הבוקר (א'), לאחר מספר דחיות בעקבות מלחמת "חרבות ברזל", נכנסה לתוקף התוכנית לצמצום השימוש בחשבוניות פיקטיביות, שבמסגרתה תפעיל רשות המסים מערך בקרה דיגיטלי על עסקאות בזמן אמת, באמצעות הקצאת מספרי אישור לחשבוניות במועד הוצאתן.
● מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש
● ראיון | "יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה
● חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קולנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע בית המשפט?
על-פי התוכנית, המכונה "חשבוניות ישראל", החל מ-5 במאי 2024 עוסקים יוכלו לקזז תשומות מחשבוניות מעל 25 אלף שקל רק עם מספר הקצאה. חשבונית שלא תקבל אישור, לא ניתן יהיה לקזז את המע"מ בגינה (עסק רשאי לנכות את המע"מ ששילם עבור רכישות לצורכי העסק-תשומות, בתנאי שברשותו חשבוניות מקוריות שהוצאו על שמו כדין).
תוכנית "חשבוניות לישראל", שנחשפה לראשונה בגלובס בפברואר 2020, ספגה ביקורת משמעותית ממומחי מס, בין היתר בטענה כי היא תעכב ביצוע עסקאות, כי מערכות המחשוב של הרשות אינן ערוכות להתמודד עם העומס שייווצר בעקבות הדרישה לדיווח בזמן אמת, וכי הרשות מסמנת את כלל העסקים בארץ כעבריינים במקום לטפל בעברייני החשבוניות הפיקטיביות בלבד.
ברשות המסים דחו את הביקורת ופעלו לקידום התוכנית, שהייתה אמורה להיכנס לתוקף ב-1 בינואר 2024, אך בעקבות המלחמה יישומה נדחה ל-5 במאי (דחייה שנייה, לאחר דחייה ראשונה לחודש אפריל).
"כלי שיגן על המגזר העסקי הנורמטיבי"
לדברי יועץ המס ירון גינדי, נשיא לשכת יועצי המס, "מודל חשבונית ישראל הוא כלי משמעותי במלחמה בהון השחור, שבראייה ממלכתית כוללת יחזק את הכלכלה בישראל. יישום המודל יעניק לבעלי העסקים, מקבלי החשבוניות, ביטחון - שהן הגיעו מגורם אמין, שנבדק על-ידי רשות המסים. יש המון מקרים בהם בעלי עסקים ישרים מקבלים ללא ידיעתם או אשמתם חשבוניות פיקטיביות, והם אלה שמואשמים בפלילים ומשלמים על כך מחירים כספיים ואחרים גבוהים מאוד. התוכנית החדשה תגן על המגזר העסקי הנורמטיבי ותקשה על עברייני החשבוניות הפיקטיביות לפגוע בקופה הציבורית".
רו"ח איריס שטרק, שותפה מנהלת בפירמת "שטרק את שטרק רואי חשבון", נשיאת לשכת רואי החשבון לשעבר, מוסיפה כי "המגזר העסקי והמייצגים רואי החשבון יהיו שותפים לתהליך מרכזי וחשוב במטרה לצמצם משמעותית את תופעת החשבוניות הפיקטיביות, שהן הבסיס ליצירת הון שחור הגורם נזק של מיליארדי שקלים לקופת המדינה ופוגע בציבור הרחב של משלמי מס אמת הנדרשים לשאת בנטל כבד יותר של תשלומי מס. על-פי ההערכות, סך תשלומי המס יעלה משמעותית, וכן מרבית העסקים יעברו לחשבוניות דיגיטליות".
עם זאת, לדבריה, "תהליך זה יצליח בתנאי שהמערכת הטכנולוגית של רשות המסים המנפיקה מספרי הקצאה, תוכל לתמוך בכך שיהיה זה הליך מהיר, בזמן אמת, בדומה לאישור עסקאות בכרטיסי אשראי".
מערכת המס מתפתחת טכנולוגית כל העת. לדברי עו"ד רני שורץ, מומחה למיסוי ושותף מנהל במשרד ירון אלדר פלר שורץ ושות', "אמצעים טכנולוגיים כמו כלי בינה מלאכותית רק הולכים ומתפתחים ויכולים לצמצמם את תופעת החשבוניות המוצאות והמנוכות שלא כדין. בהשוואה לאירופה, שם מתקיים משטר מע"מ הדומה במהותו לישראל, מדינת ישראל מתקדמת בכלים המקוונים והטכנולוגיים המשמשים בדיווח ואכיפה של הוראות מע"מ, ואין שום סיבה שלא נמשיך ונוביל מגמה זו".
