היועצת המשפטית של משרד ראש הממשלה, עו"ד שלומית ברנע-פרגו, מעידה הבוקר (ד') במשפטו של ראש הממשלה בנימין נתניהו בנוגע לתיק המתנות (1000). במסגרת אישום זה מואשם נתניהו בעבירת מרמה והפרת אמונים בשל קבלת מתנות מאנשי העסקים המיליארדרים ארנון מילצ'ן וג'יימס פאקר תוך עיסוק בענייניו של מילצ'ן. ההגנה טוענת כי מאחר שמילצ'ן ופאקר היו חבריו של נתניהו, לא הייתה בעיה חוקית בכך שהוא קיבל מהם סיגרים ושמפניות.
● דרמה במשפט נתניהו: הפרקליטות הודיעה לשלמה פילבר על הכוונה לבטל את הסכם עד המדינה
● יובל דיסקין במשפט נתניהו: "לא מכיר מעורבות אישית שלו לטובת סייען כלשהו של מערכת הביטחון"
● ציפי לבני במשפט נתניהו: "'ישראל היום' הודפס כדי לשכפל דפי מסרים של ראש הממשלה"
● צחי הנגבי במשפט נתניהו: לא חשבתי שפילבר פעל ממניעים זרים
ברנע-פרגו, המכהנת בתפקיד מזה 23 שנים, העידה כי "מעולם ראש הממשלה לא שוחח איתי על קבלת מתנות מחבר כלשהו עד 2018". לדבריה, היא ידעה על הקשר של נתניהו עם מילצ'ן ופאקר רק מהתקשורת, לא ידעה על התייעצות של נתניהו עם עורכי דין פרטיים בנוגע למתנות, ולא ידעה שפעל בנוגע לעניינים הקשורים לאינטרסים של מילצ'ן.
התובעת, עו"ד טפת מויאל-רוטשילד, שאלה את ברנע-פרגו אם היא נתנה חוות-דעת בעל-פה בעניין קבלת מתנות. "חוות-הדעת שאני נותנת הן תמיד בכתב", השיבה ברנע-פרגו. "כך נהגתי בכל פנייה של ראש הממשלה בנוגע למתנות".
לדברי ברנע-פרגו, עם כניסתו של נתניהו למשרד ראש הממשלה היא העבירה לו, במסגרת תדריך הכניסה לתפקיד, חוברת על ניגוד עניינים ומתנות.
ברנע-פרגו הסבירה כי ההחלטה אם לקבל מתנה יכולה להיות מורכבת, כיוון שצריך לקחת בחשבון נסיבות רבות. "בכל עניין שנוגע לתפקידו הממלכתי של ראש הממשלה, או בכל עניין שיש לו ספק או שיש אפשרות שאולי הוא נוגע לתפקידו - עליו לפנות ללשכה המשפטית, אליי, ובמידת הצורך אני מתייעצת עם היועצת המשפטית לממשלה. כמובן שגם ראש הממשלה רשאי לפנות אליה ישירות אם הוא רוצה", אמרה.
"בעניינים שנושקים למעמדו הציבורי, נתניהו היה צריך לפנות אליי"
בכתב ההגנה של ראש הממשלה נטען כי מותר לאיש ציבור לקבל מתנות מחברים, וכי בזמן אמת, ראש הממשלה קיבל מספר חוות-דעת שהתירו לו לקבל מתנות מחברים, כאשר חוות-דעת ניתנה על-ידי ברנע-פרגו בכתובים ובפגישות. "הגורם המשפטי המוסמך הסביר לראש הממשלה, בכתובים, שהחוק, התקנות והוראות התקשי"ר אינם חלים על מתנות אישיות הניתנות לו על-ידי חברים".
במהלך החקירה הנגדית, עו"ד עמית חדד, סנגורו של נתניהו, הציג בפני העדה כי היא כתבה שמותר לראש הממשלה לקבל מתנות. ברנע-פרגו השיבה כי מדובר רק במקרים שבהם המתנות לא ניתנו בקשר לתפקיד. חדד וברנע-פרגו התעמתו מספר פעמים, כאשר חדד האשים אותה כי היא מוטה נגד נתניהו.
