העימותים עם מתנגדי ישראל בקמפוסים התפשטו לאירופה

בצרפת, בבריטניה, בברלין, בקופנהגן, באמסטרדם ועוד - מפגינים אנטי-ישראלים ופרו-פלסטינים מתעמתים עם המשטרה, עורכים תהלוכות ומקימים מאהלים מבוצרים • מנכ"לית ICE, ארגון הקהילות הישראליות באירופה: "האוניברסיטאות לא יכולות להמשיך ולשבת על הגדר, ומדינת ישראל חייבת לפעול כבר היום ובאופן ממושך בקמפוסים"

מפגינים פרו-פלסטינים באוניברסיטת ''סיינס פו'' בצרפת / צילום: ap, Jeffrey Schaeffer
מפגינים פרו-פלסטינים באוניברסיטת ''סיינס פו'' בצרפת / צילום: ap, Jeffrey Schaeffer

אחרי העימותים הקשים שנרשמו בקמפוסים בארה"ב בימים האחרונים, והסערה הציבורית שהתעוררה סביב השתלטות סטודנטים על שטחי אוניברסיטאות בשם התנגדות לפעולה הישראלית בעזה - בימים האחרונים המחאה מתרחבת גם לאירופה.

כבר בסוף השבוע התעמתו מפגינים עם המשטרה ב"סיינס פו", המוסד היוקרתי הצרפתי, אחרי שניסו לחסום את הכניסה לאחד הבניינים המרכזיים במוסד. הם פוזרו, כמה מהם נעצרו, ונשיא צרפת עמנואל מקרון פירסם הודעה פומבית שבה יצא נגד המחאה ונגד האלימות שמלווה אותה. 

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים
האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?
● דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע ביותר של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

אבל נראה כי בימים האחרונים המחאה הולכת ומתרחבת, כשהיא שואבת השראה מהנעשה בארה"ב. מאהלים של מפגינים אנטי-ישראלים ופרו-פלסטינים צצו שלשום (א') באוקספורד ובקיימברידג' וכן בשורת אוניברסיטאות בריטיות מובילות נוספות. השלטים חוזרים על הסלוגן "מהים עד הנהר, פלסטין תהיה חופשית", והמאהלים רוויים בדגלי פלסטין ובכאפיות. חלק מהדרישות של הסטודנטים הן לבדוק את "תיק ההשקעות" של האוניברסיטאות ומוסדות החינוך כדי "לוודא" שהן אינן מושקעות בחברות ישראליות. 

ברלין: קריאות לאינתיפדה

בברלין, אחרי שביום שישי פוזרו במהירות עשרות מפגינים שהתנחלו בלב הבניין ההיסטורי של אוניברסיטת הומבולדט וקראו באופן פומבי ל"אינתיפדה", התכנסו היום (ג') כמה עשרות מפגינים בחצר פנויה בפריי אוניברסיטט שבמערב העיר, כשהם קוראים "תחי פלסטין" וכן כינויי גנאי כלפי ישראל.

האוניברסיטה עצרה זמנית את הלימודים והזעיקה את המשטרה כדי לטפל במוחים. לפי הדיווחים האחרונים, המשטרה פינתה את המאהל וליוותה את המוחים מחוץ לאוניברסיטה, כשהיא עוצרת חלק נכבד מהם. האוניברסיטה הייתה זירה לעימותים, גם אלימים, בין מפגינים פרו-פלסטינים לתומכי ישראל. גם היום, לפי הדיווחים, נרשמו תקריות אלימות ושימוש בגז פלפל.

הגרמנים מפגינים יד קשה נגד המשתתפים בהפגנות, כפי שעשו בעבר גם בהפגנות הזדהות עם הפלסטינים ברחובות ברלין. 37 בני אדם נעצרו ביום שישי באוניברסיטת הומבולדט, וגם היום לפי הדיווחים בוצעו מעצרים רבים.

