גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מנכ"ל חברת הנדל"ן הכי חדשה בבורסה בטוח: אלה הערים הכי אטרקטיביות לרכישת דירה

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● רגע אחרי שעמרם אברהם הנפיקה בתל אביב, מנכ"ל החברה נועם גרייף מספר למה דווקא עכשיו זה הזמן הנכון להיכנס לבורסה, מדוע ימשיכו להשתתף במכרזי מחיר למשתכן ואיפה הכי כדאי לקנות דירה

נועם גרייף, מנכ''ל עמרם אברהם / צילום: ימית הרוניאן
נועם גרייף, מנכ''ל עמרם אברהם / צילום: ימית הרוניאן

בשבוע שעבר יצאה חברת עמרם אברהם להנפקת מניות ראשונה בבורסה בתל אביב. היא גייסה 313 מיליון שקל לפי שווי של 1.56 מיליארד שקל, לאחר שקודם לכן גייסה הון בשני סבבים של הנפקות אג"ח.

כסף בקיר | "יושבים ליזמים על הראש": מאחורי הקלעים של הזינוק בבנייה בירושלים 
מיתון? היקף המשכנתאות זינק ב-36% בחודש אפריל 
אחרי 6 שנים: החברה שוויתרה על פרויקט נדל"ן גדול בתל אביב 

"אני חושב שחברה שרוצה לגדול, שרוצה לזכות בעוד פרויקטים, צריכה לעבוד יד ביד עם שוק ההון, ולא רק לגייס חוב", אומר נועם גרייף, מנכ"ל החברה. "חברות שרוצות לצמוח צריכות לעשות את זה".

אבל למה יצאתם דווקא עכשיו? לא נראה שסיום המלחמה באופק, מצב המשק מדאיג.
"לדעתי המשק בכיוון חיובי. עם סוף המלחמה והחזרת החטופים חברות יקפצו על האפשרות להנפיק, כך אני מאמין. אנחנו ניצלנו איזה מומנטום חיובי ורוח גבית מצד שוק ההון והשווי שקיבלנו נתן לנו דרור לצאת לדרך. אני חושב שהשווי האמיתי שלנו יותר גבוה ונגיע למכפילים כאלה - שמי שהשקיע בנו ירוויח".

ביולי 2022 החברה הנפיקה לראשונה חוב. "רצינו מלכתחילה לגייס אקוויטי אבל זה לא היה זמן מתאים, אז גייסנו חוב, ועכשיו כשהשמש קצת התחילה לזרוח אמרנו שנצא להנפקה. אוריון חיתום והנפקות ליוו אותנו. זה שהיינו חברה מדווחת שנתיים עבד לטובתנו - הממשל התאגידי כבר לא היה זר לנו. והכירו אותנו".

 

השינוי הגדול: הקמת פרויקטי מחיר למשתכן

חברת עמרם אברהם החלה כחברה משפחתית קטנה בחדרה, שהתחילה כחנות לחומרי בניין ב־1989, לאחר שעמרם אברהם עצמו חזר משבי בלבנון. יורם אחיו הגדול ואלון אחיו הקטן הצטרפו לעסק, החנות גדלה ופועלת עד היום. ב־2002 פתח אלון חברה יזמית שהתחילה עם בנייה של שני קוטג'ים באזור חדרה.

"הקפיצה מעשרות למאות חלה ב־2009", מספר גרייף, "עם רכישת קרקע למגדל בעין הים במערב חדרה. עד היום בנינו שם 11 מגדלים. קפיצה נוספת הייתה ממאות לאלפים עם כניסת מחיר למשתכן ב־2014. החברה החלה לפעול בכל הארץ, והיום היא בונה מצפת ועד אילת. באשדוד אנחנו בונים עכשיו 1,600 יח"ד בהינף אחד. בהתחדשות העירונית יש לנו אלפי יח"ד בשלבים שונים. מכירים אותנו ברשויות המקומיות. אנחנו לקוח חוזר בערים ומכירים את השפה".

במהלך 2023 מכרה החברה 560 יח"ד וההכנסות ממכירת דירות הסתכמו בכ־764.2 מיליון שקל. מתחילת 2024 ועד 15 באפריל מכרה החברה 803 יח"ד בהיקף כספי של כ־1.2 מיליארד שקל. החברה מקדמת היום פרויקטים בהיקף של כ־11 אלף יחידות דיור.

