וואן זירו, הבנק הדיגיטלי פירסם לראשונה דוחות כספיים לציבור, לאחר שנת הפעילות המלאה הראשונה שלו, שהסתיימה בהפסד של 357 מיליון שקל, עומת הפסד של 263 מיליון שקל בשנת 2022, חלק גדול ממנו בגין השקעה בטכנולוגיה. בסך הכל צבר הבנק שהוקם בשנת 2019 הפסדים של 803 מיליון שקל.
● בנק וואן זירו מאיץ את ההתרחבות לאיטליה ומפטר 10% מעובדיו בארץ
● בדרך לעימות עם בנק ישראל? מאחורי ההכרזה של רשות התחרות
וואן זירו ממומן באמצעות גיוסי הון מבעלי המניות, שמסתכמים עד היום בכ-960 מיליון שקל, כאשר בעל המניות המרכזי בו הוא המיליארדר פרופ' אמנון שעשוע שמחזיק 63% מההון. מהדוחות עולה כי ההון העצמי של הבנק עמד בסוף השנה על 91 מיליון שקל והיקף המאזן על יותר מ-2 מיליארד שקל.
הכנסות הבנק בשנת 2023 הסתכמו ב-41.6 מיליון שקלים, מתוכן 27.4 מיליון שקלים הכנסות ריבית (לעומת 3 מיליון ב-2022) ו-14.3 מיליון שקלים שנבעו בעיקרן מדמי מנוי (מודל ההכנסות של הבנק). בוואן זירו ציינו כי ההכנסה השנתית הממוצעת מלקוח (ARPU) עמדה בשנת 2023 על 654 שקלים, ולדברי הבנק היא "גבוהה משמעותית" לעומת בנקים דיגיטליים בעולם בשנות פעילותם הראשונות.
מספר הלקוחות של הבנק הגיע ל-100 אלף. בוואן זירו קיוו אמנם לגייס יותר לקוחות אבל המנכ"ל גל בר דעה מסביר כי "זו הייתה שנה מאתגרת". 40% הם לקוחות המשלמים דמי מנוי (כ-50 שקל לחודש), 10% מוגדרים כמייסדים ולכן פטורים מתשלום, 25% מייצרים הכנסה שאינה דמי מנוי, ועוד 25% הם לקיחות בעלי פעילות דלה או ללא פעילות כלל.
באופן מפתיע, כרבע מהכספים המנוהלים בבנק (כ-498 מיליון שקל) נמצאים במסלול שאינו נושא ריבית וזאת למרות שהבנק התגאה בכך שהריבית שהוא נותן ללקוחות היא הגבוהה מבין כל הבנקים. החשבון הממוצע של לקוח בבנק מכיל כ-18 אלף שקלים, מה שאומר שרוב לקוחות הבנק לא העבירו את כל כספם לוואן זירו ומנהלים חשבון בבנק נוסף.
בבנק צופים הגעה לרווחיות עד סוף שנת 2025, במקביל להתרחבות לעולם (לאיטליה בשלב הראשון) כאשר במצגת למשקיעים שפרסמו בקיץ האחרון קיוו שם להגיע לרווחיות כבר בסוף שנת 2024. בשיחה עם גלובס אומר בר דעה כי הבנק מקדים את התוכניות שלו וכי בניגוד לתחזיותיו שכדי להגיע לרווחיות הוא יזדקק ל-250 אלף לקוחות, הוא מעריך כעת שהמספר עומד על כ-200 אלף, "כי ההכנסה מלקוח יותר גבוהה ממה שחשבנו. אם נמשיך כך ונגביר פעילות אנחנו על דרך המלך".
"התברכנו במשקיעים שמגבים אותנו"
בבנק מתגאים בכך ש-1 מכל 3 חשבונות חדשים נפתח אצלו. נכון לסוף יוני 2023 מספר חשבונות הבנק בישראל עמד על 7.5 מיליון חשבונות ונתח השוק של הבנק עומד על כ-1.2%. מאחר שנפתחו בשנה האחרונה כ-200 אלף חשבונות חדשים, המשמעות היא שבוואן זירו נפתחו יותר מ-60 אלף חשבונות. בר דעה: "אם תגיד לי שנגיע ל-8% תוך עשור אני חותם על זה עכשיו. אם יחד עם עוד שחקנים נגיע ל-30% זה יהיה מפץ בשוק הבנקאות".
עם זאת הוא מסביר ש"בנקאות זה לא סלולר, יש חסמי מעבר וחסמים פסיכולוגיים. אנחנו צריכים סבלנות לאורך זמן. אם נעשה את זה הבנק יהפוך לרווחי תוך שנתיים ויעמוד על הרגליים לבד".
כפי שנחשף בגלובס, רגע לפני פרוץ מלחמת חרבות ברזל עמד הבנק לגייס כ-100 מיליון דולר, אלא שהמלחמה טרפה את הקלפים והגיוס לא יצא לפועל. הבנק הדיגיטלי כאמור שורף סכומים גדולים של כסף על פעילותו והשאלה היא האם הוא יוכל להמשיך ולגייס את הכספים שהוא צריך לפעילות בשנים הבאות.
בר דעה משיב נחרצות שכן ומציין שבתחילת השנה הנוכחית המשקיעים הקיימים כבר הזרימו לבנק 88 מיליון שקל: "התברכנו במשקיעים שמגבים אותנו באופן מוחלט עד לרווחיות, כל פעם שהבנק צריך כסף המשקיעים הקיימים ובראשם אמנון (שעשוע) מגבים אותנו, כולל מסין, יפן ואירופה. הם מכירים את הנתונים ומאוד אוהבים את קצה הצמיחה".
באשר לתכניות להכנסת משקיעים חדשים לבנק הוא אומר כי "כעת המצב הגאופוליטי מורכב ומאחר שאנחנו בנק שפועל בשוק המקומי, אנו חשופים למצב בארץ ואם יהיה אירוע בצפון זה ישפיע. יותר ריאלי לגייס כסף משקיעים חדשים כשתהיה ודאות". מהדוחות עולה כי עלות העסקתו של בר דעה עמדה בשנת 2023 על כ-2.05 מיליון שקל, בדומה לשכר שקיבל בשנה שעברה. זו משכורת נמוכה בחצי מאשר בבנקים הגדולים, אך היקף הפעילות של אלה גדול הרבה יותר .
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.