על רקע המלחמה המתפתחת ללא הרף, עדשת התקשורת העולמית חושפת נקודות מבט ייחודיות על מה שקורה בארץ. מניתוחים של מומחים בינלאומיים, פרשנויות מזווית אחרת וגם סיפורים קטנים מישראל שנעלמים מן העין, בכל יום נגיש לכם סקירה יומית קצרה מן הנכתב בתקשורת העולמית על ישראל במלחמה, כדי לנסות ולפענח איך דברים מפה נראים מעבר לים.
● צה"ל מציב סטנדרט לחימה חדש, והפיצוי שלבנון רוצה לתת לתושבים
● ניתוח | הבטחות לחוד ומציאות לחוד: כך בריטניה הפנתה גב לישראל במלחמה בעזה
1השותף החדש של חיזבאללה בלבנון
"ראש ארגון טרור פוליטי סוני לבנוני, שהצטרף לארגון הטרור השיעי חיזבאללה במאבקו נגד ישראל בגבול לבנון, אמר ביום שלישי כי הסכסוך סייע בחיזוק שיתוף הפעולה בין שני הארגונים", נכתב אמש באתר החדשות AP. המזכ"ל של אל-ג'מעא אל-אסלאמיה, או "הקבוצה האסלאמית", השייח' מוחמד תקוש, אמר כי סיעתו החליטה להצטרף ללחימה לאורך גבול לבנון-ישראל בגלל המתקפה של ישראל על רצועת עזה והתקיפות שלה נגד עיירות לבנון. הלילה תקף צה"ל מבנה צבאי שמשויך לארגון הטרור, ושבעה מחבלים מהקבוצה נהרגו.
"החלטנו להצטרף כחובה לאומית, דתית ומוסרית. עשינו את זה כדי להגן על אדמתנו ועל הכפרים שלנו', אמר טקוש ל-AP במטה הקבוצה שלו בביירות. "'עשינו זאת גם לתמיכה באחים שלנו בעזה', שם אמר שישראל מבצעת 'טבח גלוי'". צוין כי טקוש מאמין שלישראל יש שאיפות לתפוס שטחים נוספים "לא רק בפלסטין אלא גם בלבנון".
עוד נכתב כי "הקבוצה האסלאמית היא אחת הפלגים הסונים העיקריים בלבנון, אך שמרה על פרופיל נמוך מבחינה פוליטית לאורך השנים. יש לה חבר אחד בבית המחוקקים של לבנון בן 128 המושבים. הבחירות בתוך הקבוצה בשנת 2022 קירבו את מנהיגותה לחמאס". נכתב כי "כמו חמאס, הוא שואב השראה מהאידיאולוגיה של התנועה הפוליטית הפאן-ערבית האסלאמיסטית 'האחים המוסלמים', שנוסדה במצרים ב-1928 על ידי מורה בית ספר שהפך לאידאולוג אסלאמי חסן אל-בנא". ציון כי לפי טקוש, "הארגון מקבל החלטות משלו בשטח, אך מתאם באופן הדוק עם חיזבאללה ועם הסניף הלבנוני של החמאס הפלסטיני".
מתוך אתר החדשות AP , מאת באסם מרו. לקריאת הכתבה המלאה.
2הקואליציה נגד החות'ים לא עובדת
"למרות כל החומרה היקרה שהשליכו ארה"ב ובעלות בריתה לעבר הארגון האיסלאמיסטי מצפון מערב תימן, הן לא הצליחו לעצור את ההתקפות על ספינות משא וספינות מלחמה אזרחיות. הצלחתה של קבוצת המורדים בעצירת כמה מהצבאות המתקדמים בעולם היא הבעיה האחרונה בניסיונותיה של וושינגטון לשלוט בסכסוכים באזור", נכתב הבוקר בבלומברג. צוין כי "המערכה החות'ית היא גם איום הולך וגובר על הכלכלה העולמית. מספר כלי השיט המפליגים בדרום הים האדום ירד בכ-70% לעומת תחילת דצמבר. משלוח המכולות ירד בכ-90% ומכליות הגז גם הפסיקו כמעט לעבור".
הפלגה מסביב לאפריקה מוסיפה כשבועיים להפלגה. כתוצאה מכך, העלות של שליחת מכולה משנגחאי לרוטרדם היא בערך כפול ממה שהייתה שנה קודם לכן, לפי חברת דרי שיפינג. יותר משלושה חודשים לאחר מבצע שיטור ימי גדול, אדמירל מארק מיגז, מפקד השייטת האייזנהאואר, מודה שלארה"ב ולבנות בריתה יש עוד עבודה לעשות. "אנחנו יודעים שהפחתנו חלק מהיכולת שלהם", אמר. בבלומברג הוסיפו, "אבל כל עוד התומכים של החות'ים באיראן עדיין שולחים כסף, נשק ומודיעין - כולל מספינת ריגול המפליגה מאות קילומטרים מהאייזנהאואר ממש מחוץ לים האדום - הוא לא רואה מתי העבודה עשויה להסתיים".
