בשנים האחרונות, מצאו ראשי עיירות ומחוזות קטנים באיטליה, שהתרוקנו מתושבים בשל מגמת עיור שנמשכת כבר עשורים רבים, את תחילתו של פתרון לבתים הנטושים והמוזנחים שנמצאים בהם. הם מציעים בתים למכירה באירו אחד בלבד, כדי לתפוס את תשומת לבם של קונים מרחבי העולם, בעוד העלות של השיפוץ הנדרש לפי החוקים האיטלקיים היא על הקונה.
● ישראלים קנו דירה להשקעה במדריד. את ההסתבכות הזו הם לא צפו
● הכלכלנים חזו שחורות, אבל איטליה תחת ג'ורג'ה מלוני משגשגת יותר משכנותיה
במיוחד בארה"ב, בה אוכלוסייה גדולה ממוצא איטלקי ותיירות ענפה למדינה, התקשורת רווייה בסיפורים על בתים עתיקים במרכזי עיירות קסומות שעברו שיפוץ, והפכו לבתי נופש משפחתיים או בתים להשכרה. הרשת מלאה באתרים המרכזים בעבור המתעניינים, באנגלית, את כל ההצעות העדכניות. במקרים רבים, רוכשי הבתים החולמים על "חיים אירופיים" נרתעים ברגע האחרון מלרכוש חורבה באירו, ומחליטים לרכוש בית קטן בכמה עשרות אלפי אירו, מחיר השוק, באזור. גם זה תורם לקהילה המקומית.
אבל עסקי "הבתים באירו" של איטליה עומדים בפני חסמים רבים, כפי שדיווחה השבוע רשת CNN, אחת האחראיות העיקריות לאינפלציה בתקשורת האמריקאית בסיפורים על מציאות נדל"ניות בכפרים מקסימים בסיציליה או בטוסקנה. כדוגמה, הביאה הרשת את סיפורו של הכפר פטריצ'ה, שראש העיר שלו עובד כבר יותר משנה על ניסיון למכור בתים באירו - שלא צלח עד כה.
"פרויקט כמעט בלתי־אפשרי"
הכפר, שממוקם כ-40 קילומטר מדרום לרומא, בראש גבעה המשקיפה על עמק מקומי, מונה כ-3,000 תושבים בלבד. הבעיה של ראש העיר הנוכחי, לוצ'ו פיורדליסו, היא עם עשרות הבתים העתיקים, שחלקם נזנחו כבר בתחילת המאה ה-20, הנמצאים בלבו. חלקם כבר קרסו מחמת אי־השקעה, חלקם מאיימים להתפרק; כולם, לדבריו, יוצרים בעיה בעבור העיירה - אסתטית ופיננסית. במקרים רבים, הבתים הועברו בירושה, אך הצאצאים אינם רוצים לגור במקום או לדאוג לשיפוץ היקר יחסית. 40 בתים בלב הכפר, הניצב על גבעה, "נזנחו כדי להרקיב", דיווחה הרשת.
הציפיות של פיורדליסו היו גבוהות, סיפר, אחרי שראשי עיירות קטנות בסיציליה או בקמפניה הפכו לכוכבים ויראליים עם בתים למכירה במיקומים מושכים. "קודם כל מיפינו את כל הבתים הנטושים, ופנינו במדת האפשר באופן רשמי ליורשים כדי שיעבירו לידינו את הזכויות על הנכסים המשפחתיים המתפרקים", אמר.
אבל כאן, לדבריו, טמונה אחת הבעיות המרכזיות: החוק האיטלקי מחייב אותו לקבל אישור מהצאצאים, אלא שאלו קשים מאוד לאיתור, במיוחד במקרים הרבים שבהם איטלקים עזבו את הכפרים לטובת הגירה לארגנטינה, לארה"ב או למדינות אחרות באירופה. שמות משפחה השתנו, מקומות ההגירה אינם ידועים במקרים רבים, והמשימה לאתר את בני משפחות בני הכפר שעזבו לפני מאה שנה, היא "כמו לחפש אחרי מחט בערימת שחת", אמר. רק במקרים בהם הבית המקורי נהרס בשל רעידת אדמה, יכולה העירייה "להיפטר ממנו" ללא אישור משפחתי, כך נכתב בדיווח של CNN.
בנוסף, במקרים רבים בהם הצאצאים ידועים, כאשר מדובר במשפחות איטלקיות, ציין ראש העיר כי "סכסוכים משפחתיים ועימותים של דורות מונעים מהם להסכים למכור את הבית". "רוב קרובי המשפחה שחלקו זכויות בנכס היו בעימותים משפחתיים ולא יכלו להסכים למכירה מסיבות אישיות - הם לא דיברו ביניהם או לא הכירו אחד את השני", אמר פיורדליסו. לדבריו, היו גם מקרים בהם בני משפחה סירבו באופן עקבי לשתף פעולה, "בשל נקמה". "כל התהליך הזה הכולל השגת אישורים הופך את הפרויקט לקשה מאוד, על גבול הבלתי־אפשרי", אמר ראש העיר.
אירו תמורת "ערימה חסרת תועלת של אבנים"
בסופו של דבר, סיפר פיורדליסו, הצליחה העירייה לאתר ולקבל את הסכמתם של עשרה בעלי בתים, מהם כמה שמתגוררים עדיין בכפר. העירייה שיווקה אותם דרך האינטרנט, כמה בעלי עניין הגיעו לבקר, כולל כמה מחוץ לאיטליה. מה שהעיב על המבצע היה שרוב מי שהעניקו את ההסכמה נסוגו ברגע האחרון, "בגלל עניינים משפחתיים". פיורדליסו מספר כי תוצאות הפרויקט המורכב הייתה מכירה של שני בתים בלבד, כל אחד באירו, שניהם של תושבים מקומיים שניסו להיפטר מהנכסים המשפחתיים.
אחד מתושבי הכפר, ג'יאני ואלקו, סיפר לרשת כי יחד עם אחיו, ניסה להציע מגרש שעליו היה בית משפחתי שהתמוטט "והפך לערימת אבנים" במסגרת המבצע בכפר, אבל אף קונה לא היה מעוניין. "חשבנו שאפילו אם נקבל אירו אחד בלבד, לפחות ניפטר מערימה חסרת תועלת של אבנים. רצינו גם לראות אם מישהו בכלל יהיה מעוניין לקנות את השטח", אמר. לדבריו, במשך חצי המאה מאז שהוריו עזבו את הבית, "רוב הגג והקירות קרסו, והשטח מכוסה בעשבים ובשיחים". "זה הפך לגינה מכוערת בלב ההיסטורי של פטריצ'ה", איבחן. כאמור, אף אחד לא הציע לקנות את חורבות הבית הישן. "זאת השקעה רעה, שדורשת הרבה כסף כדי לבנות מחדש את הבית. עדיף לקנות קוטג' קטן בסביבה". אלו, לפי הרשת, עולים כ-20 אלף אירו.
ראש העיר פיורדילסו אומר כי בתים אחרים היו מתאימים יותר למכירה, אבל החסמים המשפטיים מונעים ממנו להציע אותם. "היה עניין ואפילו כמה לקוחות בין־לאומיים באו כדי לראות את הבתים למכירה באירו אחד, אבל לצערנו - לא היו לנו הרבה בתים להראות להם", אמר.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.