המנהל המורשה שמונה על ידי רשות שוק ההון לעשות סדר בחברת ניהול הקופות סלייס, ממשיך לגלות את הבלגן שהשאירה אחריה ההנהלה הקודמת בראשות הבעלים אסף גולדברג. לגלובס נודע כי מהבדיקות של המנהל המורשה אפי סנדרוב והצוות שהוא מינה, עולה כי בסלייס לא השיבו למבוטחים כ־2 מיליון שקל אותם הם חויבו להחזיר על ידי רשות שוק ההון בחודש מרץ 2023.
● כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל
● הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"
זאת למרות שבחברה ציינו בתגובה לאותו מהלך כי החזירו ללקוחות 1.8 מיליון שקל בגין הוצאות ישירות ועוד 300 אלף שקל כתשואה. בסלייס ציינו אז כי "מדובר בחריגה בגביית הוצאות ישירות, שהתרחשה בשל סיווג הוצאות אשר הועברו לקרנות המנהלות, שבגינה סלייס החזירה את הסכום ללקוחות".
הוצאות ישירות הן תשלום שמעבירים הגופים המנהלים של קופות הגמל וקרנות הפנסיה לגופים חיצוניים בגין ניהול השקעות, לרוב השקעות אלטרנטיביות; לא פעם הם מכונים "דמי ניהול כפולים", כיוון שהם מנוכים מהתשואה של העמיתים, בנוסף לדמי הניהול שמשולמים לחברות המנהלות.
הצעד נעשה בגין התנהלות לא תקינה בסלייס, כפי שמצאה רשות שוק ההון, אשר בוצעה בקרנות המסלוליות הרגילות שמנהלת החברה, ולא בקרנות ה־IRA (קרנות בניהול עצמי). האחרונות עומדות במוקד הבדיקה של המנהל המורשה, במסגרתה עולה חשד לאי־סדרים בהיקף של עשרות מיליוני שקלים.
מהבדיקות של המנהל המורשה עולה כי בסלייס אמנם רשמו פקודה מיוחדת ללקוחות וזקפו תשואה למבוטחים בהתאם לדרישת רשות שוק ההון, אך בפועל לא החזירו את הכסף. מעבר לכך, מהבדיקות עולה גם כי בחברת ניהול הקופות לא חישבו נכון את הסכום אותו היו צריכים להשיב למבוטחים בגין ההוצאות הישירות, ויצטרכו להחזיר סכומים גדולים הרבה יותר. הממצאים התגלו לאחר שההנהלה החדשה שמונתה על ידי רשות שוק ההון הזמינה נתונים מגופים בינלאומיים בהם הושקעו כספי הלקוחות, צעד שלוקח זמן ונמשך גם בימים אלו.
אי־סדרים חמורים סביב קופות הגמל
בספטמבר נחשף בגלובס כי רשות שוק ההון פשטה על משרדי סלייס בתל אביב. מאז נפתחה תיבת פנדורה במסגרתה התגלו אי־סדרים חמורים סביב קופות הגמל בניהול אישי (IRA) שמציעה החברה, ומהוות את עיקר הנכסים המנוהלים תחתיה. נגד סלייס עלו חששות כי כספים של חוסכים עורבבו זה בזה, וכספי משקיעים חדשים, בהיקף של כ־80 מיליון שקל, שימשו לתשלום עבור משקיעים שעזבו.
בסלייס טוענים לאורך כל הדרך כי הקופות הן בניהול אישי והחברה היא רק הפלטפורמה. במקביל למינויו של סנדרוב, עצרה רשות שוק ההון את אפשרות משיכת הכספים מכל הקופות שמנהלת סלייס (כ־4 מיליארד שקל), הקפאה שהוארכה מספר פעמים, ובשלב זה תאריך התפוגה שלה הוא 1 במאי, כלומר ביום רביעי הבא. על פי הערכות המנהל המיוחד, מדובר בכ־100 אלף חוסכים שלא יכולים למשוך את כספם וככל הנראה מועד ההקפאה יוארך שוב כיוון שהבדיקות עדיין נמשכות. בינתיים, ביקש המנהל המורשה הארכה נוספת להקפאת הכספים ואישור למכור את הקרנות "המסלוליות".
