חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ • התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב • "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגאו-פוליטיים"

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin
מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

על רקע העימות מול איראן והמשך המלחמה בעזה וההסלמה בגזרה הצפונית, בחברת דירוג האשראי S&P הודיעו על הורדת הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+. בנוסף, תחזית הדירוג נותרה ״שלילית״, כך שבחברה מאותתים כי הציון של ישראל עשוי להיפגע פעם נוספת.

שאלות ותשובות: איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד? 
מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית 

מדובר בהודעה שלא מן המניין, שיצאה בהפתעה. המועד הרשמי שבו הייתה צפויה החברה לדווח על החלטתה הוא ה-10 במאי.

למה זה קרה?

בהודעת החברה נכתב כי להערכתה, העלייה האחרונה בעימות מול איראן מגבירה את הסיכונים הגאו-פוליטיים הגבוהים ממילא עבור ישראל. אומנם הם צופים שלא נראה סכסוך אזורי רחב, אך שהמלחמה בין ישראל לחמאס והעימות מול חיזבאללה ימשכו לאורך כל 2024 - לעומת ההנחה הקודמת שלהם כי האירוע יסתיים בתוך שישה חודשים לכל היותר.

בנוסף לכך, בחברה צופים כי הגירעון הממשלתי יגיע השנה לרמה של 8% - גבוה מהערכת האוצר שעומדת על 6.6%. ״אנו חוזים כי הגירעון של ישראל יתרחב ל-8% מהתמ"ג ב-2024, בעיקר כתוצאה מהגידול בהוצאות הביטחון. גירעונות גבוהים יותר יימשכו גם בטווח הבינוני״, נכתב בהודעה. בנוסף, מעריכים בחברה כי יחס החוב-תוצר של ישראל יעלה לרמה של 66% ב-2026, לעומת כ-60% בשנה שעברה.

מהם התרחישים שרואים בחברה?

תרחיש הבסיס של החברה מבוסס על מספר נקודות: המלחמה בין ישראל לחמאס תימשך, כנראה בעצימות פוחתת, לאורך כל 2024; וימשכו גם חילופי האש הסדירים מול חיזבאללה בגבול הצפוני של ישראל. לפי החברה בשלב זה, אלה לא צפויים להסלים למלחמה בעצימות גבוהה יותר והסכסוך לא יתרחב לזירות נוספות במזרח התיכון.

״כרגע אנו רואים מספר סיכוני הסלמה צבאית אפשריים, כולל עימות צבאי ישיר, מהותי ומתמשך יותר עם איראן״, כתבו בחברת הדירוג עוד לפני הדיווחים בשעות האחרונות על תקיפה ישראלית באיראן. ״ישראל נתונה ללחץ בינלאומי לרסן את תגובתה להתקפה מ-13 באפריל, בעוד שאיראן הודיעה על כוונתה שלא להסלים. עם זאת, לדעתנו, נותרים סיכונים לתאונות או טעויות בחישוב, במיוחד אם יהיה עוד חילופי אש בין שני הצדדים״.

תרחיש אחר כולל את התרחבות העימות עם חיזבאללה בגבול הצפוני של ישראל. ״התרחבות הסכסוכים הנוכחיים עלולה להציג סיכונים ביטחוניים וחברתיים נוספים לישראל, מה שיפגע במגוון מדדים כלכליים ופיסקליים, בניגוד לתרחיש הבסיס שלנו. תרחישים כאלה נותרים קשים לכימות באופן מהימן״, נכתב.

מה עשו חברת הדירוג האחרות?

מבין שלוש החברות הגדולות, מוד'יס הייתה הראשונה שפגעה בדירוג האשראי של ישראל מאז פרצה המלחמה. בחודש פברואר הודיעה לראשונה בהיסטוריה על הורדת דירוג של ישראל, לצד הורדת התחזית לשלילית. בפיץ' לעומת זאת החליטו בחודש שעבר להותיר את דירוג האשראי של ישראל ללא שינוי, אך הורידו את התחזית.

