דוח סטארט-אפ ניישן סנטרל: תחום ההייטק בישראל מתאושש, אבל הביומד לא
שוק ההייטק מתאושש, כך על-פי דוח סיכום הרבעון הראשון של 2024 שפורסם על-ידי ארגון Startup Nation Central. אבל לא כל תתי-הסקטורים המרכיבים אותו מתאוששים באותה המידה.
● החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק
● RevitalVision רשמה הצלחה בניסוי קליני במוצר לשיפור הראייה
בכלל תעשיית ההייטק ניכרה התאוששות ברבעון הראשון של 2024 לעומת הרבעון הרביעי של 2023 - אומנם נקודת מוצא נמוכה מאוד, אבל אבל כותבי הדוח בראשות יריב לוטן, סמנכ"ל ב-SNC, מציינים כי ההתאוששות מביאה את סקטור ההייטק הישראלי למצב מקביל לזה האמריקאי. אבל כאמור, ההתאוששות אינה רוחבית. הסקטור שמניע את ההתאוששות הוא סייבר, וגם תחומי האקלים והאגריטק נראים טוב יותר מבעבר. אולם תחום הביומד מקרטע, יחד עם הפינטק, האנטרפרייז והמידע, וזאת בהשוואה לרבעון הראשון של 2023.
ברבעון הראשון של 2024 גויסו רק 113 מיליון דולר לחברות ביומד ישראליות פרטיות, הרבעון החלש ביותר מתחילת הספירה של SNC, ב-2018, חלש יותר בסקטור הביומד אפילו מן הרבעון הרביעי של 2024, אז גויסו 197 מיליון דולר.
סבב הגיוס הגדול ביותר ברבעון היה של חברת Empathy שגייסה 47 מיליון דולר. האקזיט הגדול ברבעון היה c2i, שנמכרה ב-95 מיליון דולר. מספר החברות המגייסות היה גם הוא הנמוך ביותר מתחילת איסוף הנתונים ב-2018: רק 19 חברות ביומד גייסו הון ברבעון.
המקום בו חברות ביומד בלטו לטובה ברבעון הראשון היה התאוששות החברות שנסחרות בבורסות ציבוריות. השינוי מגיעה אחרי תקופה קשה לחברות ביומד ציבוריות קטנות, לא רק לישראליות ביניהן. אך ברבעון נרשמו גיוסי ההון של ביומיקס (50 מיליון דולר) ודריו הלת' (22 מיליון דולר), שני סבבים בסכומים יפים יחסית לשווי החברה. הסכום הכולל של הון שגייסו חברות ישראליות ציבוריות ברבעון, 76 מיליון דולר, הוא גבוה יותר מהרבעון הרביעי של השנה שעברה ומשני הרבעונים האחרונים של 2022, כלומר נמוך אבל לא שיא שלילי.
המשקיעים הפעילים ביותר בסקטור ברבעון הנוכחי היו: Ehealth Ventures, Index Ventures, יסמין לוקאץ', Team8 ו-IBF. החברות שזכו לצפיות הרבות ביותר באתר SNC הן כולן חברות המשלבות בין ביומד קלאסי למידע. אלה הן חברות הבריאות הדיגיטלית טייטוקר, לומן ו-Sweetch, וחברות פיתוח התרופות באמצעים חישוביים NucleAI ו-Cytoreason.
אקזיט לבלקין ויז'ן מקבוצת ביולייט
חברת ביולייט, הנסחרת בתל אביב ומתמחה בהשקעות בתחום רפואת העיניים, עדכנה על מכירת חברת בלקין ויז'ן לענקית רפואת העיניים אלקון. ביולייט דיווחה כי היא מחזיקה כ-4% מהחברה ותקבל 9 מיליון שקל מיידית, ועוד 10.5 מיליון עם השגת אבני-דרך מסוימות, זאת לעומת שווי של 3.6 מיליון שקל לפיו הייתה רשומה החזקתה של ביולייט בבלקין וי'זן בכ-3.6 מיליון שקל.
