המנכ"לים בעלי השכר הגבוה ביותר בשנת 2023

מענקי מניות מעלים את חבילת התגמול החציונית לשיא של 15.7 מיליון דולר • בראש הרשימה ניצבים מנהלי חברות הטכנולוגיה

ראשי החברות הגדולות באמריקה הגיעו לשיאי שכר חדשים בשנת 2023, כאשר הענקת מניות הגדילו את ערכן של חבילות התגמול.

לפי ניתוח של ה"וול סטריט ג'ורנל", השכר של מחצית מן המנהלים עמד על 15.7 מיליון דולר לפחות, סכום שיא לשכר חציוני של מנכ"לים בסקר השנתי, כאשר כמה מהם הרוויחו יותר מ-50 מיליון דולר. להשוואה, השכר החציוני באותן חברות בשנה הקודמת עמד על כ-14.5 מיליון דולר.

ניתוח | זו הייתה הבוננזה של קיבוץ יזרעאל, ואז השווי שלה התכווץ בכמעט 7 מיליארד שקל 
מוורן באפט ועד ביל אקמן: השינויים בתיקי ההשקעה של השחקנים הגדולים בוול סטריט

רוב המנהלים קיבלו העלאות של 9% לפחות ביחס לשנה הקודמת - אחד מכל ארבעה קיבל העלאה של 25% או יותר - ורוב החברות רשמו תשואות שנתיות לבעלי מניות של לפחות 13%, כך מצא ה"וול סטריט ג'ורנל" בניתוח נתונים של יותר מ-400 חברות שהתקבלו מ-MyLogIQ, ספקית של נתונים וניתוחים של חברות ציבוריות. 

בין 25 המשתכרים המובילים מדורגים שמונה מנהלי חברות טכנולוגיה, וכך גם חמישה מנהלים מהחברות הפיננסיות המובילות וחברות התקשורת או הבידור המובילות.

הוק טאן, המקבל שכר של 162 מיליון דולר, הוא המנכ"ל בעל השכר הגבוה ביותר על פי הניתוח של ה"ג'ורנל". אולם הוא יצטרך להישאר בתפקיד חמש שנים, ועל מחיר מניית ברודקום יהיה להגיע ליעדים מסוימים לאחר אוקטובר 2025, כדי שיקבל את מלוא הערך של שכרו. ברודקום אמרה שהחברה השיגה ביצועים טובים יותר מן המתחרים בניהולו של טאן, המנכ"ל שלה מאז 2006, והוא לא יקבל בונוסים נוספים בהון או במזומן בחמש השנים הבאות.

השכר של ניקאש ארורה מחברת פאלו אלטו נטוורקס הסתכם ב-151 מיליון דולר, בעיקר במענקי הון שכללו מניות שניתנו במשך שלוש שנים.

חברת בלקסטון, המשלמת למנכ"ל סטיבן שוורצמן 120 מיליון דולר, אמרה כי התשואה הכוללת של החברה, שעמדה על 83%, עלתה על זו של מנהלי הנכסים בארה"ב בשנה שעברה. החברה תיארה את מבנה השכר שלה ככזה המתאים את תמריצי המנהלים לאלו של המשקיעים.

כריסטופר וינפרי מחברת Charter Communications, מפעילת הכבלים, קיבל שכר כולל בשווי של 89.1 מיליון דולר, בעיקר באופציות והבשלה של מניות במשך חמש שנים, וחלק גדול ממנו תלוי בעליית מניות החברה ב-28% ל-152% מרגע מתן המענקים.

מענק חד-פעמי של 30 מיליון דולר לשימור ומנהיגות, שחולק על פני חמש שנים, סייע להזניק את השכר הכולל של ויל לנסינג מחברת Fair Isaac ל-66 מיליון דולר. החברה אמרה כי תשואות בעלי המניות שלה מדורגות באחוז העליון של החברות המובילות ב-S&P 500 בעשור האחרון.