נוסף לדירות מגורים החברה בונה כעת גם מלונות: בטבריה, בזכרון יעקב, בקיסריה, באילת ובנתניה. "אנחנו מאמינים שהתיירות בארץ תרקיע שחקים. אלה מלונות עממיים ויהיה להם נתח שוק רחב", אומר גרייף.

נוסף לכך החברה מחזיקה בשישה מרכזים לוגיסטיים, בהם המרלו"ג הגדול בארץ, במבוא כרמל. "זה מבנה של 140 אלף מ"ר בשותפות עם כלל. התחלנו שם בעבודות חפירה ואנחנו עומדים לחתום עם שוכר עוגן".

 

אבל עיקר פעילותה של החברה היא בבנייה למגורים, ובניגוד למקובל בענף, הם עושים הכול בבית: "אנחנו עושים את התכנון, את הביצוע, ואת הבדק. יש לנו שלוש חברות שעושות את כל הביצוע והפיקוח. את כל שרשרת הערך אנחנו מבצעים בעצמנו. יש לכך משמעות גדולה מבחינת התקציב ולוחות הזמנים".

גרייף עצמו הצטרף לחברה לפני כשנתיים בלבד, והוא מביא עמו היכרות עם צד הביצוע לצד עבודה מול הרשויות המקומיות. "התחלתי בשפיר כמהנדס ביצוע ומנהל פרויקט, ואז עברתי לתחום המוניציפלי לתפקיד מהנדס המועצה האזורית מטה אשר, עיריית אלעד, ואח"כ עיריית חדרה. אחר כך עברתי להיות סמנכ"ל הנדסה בישראל קנדה ואז התמניתי למנכ"ל הקבוצה בעמרם אברהם. זה התפקיד הכי טוב שהיה לי בחיים, כי אני נוגע בהמון דברים", הוא אומר.

"היום 80/20 זה כבר עולם ישן"

לדברי גרייף, "ברוב הפרויקטים שלנו המחירים די עממיים של 2־3 מיליון שקל. זה לא 'היי אנד'. יש לנו כרגע על המדף 1,600 יח"ד בפריסה ארצית. מכרנו יותר מ־900 יח"ד ברבעון הראשון של השנה".

עד כמה זה התנפלות ולכמה מזה אחראים המבצעים?
"היום 80/20 זה כבר עולם ישן. הכוח אצל הקונים והעסקה מותנית תנאי תשלום. הלוואת הקבלן היא מנגנון שכולנו יוצאים ממנו מורווחים. הבנק מעביר את הלקוח הליך חיתום. כולם מרוויחים".

עין הים בחדרה. החברה בנתה בשכונה עד היום 11 מגדלים / צילום: עמרם אברהם

בכל זאת, גם דירות ב־2 מיליון שקל זה אומר שצריך להביא כמה מאות אלפי שקלים מההורים ולקחת משכנתה גדולה.
"לזוגות צעירים לא חשוב אם הדירה עולה 1.8 או 2.2 מיליון שקל, אלא אם יש מבני ציבור, פארק - מה המוצר שהוא מקבל. במתחם האלף בראשון לציון בכל בניין שאנחנו בונים יש חדר קולנוע או ג'ימבורי לילדים או מתחם עבודה. בפרדס חנה יש לנו 600 יח"ד וחיי קהילה שאנשים באים בגללם. לקנות ב־2.5 מיליון שקל דירה בנתניה במרחק הליכה מחוף הים זה כבר לא יהיה יותר".

מה הלקוחות מחפשים?
"בפרויקט שלנו בחדרה התחלנו לבנות 'דיוריות' - עוד יחידה ללא ממ"ד, עם כניסה נפרדת שיכולה להיות לילד מתבגר או לעובדת סיעודית, או לסטודיו או קליניקה".

לא הכירו אתכם כל כך ונכנסתם לתודעה עם פרויקטי מחיר למשתכן. תמשיכו להעמיק בפרויקטי מחיר מטרה/משתכן?
"בהחלט נמשיך. אנחנו מאוד טובים במחיר למשתכן, מכירים את המפרט היטב ויודעים לתכנן ולהביא רווחים. זכינו ב־11 שקל לקרקע ליח"ד בקריית גת, באילת זכינו ב־4 מיליון שקל ל־99 יח"ד. אנחנו יודעים לתמחר נכון וזה חלק מהאסטרטגיה".