מנתונים אלה ניתן להבין כי העסקה כולה מבוצעת בתמורה מיידית של 60 מיליון דולר לבלקין, ותמורה כוללת אפשרית של כ-335 מיליון דולר.
בעקבות ההודעה עלתה מניית ביולייט ב-65%. החברה נסחרה הבוקר טרם העליות לפי שווי של 17.5 מיליון שקל.
לביולייט יש מספר החזקות בתחום רפואת העיניים, ביניהן דיאגנוסטיר שעשויה להתמזג לתוך חברה בבורסה של קנדה לפי שווי של 55.5 מיליון דולר עד סוף הרבעון הנוכחי.
בלקין ויז'ן פיתחה מכשיר מבוססס לייזר לטיפול בגלאוקומה. בדצמבר האחרון קיבלה החברה אישור שיווק למוצר בארה"ב. החברה הוקמה ב-2013 תחת השם בלקין לייזר, על-ידי רופא העיניים פרופ' מיכאל בלקין, כדי להציע לייזר לטיפול גלאוקומה שהוא פשוט יותר לשימוש ולכן יכול להיות נגיש למספר רב יותר של רופאי עיניים, ובעקבות זאת ליותר מטופלים.
בפברואר השנה גייסה החברה 12.3 מיליון דולר. עד אז גייסה כ-40 מיליון דולר, וקיבלה גם מענק של 17.5 מיליון דולר מהאיחוד האירופי. מנכ"לית החברה היא דריה למאן בלומנטל.
במקביל לדוחות, נובוקיור פתחה קו אשראי של 400 מיליון דולר
חברת נובוקיור פרסמה בסוף השבוע את הדוחות שלה לרבעון הראשון של שנת 2024. היה זה רבעון של צמיחה, בהיקף של 13% ל-139 מיליון דולר. החברה מייחסת את השיפור לתחילת פעילות בצרפת ויותר החלטות שיפוי ביטוחי חיוביות למוצריה בארה"ב, שהיא עדיין השוק הגדול ביותר לחברה. למרות העלייה בהכנסות וירידה בהוצאות הפיתוח וההנהלה-כלליות, החברה רשמה גידול בהוצאות השיווק ובסופו של דבר הפסד של 39 מיליון דולר.
בעקבות הדוחות עלתה מניית נובוקיור כ-15%, והיא נסחרת לפי שווי של 1.59 מיליארד דולר.
בקופתה של נובוקיור 870 מיליון דולר, והיא שרפה 31 מיליון דולר. למרות כרית המזומנים הנוחה, החברה הודיעה על הסכם אשראי בהיקף של 400 מיליון דולר, וזאת כדי שתוכל לשלם בהדרגה את האג"ח שלה, שהונפקו ב-2020 בהיקף של 575 מיליון דולר לתשלום ב-2025.
בדצמבר ביצעה החברה תהליך רה-ארגון, במסגרתו פיטרה כ-200 עובדים וצמצמה את מספר התחומים בהם היא עורכת ניסויים קליניים כרגע. הניסויים הקליניים הם יקרים ואחראים חלקית להמשך הפסדיה של החברה למרות הצלחתה במכירות. מאידך המוצרים הקיימים שלה כבר הגיעו לרוויה מסוימת בשוק האמריקאי, העיקרי שלה, והיא מחפשת מקורות צמיחה חדשה.
גם אחרי הקיצוץ וההתמקדות, יש לה עוד חלומות. במהלך הרבעון דיווחה כי השלימה בהצלחה את שלב III של הניסוי הקליני שלה בגרורות מוחיות של סרטן הריאות. בנוסף נערכת החברה להגשה לאישור של המוצר שלה Optune Luna, לשוק הענק של סרטן ריאות מסוג NSCLC. זוהי ההתוויה שטלטלה את מניית החברה, כאשר נובוקיור הכריזה על הניסוי כהצלחה, ואילו השוק לא היה בטוח שהתוצאה החיובית באמת רלוונטי לשוק. כעת ה-FDA, מינהל המזון והתרופות האמריקאי, יצטרך להכריע האם הניסוי מספיק לאישור, וזה צפוי לקרות במחצית השנייה של 2024. לאחר מכן, השוק יאמר את דברו.
