השבוע חשפה ניסאן את תוכנית הדגמים האסטרטגית שלה לשנים הקרובות. עד 2027 מתכוונת החברה היפנית להשיק לא פחות מ-30 דגמים, אבל רק 20% מהם יהיו חשמליים, וגם הם לא עממיים. היעד החשמלי הצנוע הזה ממחיש כיצד החמיצה ניסאן הזדמנות היסטורית להפוך למובילה בפלח המבטיח של שוק הרכב הגלובלי.
● בלעדי | קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל
● המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו
● לרכב הזה יש נוחות מרשימה, ממדים עצומים ומחיר מפלצתי בהתאם
באוגוסט 2009, כשאלון מאסק עוד גייס משקיעים ובסין רק מלגזות הונעו בהנעה חשמלית, השיקה ניסאן את ה-LEAF. זו הייתה משפחתית חשמלית עם תא נוסעים מרווח וביצועים נמרצים. הטווח הראשוני היה אומנם מוגבל אבל הדור השני הציע טווח שימושי במחיר נמוך ב-30% מטסלה. אבל היכן שהוא לאורך הדרך, ניסאן שינתה כיוון בחדות, וכיום היא מדביקה פערים בפלח החשמלי במקום להוביל אותו.
חסידי מנועי הבעירה הפנימית יכולים להתנחם שעוד יש יצרנים שמתכוונים להשקיע גם בשנים הבאות ברכבי בנזין מסורתיים, ושהטכנולוגיה תתקיים גם בעתיד הנראה לעין. בקטגוריה נכללת גרסת הטורבו-בנזין של ניסאן XTRAIL, שהושק בשנה שעברה.
כבר לקחנו למבחן את הדגם הזה בגרסה עם שני מנועים חשמליים ומנוע בנזין שמשמש רק לטעינת הסוללה, שהייתה יקרה. עכשיו תור גרסת הבנזין המסורתית.
עיצוב חיצוני
ל-X-TRAIL יש פרופורציות SUV רחבות, ארוכות ומוצקות, שלא נכנעות לתכתיבים האווירודינמיים הקיצוניים של הדגמים החשמליים העדכניים. פרופיל הצד מחצין עמוד גג אחורי די זקוף, קשתות גלגלים גדולות, חישוקים מסיביים וגג כמעט אופקי. בחרטום גריל טרפזי ענק שמשני צדדיו גופי תאורה מתוחכמים למראה, והזנב עתיר קפלים עם חלון אחורי גדול וזקוף וצמד פנסים בעיצוב רטרו במקום "פסי התאורה" האופנתיים. זה לא עיצוב עתידני, אבל המראה עתיר סטטוס.
פנים הרכב
הכניסה לתא הנוסעים נוחה מלפנים ומאחור, בזכות סף כניסה גבוה ודלתות רחבות שנפתחות הצדה בכמעט 90 מעלות. המרחב מלפנים נדיב עם שפע חופש לרגלי ולכתפי מבוגרים. גם בשורה השנייה יש מרחב מכובד לשלושה מבוגרים, וחבל רק שמשענת הגב של הנוסע במרכז אינה ידידותית לישיבה ממושכת.
הרכב מוגדר לשבעה מקומות ישיבה, אבל הגישה למושבים בשורה השלישית לא קלה. מרחב הרגליים בהם די תיאורטי בשל בסיס גלגלים באורך 2.7 מ' בלבד. כדי לאכלס מאחור מבוגרים, יש להסיט את מושבי השורה השנייה קדימה, וגם זה רק לנסיעות קצרות. יש בפלח חלופות עם שורה שלישית שימושית יותר, סורנטו וקודיאק למשל.
מולטימדיה ומצלמות
חבילת הגימור שבה צויד רכב המבחן ("אסנטה טק") אינה מהודרת כמו הגרסה העילית של הרכב, אך כוללת פריטים הכרחיים בפלח כמו חלון גג, מערכת שמע איכותית ומצלמות היקפיות. אין בה אביזרים שיש כיום בכמעט כל חשמלית סינית, כמו ריפוד עור, מושבים קדמיים חשמליים או אפילו משטח טעינה אלחוטי. ניתן להתנחם בחבילת בטיחות אקטיבית איכותית, שכוללת את רוב הפונקציות.
מערך הפיקוד כולל לוח מחוונים דיגיטלי גדול עם גרפיקה עשירה ומסך מולטימדיה בינוני בגודלו, המציע מערך תפריטים קל לזיהוי ולשימוש. לצדם יש שלל מתגים פיזיים "מסורתיים" לשליטה מהירה ונטולת תפריטים על מערכת האקלים, פתחי האוורור, המראות ועוד פונקציות שימושיות שיצרני רכב נוטים להעביר לתפריטי מגע. לעומת זאת, מוט ההילוכים הקצר מאמץ עיצוב "ג'ויסטיק" קצת מצטעצע, ופגשנו נוחים ממנו.
