סמוטריץ' רוצה להחריב את קשרי הסחר עם טורקיה, אך עלול לדרוס הסכם עם האיחוד האירופי

סמוטריץ' הודיע על כוונתו להחיל מכס של 100% ממחירו של כל מוצר המיובא מטורקיה, בנוסף למכסים הקיימים • המשמעות של המהלך: דריסה של הסכם PAN-EURO-MED CUMULATION שבו חברות ישראל וטורקיה, אבל גם האיחוד האירופי ומדינות נוספות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת
שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' הודיע אמש (ה') על כוונתו להגיש הצעת החלטה לממשלה על החלת מכס של 100% ממחירו של כל מוצר המיובא מטורקיה, בנוסף למכסים הקיימים. עם זאת, המשמעות של צעד שכזה, היא גם דריסה של הסכם PAN-EURO-MED CUMULATION שבו חברות ישראל וטורקיה, אבל גם האיחוד האירופי ומדינות נוספות.

בלעדי | סמוטריץ' מקשיח עמדות מול ארדואן בשעה שבמכס הישראלי מעודדים יבוא מטורקיה דרך מסלולים עוקפים 

לפי הסכם הצבירה שנכנס לתוקף בינואר 2006, נדרשים שלושה תנאים כדי ליהנות מהסכמי סחר חופשי בין המדינות: הטובין מקוריים או טובין העומדים בכללי מקור, הטובין מובלים במישרין, ולטובין מצורפת תעודה המעידה על מקורם. כלומר אם, למשל, מייצרים בטורקיה והסחורה עוברת דרך המכס האירופי, היא מאבדת מקור - קל וחומר במצב שבו היא עוברת עיבוד באירופה. בעקבות כך, הסכם הצבירה נותן מענה על שני תרחישים: אין צבירה (Non-Accumulation) וצבירה (Accumulation).

החל מ-1 בינואר 2006 יכולים יצרנים ישראליים להשתמש בחומרי גלם שמקורם בכל אחת מן המדינות החברות במערך הצבירה ולבצע את תהליך הייצור במספר מדינות ובתנאי שהמוצר, עוד לפני העברתו יעמוד בכללי המקור. חומרים שמקורם בכל אחת מהמדינות הכלולות במערכת הצבירה יחשבו כחומרים מקוריים כאשר הם נשלחים למדינה אחרת בקבוצה לצורך עיבוד נוסף או הכללתם במוצר סופי.

כמו כן, יכול יצרן ישראלי להוביל את המטען דרך המדינות החברות בהסכם הצבירה, מבלי שהדבר יפגע במעמד המקור של הטובין ובזכאותם לקבל העדפות מכסיות בהתאם להסכם הסחר. כאמור עדיין הסכם הצבירה עם ישראל אינו הסכם מלא, והוא מכונה הסכם אלכסוני - על המוצר לעמוד בתנאי המקור עוד לפני העברתו למדינה נוספת.

פגיעה באינטרסים הישראליים מול בריסל

במקרה שאין צבירה, סחורה טורקית בשלמותה, לדוגמה מכונת כביסה שמיוצרת בשלמותה בטורקיה - עוברת לגרמניה ומשם לישראל. אם עברה את המכס הגרמני, היא לא אמורה ליהנות ממקור אך עם תעודת Eur-Med היא לא תידרש לכפל מכס. אפשרות אחרת, היא שמפעל טורקי שולח חלקי חילוף לגרמניה - והגרמנים מרכיבים אותם לכדי מכונת כביסה. לכאורה, אותם חלקי חילוף אינם בעלי די ערך - ועל כן יש הסכם צבירה. באמצעות הוצאת תעודת Eur-Med, הסוחרים נהנים בכל זאת מהסכם מקור - כשזהו תהליך שהספקים האירופאים מבצעים כדבר שבשגרה.

לכן, המשמעות הישירה של הטלת 100% מכס גורפת כפי שהציג השר סמוטריץ' היא ביטול Eur-Med, שהרי מבחינת אותם ספקים אירופאים היחס לסחורות ישראליות וטורקיות דומה במסגרת ההסכם. יתרה מכך, ברמה הרחבה הסכם הצבירה כולל קשר של מדינות האיחוד האירופי עם מדינות נוספות כדוגמת טוניסיה, מצרים, מרוקו, לבנון, כשאף הרשות הפלסטינית משולבת בתוכו. קרי, בשורה התחתונה זו פגיעה באינטרסים הישראליים מול בריסל.