לחברה יש עוד ניסוי בטיפול בחולי גליבלסטומה יחד עם כימותרפיה, וכן ניסוי מתקדם, שלב III, בסרטן הלבלב, שתוצאותיו צפויות ברבעון הרביעי של 2024.
Remepy גייסה 10 מיליון דולר, מגובה בדירקטורים נפתלי בנט וד"ר דני בר-זוהר
חברת פיתוח התרופות Remepy הודיעה היום על השלמת סבב גיוס של 10 מיליון דולר במסגרת סבב גיוס Seed. את סבב הגיוס הובילה קרן NFX, בהשתתפות Vine Ventures ו-Psymed Ventures, המצטרפים על המשקיעים הקיימים Tech Aviv, Samsung Next, Fresh Fund ו-97212. הגיוס הנוכחי מביא את סך גיוסי החברה ל-15 מיליון דולר.
חברת Remepy נוסדה לפני כשנה על-ידי היזמת הסדרתית ד"ר מיכל צור, בעבר ממייסדות החברות קולטורה וסאטויה, אותה יזמה יחד עם ראש הממשלה לשעבר נפתלי בנט, שגם מכהן בדירקטוריון החברה. צור הקימה את Repemy יחד עם היזם הטכנולוגי אור שובל ועם פרופ' אמיר עמדי שמנהל את מכון המוח וההדמיה באוניברסיטת רייכמן.
החברה פועלת כדי לשלב בין תרופה לבין אפליקציה דיגיטלית ייעודיות שמשפרת את אפקט התרופה, ומציעה למשל תרגולים קוגניטיביים, פסיכולוגיים והתנהגותיים. החברה הדגימה בניסויים קליניים ראשוניים את האפקט הפיזיולוגי של האפליקציות הדיגיטליות שלה באמצעות סריקות fMRI (סריקה הבוחנת את פעילות המוח), בדיקות דם ושאלונים רפואיים.
אל דירקטוריון החברה יצטרף גם ד"ר דני בר-זוהר, ראש תחום מחקר ופיתוח ומנהל רפואי ראשי בחברת Merck. לדבריו, "לחברה יש חזון מרתק עבור תרופות היברידיות הכוללות רכיבים טיפוליים של תוכנה שנועדו לשפר את היעילות של תרופות. כרופא ומפתח תרופות, מרתק אותי לראות את הנתונים הקליניים של Remepy, אשר מראים כיצד התערבויות דיגיטליות ייחודיות אלה יכולות לווסת את המערכת החיסונית, לחולל שינויים משמעותיים באלסטיות של המוח ולייצר שינויים התנהגותיים".
נקטין מגייסת 10 מיליון דולר לפעול בתחום הם של נוגדנים משולבים בתרופות
חברת התרופות נקטין גייסה כ-10 מיליון דולר בהובלת קרן GIBF, קרן הפועלת לחיבור בין חברות ביומד ישראליות לבין השוק הסיני. החברה מפתחת תרופות לטיפול בסרטן מהקטגוריה החמה של ADC (Antibody Drug Conjugates), בה בוצעו מספר רכישות גדולות לאחרונה. המוצר המוביל של החברה נמצא בשלב 1 של הניסויים הקליניים.
החברה פועלת במנגנון ביולוגי ייחודי אשר לדבריה יכולים להיות יעילים בסוגי סרטן שקשה לטפל בהם. המוצר הראשון שלה פונה למנגנון ה-PVR, המאפיין סוגים שונים של סרטן, והימצאותו מנבאת תגובה גרועה לתרופות האימונותרפיה המובילות, כך שישנו צורך רב בשוק בתרופות הפועלות בדרכים חדשות על מנגנון זה.
בחברה משקיעים גם הקרנון אמון, פרגרין, IBF, אינטגרה ושתי הקרנות הייעודיות Myeloma Investment Fund ו-Cancer Focus Fund.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.