדיקה של רשות שוק ההון כאשר זו אף עצרה את האפשרות למשוך כספים מהחברה? באופן מפתיע התשובה היא חיובית.
● הפרשה שחושפת את הסיכונים של חיסכון בקופות גמל בניהול אישי
● בדיקת גלובס | דוחות חברות הגמל חושפים את הכסף הגדול שמקבלים הסוכנים
חיסכון לכל ילד הוא תוכנית במסגרתה המדינה, וההורים מפקידים כסף בכל חודש עבור ילדיהם עד גיל 18. ההורים צריכים להיכנס לאתר הביטוח הלאומי בתוך חצי שנה מהלידה ולבחור היכן להשקיע את הכסף, באחד הבנקים או בבתי ההשקעות המוצעים. אם לא יבחרו, המדינה תעשה זאת עבורם ותבחר בקופת גמל באופן אקראי. לא מדובר בסכומים זניחים. במקרים רבים מדובר בעיקר ההון הראשוני שיהיה לילדים בתחילת חייהם הבוגרים שמגיע לעשרות אלפי שקלים בדרך־כלל בסוף התקופה (תלוי ברמת הסיכון). מאז הושקה התוכנית, ב־2017, הופקדו דרכה כ־20 מיליארד שקל.
היתרון הגדול של התוכנית, אומרים מנהלי ההשקעות, היא החינוך הפיננסי שהיא מאפשרת לילדים, בכך שיראו במו עיניהם כיצד חיסכון לטווח של שנים רבות מייצר להם תשואה של מאות אחוזים, למרות כל הירידות בשווקים והמשברים הפיננסים שמן הסתם יקרו בדרך.
אבל למרות שמדובר בחיסכון ארוך־טווח ובהפקדת חובה, באתר הביטוח הלאומי, שאחראי על שיוך הכספים לילדים הצעירים, ההורים עדיין יכולים להפקיד כספים ב"סלייס". מדובר בבית השקעות קטן שנמצא בעיצומה של בדיקה מצד רשות שוק ההון.
המשיכות הוקפאו, אבל לא ההפקדות
בחודש ספטמבר האחרון נחשף בגלובס כי רשות שוק ההון פשטה על משרדי סלייס בתל אביב. מאז, נפתחה תיבת פנדורה במסגרתה התגלו אי סדרים חמורים ו סביב קופות הגמל בניהול אישי (IRA) שמציעה החברה, ומהוות את עיקר הנכסים המנוהלים תחתיה. נגד סלייס עלו חששות כי כספים של חוסכים עורבבו זה בזה, וכספי משקיעים חדשים, בהיקף של כ־80 מיליון שקל, שימשו לתשלום עבור משקיעים שעזבו.
בסלייס טוענים לאורך כל הדרך כי הקופות הן בניהול אישי והחברה היא רק הפלטפורמה. ברשות שוק ההון לא התרשמו ומינו בסוף דצמבר את אפי סנדרוב, מנכ"ל קרנות הפנסיה הוותיקות עמיתים, כמנהל מיוחד שיעשה סדר בבלאגן. במקביל למינויו של סנדרוב עצרה רשות שוק ההון את אפשרות משיכת הכספים מכל הקופות שמנהלת סלייס (כ־4 מיליארד שקל), הקפאה שהוארכה מספר פעמים וכיום תאריך התפוגה שלה (בינתיים) הוא1 במאי. על פי הערכות המנהל המיוחד, מדובר בכ־100 אלף חוסכים שלא יכולים למשוך את כספם.
רשות שוק ההון: האי סדרים נגעו למוצר אחר
איך ייתכן שבזמן שהמשיכות מסלייס הוקפאו, ונבדקים אי סדרים חמורים בחברה, עדיין ניתן להפקיד שם כספים? ברשות שוק ההון הסבירו כי "המנהל המורשה שמונה לחברה ממשיך בניהול סדיר של קופות החיסכון לכל ילד. עיקר אי הסדרים שנתגלו בחברה נגעו לקופות בניהול אישי ולא לקופות גמל רגילות.
"עם מינויו, מינה המנהל המורשה גורמים מקצועיים מהשורה הראשונה לניהול קופות הגמל, ובהם בין היתר ועדת השקעות וגורמי תפעול, כך שמערך התפעול וההשקעות הנוכחי של הקופות הוא חזק ומקצועי יותר מאשר זה שפעל טרם מינויו. עם השלמת ביצוע פעולות הטיוב הנדרשות, ובזמן הקצר ביותר האפשרי, המנהל המורשה צפוי להשיב את הקופות לפעילות מלאה, וכל זאת בפיקוח הרשות ובית המשפט.