חדד הציג תצהיר של ראש הסגל לשעבר בלשכת ראש הממשלה נתן אשל, לפיו הוא התייעץ עם ברנע-פרגו בנוגע לקבלת מתנות על-ידי ראש הממשלה מחברים. לדבריו, ברנע-פרגו השיבה כי "ככל שהדבר נוגע לאדם שהיה חברו של ראש הממשלה טרם לכניסתו לתפקיד ראש הממשלה, אזי אין כל איסור או הגבלה". ברנע-פרגו הכחישה את הדברים ואמרה כי היא לא זוכרת שאשל התייעץ איתה בקשר למתנות הקשורות לראש הממשלה.
ברנע-פרגו אישרה לחדד כי בשנת 2011 היא כתבה שהחוק לא חל על מתנות אישיות שלא במסגרת התפקיד, וציינה כי קביעה זו מצוינת בתקשי"ר (תקנות מנחות לעובדי מדינה - נ.ש.)
חדד אמר: "העמדה שלך ב-2009 וב-2013 היא שהחוק והתקנות לא חלים על מתנות אישיות". בתגובה השיבה ברנע-פרגו: "כן אבל רק אם המתנות ניתנו שלא בקשר להיותו עובד ציבור".
כאשר ברנע-פרגו העירה שחדד חוקר על התקופה שאינה בכתב האישום, הוא השיב לה: "את זה שאת מוטה נגד ראש הממשלה, כולנו מרגישים". ראש ההרכב, השופטת רבקה פרידמן-פלדמן, התערבה ואמרה לחדד: "אני לא מבינה למה אתה מתרגז".
בנוסף, במהלך הדיון האשים חדד את ברנע-פרגו כי "יש לך אג'נדה שאת רוצה לקדם", והיא השיבה: "אני מוחה על האמירה". השופטים התערבו, וחדד קיבל את הביקורת שלא להעיר הערות מסוג זה. במהלך החקירה עצרה ברנע-פרגו את חדד ואמרה לו: "יכול להיות שאתה מרים עליי את הקול?".
ברנע-פרגו שבה והדגישה כי "מותר לקבל מתנה אם ניתנה שלא בקשר לתפקידו כעובד ציבור, אבל צריך לבדוק ניגוד עניינים". חדד טען כי בחוברת שקיבל ראש הממשלה, אין הנחיה הנוגעת לבדיקת ניגוד עניינים: "בפרק שעוסק במתנות - תראי לי איפה כתוב המילה ניגוד עניינים? אנחנו יודעים שלא כתוב. שאלתי אם אמרת בעל-פה". "אני לא אומרת דברים תאורטיים על דברים שעלולים לפגוע בכבודו", השיבה ברנע-פרגו.
חדד שאל: "האם אמרת לראש הממשלה - 'למרות שמסרתי לך חוות-דעת בכתב, יש אלמנטים נוספים שצריך לבדוק לגבי קבלת מתנות'?". ברנע-פרגו השיבה: "לא הייתה שיחה כזאת, כי אני לא יכולה להעלות על דעתי תרחישים שייתכן שיבואו לעולם. אני לא יכולה להעלות על דעתי את כל אין-סוף האפשרויות. קבלת מתנות מחברים זה חריג".
כמו כן, חדד שאל את ברנע-פרגו על ההתייעצות של נתניהו עם עו"ד יעקב וינרוט המנוח. "בעניינים אישיים, הוא לא צריך", אישרה, "אבל בעניינים שנושקים למעמדו הציבורי, הוא צריך לפנות אליי", הוסיפה.
באשר לשאלה מי יחליט האם מדובר עניין אישי, ברנע-פרגו השיבה: "אתה משאיר את שיקול-הדעת לעובד הציבור לקבוע אם המתנה ניתנה לו כעובד ציבור, כשיש לו אינטרס מובהק בתוצאה. הוא כן צריך לפנות ולשאול אותי. אם אני אחשוב שאלה עניינים פרטיים, וזה אירע לא אחת, אני אומר לו - זה עניין פרטי, ואני לא אמורה לתת ייעוץ פרטי".