במסמך לבית המשפט, כתב המנהל המורשה כי "יצירת מקור תקציבי למטרות האמורות הוא קריטי, שכן להערכת המנהל המורשה הכנסותיה של החברה אינן צפויות לכסות את התחייבויותיה הקיימות והצפויות, על כל הנובע והמשתמע מכך. במאמר מוסגר יצוין כי למיטב ידיעתו של המנהל המורשה, גם הנהלת החברה שכיהנה טרם מינויו של המנהל המורשה החזיקה בדעה כי נכון לבצע מכירה של פעילות החברה. למיטב הידיעה, ההנהלה הקודמת פנתה לממונה על מנת למנות לחברה מנהל מורשה והציעה לגבש תוכנית הסדר לחברה".
חשש מ"ריצה אל הבנק"
לפי הבקשה שהוגשה לבית המשפט, החשש של המנהל המורשה הוא שתפוגת ההקפאה תביא לפגיעה חמורה בחוסכים. בבקשה נכתב כי "ייגרם נזק ישיר ועקיף לעמיתים (למשל, בשל האפשרות כי תבוצע "ריצה לבנק" והחברה תידרש להנזיל נכסים לא סחירים וזאת בהנחה, עניין אשר ישליך על כלל העמיתים)". עוד בהקשר זה כותב המנהל המורשה כי "הדוגמה של 'ריצה לבנק' ממחישה עד כמה יכול הסדר כאמור לפתור את המצב ולייתר את הסוגיות. כך למשל, אם גוף בעל היקף נכסים משמעותי המנהל קופות דומות ירכוש את הפעילות, הוא יוכל להתמודד גם עם 'ריצה לבנק' בלי שיידרש להנזיל נכסים; ובכלל, אם יהיה זה גוף מסודר ומוכר שירכוש את הפעילות - אולי תימנע הריצה לבנק והעמיתים ירגישו בטוחים באכסניה החדשה".
בנוסף, המנהל מעלה חשש כי אי־הארכת ההקפאה עלולה להביא למצב שבו תוכנית ההסדר לא תוכל לצאת לפועל, "כיוון שלא ניתן יהיה למכור פעילות בשעה שהעמיתים יכולים לנייד או למכור, או בשעה שניתן לפתוח בהליכים נגד החברה ללא בקרת בית המשפט".
טיעון נוסף שמעלה המנהל הוא שקיים חשש כבד לפיו "יבוצעו מהלכים בקופות בלי שהמנהל המורשה סיים את תיקון הליקויים שנתגלו בהן. בכך עלולים להימשך כספים ביתר או בחסר, ולגרום להנצחת הליקויים, על כל הנובע והמשתמע מכך".
במסמך משפטי ארוך ומפורט, מתאר המנהל שורה ארוכה של כשלים שהתרחשו לדבריו בחברת הגמל. "מדובר על חלק מהליקויים, ובקופות מסלוליות בלבד", נכתב בבקשה. "ליקויים אלה מצטברים לסך של עשרות מיליוני שקלים מתוך היקף נכסים שלכ־1.2 מיליארד שקל בקופות אלה. מכאן גם ברור, כי כל טענה לפיה ההקפאה בקופות מסלוליות לא נדרשה מלכתחילה ו/או אינה נדרשת כעת - אין לה על מה לסמוך. במילים אחרות, גם (אך כמובן, לא רק) בקופות המסלוליות נמצאו ליקוים רבים; אשר דרשו ועדיין דורשים טיפול וטיוב".
גולדברג: "פעלנו בהתאם להנחיות הרשות"
מאסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, נמסר: "החברה תחת ניהולי פעלה בהתאם להנחיית רשות שוק ההון וזיכתה רישומית את העמיתים על ההוצאות הישירות כך ששערוך נכסיהם לא נפגע ובמקביל פעלה לגבות את ההוצאות הישירות מהגוף שגבה אותן. חשוב לציין שעמית שעזב את סלייס קיבל בפועל את החוב בתוספת התשואה המגיעה לו ולא נגרמה בשום שלב פגיעה כלכלית בעמיתים".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.