המשלחת הישראלית וההופעה המתוכננת בגמר האירוויזיון מחר (שבת) מרכזים את רוב תשומת-הלב העולמית ביחס בתחרות הזמר האירופית השנה, המתרחשת בצל המלחמה בעזה. בעיר מאלמו, אחת הערים השוודיות עם ריכוז המוסלמים הגבוה ביותר באירופה, הרוחות סוערות וכוללות הפגנות של רבבות מפגינים פרו-פלסטינים, אבטחה כבדה על המלון של המשלחת הישראלית והתניידות בשיירות ממוגנות שלא היו מביישת ראשי מדינה. מחווה פרו-פלסטינית במהלך חצי גמר של משתתף שוודי בתחרות שהציג כאפיה כרוכה על ידו, קריאות בוז שנשמעו במהלך ההופעה של הנציגה הישראלית עדן גולן, ואופי הקבלה של השיר הישראלי השתלטו על הכותרות בנוגע לאירוויזיון באירופה.
● שיטת ההימורים והסיכויים: מאחורי הקפיצה של עדן גולן לצמרת הטבלה באירוויזיון
● יותר מנועה קירל ונטע ברזילי: עדן גולן שוברת שיאי רייטינג עבור תאגיד השידור הציבורי
תחרות הזמר היא אירוע מרכזי במיוחד בסקנדינביה ומרכזת עניין תקשורתי רב במדינות הצפוניות. "ישראל מטפסת לראש טבלת ההימורים", דיווח הבוקר העיתון השוודי "דאגנס ניהאטר" על ההתפתחות המפתיעה, שקרתה אחרי שהשיר הישראלי העפיל לגמר, והטלוויזיה האיטלקית חשפה בטעות כי קיבל 40% מקולות המצביעים במדינה. במקום ראשון ניצב השיר הקרואטי. "הזמרת עדן גולן זינקה מהמקום השמיני למקום השני", דיווח העיתון השוודי. הסיכויים לפי הדיווח בעיתון הם 19% לניצחון ישראלי.
הפגנות וקריאות בוז
על רקע העובדה שיותר מעשרת אלפים מתושבי מלמו יצאו להפגין נגד ישראל ונגד ההשתתפות הישראלית באירוויזיון, דיווח העיתון כי ברשתות החברתיות מפיצים מחדש תמונות אלימות מגביע דייוויס במאלמו ב-2009, בטענה כי הן עדכניות. בתמונות מהפגנת הענק אתמול בלטה השתתפותה של גרטה תונברג, פעילת האקלים שהפכה לקול פרו-פלסטיני מאז תחילת המלחמה בעזה.
בדנמרק דיווח העיתון "פוליטיקן" על מסיבת העיתונאים שהתקיימה אמש, בה נשאלה גולן על-ידי עיתונאי פולני בעוקצנות אם לא חשבה שהיא מסכנת את ביטחונם של כל המשתתפים על-ידי השתתפותה. גולן, שהובהר לה כי "אינה חייבת להשיב", אמרה בתגובה כי התחרות מאובטחת היטב, וכי אחת ממטרותיה היא להפגין אחדות. העיתונים ביוון דיווחו על תנועות הפיהוק שאימצה המתמודדת היוונית, מרינה סאטי, במהלך מסיבת העיתונאים, במטרה להפגין "שיעמום" מהתשובות של גולן.
רשות השידור הפלמית בבלגיה (VRT) הפסיקה את השידורים במהלך השיר של גולן, והציגה במקומו שקופית שבה נכתב "הפסקת אש עכשיו", וצוין כי ישראל "הורסת את חופש הביטוי" באזור. "העולם הנוצץ של האירוויזיון התקדר כאשר נשמעו קריאות בוז לגולן במהלך ביצוע שירה", כתב ה"צייט" הגרמני, שקרא להפריד בין פוליטיקה לבין תחרות השירים. "אלא אם כן חייתם תחת אבן בחודשים האחרונים, בוודאי שראיתם את הסיקור האינסופי סביב השיר הישראלי", נכתב באתר "אנטרטיינמנט פוקוס", שאמד גם הוא את הסיכויים של גולן ושל ישראל להפתיע ולזכות.
גינוי חריף
גם ראש ממשלת בריטניה, רישי סונאק, התייחס לנעשה במאלמו וגינה במלים חריפות את ההפגנות נגד ישראל, הקוראות לסלק אותה מהתחרות ומאשימות אותה בג'נוסייד ברצועת עזה. הפגנות אלה הן "בושה" ו"סקנדל", אמר ראש הממשלה הבריטי. סונאק הבהיר כי בעוד משרד ראש הממשלה "תומך באופן תמידי" בהפגנות שלוות, קריאות לחרם תרבותי ואלימות פיזית "אינם רצויים" בתחרות האירוויזיון ובכלל.
כמה מהזמרים שהופיעו בחצי הגמר ונציגי מדינות נאלצו לאחר מכן "להצדיק" את היחס החיובי שלהם כלפי ישראל. כך לגבי הזמר הפיני Käärijä, שהופיע בתחרויות עבר ותועד כשהוא רוקד לצדה של עדן גולן מאחורי הקלעים. "לא הבעתי תמיכה בהשתתפות הישראלית בתחרות על-ידי כך", הבהיר הזמר. "הייתי מעוניין להבהיר ולהדגיש שהווידאו שפורסם אינו הצהרה פוליטית אם תמיכה בשום צורה". הוא אמר כי הווידאו פורסם "ללא רשותו".
הפגנה פרו-פלסטינית גדולה מתוכננת להתקיים גם מחר (שבת) מחוץ לאולם בו מתקיימת התחרות, שתחל ב-22:00 שעון ישראל. לפי הדיווחים, ראש השב"כ רונן בר נמצא בעיר השוודית כדי לפקח מקרוב על האבטחה בה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.