מה הפרויקט הכי רווחי שהיה לחברה עד היום?
"פרויקט שסיימנו בנאות שמיר ברמלה עם 37%, שהוא גם מחיר למשתכן וגם דירות שוק חופשי. גם באילת בשחמון 6 גם היה לנו פרויקט סופר רווחי. לפעמים צריך לבצע הליך השבחתי מול הרשות המקומית. בכל מקרה, בנייני מחיר למשתכן נראים כמו כל בניין אחר שלנו. זה כרטיס הביקור שלנו ויש לנו מאות עסקאות של לקוחות חוזרים בגלל זה".

לא נכנסתם לשוק השכירות ארוכת הטווח. מה הסיבות?
"נגענו בו כשסביבת הריבית הייתה טובה יותר, בפרדס חנה ובטירת הכרמל, ואיך שהתחילה עליית הריבית החזרנו את מרכזי המכירות ומכרנו את הדירות - זה לא היה כלכלי להחזיק אותן".

"המינהל ורמ"י רוצים להציף את השוק"

באוגוסט 2022 הייתה אצלכם תאונה קטלנית שבה נהרגו שני עובדים. מה עשיתם בנושא עד היום?
"לגבי התאונה - היא אירעה בעת הגבהת מעליות, וזה עדיין בחקירת משטרה. נכנסנו לתוכנית הכוכבים של התאחדות הקבלנים ואנחנו כבר בארבעה ובדרך לחמישי. כל חברות הביצוע שלנו בתוכנית הבטיחות ומקדמות זאת. זה עשה שינוי משמעותי והבטיחות היא נר לרגלינו. פותחים כל בוקר בתדריכים בעברית, בערבית ובסינית. אי אפשר לעבור בקרוסלה של הכניסה לאתר אם לא עברת תדריך. אפילו אני לא יכול להיכנס אם לא עברתי תדריך".

איך אתם מסתדרים עם היעדר פועלים מהשטחים?
"אין לנו כמעט פועלים מהשטחים, כך שההיעדר של הפועלים הפלסטינים פחות פגע בנו. זה לא דילג מעלינו. היו מקרים שהיינו צריכים להוסיף כסף כדי שלא יעברו לאתרים אחרים, אבל זה לא פגע בלוחות הזמנים. גם קיבלנו עכשיו רישיון להקמת תאגיד ליבוא של 350 עובדים זרים. אנחנו בוחנים את זה".

בתור מהנדס עיר לשעבר, איך מקצרים את הבירוקרטיה?
"הליכי האישור אורכים עשר שנים. יש חוסר סינרגיה בין השלטון המקומי למרכזי. למשל המינהל ורמ"י רוצים להציף את השוק באקסלים. זה לא עומד בצרכים של הרשויות המקומיות באשפה, בתאורה, בחינוך, בתשתיות. המדינה נותנת רק מה שקשור לדירה וזה לא מספיק.

"בוועדות יש מחסור בכוח אדם ואנשים לא רוצים לבוא לעבוד שם. וגם כוח האדם לא תמיד מתאים ולא תמיד עושה הפרדה בין עיקר לטפל. למרות זאת, אני חושב שצריך לתת יותר סמכות לוועדות המקומיות, לתגמל יותר בכסף על תוצאות. שחלק מהתגמול יילך אישית לעובדים.

"במאקרו, הצורך בדירות הוא נתון. שיעור הילודה בישראל הוא בין הגבוהים בעולם, ואנשים מתגרשים. האוכלוסיות גדלות, והמדינה לא גדלה מבחינת קרקעות. הקרקע היא משאב נדרש וצריך להעצים את הבנייה לכל יחידת קרקע. אני לא צופה סטגנציה במחירים. שכר העבודה עולה, ההובלה הימית עולה והמע"מ יעלה בסוף השנה.

"אני חושב שאחרי המלחמה, כמו אחרי כל המלחמות שהמדינה חוותה, תהיה התפוצצות. המדינה תשקיע בתשתיות וזה קטליזטור שסוחב את המשק. המחירים רק יעלו. יקנו גם יהודים מחו"ל, גם אם לא יעברו לפה. אני חושב שמי שלא יקנה היום לילדים שלו דירה, לא תהיה להם אפשרות כזו".