אז איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס עונים על כל השאלות:
מה מטרת החקיקה?
השימוש בחשבוניות פיקטיביות נתפס ברשות המסים כמכת מדינה וכיעד מרכזי במאבק בהון השחור. על-פי ההערכות, מיליארדים רבים של שקלים מועלמים מקופת המדינה מדי שנה באמצעות שיטה זו, הנתפסת כשיטת העלמת מס פשוטה ליישום וקשה יחסית לאיתור.
על הרקע הזה גובשה התוכנית למעקב אחר חשבוניות בין עוסקים בזמן אמת. מדובר באחת התוכניות המרכזיות שקידמה רשות המסים בשנים האחרונות למאבק בהון השחור, ואשר היוותה את תוכנית הדגל של מנהל רשות המסים הקודם, ערן יעקב, וחלק מהמורשת שהוא ביקש להותיר אחריו עם סיום תפקידו.
לדברי עו"ד רני שורץ, "נכון להיום, הסטטוס-קוו הוא בעייתי. מחד החשבוניות הפיקטיביות יוצרות נזק כלכלי גדול למדינת ישראל, מתדלקות ארגוני פשיעה; ומאידך המדינה הגיבה לכך באכיפת יתר, אגרסיבית ומופרזת. בשנים האחרונות מערכת האכיפה יצאה במסע אכיפה דרקוני, ואנשים נכנסו למאסרים בלתי פרופורציונליים לרווחים שהם הפיקו מהעבירות, וזאת במקרה הטוב; במקרים היותר גרועים עוסקים חפים מכל פשע מצאו את עצמם נאבקים בחיובי עתק של רשויות המס. זו סיטואציה שהיא לא טובה למדינה ולא טובה לעסקים שומרי החוק. והעבריינים, הם עדיין ממשיכים בפעילותם. מיזם 'חשבוניות ישראל' בא לפתור את הבעיה, או לפחות לנסות לצמצם אותה".
שוורץ מסביר כי "המערכת למעשה מאפשרת לקבל מעין 'פרה-רולינג' על חשבוניות, ולקבל עליה אישור לניכוי. לעסקים זה יאפשר ודאות עסקית, ולרשות המסים זה יאפשר למקד את מאמצי הגבייה באיתור פרצות נוספות וסגירתן, במקום לבצע אכיפה מאוד צרה ואגרסיבית, שאיננה מצליחה לעמוד בשיטפון".
על מי חלות החובות מכוח חקיקת "חשבוניות לישראל"?
רו"ח איריס שטרק: "החקיקה חלה על עסקאות בין עסקים וחברות, מה שנקרא BTB (Business to Business).
מה הסכום עליו חייבים לדווח?
רו"ח שטרק: "יידרש מספר הקצאה מרשות המסים לגבי הוצאת חשבונית לכל עסקה אשר הסכום שלה לפני מע"מ גבוה מהסכום שנקבע בחוק. זהו תנאי לניכוי מס התשומות. בשלב ראשון, לשנת 2024 נקבע הרף של 25,000 שקל לעסקה. סכום זה יפחת בהדרגה בשנים הבאות עד לסכום של 5,000 שקל, שהוא שכיח יותר".
איך זה עובד בפועל? איך מבקשים אישור לחשבונית (מספר הקצאה)?
ניתן לבקש מספר הקצאה באחת משתי הדרכים הבאות - הראשונה, באמצעות תוכנת הנהלת החשבונות, כשהפעולה תתבצע אוטומטית מהתוכנה, במהלך הרגיל של הפקת חשבונית המס, ובתנאי שהספק משתמש בגרסה עדכנית של תוכנת הנהלת חשבונות שקיבל/רכש מבית התוכנה. במקרה זה, ממפיק החשבונית לא נדרש כל שינוי התנהלות לעומת המצב טרם החוק.
הדרך השנייה היא בקשה שמוגשת עצמאית דרך יישום ייעודי שפותח ברשות המסים.
