הפיגוע הקשה במוסקבה, שגבה בשבוע שעבר את חייהם של כ־140 בני אדם, העלה מחדש את המודעות האירופית לסכנה שמייצר ארגון הטרור דאעש, שנטל את האחריות על המתקפה.
● פרשנות | טראמפ יוצק צוננים על ישראל: למה הוא מתכוון כשהוא אומר תפסיקו כבר
● סחף נגד ישראל באירופה: קיצוץ כספים, הסטת השקעות והכרה במדינה פלסטינית
בימים האחרונים פרסמו צרפת ואיטליה אזהרות בנוגע לחשש מפיגועי דאעש בשטחן, וצרפת אף העלתה את רמת הכוננות שלה. היבשת האירופית כולה נמצאת בשנה רוויית אירועים צפויים, כולל המשחקים האולימפיים בפריז ואליפות אירופה בכדורגל בגרמניה. אך עוד קודם לכן, ביום ראשון הקרוב יחגגו באירופה את חג הפסחא תחת חשש כי דאעש ינצלו זאת לטובת פיגועי ראווה.
גם ברוסיה הרוחות עדיין סוערות. ארבעה חשודים בביצוע הפיגוע, שנעצרו על ידי הרשויות המקומיות, צולמו בכלי התקשורת המקומיים במדינה לאחר שככל הנראה עברו עינויים קשים.
כך למשל הגיע אחד העצורים לדיון בהארכת מעצרו כשהוא קטוע אוזן. עצור אחר חושמל במבושיו מול קהל ברחוב, ועצור נוסף צולם כשהוא על כיסא גלגלים. ארבעת העצורים אמנם הודו באשמה בבית המשפט, אולם מצבם הקשה העלה בכלי התקשורת את השאלה אם דיברו באופן חופשי, או תחת איומים. דאעש בינתיים הבטיחו לנקום ברוסיה על כך.
"הרוסים רוצים להראות שהם אכזריים", אומר לגלובס ארקדי מיל־מן, לשעבר שגריר ישראל ברוסיה (2003־2006) וכיום חוקר בכיר וראש תוכנית רוסיה במכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS), אוניברסיטת תל אביב. מיל־מן, שחוקר את מרחב ברית המועצות לשעבר מזה עשרות שנים, מציין כי ככל הידוע כעת, מבצעי העינויים הם אינם אנשי שירות הביטחון הפדרלי של רוסיה. לדבריו, "מהצילומים והמדים שמופיעים בהם ניכר כי אלו אנשי קבוצה ניאו־נאצית רוסית - שנקראת רוסיץ'".
"כר פורה לארגוני טרור"
הפיגוע העלה לפני השטח סוגיה כלל־רוסית שזוכה במשך שנים להזנחה מצד הקרמלין - והיא מצבה הקשה של האוכלוסייה המוסלמית במדינה. בימים האחרונים התגלה כי לפחות שניים מבין ארבעת העצורים, ילידי טג'יקיסטן, התגוררו בעבר ברוסיה וחצו לפני כחודש את הגבול לטורקיה - זאת במטרה לחדש את הוויזה הרוסית שלהם. אזרחי טג'יקיסטן זכאים לוויזה של 90 ימים ברוסיה.
לפי המופתי ראביל גיינוטדין, יו"ר המועצה הדתית של המוסלמים ברוסיה, ב־2018 חיו במדינה כ־25 מיליון אזרחים מוסלמים - שמהווים כ־18% מהאוכלוסייה. לפי הערכות, ברוסיה מתגוררים עוד 6־7 מיליון מהגרי עבודה, רובם מוסלמים. יתרה מכך, המופתי גיינוטדין העריך לפני כארבע שנים כי בעוד עשור יהוו המוסלמים כ־30% מאזרחי רוסיה.
מרבית המוסלמים ברוסיה מתגוררים באזורי וולגה־אוראל, מוקד הטטארים, ובצפון הקווקז. לפי מיטב ההערכות, צפון הקווקז הוא האזור העני ביותר ברוסיה. פוטין עצמו התבטא בעבר בנושא ואמר כי העוני במדינתו משפיע על יותר מ־30% מהמשפחות מרובות הילדים. ב־2009 העבירה מוסקבה, בשיתוף עם מנהיג צ'צ'ניה, סיוע כלכלי לשיקום הנזקים שנגרמו באזור צפון הקווקז, זאת כתוצאה מהמלחמה שהתקיימה בין הצ'צ'נים לרוסים. אולם המצב הכלכלי באזור נותר ככל הידוע קשה.
לפי מיל־מן, ארגוני הטרור השונים, בהם דאעש, מנצלים את העוני שממנו סובלת האוכלוסייה המוסלמית ברוסיה. "אין ספק כי בצפון הקווקז יש כל מיני אנשים קיצוניים מקבוצות מיעוטים שמהווים כר פורה לארגוני הטרור", הוא אומר. אירוע שייתכן ושיקף את הקיצוניות באזור התרחש באוקטובר, כאשר יותר מאלף מקומיים בדאגסטן (שנמצאת בצפון הקווקז) עטו על מטוס שהגיע מישראל לבירה חצ'קלה, זאת בניסיון "לנקום" על המלחמה בעזה.
האינדוקטרינציה הקיצונית לא מגיעה רק ממוסדות דת מקומיים ברוסיה: "ישנם אנשים מצפון הקווקז שמבקרים בבתי ספר במדינות מוסלמיות קיצוניות, ועוברים שם השתלמויות", אומר מיל־מן.
"פוטין לא מבין שאין קשר בין דאעש לעזה"
בעוד בעולם מעלים את הכוננות בעקבות הפיגוע ברוסיה, הנשיא הרוסי ולדימיר פוטין ממשיך לטעון כי מי שאחראית למתקפה היא דווקא אוקראינה, שמכחישה את הטענה נחרצות.
לדברי מיל־מן, המנהיג הרוסי לא מבין, וככל הנראה גם לא מכיר, את המתרחש בארצו. "פוטין הביע את פליאתו כיצד מוסלמים מבצעים פיגוע ברמאדן, בזמן שרוסיה תומכת בשלום במזרח התיכון. הוא פשוט לא מבין שאין קשר בין דאעש לבין המלחמה בעזה".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.