איפה היית ממליץ לאנשים לקנות?
"פרמטר אחד: ערי החוף, כי רצועות חוף הים הולכות ומצטמצמות, ופרמטר שני - כל מערכת הסעת המונים".

ולסיום, יש שיח ער בקבוצות האוהדים על החסות שלכם למכבי חיפה. איך זה התבשל?
"אנחנו פעילים בכל הארץ וביתר שאת בחיפה ובצפון. מכבי חיפה היא מותג. הערכים של המועדון - בריאות, ספורט, מצוינות, משפחה - אנחנו מאוד מתחברים אליהם. גם אנחנו עברנו ועדת ביקורת כדי שנוכל להיות הספונסרים שלהם".

אומרים שעשיתם להם "מנחוס" מאז שנכנסתם.
"אנחנו מאמינים בקבוצה ואני מאמין שיהיה בסדר".

עוד כתבות

חייל אוקראיני מכין רחפן להמראה / צילום: ap, Andriy Andriyenko

במערב עוקבים מקרוב: כך הרחפנים של אוקראינה חומקים מהשיבושים הרוסיים

הלוחמה האלקטרונית מתפתחת במהירות, ודוחפת את יצרני הרחפנים באוקראינה לעדכן בהתמדה את הרכיבים ולהפוך את כלי הטיס לאוטונומיים יותר ● חברות מערביות עוקבות מקרוב אחר ההתפתחויות

מלמטה בכיוון השעון:  מסכים של שיאומי, סוני ו־LG / צילום: יח''צ

עד 7,000 שקל: מסכי הטלוויזיה החדשים בשוק

לקראת השלבים המתקדמים במשחקי היורו ולקראת האולימפיאדה, בדקנו מהם מסכי הטלוויזיה שהחברות השונות בשוק מציעות ● רובן מתהדרות ביכולות בינה מלאכותית לצד פיצ'רים ייחודיים

טנק מדגם 2CA2 / צילום: משרד הביטחון הארגנטינאי

"צעצועים חדשים": הטנקים שאלביט תספק בקרוב לארגנטינה

צבא ארגנטינה יקבל בספטמבר טנקים מדגם 2CA2 שאלביט שדרגה עבורם - כך דווח ב"דיפנס ניוז" מפי גורמים צבאיים ארגנטינאיים ● לפי הדיווח, כחלק משדרוג הצבא, הנשיא חאבייר מיליי מתכנן גם להגדיל את מספר הטנקים המשודרגים ב־50 נוספים

אילוסטרציה: Shutterstock

סיכון מול סיכוי: מה צריך לדעת לפני שחותמים על עסקת דמי מפתח

מה המצב החוקי של שוכר בדמי מפתח, ומתי כדאי לרכוש דירה שמושכרת בדמי מפתח? ● גלובס עושה סדר

דיון בכנסת לעניין חברת סלייס מהיום (ג') / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

"פרשת הבנק למסחר על סטרואידים": כשהכנסת גילתה על פרשת סלייס

באיחור של למעלה מחצי שנה, נחשפו בוועדת הכספים של הכנסת לפרשה החמורה בחברת קופות הגמל בניהול אישי, שעפ"י החשד ניידה מעל 800 מיליון שקל של חוסכי פנסיה לקרנות זרות ● ב"דיון המהיר" הוטחה ביקורת בעיקר ברשות שוק ההון, אך לא התקבלו החלטות מעשיות

מתחם SEVEN רהט / צילום: רני צים מרכזי קניות

קבוצת רני צים משיקה מרכז קניות ברהט בהשקעה של 80 מיליון שקל

המתחם, שנקרא "SEVEN רהט", ייפתח בחודשים הקרובים ויתפרס על פני 11 אלף מ"ר ● להערכת הקבוצה, המרכז יניב בהפעלתו באופן מלא NOI שנתי של 11.5 מיליון שקל ● ברקע הדברים: מסע מימושים בשנה החולפת בשל חוב פיננסי