תא מטען
כשכל המושבים מאוכלסים, תא המטען מסתפק בנפח סמלי של 120 ליטר. קיפול המושב האחורי מגדיל את חלל ההטענה ל-485 ליטר וקיפול מושבי השורה השנייה מאפשר לדחוק לתוכו מטענים גדולים. פתח ההטענה רחב ומאפשר הטענה קלה ולתא כולו שלל חללי אחסון שימושיים.
מנוע וצריכת דלק
ל-X-TRAIL יש שתי גרסאות הנעה המשלבות מנועים חשמליים ומנוע בנזין, אבל גרסת הבסיס מאמצת את מנוע טורבו-בנזין ללא סיוע מנועים חשמליים, פרט למערכת "היברידית קלה", שנועדה בעיקר לסייע להפחתת הפליטה.
זהו מנוע שלושה צילינדרים בנפח 1.5 ליטר, שמייצר 163 כ"ס ומומנט מרשים של 30 קג"מ, שזמין כבר בסל"ד נמוך. ההספק אינו מרשים בעידן שבו כמעט כל סינית חשמלית מייצרת 200 כ"ס וצפונה, אבל ה-X-TRAIL נטול הסוללות נהנה ממשקל עצמי צנוע יחסית של 1.67 טון, ובעולם האמיתי מפגין מרץ מפתיע.
הוא צובר מהירות בקצב מכובד במישור ובעליות, ומשייט בשלווה במהירויות גבוהות. תיבת ההילוכים הרציפה (CVT) היא אחת הטובות מסוגה בכל הנוגע ל"החלקת" העברת הילוכים מדורגת. בהאצה תחת רגל כבדה עדיין אפשר להבחין בזינוק בסל"ד, שאופייני ל-CVT. זה לא המנוע הכי שקט ומעודן בשוק והוא נשמע צרוד תחת עומס. אבל לפחות זה צליל טבעי עם אופי ולא צליל סינתטי שנשמע דרך הרמקולים, כמו בכמה כלי רכב חשמליים שפגשנו.
ניסאן נוקבת בצריכת דלק ממוצעת של 13.7 ק"מ לליטר אבל בכבישי ישראל, אפשר לצפות לנתון של 10-11 ק"מ לליטר.
על הכביש
ה-X-TRAIL ממלא היטב את המטלות המשפחתיות שעבורן תוכנן. הכיול הרך יחסית של המתלים ובולמי הזעזועים מאפשר לו לספוג בצורה מרשימה בורות ושיבושי כביש מכל סוג וגודל, היציבות הכיוונית תחת רוחות צד טובה, ונטיית הגוף בפניות הדוקות מוגבלת יחסית למרות מרכז הכובד הגבוה. ההיזון החוזר לנהג פחות חד ורהוט מאשר בחלק מהמתחרים, אבל ההיגוי עדיין מאוזן יחסית ולא דורש תיקונים תכופים.
עם מרווח גחון של 20 סנטימטר והנעה קדמית, זה לא רכב למסע שטח קשוח, אבל הוא יכול לצלוח ללא קושי שבילי עפר ומכשולים סבירים.
מחיר
בגרסה האבזור הבסיסית עומד המחיר על 207 אלף שקל והגרסה המאובזרת יותר, בה נסענו, מתחילה ב-222 אלף. אלה מחירים די תקניים בפלח רכבי הפנאי עם שבעה מקומות, והם מציבים את הרכב בתחרות לא קלה מול מתחרים כבדי משקל. אבל לניסאן יש עדיין לא מעט להציע בפלח הזה, לפחות עד, ואם, תחליט לחזור לשורשים החשמליים שלה. מ־0 ל־100 קמ"ש
חלק מהמתחרות
מיצובישי אאוטלנדר 2X4
ב-200-240 אלף שקל, הדגם הנמכר בפלח מציע עיצוב אופנתי וקשוח, מערך פיקוד עדכני ותא מרווח. מנוע 2.5 ליטר בנזין נטול טורבו מייצר 181 כ"ס ומשודך לתיבה אוטומטית רציפה.
מיצובישי אאוטלנדר 2X4 / צילום: יח''צ
סקודה קודיאק 2X4
ב-203-237 אלף שקל הקודיאק הוותיק מציע תא נוסעים מרווח כולל שורת מושבים שלישית. המנוע הוא 1.5 ליטר טורבו עם 150 כ"ס ותיבה אוטומטית כפולת מצמדים.
סקודה קודיאק 2X4 / צילום: יח''צ
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.