"תוכנית חיסכון לילד היא תוכנית חיסכון לטווח ארוך (מינימום 18 שנה), כך שרוב חשבונות החיסכון שמנוהלים על ידי סלייס, ובפרט של מצטרפים חדשים, אינם נזילים למשיכה בשנים הקרובות, ולפיכך לא קיים חשש שהקופה לא תוכל לספק כספים נזילים במוצר זה".
גם בחברת סלייס מסבירים כי הפעילות בקופות הגמל המסורתיות, החל מקופות חיסכון לכל ילד, דרך קרנות ההשתלמות ועד לקופות הגמל להשקעה "ממשיכות לפעול כסדרן". בית המשפט אף פנה למנהל הממונה, רו"ח אפי סנדרוב (מנכ"ל עמיתים קרנות הפנסיה הוותיקות שבהסדר) בבקשה לדעת אם החברה מסוגלת לוודא גבייה מהחוסכים באופן מיטיבי, ובחברה הבהירו כי אכן זהו המצב. גם במשרד האוצר פנו לסלייס בנושא צירוף העמיתים החדשים ונענו כי ההליך מתבצע בצורה תקינה. בימים הקרובים החברה צפויה לפרסם את דוחותיה הכספיים וכן לשלוח דוחות שנתיים לחוסכים.
נכון להיום בקופות הגמל המסורתיות של סלייס מנוהלים כ־1.2 מיליארד שקל, מתוך כ־4 מיליארד שקל שמנהל בית ההשקעות. בקופות חיסכון לכל ילד של החברה מנוהלים 421 מיליון שקל. רוב החוסכים במוצר בסלייס הם במסלול חיסכון בסיכון מועט, מה שיכול ללמד על כך שרובם מצורפים כחלק מברירת המחדל (רק לאחרונה שונתה ברירת המחדל למסלול סיכון מוגבר, כפי שהמליצו אנשי המקצוע, מאחר שמדובר בחיסכון לשנים רבות ויש זמן רב לתקן נפילות בשוקים).
ובכלל, למרות הצרות בחברה, מסתבר שחלק מהישראלים עדיין מחליטים להפקיד אצלה את כספם. מספטמבר 2023 עד פברואר 2024 (מאז נחשפה הפרשה) הופקדו לכל קופות הגמל של סלייס כ־75 מיליון שקל.
הורים שנתקעו עם חיסכון בחברה שהסתבכה
אבל הסוגייה המדאיגה עוד יותר, לפחות כעת, היא פדיונות או העברת כספים לחברות אחרות במידה וההורים חפצים בכך. החברה נמצאת בהקפאת הליכים לפחות עד ה־1 במאי ולכן לא מאפשרת ניוד כספים או פדיונם לילדים שהגיעו לגיל 18 (אם החוסך או הוריו רוצים בכך הם יכולים להמשיך להפקיד לקופה עד גיל 21, אך הפקדות המדינה נפסקות בגיל 18).
בקרב המנהלים החדשים בסלייס מאמינים כי הנושא יגיע לפתרון בקרוב, ובכל מקרה מבחינת החברה זהו המוצר הראשון מבין שלל המוצרים שמציע בית ההשקעות, אותו הם מייעדים לחזרה לפעילות רגילה.
למרות הפרשה, נראה כי משיכת כספים רבה לא נרשמה ממנה במוצרי החיסכון המסורתיים. כאן נציין כי מבט על תשואות מסלולי חיסכון לכל ילד שלה, בעיקר במסלול המנייתי - זה שמוגדר בסיכון מוגבר, בלטו לחיוב בשנה האחרונה. ב־12 החודשים האחרונים המסלול הזה מדורג חמישי מבין קופות חיסכון לכל ילד עם תשואה של 19.65%, כשמסלול החיסכון בסיכון בינוני הציג תשואה של 11.73% וזה בסיכון מועט עם תשואה של כ־8.3%. עם זאת, בחינה של התשואה הממוצעת בשלוש ובחמש השנים האחרונות מראה כי בטווחים רחוקים יותר החברה מדורגת בחלק התחתון של הטבלה.
הביטוח הלאומי: "אנחנו לא הרגולטור"
תגובת הביטוח הלאומי: "הביטוח הלאומי הוא לא הרגולטור. אם בנק ישראל, המפקח על הבנקים ושוק ההון השאירו את המצב על כנו, הביטוח הלאומי לא יכול להחליט על דעת עצמו לבצע צו סגירה. הביטוח הלאומי הוא גוף סוציאלי ומבצע את תפקידו במסגרת זו. מי שאחראי על ההיבט הכלכלי צריך לתת את הדעת על הנושא ויפה שעה אחת קודם והביטוח הלאומי יפעל בהתאם להנחיות ובשירות הציבור כהרגלו בקודש".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.