צבא ברזיל החליט להשהות באופן זמני את החתימה על רכישת 36 תותחי אטמוס מתוצרת אלביט, לאחר שהחברה הישראלית זכתה במכרז מקומי בסוף חודש אפריל. כך דווח אתמול (ה') בתקשורת המקומית. במסגרת אותו מכרז בסך 750 מיליון ריאל (כ־145 מיליון דולר) מי שזכו הן חברות הבת הברזילאיות של אלביט, ארס ו־AEL.
● ישראל מנעה מארדואן מרחב הכחשה, וטורקיה נסוגה מההקלות בסחר - בינתיים
● דיווח: מטוסי ריגול בריטיים אספו 1,000 שעות של צילום ברצועת עזה
לפי כלי התקשורת המקומי "טרה", הצבא הברזילאי נימק את הדחייה בכך שיש להגיש את ההליך בשנית לייעוץ המשפטי של משרד ההגנה בברזיליה בגין שינויים שהתבצעו בשלב הסופי של התהליך. המטרה מאחורי הצעד, כך לפי דיווחי התקשורת המקומית, היא להצדיק את ההחלטה לבחור באלביט בתור הזוכה במכרז.
במסגרת המכרז, אלביט אמורה להעביר לצבא ברזיל שני תותחי אטמוס לטובת בדיקות שיימשכו שנתיים, כשבסיום ההליך יתקבל האישור לחתימה על החוזה הסופי לאספקת 34 התותחים הנותרים. הדחייה הנוכחית צפויה להימשך לפחות 60 יום, אף שתהליך הרכישה החל בשנת 2017. לפחות לפי התכנון הראשוני, תהליך הרכישה אמור להסתיים ב־2034.
מערכת אטמוס כוללת תותח הוביצר שמסוגל לירות את כל הפגזים והקליעים בעלי אישור נאט"ו 155 מ"מ, בעל טווח אפקטיבי של יותר מ-40 ק"מ עם קליעים סטנדרטיים, וכן מציע טווח מורחב עם קליעים בעזרת רקטות (RAP). בתקופה האחרונה אמנם נשיא ברזיל לולה הפך לאחד מגדולי מבקריה של ישראל, אבל הוא דווקא תמך בבחירת אלביט בגין הצורך בשדרוג כוחות התותחנים של הצבא, וההערכה כי ההסכם לרכישת אטמוס יוביל ל־400-200 משרות ישירות חדשות ו־700-400 משרות עקיפות חדשות.
אולם, מכתב מחאה שעליו חתמו דמויות ציבוריות ברזילאיות בהן ראש לשכת הנשיאות לשעבר של לולה, ז'וסה דירסאו, קרא לנשיא להפסיק את קשרי הסחר עם חברות ישראליות "בגין התעלמות ישראל מהחלטת מועצת הביטחון של האו"ם שהורתה על הפסקת אש ברצועת עזה". בסבירות גבוהה, אותו מכתב שעליו גם חתמו אומנים ברזילאים מפורסמים ופעילי זכויות אדם הוא שהוביל לאותו עיכוב בעסקה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.