המשמעויות

כאשר חברת דירוג אשראי בינלאומית כמו S&P מורידה את דירוג האשראי של מדינה, יש לכך השלכות משמעותיות על הכלכלה והיציבות הפיננסית שלה. בין היתר, היא מרמזת על סיכון גבוה יותר למדינה ולהלוואות שלה. כתוצאה מכך, המדינה עלולה להידרש לשלם ריביות גבוהות יותר על חובותיה כדי למשוך משקיעים, מה שמעלה את עלויות המימון שלה. בנוסף, משקיעים זרים עלולים לראות בכך סימן לחולשה כלכלית ופגיעה במוניטין הפיננסי של המדינה.

הורדת דירוג האשראי עלולה להחליש את המטבע המקומי אל מול מטבעות זרים, ולהעלות את פרמיית הסיכון של המדינה. עם זאת, הורדת דירוג האשראי תלויה בנסיבות הספציפיות של כל מדינה ובתגובת הממשלה והשווקים. מדינות בעלות כלכלות חזקות ומוסדות יציבים, כמו ישראל, עשויות להתמודד טוב יותר עם ההשלכות. כך למשל, לאחר הורדת הדירוג של מוד'יס השקל דווקא התחזק והבורסה המקומית רשמה תקופה של עליות מרשימות.

מה עוד כללה ההודעה?

בצד החיובי, ציינו בחברה את העובדה שישראל שומרת על נקודות חוזק פיננסיות, כולל גישה לשווקי ההון הבינלאומיים, עודף בחשבון השוטף ויתרות מט"ח משמעותיות. בין היתר, ציינו בחברה את ההנפקה המוצלחת של האוצר בחו״ל בחודש שעבר, על סך 8 מיליארד דולר במגוון מח״מים (חמש, עשר ו-30 שנה). גם העובדה שהיצוא הישראלי מבוסס במידה רבה על הייטק פעלה לטובת ישראל, ולהערכת החברה הוא לא צפוי להיפגע.

בצד השלילי, ציינו בחברה כי התמיכה הכספית המתמשכת מארה"ב בישראל עשויה להיות מוטלת בספק אם חילוקי הדעות לגבי ההתפתחויות בעזה יימשכו. בחברה צופים כי הצמיחה השנה תסתכם בחצי אחוז בלבד, לעומת 2% בשנה שעברה.

התגובה בישראל

החשב הכללי במשרד האוצר, יהלי רוטנברג, מסר כי "החלטת חברת הדירוג S&P באה בתגובה ישירה למתקפת הטילים האירנית, ובחברת הדירוג מעריכים שהעלייה בסיכונים הגאו-פוליטיים והביטחוניים עלולה להשפיע לרעה על הגירעון הממשלתי וביצועי המשק.

"החברה מציינת לטובה את יכולתה של הכלכלה הישראלית לעמוד בפני זעזועים כלכליים וגאו-פוליטיים, את עוצמת החשבונות החיצוניים של ישראל, גם ביחס למדינות הייחוס ואת יתרות המט"ח הגבוהות שמאפשרות למשק מרווח תמרון. בחברת הדירוג מדגישים את מבנה החוב הממשלתי האיכותי ואת הנגישות הגבוהה לשווקי ההון בארץ ובעולם שמאפשרים לממן את פעילות הממשלה בעתות שגרה וחירום וביחסי כיסוי גבוהים, כפי שהוכח גם בהנפקה הבינלאומית מחודש מרץ 2024.

"חשוב להדגיש כי המשקיעים בעולם ובישראל מתנהלים בידיעה שאגרות החוב של מדינת ישראל הן נכס בטוח ונזיל והכלכלה הישראלית היא מגוונת, חדשנית וחזקה ביסודה. מדינת ישראל תתמודד בהצלחה עם כל האתגרים שיעמדו בפנייה. יש לפעול באחריות פיסקאלית במטרה להבטיח צמיחה ארוכת טווח של המשק וירידה ביחס החוב לתוצר".