ענקית ה-AI הייתה אחת מהמניות האהודות בוול סטריט. ואז היא פרסמה דוחות

פלנטיר, אחת החברות הגדולות בתחומי ה־AI, נסקה בשנה האחרונה ביותר מ־175% והפכה לאחת המניות היקרות בוול סטריט • עד שהגיעו הדוחות שהביאו לצניחה של 15% במניה

אלכס קארפ, מנכ''ל פלנטיר / צילום: ap, Thibault Camus
אלכס קארפ, מנכ''ל פלנטיר / צילום: ap, Thibault Camus

חברת פלנטיר טכנולוגיות היא אחת החברות הגדולות, הוותיקות והמבוססות בשניים מהתחומים הלוהטים של השנה: ביטחון ובינה מלאכותית. החברה, שנסחרת לפי שווי של 47 מיליארד דולר, מפתחת תוכנות לניתוח ביג דאטה מבוסס AI ועובדת עם בעיקר עם סוכנויות מודיעין וצבאות ברחבי העולם ובפרט עם צבא ארה"ב. ולאחרונה, כפי שנחשף בגלובס, היא גם חתמה על הסכם עם צה"ל לאספקת טכנולוגיה מבוססת מודיעין שמסייעת בשדה הקרב. העובדה שהיא רוכבת על הטרנדים הכי חמים בשוק סיפקה רוח גבית למניה, שכמעט שילשה את השווי שלה בשנה האחרונה, וזינקה בעשרות אחוזים מתחילת 2024 - עד שהגיעו הדוחות לרבעון הראשון של השנה.

בלעדי | צה"ל יהפוך למכונת מלחמה? משקיע העל וההסכם הסודי שמסעיר את מערכת הביטחון  
ארה"ב מונעת יצוא שבבים לוואווי הסינית, ואינטל לא תעמוד בתחזיות האופטימיות 

פלנטיר היכתה את התחזיות כמעט בכל פרמטר, הרוויחה 106 מיליון דולר ברבעון אחד - שיא כל הזמנים, הגדילה את ההכנסות שלה ב־21% משנה שעברה, ל־634 מיליון דולר, כמו גם הכנסות מחוזים ממשלתיים שעלו ב־16% ל־335 מיליון דולר, והכנסות מהחטיבה המסחרית שלה שנסקו ב־40% לסכום של 150 מיליון דולר. גם המנכ"ל הצבעוני אלכס קארפ נשמע בטוח במיוחד כשאמר בשיחת המשקיעים כי "אין לנו מתחרים", ושפלנטיר היא החברה היחידה בשוק עם מתודולוגיה של הטמעת בינה מלאכותית.

אבל למרות הביטחון של קארפ והעובדה שהחברה הכתה את התחזיות המוקדמות והציגה דוחות טובים לכאורה, המניה צנחה ב־15% ורשמה את היום הגרוע ביותר שלה בשנתיים האחרונות.

"במבט מלמעלה, הדוחות טובים", אומר לגלובס אוראל לוי, מנהל השקעות בקרן טכנולוגיה במור קרנות נאמנות. "החברה הציגה האצה בצמיחה בהכנסות, גם מבחינת הלקוחות, הם הראו צמיחה של כ־44% במספרם ואפילו הרווחיות התפעולית הגיעה לשיא. אבל אם מסתכלים יותר לעומק, רואים שבגזרת ההכנסות המסחריות, החברה הציגה האטה בקצב הצמיחה, מ־70% ברבעון הקודם ל־40% ברבעון הנוכחי. זה שלח לשוק את האיתות שצריך לעשות חושבים".

לואי דיפלמה, אנליסט מוויליאם בלייר, אמר לתקשורת האמריקאית כי המניה "ככל הנראה צונחת בגלל שקצב הצמיחה בהכנסות המסחריות בארה"ב הואטה בחדות מ-70% ברבעון הקודם ל40% ברבעון הנוכחי". סיבה נוספת שהדאיגה את המשקיעים היא התקררות צפויה בזירת החוזים הממשלתיים: לפי חברת הנתונים Procure.FYI, סכום החוזים העתידיים של פלנטיר עם הממשל האמריקאי נמוך בכ־40% מאשר בתקופה המקבילה אשתקד.

התמחור מהיקרים בוול סטריט

נראה שעוד לפני הדוחות עלו סימנים של ספק לגבי פלנטיר, כשהשאלה המרכזית היא סביב המחיר וההייפ. בכתבה של מגזין ביזנס אינסיידר לפני כחודש, פלנטיר אוזכרה בתור אחת המניות הכי יקרות בוול סטריט עם פער גדול בין ההכנסות לשווי. בנוסף, לוי ממור מסביר כי תקופת החסד של חברות הבינה המלאכותית נגמרה ובשוק מצפים להרבה יותר. "לצמוח ב-20% זה לא מספק את השוק".

"כאשר מתחילים לסחור בחברה בתור כזאת הנמצאת במגרש של הבינה המלאכותית, והחברה לא מראה תוצאות מספיק טובות, השוק יעניש אותה. אם השוק מעניק לחברה פרמייה גבוהה, הוא מהר מאוד יכול גם לקחת אותה". פלנטיר לא מנהלים את הציפיות של השוק בהתאם, ולכן התגובה היא אגרסיבית, למרות שהדוחות עצמם לא היוו אכזבה מבחינת העסק.

 

למרות הירידה החדה במחיר המניה, ייתכן גם שמדובר בתיקון רגעי לעליות הגדולות של השנה האחרונה, ולא בייצוג של אובדן אמון בחברה. ״כשהשוק מאבד אמון בחברה, אנחנו רואים ירידות של 50%־60%. במקרה של פלנטיר, גם אחרי הירידה החברה עדין נסחרת במכפיל הכנסות מאוד גבוה (16, מ"ו). מה גם שהיא הראתה צמיחה, פשוט בתחום שבו היא פועלת תגובת השוק היא יותר אגרסיבית״, אומר לגלובס לוי. ״חשוב לזכור שפלנטיר היא עדיין החברה עם המכפיל החמישי או השישי הכי גבוה בוול סטריט".

פיטר ת'יל מכר מניות ב‏־175 מיליון דולר

לפני כחודשיים אחד המשקיעים הבולטים בחברה, פיטר ת'יל, מכר מניות פלנטיר בתמורה לכ־175 מיליון דולר. גם כאן מדובר בפעם הראשונה מזה שנתיים שת'יל, שמזוהה מאוד עם החברה, מוכר מניות בה. ועדיין, קשה לומר שמייסד פייפאל הפסיק להאמין בפלנטיר. הוא עדיין מחזיק בכ־7% ממניות החברה, והיא הנכס הגדול ביותר בהון האישי שלו.

נזכיר כי מנכ"ל פלנטיר הוא יהודי תושב סיליקון ואלי תומך ישראל נלהב, וכאמור החברה מקיימת עסקים בין היתר עם צה"ל והוא עצמו אף ביקר בארץ במהלך המלחמה. לפני כחודש אמר ת'יל כי התמיכה שלו בישראל הביאה לעזיבה של עובדים. "אם יש לך עמדה שלא עולה לך מידי פעם באובדן עובדים, זו כנראה לא עמדה", אמר קארפ בראיון ל־CNBC.