"אנחנו נבדוק את זהות המוחים ונתחיל נגדם בהליכים חוקיים בשל הסגת גבול, הסתה והפרה של החובה לבקש אישור להפגנה", אמר דובר של המשטרה לעיתון ברלינאי. לדבריו, לא התקבלה כל בקשה להפגנה, וההשתלטות על השטחים הפתוחים נעשתה נגד החוק.

לפי הערכות, בהפגנות היום השתתפו בין 100 ל-150 סטודנטים וצעירים. "אנחנו לא רוצים לראות בברלין מחזות כמו אלה שראינו בארה"ב", אמר ראש העיר של ברלין, קאי וגנר. 

תהלוכות בדנמרק, מאהלים בבריטניה

בקופנהגן בירת דנמרק תפסו כבר אתמול (ב') כמה עשרות סטודנטים, שזכו לתמיכה מכמה מרצים באוניברסיטת קופנהגן, מדשאה עליה פרשו אוהלים והציבו שלטים בגנות ישראל ובעד הפלסטינים. הפגנות מחאה ותהלוכות התקיימו במקומות שונים באוניברסיטת קופנהגן ושיבשו את הלימודים.

האוניברסיטה עצמה מסרה כי "אין לה ולא תהיה לה עמדה בנוגע לנעשה בעזה", וסירבה לגנות את הפעילות הישראלית כרצח עם, כפי שדורשים המפגינים. "לא ניתן שהמחנה שהוקם יוביל להטרדת עובדים או סטודנטים, או שיוביל לסיכון חיים", הבהירה האוניברסיטה. עם זאת, המאהל עדיין לא פונה. 

בבריטניה, מאהלים פרו-פלסטיניים עם שמות כמו "גינת רפיח" או "שטח חופשי פלסטיני" הוקמו בחמש אוניברסיטאות ברחבי המדינה, והמפגינים מחו נגד מה שלטענתם הוא "שיתוף-הפעולה של האוניברסיטאות שלנו עם פשעי המלחמה הישראלים נגד העם הפלסטיני". כשהם מצוידים באוהלים, שקי שינה וכרזות נגד ישראל, הם מפגינים מאז אתמול בכמה מוקדים באוניברסיטאות. 

גם באוקספורד, לפי דיווח ב"גרדיאן", זוכים המוחים לתמיכה חלקית מצד סגל ההוראה, ומכתב שבו 170 חברי סגל הביעו אהדה למהלך פורסם באוניברסיטה. בקיימברידג', אחת הפעילויות במאהל ביממה האחרונה הייתה גיוס כסף לטובת פלסטינים בעזה. 

"ישראל חייבת לפעול" 

באמסטרדם המשטרה פיזרה לפנות בוקר כ-125 מפגינים שהתכנסו מאז אתמול ויצרו מאהל מבוצר באוניברסיטת אמסטרדם. המפגינים השתמשו בגדרות ובפלטות עץ והתעמתו עם המשטרה באלימות. לפי הדיווחים בהולנד, השוטרים נאלצו להשתמש בכוח פיזי וגם בספריי פלפל נגד המוחים. 

הפגנות דווחו גם בקמפוסים באיטליה, בספרד ובפינלנד, לפי סוכנות הידיעות "אי-פי". 

"ההתפרצות שאנחנו רואים בארה"ב מחלחלת בעקביות לקמפוסים באירופה והופכת אותם למוקדי אנטישמיות, שנאה ואלימות", אומרת תהילה דרמון, מנכ"לית ICE Israeli Community Europe, ארגון הקהילות הישראליות באירופה. לדבריה, "אסור להתעלם מכך, האוניברסיטאות לא יכולות להמשיך ולשבת על הגדר, ומדינת ישראל - יחד עם הממשלות בסיוע ארגונים יהודיים וישראלים - חייבת לפעול כבר היום ובאופן ממושך בקמפוסים".