"האייל הזומבי": מחקר חדש מוכיח כי המחלה לא מסוכנת לבני אדם

OpenDNA חתמה על הסכם שיווק עם מקסון, והמנכ"ל סוגר מעגל • מחקר חדש בארה"ב: "תסמונת האייל הזומבי" לא מסוכנת כרגע לבני אדם • השבוע בביומד 

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: Shutterstock
חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: Shutterstock

מחקר שערך ה-NIH, המכון הלאומי לבריאות בארה"ב, קבע כי המחלה CWD, מחלה ניוונית של המוח דומה למחלת "הפרה המשוגעת" אך נפוצה באיילים, לא מהווה סכנה משמעותית לבני אדם.

"תסמונת האייל הזומבי" גורמת לאיילים לאבד משקל, ואז שיווי משקל, ולסבול ממה שנראה כליקויים קוגניטיביים. סריקות מוח לאחר מותם מעידות על נזק מוחי דומה זה שנצפה בתסמונת הפרה המשוגעת, תסמונת קרויצפלד יעקב. המחלה נפוצה באיילים מסוגים שונים. היא מוכרת מ-1967, אך הפכה נפוצה יותר בשנים האחרונות.

לפני כחודש, שני גברים מקבוצת ציד בארה"ב אובחנו כחולים במחלה ניוונית של המוח ועלה החשש כי הם נדבקו לאחר שאכלו בשר של איילים שצדו. עד היום לא היה ידוע על אדם שנדבק מן המחלה, אם כי מחקר מ-2019 מצא כי הפוטנציאל קיים, והציע כי ציידים לא יאכלו רקמות אייל שעלולות להכיל מצבורים גדולים של חלבוני הפריון שעלולים להעביר את המחלה. רקמות אלה כוללות למשל מוח, חוט שדרה, עיניים ובלוטות לימפה.

במחקר הנוכחי, יצרו החוקרים אורגנואידים (צברי תאים קטנים המייצגים מוחות אנושיים), וחשפו אותם לגורם המחלה כפי שנלקח ממספר סוגים שונים של איילים. גם חשיפה ממושכת של שבעה ימים, לא הובילה להדבקה. גם כאשר האורגנואידים נלקחו מרקמה בעלת גנטיקה שנחשבת לרגישה להדבקה בפריונים, לא התרחשה ההדבקה בפועל. החוקרים הצהירו כי לא ניתן לשלול את האיילים באופן מוחלט כמקור למחלה אצל שני הציידים, אבל תוצאות המחקר מפחיתות את הסיכון שזה אכן מה שקרה. לכן הם כרגע רגועים יחסית לגבי הסיכון שבמחלה, אם כי ההמלצות נותרו בעינן.

במקביל: חשש מגל חדש של משפעת העופות

במקביל בארה"ב גובר החשש מגל חדש של שפעת העופות. מדובר בוירוס מזן H5N1 שמסתובב בעולם בקרב סוגים שונים של בעלי חיים כבר מ-2020, כולל בפרות, חתולים, שועלים, כלבי ים, אריות ים ודובים. המחלה עברה רק פעמים ספורות לבני אדם, ואף שהייתה קטלנית בחלק מן המקרים הללו, היא מעולם לא עברה עדיין מאדם לאדם אחר. כפי שאולי תזכרו מהקורונה, כאשר המחלה מתחילה לעבור מאדם לאדם, אז היא מתחילה להיות מדאיגה.

בארה"ב אותרו עד כה שני מקרים של המחלה, האחד מהם הגיע כנראה מבקר. ה-FDA הודיע לפני כמה ימים על נקיטת צעדים חדשים למניעת התפשטות המחלה אל עובדי תעשיית הבקר או בתוך החלב.

המנכ"ל של OpenDNA סוגר מעגל 

חברת OpenDNA, אשר עוסקת בניבוי מחלות באמצעות AI, הודיעה השבוע כי חתמה על עסקה עם חברת McKesson האמריקאית, ענקית בתחום מערכות המחשוב לעולם הרפואי. במסגרת העסקה המוצר של החברה יופץ על ידי צוות המכירות של מקסון. בעקבות ההסכם צופה החברה עליה משמעותית בהיקף פעילותה העסקית.