שר הביטחון יואב גלנט / צילום: שחר יורמן, דוברות משרד הבטחון

גלנט לאוסטין: התחייבתם למנוע גרעין מאיראן - הזמן אוזל

שר הביטחון, יואב גלנט, בפגישה בפנטגון: מתקרבים לצומת קבלת החלטות שישפיע על המזרח התיכון כולו ● בוושינגטון סבורים שישראל תבצע מהלך גדול בתוך לבנון בשבועות הקרובים ● בעזה מדווחים: אחותו של הנייה נהרגה בתקיפות צה"ל ברצועה ● חיל האוויר תקף הלילה בצפון הרצועה מחבלים שהשתתפו בטבח 7 באוקטובר ● עדכונים בולטים 

שפי מור, יערה זיו גביש ובסאם אבו עואד, בשיחה עם ניצן שפיר, גלובס / צילום: גיא צרחי

"רק שלא יבקשו מאיתנו את המענקים בחזרה. אין לנו מאיפה להחזיר"

במסגרת כנס "מדברים צפון" של גלובס ובנק לאומי, שהתקיים בקצרין, התארחו בעלי עסקים מרמת הגולן, שסיפרו על המציאות הבלתי־אפשרית עמה הם מתמודדים מאז פרוץ המלחמה ● שפי מור, מנכ"ל תיירות מרום גולן: "צריך להבין - אנחנו מנותקים מהחיים. אין לנו קופות חולים ואין שירותים. האווירה קשה מאוד" ● מחר: הכנס מגיע לעכו

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

עליות בבורסה; ניו-מד אנרג'י מזנקת ב-7%, דלק ב-4%

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● ניו-מד אנרג'י: ניתן אור ירוק ממשרד האנרגיה להגדלת יצוא הגז הטבעי והרחבת האספקה למשק המקומי ● IBI: מאזן הכוחות נוטה לפיחות בשקל בחודשים הקרובים ● בלידר שוקי הון צופים אינפלציה של 3.1%, מעל הרף העליון של בנק ישראל ● הראל: צופים הפחתת ריבית מהירה יותר בארה"ב; לעומת זאת, חברת הוועדה הפתוחה בפד לא צופה הורדות ריבית בכלל השנה

מפעל לייצור סוללות לית'יום לכלי רכב חשמליים / צילום: Shutterstock

במדינה אירופית קטנה: הפרויקט שיעזור למערב להשתחרר מסין

מיזם כריית הליתיום בעמק ג'אדאר בסרביה קיבל אור ירוק - על אף החששות הסביבתיים ומאבק התושבים המקומיים ● המכרה צפוי לספק 17% מהליתיום הנדרש לכלי רכב חשמליים באירופה

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת באירופה; נעילה מעורבת באסיה

הדאקס עולה ב-0.5% ● מניות הטכנולוגיה משכו את מדד ניקיי לעליות ● לאחר שלושה ימים של ירידות, אנבידיה התאוששה אתמול וזינקה ב-6% ● הראל: צופים הפחתת ריבית מהירה יותר בארה"ב; לעומת זאת, חברת הוועדה הפתוחה בפד לא צופה הורדות ריבית בכלל השנה ● בשישי יפורסם מדד ה-PCE בארה"ב

יולי אדלשטיין, יו''ר ועדת חוץ וביטחון / צילום: נועם מושקוביץ'

שיחת ההבהרה מנתניהו והמהלך של אדלשטיין: דחה הצבעה כי "אין הסכמה רחבה"

רה"מ קיים שיחת הבהרה ליו"ר ועדת החוץ והביטחון, אחרי שזה אמר שיאשר חוק גיוס רק בהסכמה רחבה ● לאחר מכן אדלשטיין לא העלה להצבעה את החוק להכבדת גיל הפטור ממילואים - מאותה סיבה בדיוק • אדלשטיין: "אין לי שום אינטרס להעביר את זה" ● באופוזיציה חגגו: "נמשיך להוביל את המאבק למען משרתי המילואים" ● המשמעות מאחורי המהלך של אדלשטיין

הקאן פידאן, שר החוץ הטורקי / צילום: ap, Bilal Hussein

טורקיה לצד חיזבאללה: "קפריסין מסייעת לישראל במלחמה בעזה"