השכר החציוני במזומן למנכ"לים נותר על כ-3.8 מיליון דולר

מענקי הון המשיכו להוות את עיקר השכר של רוב המנהלים. ברבות מהחברות מתכננים להוסיף מענקי הון בצורה של מניות או אופציות אם החברה תעמוד בביצועים פיננסיים או במחירי מניות במשך מספר שנים. זאת אומרת שהשכר יכול לאבד חלק ניכר מערכו אם מחיר המניה של החברה יורד או אם יעדי הפעילות אינם מושגים - או לזנק בערכו בזכות הצלחה בשוק ובפעילות.

שוויין של מניות חסומות שהוענקו בתחילת מרץ אשתקד לג'נסן הואנג, מנכ"ל יצרנית השבבים, אנבידיה, גדל פי ארבעה עד סוף ינואר, ל-107.5 מיליון דולר. שכרו של הואנג, שדווח במקור כ- 34.2 מיליון דולר, כלל 26.7 מיליון דולר ב-מניות חסומות לפי השווי במועד ההענקה.

על פי תנאי המענק, הואנג יכול לקבל 50% עד 100% יותר מניות מאלה שקיבל במקור, אם החברה תעמוד בקריטריונים של ביצועים, לדברי מיופה כוח של אנבידיה.

בפברואר 2023, כחלק מחבילת שכר של 22.5 מיליון דולר, בריאן ניקול, מנכ"ל רשת המסעדות צ'יפוטלה מקסיקן גריל, קיבל מניות ואופציות שהיו שוות 15.5 מיליון דולר. עד סוף השנה, גדל ההון הזה יותר מפי שלושה, ל-52.2 מיליון דולר, אמרה החברה. התשואה על מניית צ'יפוטלה הייתה כ-65% במהלך 2023, ו-18% בשנה במשך שלוש שנים.

דוברת צ'יפוטלה אמרה כי הגידול בערך המניות של ניקול משקף את הביצועים החזקים של החברה במהלך השנה. החברה אמרה שהערך שניקול יממש בסופו של דבר תלוי בהמשך הביצועים הפיננסיים, התפעוליים והבורסאיים של החברה.

גם ערכם של מענקי ההון שקיבל מנכ"ל אינטל, פטריק גלסינגר, בשנה שעברה גדל פי יותר משלושה עד סוף השנה, ל-39.3 מיליון דולר. החברה אמרה ברישום למסחר של ניירות הערך שלה כי מהלכי ההתייעלות שנקטה בשנה שעברה הפחיתו את שכרו של גלסינגר בכ-15% ל-1.1 מיליון דולר, וכתוצאה מכך הפחיתו גם את יעד הבונוס במזומן שלו בכ-15%, ל-2.9 מיליון דולר.

בסך הכול, השכר החציוני במזומן למנכ"לים, לרבות משכורות ובונוסים שנתיים, נותר קבוע על כ-3.8 מיליון דולר.

כולם מרוויחים

לפי ניתוח הוול סטריט ג'ורנל, שכרם של המנכ"לים בחברות עם הביצועים הטובים והגרועים ביותר לא היה שונה באופן דרמטי. השכר הכולל החציוני היה 14.6 מיליון דולר ל-20% מהמנכ"לים שחברותיהם רשמו את התשואות הגרועות ביותר בהשוואה לחברות אחרות באותו מגזר, לעומת שכר של כ-15.7 מיליון דולר למנכ"לים בחברות עם הביצועים הטובים ביותר.

יצרניות שבבים וחומרה היוו 6 מתוך 25 החברות עם הביצועים הטובים ביותר - כולל אנבידיה, החברה בעלת הביצועים הטובים ביותר. 4 מהחברות המובילות היו בתחום הנסיעות או התחבורה. כמה מן המובילות ברשימה חזרו לאחר שנה או יותר של תשואות גרועות, שהיו קשורות במקרים רבים למגיפת הקורונה.

קבוצת רויאל קריביאן דיווחה ששילמה למנכ"ל ג'ייסון ליברטי 17.2 מיליון דולר ורשמה תשואה כוללת של 162% בשנה שעברה, לאחר שירדה ב-36% ב-2022 וב-43% ב-2020, כאשר תעשיית השייט ספגה מהלומה בשל חולי ואיסורים על נסיעות. (החברה רשמה תשואה של 3% ב-2021). ענקית שיתוף הנסיעות אובר טכנולוגיות רשמה תשואה של 149% לאחר שהציגה תשואות חסר של 41% ב-2022 ותשואת חסר של 18% ב-2021.

