מייק פיי, מנכ"ל חד הקרן הישראלי איילנד, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון החדשה פיקצ'ר קפיטל (Picture Capital), שהחלה לפעול בחודשים האחרונים בענף הסייבר הישראלי וכבר ביצעה כמה השקעות מקומיות, והובילה בין השאר את ההשקעה בסטארט-אפ קורטאניקס. פיי איננו חדש לקרן: הוא אחד מבין ארבעת מקימיה, לצד שותפו להקמת איילנד, דן אמיגה ויזמי חברת הסייבר טרנסמיט סקיוריטי מיקי בודאי ורקש לונקאר. האחרון משמש גם כשותף מנהל בפיקצ'ר קפיטל, אלא שבניגוד לפיי, לונקאר פרש מתפקיד ניהולי בחברה שהקים, וכעת הוא מקדיש את כל מרצו לקרן החדשה. לכן, מעורר המהלך של פיי סימני שאלה בענף הסייבר ובקרב אלה שהיו רוצים לראות הפרדה ברורה יותר בין שני סוגי התפקידים: מנכ"ל של חברת פורטפוליו, ומנהל פעיל בקרן הון סיכון.
● "לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל
● בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה
עד השנים האחרונות התקיימה הפרדה ברורה בין קהילת המשקיעים בהייטק לבין אלה שמנהלים את החברות ומגייסים הון עבור צמיחתן. ישנם אלה שמגייסים כסף ממשקיעים מוסדיים ומחליטים להקצות אותו לחברות שונות, ואלה שמגייסים את ההון ומשקיעים אותו בפיתוח מוצר ובשיווקו. אלא שבשנים האחרונות, עם ריבוי האקזיטים וסבבי הסקנדרי התערער הגבול שבין יזם למשקיע ובפרט בתחום הסייבר, שם קצב הקמת החברות ומכירתן גבוה יותר.
אסף רפפורט, מנכ"ל וויז, שמתהדר בתואר מנכ"ל החברה הצומחת בישראל, הוא לא רק מנכ"ל. הוא גם משקיע אנג'ל בחברות סטארט-אפ רבות, ובנוסף גם משקיע מוגבל (Limited Partner) בקרן ההון סיכון סייברסטארטס של גילי רענן, שהיא גם משקיעה בתורה בוויז. שלמה קרמר, ממייסדי קייטו נטוורקס, גם הוא משקיע מוגבל בסייברסטארטס. בה בעת הוא גם היזם של קייטו נטוורקס ובעצמו משקיע אנג'ל בסטארט-אפים צעירים, בתחום הסייבר ומחוצה לו.
גבול אחד בדרך כלל איננו נחצה: יזם של חברה, וודאי מנכ"ל של חברה, איננו הופך למשקיע מקצועי שמשקיע למחייתו בחברות מטעם קרן הון סיכון. בעגה המקצועית - יזם איננו יכול להפוך בנקל לשותף מנהל (General Partner) בקרן הון סיכון, ממספר טעמים: האחד הוא רצון המשקיעים בקרן לראות את השותף המנהל מקדיש את כל מרצו לאיתור השקעות חדשות וניהול ההשקעות הקיימות; השני הוא רצונם של מנהלי הקרנות לראות במנכ"ל כמי שפועל לטובת האינטרסים של החברה ולא של גופים אחרים; והשלישי הוא רצונם של אלה שהשקיעו בחברה להימנע מתחרות עם המנכ"ל על השקעות בחברות נוספות.
ניגוד עניינים לכאורה
איילנד (Island) היא הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים לאחר שמתחרתה, טאלון, נרכשה בשנה שעברה על ידי פאלו אלטו נטוורקס. היא גייסה עד היום 375 מיליון דולר בהובלת קרנות כגון אינסייט פרטנרס, ג'ורג'יאן וסייברסטארטס, כאשר הסיבוב האחרון בהובלת פריזם קפיטל שיקף לה שווי של 1.5 מיליארד דולר, כך לפי מאגר ההון סיכון PitchBook.