איך מתחילים? האם נדרשת להירשם לשירות?
רו"ח שטרק: "כדי להתחיל לעבוד על-פי התוכנית, יש להשלים הערכות טכנולוגית ואת ההרשמה במערכת המקוונת של רשות המסים. מי שהשלימו את התהליך, כבר יכולים להנפיק מספרי הקצאה לחשבוניות המס. לעצמאים - הרשמה לאזור האישי במס הכנסה. בשלב הרישום יתקבל גם קוד משתמש קבוע. לתאגידים (כולל חברות שותפויות ועמותות) - רישום דירקטור/מורשה חתימה בעמותה/שותף רשום, הרשמה לאזור האישי במס הכנסה ולבצע רישום אישי ולא על שם התאגיד.
"עצמאים ותאגידים שמשרדי רואי חשבון מפיקים עבורם חשבוניות, לאחר רישום החברה יש לתת הרשאה למשרד רואי החשבון, וכן יש לעדכן את משרד רואי החשבון על-מנת שיאשר את קבלת ההרשאה. בסיום תהליך הרישום יש לעדכן את בית התוכנה עימו העסקים עובדים, על כך שנרשמו, ולוודא מולם את קבלת מספרי ההקצאה. ייתכן שיהיה צורך לעדכן את התוכנה".
מהי הסנקציה על מי שלא יאשר את החשבונית מול רשות המסים בזמן אמת?
יוע"מ ירון גינדי: "הסנקציה על מי שלא יקבל מספר הקצאה בזמן אמת, היא שהוא לא יכול לנכות את מס התשומות הנקוב בחשבונית שהוא קיבל. מדובר בהפסד כספי של 17% מגובה העסקה, כך שבפועל - השרות או הציוד והרכוש שהוא קנה עלה לו 17% יותר, מה שעלול לגרום לכך שהעסקה שהוא עשה תהפוך ללא כדאית, והוא יצטרך לבטל אותה".
האם רשות המסים חייבת לספק לכל עסק אישור לעסקה?
במהלך שנת 2024 כל בקשה למספר הקצאה לכל חשבוניות מס תיענה אוטומטית בחיוב. בהמשך, ייבחנו הבקשות בהתאם לקריטריונים שנקבעו על-מנת להבטיח כי מדובר בעסקת אמת. מנהל רשות המסים יהיה רשאי, בהתאם לשיקולים המפורטים בחוק, לסרב לבקשה להקצות מספר ייחודי לחשבוניות, בטרם הוצאת החשבונית ושליחתה ללקוח, ובכך למנוע את קיזוז מס התשומות בגין חשבוניות אלה.
האם ניתן לקבל אישור לחשבונית בדיעבד, לאחר שהעסקה כבר הושלמה?
יוע"מ גינדי: "גם לאחר שיצאה החשבונית, ניתן לקבל בדיעבד אישור ועד שנה אחת לאחור. מי שמפיק חשבוניות באופן ממוחשב, ניתן לעשות בתוכנה שיחזור ולקבל מספר הקצאה עם תאריך ערך, עד שנה לאחור. מי שמפיק חשבוניות באופן ידני - ואני מאוד מקווה שכבר לא יישארו כאלה שלא התקדמו עם הזמן - ניתן לשדר ביישום, בדיוק כמו חשבונית חדשה ולקבל מספר, שאותו צריך לרשום באופן ידני על גבי החשבונית".
האם ניתן לפצל עסקה אחת לשתי חשבוניות או יותר, כך שכל אחת מהן תישאר מתחת לסף של 25 אלף שקל, ולא יידרש דיווח בזמן אמת?
על-פי חוק מס ערך מוסף והוראות ניהול ספרים, חשבונית מס צריכה לצאת עד 14 יום לאחר עסקה וצריכה להיערך לכל מכירה או מתן שירות בנפרד. כאשר מועד החיוב במס לגבי עסקה אחת הוא אחד, אסור לפצל את הדיווח על העסקה למספר חשבוניות.
ברשות המסים רואים בפיצול חשבונית הנוגעת לעסקה אחת הפרה של הוראות חוק מס ערך מוסף והוראות ניהול ספרים, ובעל העסק שייתפס עושה זאת חשוף להליכי אכיפה אזרחיים וכן להליכים פליליים.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.