טורקיה מצטרפת לטענות של נסראללה נגד קפריסין: שר החוץ הקאן פידאן אמר כי "כל העת מתבצעות משם טיסות מודיעין וטיסות צבאיות לעזה" ● פידאן אף פיזר האשמות בנוגע ליוון, ואיים: "עצתנו ליוונים היא להתרחק מהעניינים האלה, כי כשאתה מעורב במלחמות המתמשכות במזרח התיכון, האש תבוא ותמצא אותך"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה ירוקה בבורסה בת"א; מדדי מניות הנדל"ן זינקו

מדד ת"א 35 עלה ב-0.7% ● השקל נסחר ביציבות מול המטבעות הזרים ● בלידר שוקי הון מסבירים כיצד מחירי ההובלה הימית צפויים להשפיע על האינפלציה בישראל ● במיטב מעריכים כי קיים סיכון בהשקעה בשוק המניות היפני ● ביוליוס בר חיוביים לגבי אגרות החוב הממשלתיות בהודו

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

הכוכבת של וול סטריט מחקה 430 מיליארד ד' תוך שלושה ימים. אלו הסיבות

ענקית השבבים אנבידיה כבשה בשבוע שעבר את המקום הראשון בקרב החברות הנסחרות במונחי שווי שוק ● עם זאת, בשלושת ימי המסחר האחרונים המניה צללה בכ-12% ● מה עומד מאחורי הירידות, והאם הן צפויות להימשך?

איליה סוצקבר, המדען הראשי לשעבר של OpenAI / צילום: כדיה לוי (עיבוד תמונה)

עם שכר התחלתי של 50 אלף שקל: אלה העובדים שמחפש הסטארט-אפ הלוהט בישראל

איליה סוצקבר ושותפיו, דניאל גרוס ודניאל לוי, הכריזו כי בכוונתם לפתוח משרדים בקליפורניה ובתל אביב, ולגייס לצורך כך את טובי המוחות בתחום

צילום מסך של ערוץ הקניות

אחרי כמעט 30 שנה: ערוץ הקניות יפסיק את שידוריו בחודש הבא

שידורי ערוץ הטלוויזיה הוותיק יסתיימו בסוף חודש יולי, והמשאבים יועברו בעיקר לפעילות האונליין שלו ● כ-60 עובדים יפוטרו, אך שלוש חנויות הערוץ ימשיכו לפעול כרגיל

עובד באתר בנייה / צילום: Shutterstock

עובדי בניין מחו"ל החלו להגיע - והבלגן חוגג: "עובדים שאין להם קשר לאירוע; הפסדים שלא נגמרים"

בדיון בוועדה המיוחדת לעובדים זרים בכנסת נטען כי רבים מהעובדים שהגיעו לארץ אינם כשירים לעבודה בבניין • תאגידי כוח אדם להבאת העובדים טוענים כי הם מפסידים עשרות אלפי שקלים ביום

הפגנת חרדים נגד גיוס בני ישיבות,ירושלים / צילום: Reuters, Ammar Awad

בג"ץ הכריע בנושא תקציבי הישיבות: מה היקף הכספים הנוכחי, ומה צפוי עכשיו?

בג"ץ קבע כי אין מסגרת חוקית המאפשרת אי־גיוס של תלמידי ישיבות לצה"ל, ולפיכך אסר גם על המשך התמיכה הממשלתית במוסדות שתלמידיהם לא התגייסו ● כמה בני ישיבות היו פטורים עד כה מגיוס, מה היקף התמיכה הממשלתית בחברה החרדית, ומה יכולים החרדים לעשות? ● גלובס עושה סדר

דורי נאוי ושחר אושרי, חברת האחים נאוי / צילום: איל יצהר

מהלך חריג בשוק ההון: בנק ישראל פנה, ורשות ני"ע הובילה לביטול גיוס חוב של אחים נאוי

חברת האשראי החוץ-בנקאי השלימה ביום שני גיוס ניירות ערך מסחריים שתמורתו הסתכמה ב-101 מיליון שקל ● אבל החברה מבטלת את הגיוס ותחזיר את הכסף לנושים, זאת על רקע מחלוקת משפטית שהתגלעה בנוגע לסוגיית חוק הבנקאות ● בנק ישראל: "החברה אינה מפוקחת לעניין הלימות הון ונזילות, היא איננה רשאית להנפיק ניירות ערך מסחריים סחירים ללא רישיון של תאגיד בנקאי