"נגיד שראש הממשלה חושש שאולי היה אירוע שקשור לטוהר המידות - את לא עורכת הדין של ראש הממשלה", אמר חדד. ברנע-פרגו השיבה: "יש חיסיון מסוים. גבולותיו לא ברורים. במקרה מסוים עמדתי על כך שיינתן לי אישור מהיועצת המשפטית לממשלה. הנושא של חיסיון בין יועצים משפטיים למקבלי הייעוץ הוא לא ברור".
העדה אישרה כי לא קיבלה אישור מהיועמ"שית להעיד.
"נורה אדומה"
בנוסף, ברנע-פרגו מסרה עדות בנוגע לתיק בזק-וואלה (4000), ועדותה בלהב 433, שנמסרה בפברואר 2018, הוגשה השבוע בהסכמה לבית המשפט.
בעדות בעניין תיק 4000 מסרה ברנע-פרגו כי נדלקה אצלה "נורה אדומה" כאשר ראש הממשלה בנימין נתניהו סיפר לה שטיפל בעניינים הנוגעים לחברות שבבעלות איש העסקים שאול אלוביץ', ואישר כי הם חברים. היא סיפרה כי העיסוק בעניין החל בנובמבר 2015, אז פנה אליה עו"ד דני בן חורין ממחלקת ייעוץ וחקיקה במשרד המשפטים ועדכן אותה כי התקבלו מספר פניות בעקבות כתבה בעיתון "הארץ", ממנה עולה ניגוד עניינים המחייב להגביל את נתניהו בעיסוקיו מול בזק ומול בעלי בזק דאז שאול אלוביץ'. בן חורין ביקש לקבל את התייחסותה לשם גיבוש עמדה.
ברנע-פרגו סיפרה כי נפגשה עם נתניהו. "הוא אמר לי שיש לו קשרי ידידות עם שאול אלוביץ' מזה כ-20 שנה, והם מקיימים קשרים חברתיים ביניהם, והדגיש כי כל ההחלטות שקיבל במסגרת תפקידו כשר התקשורת הנוגעים לחברת בזק היו בהתאם להמלצות ולהנחיות של הדרגים המקצועיים במשרד התקשורת ושל הממונה על ההגבלים העסקיים, והן גובשו לפני כהונתו של ראש הממשלה כשר התקשורת".
ברנע-פרגו סיפרה כי הציעה שנתניהו יעשה הסדר שכל עניין שיש בו כדי להשפיע על חברת בזק או וואלה, או על אינטרסים אחרים של אלוביץ', יטופל על-ידי מנכ"ל משרד התקשורת או על-ידי גורמי מקצוע ולא על-ידי נתניהו; וככל שיש צורך בהתערבות שר התקשורת, יובא הדבר תחילה ליועץ המשפטי לממשלה לברר אם יש מניעה.
בשנת 2016 התבקשה ברנע-פרגו לבצע השלמות ושוב נפגשה עם ראש הממשלה. לדבריה, נתניהו אמר לה כי נפגש עם אלוביץ' באירועים חברתיים וקיים עמו קשר "גם כמי שאחראי למדיה מרכזית, כמו שראש הממשלה מתדרך את ערוץ 2 או את העורכים של 'מעריב' ושל 'ישראל היום', ראשי טלוויזיה ותקשורת, ופורש בפניהם את משנתו. "הוא הבהיר כי ההחלטות בוצעו בהתאם להמלצות מקצועיות. הוא אמר שהוא נפגש עם אלוביץ' אחת לכמה חודשים, וכל המפגשים היו במסגרת אירועים חברתיים שבהם נכחו נתניהו, רעייתו וחברים נוספים", אמרה ברנע-פרגו.
*** חזקת החפות: ראש הממשלה בנימין נתניהו ושאול אלוביץ' מכחישים את המיוחס להם, לא הורשעו בביצוע עבירה, ועומדת להם חזקת החפות.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.