מתוך בלומברג, מאת פיטר מרטין, אלכס לונגלי, פטריק סייקיס, מוחמד האטם. לקריאת הכתבה המלאה.
3שאלות על ישראל במבחן האזרחות הגרמני
"אלו המבקשים אזרחות גרמנית עשויים להידרש בקרוב לענות על שאלות מבחן על אנטישמיות, בהתאם למחויבות של גרמניה לישראל ולחיים יהודיים בגרמניה", נכתב אמש בוושינגטון פוסט, אחרי שמסמך מיוחד של משרד הפנים הגרמני הודלף ופורסם אמש על ידי דר שפיגל הגרמני. המסמך מציג את השינויים החדשים שנכללים בקטלוג השאלות אליהן נדרש מי שמגיש בקשה לאזרחות גרמנית. נכתב כי "מבחן בן 33 השאלות הוא אחד מכמה תנאים מוקדמים כדי להפוך לאזרח גרמני. כדי לעבור, על המועמדים לענות נכון על לפחות 17 שאלות אמריקאיות בתוך שעה. שאלות חדשות, דיווח דר שפיגל, אמורות לכלול: איך נקרא בית תפילה יהודי? מתי קמה מדינת ישראל? מהי הסיבה לאחריותה המיוחדת של גרמניה לישראל? כיצד נענשת הכחשת השואה בגרמניה? ובאופן מסתורי משהו: מי יכול להיות חבר בכ-40 מועדוני הספורט היהודיים של מכבי בגרמניה?".
"דבר אחד חשוב לי במיוחד", אמרה לדר שפיגל שרת הפנים ננסי פאסר: "כתוצאה מהפשע הגרמני נגד האנושות של השואה באה אחריותנו המיוחדת להגנת היהודים ולהגנה על מדינת ישראל. האחריות הזו היא חלק מהזהות שלנו היום. מי שלא שותף לערכים שלנו לא יכול לקבל דרכון גרמני. שרטטנו כאן קו אדום ברור. אנטישמיות, גזענות וצורות אחרות של בוז לאנושות שוללות התאזרחות". עוד צוין כי "המהלך מגיע חודשים לאחר שמדינת סקסוניה-אנהלט שבמזרח גרמניה התחייבה בכתב ל'זכות הקיום של מדינת ישראל" לדרישת התאזרחות'".
מתוך הוושינגטון פוסט, מאת קייט בריידי. לקריאת הכתבה המלאה.
4למה מזדהים עם אוקראינה וישראל ולא סודאן?
"בתחילת המלחמה בעזה, סרטון טיקטוק של דובר הבית הלבן ג'ון קירבי הפך לוויראלי", נכתב בטור דעה של גדעון רחמן, הכתב הראשי לענייני חוץ בפייננשל טיימס. "בקטעים הראשונים, דובר הבית הלבן נראה אסוף ורגוע כשהוא מתאר קורבנות אזרחים בעזה כחלק מהמציאות ה'אכזרית והמכוערת' של מלחמה. בחלק השני, הוא נחנק מעצב כשהוא מתאר את הזוועה של מקרי מוות של אזרחים באוקראינה. עבור מבקרי ממשל ביידן, הסרטון הזה סיכם את המוסר הכפול של אמריקה", כתב רחמן.
"אבל כל הוויכוח על היחס לאוקראינה ולעזה מפספס נקודה רחבה יותר לגבי חמלה סלקטיבית. הטרגדיות של אוקראינה, עזה וישראל זוכות כולן להרבה יותר תשומת לב מאשר מלחמות ואסונות הומניטריים במקומות אחרים בעולם. איום הרעב בעזה עולה כיום לכותרות עולמיות מדי יום. אבל בשבוע שעבר הזהיר האו"ם כי 'סודאן תראה בקרוב את משבר הרעב החמור ביותר בעולם' כאשר 18 מיליון אנשים מתמודדים עם חוסר ביטחון תזונתי חריף", על רקע סכסוך מתמשך הכולל "קברי המונים, אונס קבוצתי, התקפות חסרות אבחנה מזעזעות באזורים מאוכלסים בצפיפות ויותר מ-6.5 מיליון פליטים". רחמן שואל "מה הגורם לטרגדיות ולקונפליקטים מסוימים להשיג את תשומת הלב של העולם כאחרים עוברים כמעט מבלי משים? נראה שהתשובה היא משהו שאפשר לקרוא לו גיאופוליטיקה של זהות. סביר הרבה יותר שמשבר או סכסוך יעורר דאגה וזעם בינלאומיים אם מספר גדול של אנשים מזדהה עם אלה שנלחמים או סובלים. האירופים מסתכלים על אוקראינים נמלטים ומדמיינים את הערים שלהם תחת הפצצה. מוסלמים ויהודים רבים מזדהים עם הצדדים הלוחמים בעזה".
מתוך הפייננשל טיימס, מאת גדעון רחמן. לקריאת הכתבה המלאה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.