חגיגת התשואות של קרנות הפנסיה, קרנות ההשתלמות וקופות הגמל, שהביאה אותן להציג תשואה שנתית ראויה כבר אחרי רבעון אחד בלבד, קיבלה תפנית שלילית בחודש אפריל. לאחר שמדדי המניות המרכזיים בישראל ובארה"ב ירדו במהלך החודש החולף בשיעור שבין 3% ל-5%, הציגו מוצרי החיסכון השונים תשואות שליליות ש"קילקלו" את תחילת השנה החיובית.
● הירידות בשווקים באפריל חתכו את התשואות בגמל ובפנסיה. איזה מסלול מנייתי נפגע פחות?
● שוק ההנפקות חוזר? הקבלן יוסי אברהמי רוצה להנפיק ולגייס 200 מיליון שקל
● הכירו את המנכ"ל שהרוויח השנה 50 מיליון דולר, במזומן
על פי התחזית של בית ההשקעות מיטב, התשואה השלילית הממוצעת שרשמו קופות הגמל הכלליות בחודש החולף עומדת על 1.6% כאשר ישנן קופות שירדו בחודש החולף גם ב-2%. הן למעשה מחקו כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה (4.6%), כך שהתשואה הממוצעת של קופות הגמל מתחילת השנה עומדת כעת על 2.8%.
במסלולי המניות הירידה הייתה כמובן חדה יותר ועמדה בממוצע על 3.2%, מה שהוריד את התשואה הממוצעת מ-8.7% בתום הרבעון הראשון ל-5.4%.
"לא יותר ממהמורות בדרך"
ערן גולדרינג, מנהל השקעות ראשי באנליסט, מסביר כי "מה שמעיב על שוק המניות הן תשואות האג"ח שעולות, בגלל האינפלציה שלא יורדת באופן משמעותי (המשקיעים חוששים מהתארכות תקופת הריביות הגבוהות, והמשמעות היא הכבדה על מחירם של נכסי סיכון ובראשם מניות, ר"ו). זו הפתעה לרעה אחרי שהשווקים ציפו בתחילת השנה להורדות ריבית יותר אגרסיביות, עד כדי שש הורדות, ואנחנו בישראל ראינו בקושי הורדה אחת".
גולדרינג מזהיר כי "מי שרוצה להשיג תשואות בהשקעות צריך להכיר בתנודתיות, אבל אין צורך להיבהל מכל ירידה".
דברים דומים אומר רועי הרטמן, מתכנן פיננסי בחברת ארבע עונות מקבוצת אי.בי.אי: "משקיעים שנמצאים במסלולים המנייתיים נדרשים לכוון מראש לטווחי השקעה ארוכים מאוד, כך שהתנודתיות בטווח קצר לא אמורה להשפיע עליהם. בהסתכלות ארוכת-טווח מדובר במהמורות בדרך. יש לזכור בעניין זה שההיסטוריה בשוק ההון כבר הוכיחה שהשקעה עם אופק ארוך-טווח מתעלה על האירועים והאתגרים החולפים בשוק", הוא אומר.
מעבר לכך, לדברי הרטמן מארבע עונות, משקיעים שנמצאים במסלול הכללי נדרשים להכיר באבולוציה שהמסלול עבר: היום, למעשה, מרבית המשקיעים במסלול הכללי חשופים אפקטיבית ל-50% מניות במרבית החברות המנהלות. עם זאת, הוא מציין כי המסלול אומנם מוגדר כברירת מחדל, אך לא בהכרח מתאים למשקיעים שמרניים, עם סיבולת סיכון נמוכה, שבהחלט יכולים לחשוב על שילוב של מסלולים דפנסיביים יותר בתמהיל הנכסים שלהם. כך לדוגמה, בקרנות השתלמות ישנם מסלולים עם עד 10% או 20% חשיפה למניות ובקופות הגמל וקרנות הפנסיה מסלולים לבני 60 ומעלה. ישנם גם מסלולי אג"ח שקלי טווח קצר המהווים אלטרנטיבה לפיקדונות ולקרנות כספיות.