עם הצטרפותו של פיי לקרן פיקצ'ר כשותף מנהל, הוא הופך דה-פקטו למתחרה של הקרנות שהשקיעו בו, דוגמת אינסייט בשלבים המאוחרים וסייברסטארטס בשלבי ההשקעה הראשוניים. הדבר עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות ההשקעה שתערוך קרן פיקצ'ר. הדבר גם יהפוך את הארבעה למתחרים בזירת ההשקעות הצפופה ממילא בתחום בסייבר הישראלי בו פעילות גם קרנות אחרות דוגמת גלילות, מרלין ונצ'רס ו-YL Ventures.
הקרן הוקמה על ידי לונקאר, פיי, אמיגה ובודאי על בסיס הונם האישי על מנת לרכז את השקעותיהם במקום אחד ולאחד כוחות. לונקאר שידוע כמשקיע פרטי ותיק נחשב עד כה לשותף המנהל היחיד מבין הארבעה, אך כעת הצטרף אליו פיי, כשהוא ממשיך לכהן כמנכ"ל איילנד במשרה מלאה.
מעמדם של השאר הוא כשל משקיעים מוגבלים (LPs) אך הם פטורים מדמי ניהול, דבר שנחשב להטבה משמעותית. לא ידוע האם הקרן מגייסת כעת הון ממשקיעים מוסדיים, אך בפיקצ'ר קפיטל לא מכחישים כי יעשו זאת בהמשך. "אין לנו משקיעים מוגבלים חתומים בשלב זה - כל ההון בקרן מקורו בכספינו הפרטי", מסר לונקאר לגלובס. "אם נוסיף משקיעים מוגבלים לא נוכל לפרט על כך בשל כללי סודיות".
"נימנע מהשקעה בחברות שמציבות קונפליקט ישיר עם איילנד"
מייק פיי אישר כי יוותר בתפקיד מנכ"ל איילנד והוסיף: "שמירה על תפקיד המנכ"ל במקביל לתפקידי כשותף כללי היא אתגר שאני מאמץ בהתלהבות. השאיפה לסייע ליזמים בהקמת עסקים מצליחים תמיד הניעה אותי למצוא איזון יעיל בין התפקידים השונים. למעשה, מבנה הקרן מאפשר ניהול זמן טוב יותר, שכן בכוונתנו למנף את גודלה לבנייה של צוות תומך. זה ישפר את ההשפעה והיעילות של ההתקשרויות שלנו. אנחנו מנהלים את הקרן בהצלחה כבר זמן מה, ושיווי המשקל בין שני התפקידים הללו הוכח כיעיל ביותר".
ובכל זאת, מה תגיד למשקיעים שיטענו שיש לך חובת נאמנות קודמת לאיילנד ולמשקיעים שלה?
"אני רוצה להבטיח למשקיעים שלנו שאני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד. המשקיעים עודכנו בהשקעות ובמעורבות שלנו עם סטארט-אפים לאורך השנים, כולל הקמת הקרן. אני שמח לומר שרבים מהם הביעו עניין והציעו לתרום לקרן החדשה בדרכים מועילות שונות. שקיפות ושיתוף פעולה הם חלק בלתי נפרד מההצלחה המשותפת".
האם תשב בדירקטוריונים של חברות הפורטפוליו?
"אני מתכנן לתפוס מספר נבחר של מושבי דירקטוריון בחברות פורטפוליו שבהן המומחיות והתובנות שלי יכולות להוסיף ערך משמעותי. כדי לעמוד באחריות חדשה זו, צמצמתי אסטרטגית את השתתפותי הנוכחית במועצת המנהלים. זה מבטיח שאוכל להתחייב באופן מלא לתפקידים אלה ולתרום ביעילות להצלחה של חברות אלה.
כיצד תפתור את הסתירה שמתקיימת בין ניהול עסקאות עם סטארט-אפים אחרים כמנכ"ל איילנד לבין עסקאות כמשקיע בקרן?
"יש לנו אסטרטגיה ברורה כדי למנוע התנגשויות פוטנציאליות: נימנע מהשקעה בחברות שמציבות קונפליקט ישיר עם איילנד או עם טרנסמיט סקיוריטי. אם יתעורר סכסוך באופן בלתי צפוי, אנחנו מחויבים למצוא פתרון שיועיל לכל הצדדים המעורבים. בהתחשב באופי הייחודי של העסק של איילנד, קל יחסית לחזות קונפליקטים פוטנציאליים לפני ביצוע השקעה, מה שהופך מצבים כאלה מאוד לא סביר".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.