כמה קיבלה האישה בעלת השכר הגבוה ביותר?

בראשה של יצרנית השבבים (AMD (Advanced Micro Devices, המדורגת במקום השביעי לפי ביצועים של שנה, עמדה ליסה סו, האישה ששכרה הוא השני הגבוה ביותר בניתוח, מעט מעל ל-30 מיליון דולר, והכולל כמעט 28 מיליון דולר במניות ואופציות חסומות. האישה עם השכר הגבוה ביותר, של 31.55 מיליון דולר, הייתה ג'ולי סוויט מחברת הייעוץ אקסנצ'ר, שהציגה תשואה כוללת לשנה של כ-14%.

שלושים ואחת נשים ניהלו חברות S&P 500 במשך השנה המלאה של 2023, עלייה ביחס לכשני תריסרים בתחילת העשור. אף אחת מהן אינה מדורגת בין 25 המובילים לפי שכר. אישה אחת נוספת ניהלה את אחת מ-25 המובילות בביצועים: ג'יישרי אולל מחברת הענן Arista Networks, שהציגה תשואה של 94%. שכרה של אולל הסתכם ב-15.56 מיליון דולר.

מבין 25 החברות עם הביצועים הגרועים ביותר בניתוח של הג'ורנל, כמעט שליש פעלו במגזר הבריאות, לרבות שש חברות תרופות או ביוטכנולוגיה. אליהן הצטרפו ארבע חברות שירותים.

חברת פייזר אמרה שלא שילמה בונוסים למנהלים בכירים בשנה שעברה לאחר שביקוש חלש למוצרים הקשורים למגפת הקורונה גרם לכך שהחברה לא השיגה את יעדיה הפיננסיים. מענק ההון בסך 17.5 מיליון דולר, שהיווה את רוב השכר הכולל של המנכ"ל אלברט בורלא בשנה שעברה, נועד להכיר במנהיגותו ולהוות תמריץ עבורו להתמקד באסטרטגיה ארוכת טווח, אמרה החברה.

ביצועים גרועים יכולים להפחית את הערך של מענקי הון למנכ"ל. חברת מודרנה, יצרנית החיסונים נגד קורונה, דיווחה על שכר כולל של 17.1 מיליון דולר למנכ"ל סטפן בנסל בשנה שעברה, לרבות 12.5 מיליון דולר במענקי מניות ואופציות.

שווי המענקים הללו ירד ב-42% ל-7.3 מיליון דולר בסוף השנה, כך עולה מהפרוקסי של החברה, משום שמחיר המניה של מודרנה צנח בערך באותו הסכום בשנה זו. בנוסף, מענקי הון שהוענקו לבנסל בשנים קודמות ירדו בערכם בכ-167 מיליון דולר במהלך 2023.

הפסדים אלה קיזזו נטו של 945 מיליון דולר במענקי הון חדשים ועליות ערך שדווחו עבור בנסל במהלך שלוש השנים הקודמות.

מודרנה סירבה להגיב.

המתודולוגיה

הוול סטריט ג'ורנל השתמש בנתונים מדוחות פרוקסי של החברות שהוגשו עד ה-16 במאי על ידי חברות במדד S&P 500 בנוגע לשנות הכספים שהסתיימו לאחר ה-30 ביוני 2023. הנתונים נאספו על ידי MyLogIQ, ספקית של נתונים וניתוחים של חברות ציבוריות.

נתוני השכר המצרפיים ונתוני התשואה לבעלי מניות אינם כוללים חברות שהחליפו מנכ"לים או את תאריכי סיום שנת הכספים במהלך השנה.

שכר משקף את הערך של מענקי הון בעת ההענקה, כפי שדווחו על ידי חברות. התשואות הכוללות משקפות שינוי במחיר המניה והדיבידנדים, שברוב המקרים מחושב מסוף החודש הקרוב ביותר לסוף שנת הכספים של החברה.

מקורות: MyLogIQ (תגמולים); Institutional Shareholder Services, FactSet (תשואה לבעלי מניות); Standard & Poor's (קבוצות תעשייה); בקשות לרישום חברה (שכר עבור חברות נבחרות)