"לא חוזרים למפולת של 2022"
גם לאחר הירידות שנרשמו באפריל, גולדרינג מזכיר כי בכל הנוגע לשוק המניות, התוצאות של חברות הטכנולוגיה המובילות שכבר פרסמו את הדוחות הכספיים שלהן לרבעון הראשון של 2024 היו טובות, "כשבעיקר רואים צמיחה יפה באלו עם פעילות בתחום ה-AI (הבינה המלאכותית). גוגל הפתיעה לטובה, לאמזון היו דוחות טובים וגם למיקרוסופט. הרווחיות עולה והמכפילים אומנם לא זולים, אבל הם לא הגיעו לדעתי לרמה של בועה. בישראל המחירים בשוק המניות בוודאי סבירים, לכן קשה לי לראות מפולת. אני לא רואה את התרחיש של שנת 2022 חוזר את עצמו, אז כרגע אנחנו באנליסט לא עושים שינויים דרמטיים בתיק".
מאיפה האופטימיות?
גולדרינג: "מה ששונה מ-2022 הוא שאנחנו עכשיו אחרי אירוע של עליית התשואות באג"ח. 'הברבור השחור' אחרי תקופת הקורונה הגיע כשאנשים חשבו שאנחנו נישאר בסביבת ריבית אפס ופתאום באה אינפלציה שלא חווינו 15 שנים ובעקבותיה עליית ריבית חדה שהפילה את השווקים. היום אנחנו בעידן של 'פיין טיונינג' אז מפולת אנחנו לא רואים. עם זאת, הדברים מאוד נזילים ואם יתפרסמו נתוני מאקרו חלשים, התחזיות עלולות להשתנות".
בנוסף לירידות בשוקי ההון הסחירים, חשש נוסף שקיים לחוסכים במרבית החברות המנהלות קופות הגמל וקרנות השתלמות, הוא שיערוך כלפי מטה של השקעות מהותיות שביצעו אותם גופים בנכסי נדל"ן מניב, בעיקר בחו"ל. "לנוכח האינפלציה הדביקה, נראה שהשוק צופה ירידת ריבית איטית, הדרגתית ומבוקרת שעשויה להשפיע על שערוכים עתידיים, אפקט שיפיע גם על השיערוכים בחלק הלא סחיר במסלולי ההשקעה השונים", מסביר הרטמן.
"הדולר הגן על מסלולי S&P"
מהתחזית של מיטב עולה כי אפילו החודש הגרוע ביותר בוול סטריט בשנה וחצי האחרונות לא קלקל לחלוטין את התשואות יוצאות הדופן של המסלולים שעוקבים אחרי מדד ה-S&P 500. אומנם המדד עצמו ירד ב-4.4%, אולם התחזקות הדולר אל מול השקל מיתנה את הירידות במסלול של החוסכים מישראל והביאה אותו לתשואה שלילית קטנה ביחס למסלול המנייתי, כשזו עמדה על 2.5%, כאמור על מול 3.2% במסלולי המניות.
למעשה, מתחילת השנה רשמו המסלולים ה-S&P המקומיים תשואה חיובית של 9.1% שמהווה המשך ישיר של 2023, אז הם רשמו תשואה של כ-30%. כמובן שישנו סיכון הפוך, לפיו אם הדולר ייחלש מול השקל, תיווצר השפעה הפוכה ומתוך התשואה שהשיג המעקב אחרי המדד ייגרעו שיעורים ניכרים. כך לדוגמה קרה בחודש פברואר, כשהשקל התחזק אל מול המטבע האמריקאי והמסלולים העוקבים אחרי ה-S&P 500 הציגו תשואה של 3.5%, בעוד המסלולים המנייתיים רשמו תשואה של 4.5%.
"שער השקל-דולר מושפע גם הוא בצורה ישירה מהמצב הגיאופוליטי", מסביר הרטמן מארבע עונות. "המטבע מהווה חלק מהחשיפה של המשקיע הישראלי למדד ה-S&P 500 - וסביר שהחשיפה המטבעית תמשיך להוות פקטור בהשקעה".
האג"ח המיועדות הגנו על הפנסיות
באשר לקרנות הפנסיה, כמובן שהירידות לא פסחו עליהן, אך הן היו מתונות יותר הודות להגנה שנתנו להן האג"ח המיועדות שעדיין נמצאות בתיקים, גם אם בשיעור הולך ויורד, ומספקות תשואה של 4.86% על קצת פחות מ-30% מהתיק. נזכיר כי החל מנובמבר 2022 המנגנון הזה מוחלף במנגנון מבטיח תשואה בריבית אף גבוהה יותר (5.15%), והוא מגן על התיקים הפנסיוניים של הישראלים. לכן, המסלולים לצעירים (בני 50 ומטה) והמסלולים לבני 50-60 ירדו בשיעור כמעט זהה של 1.2%-1.3%, בעוד המסלולים הסולידיים יותר, לבני 60 ומעלה, ירדו בשיעור ממוצע של 0.7%.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.