זוהי סגירת מעגל עבור מנכ"ל החברה, ד"ר ערן פלדחי, שהחל את הקריירה שלו כסמנכ"ל שיווק עבור חברת מדקון, שנרכשה בשנת 2005 על ידי מקסון ב-105 מיליון דולר. אחרי האקזיט, פלדחי שימש בתפקידים שונים בתעשיה כמו מנכ"ל החממה הטכנולוגית טרנדליינס, וכן מנכ"ל חברת אפיפיקס שפיתחה מערכת זעיר פולשנית לתיקון עקמת ונרכשה על ידי חברת אורטופדיאטריקס וכמנהל רפואי של חברת דיה אנליסיס שנמכרה לחברת פיליפס.

OpenDNA משתמשת במידע מהתיק הרפואי וגם מידע גנטי, כדי לנבא תחלואה אצל מטופלים. הלקוחות שלה הם רופאים, שיכולים להתחיל את הטיפול בכל מטופל תוך שמוצגים לפניהם גורמי הסיכון של אותו המטופל והסיכון היחסי שלו להתפרצות קרובה של מחלות כמו סוכרת, מחלת לב וסרטן. זאת, בצורה מדוייקת יותר מאשר תוך שימוש בגורמי הסיכון המוכרים בלבד. החברה מעריכה כי השימוש במידע זה יוכל בהמשך לפתוח את הדלת לרפואה יותר מותאמת אישית.

את החברה הקים פלדחי יחד עם ארז אורנן, אשר בין היתר ניהל את קבוצת התוכנה בחברת ביו-ראד וניר גמליאל, בעבר בין היתר סמנכ"ל הפיתוח בביוליין. היא גייסה כ-2.5 מליון דולר עד היום. בחברה השקיעו קרן IMDO, חממת MindUP (שהוקמה בשותפות בין מדטרוניק, חברת IBM, קרן פיטנגו ובית החולים רמב"ם), בית החולים Mayo Clinic ומשקיעים פרטיים מתחום הגנטיקה. כמו כן קיבלה החברה מספר מענקים מרשות החדשנות. בימים אלה היא נמצאת בקמפיין מימון המונים דרך פיפלביז.

15 מיליון דולר ל-Opmed.ai, לשיפור רווחיות וקיבולת בתי חולים

חברת Opmed.ai הודיעה על גיוס של כ-15 מיליון דולר בהובלת הקרנות NFX Grove Ventures, Secret Chord Ventures והמשקיע הפרטי סר רונלד כהן. משקיעים נוספים שהשתתפו בסיבוב הם Unbox Ventures של מבטח שמיר אחזקות ואוניברסיטת בר אילן.

החברה פיתחה מערכת לניהול משאבים בבתי חולים וחדרי ניתוח, ולדברי החברה יכולה להגדיל משמעותית את קיבות בתי החולים ואת הרווחים. Opmed.ai הוקמה על ידי ד"ר מור ברוקמן-מלצר המשמשת כמנכ"לית החברה. ברוקמן-מלצר כבר יזמה שתי חברות בתחום עיבוד המידע וההתייעלות הארגונית: Protalitix ו-Chrondox. במסגרת עבודת הדוקטורט שלה באוניברסיטת בר אילן בתחום מערכות המידע, גייסה את פרופ' ברוך ברזל, ראש המעבדה לחקר הדינמיקה של רשתות מורכבות מהמחלקה למתמטיקה, והשניים פיתחו יחד כלי לפתרון בעיות תפעול עבור מערכות מורכבות. ברוקמן-מלצר עברה להתגורר בבוסטון והשניים צירפו אליהם את אבי פז, בוגר תכנית ממר"ם בצה"ל שקודם לכן שימש כארכיטקט ענן ומפתח בכיר בחטיבת הבריאות של מייקרוסופט, וכמהנדס תוכנה בחברות EMC, פייפל ואחרות. הם הקימו יחד את החברה ב-2020.

כבר היום מוצרי Opmed.ai מוטמעים במספר בתי חולים בישראל ובארץ, והחברה מעסיקה כ-50 עובדים. מן החברה נמסר כי היא מתמקדת בחדרי הניתוח, האחראים ל-40% מהוצאות בתי חולים ו-60-70% מרווחיו, ולדברי החברה עדיין מנוהלים באופן מיושן וידני, אם כי ישנן כבר כמה חברות שמציעות שירותים המציעים לייעל את הפעילות הזו. לדברי החברה, היא יכולה לאפשר לבתי חולים לייצר לפחות מיליון דולר יותר פר חדר ניתוח בשנה, לחתוך את ההוצאות השנתיות בחצי מיליון דולר נוספים פר חדר ניתוח ולהיות ערוכים טוב יותר תפעולית לעיכובים ואירועים בלתי צפויים.