ספק אם כך דמיינו יוסי ורדי ומייסדי חברת מיראביליס את סופה של אפליקציית ICQ אותה שחררו לעולם לפני 28 שנה. אחרי כמה ניסיונות כושלים להשיק מחדש את האפליקציה ולהפוך אותה פופולרית בקרב משתמשים ברוסיה, סוגרת VK, הרשת החברתיות הרוסית ובעלת המותג הישראלי-לשעבר, את ICQ, שהיתה לרשת החברתית הפופולרית בישראל בשנות התשעים.
● ראיון | ההייטקיסט שעזב הכול ובטוח: תור הזהב של היהודים באמריקה נסדק
● ראיון | החוקר שמנסה לפרק את המיתוס של אלברט איינשטיין
● עובדי אמזון: בחברה העולמית המליצו לנו לא להביע הזדהות עם העובד החטוף
הרשת הוקמה בבניין משרדים ישן בנאות אפקה בצפון תל אביב ב-1996, צברה פופולריות עולמית כאפליקציית הצ'ט הראשונה בעולם, נמכרה ל-AOL האמריקאי בתמורה ל-407 מיליון דולר, ובסופו של דבר התגלגלה לידיו של התאגיד הרוסי דיגיטל סקיי ב-2010, שהחזיקה בעבר ב-VK.
אתמול (שישי) הודיעה הרשת כי תחדל לעבוד ב-26 ביוני הקרוב וכי היא ממליצה למשתמשיה להגר לרשתות חברתיות אחרות מבית VK, הידועה גם כ"פייסבוק הרוסית", כגון VK Messenger. בכך מסתיים הכישלון האחרון של הרשת הרוסית להשיק מחדש את ICQ ימים אחרי פרוץ המלחמה באוקראינה במרץ 2022 בתור מה שהיא קיוותה שיהיה תחליף פופולרי לוואטסאפ ומסנג'ר, שפעילותם הרשמית נסגרה ברוסיה ימים לאחר הפלישה הרוסית.
הגירה ל-VK תגביר את הפיקוח של פוטין על השיח ברשתות
נכון למאי 2024, יותר משנתיים לאחר תחילת המלחמה באוקראינה, ICQ או VK אינן נמנות על עשרת יישומי הצ'ט הפופולריים ברוסיה. על פי סימילרווב, וואטסאפ היא עדיין הפופולרית ביותר, ככל הנראה באמצעות שימוש בתוכנות VPN, ולאחריה טלגרם, וייבר היפנית - גם לה שורשים ישראליים - ויישומים של גוגל ושל Mail.ru הרוסית. יחד עם זאת, הגירה של משתמשים נוספים ל- VK עשויה להגביר את הפיקוח של ממשל פוטין על השיח ברשתות החברתיות במדינה.
VK הפכה למזוהה עם השלטון הרוסי בשנים האחרונות, תהליך שעבר גם על חברות טכנולוגיה אחרות כמו יאנדקס, למשל, בד בבד עם הפיכה של רוסיה לדיקטטוריה. בסמוך לפלישה הרוסית לאוקראינה, מונה לתפקיד מנכ"ל הרשת בנו של סרגיי קיריינקו, ראש הסגל של הנשיא פוטין, ולאחריה, רכשה החברה את חטיבת החדשות של יאנדקס, עליה הוטלו באותו הזמן סנקציות מצד האיחוד האירופי.
האקזיט האיקוני הראשון בישראל
ICQ היתה לתוכנת המסרים המיידיים הראשונה בעולם שצברה פופולריות ופעלה בסוף האלף הקודם על מחשבים אישיים. היא הוקמה בידי יאיר גולדפינגר, ספי ויגיסר, אמנון עמיר ואריק ורדי, שאביו, יוסי ורדי היה המשקיע המרכזי בחברה. החברה נמכרה בשיא הצלחתה, כאמור, ב-1998 תמורת 407 מיליון דולר ל-AOL, שהיתה בזמנו אחת מספקיות האינטרנט הצומחות בארה"ב, אך לאחר תחרות חזקה מצדה של תוכנת מסנג'ר של מיקרוסופט וצמיחה במזרח אירופה ורוסיה שבאה במקביל לירידה בנתח השוק בארה"ב, היא נמכרה לדיגיטל סקיי (DST) הרוסית ב- 187.5 מיליון דולר. מרכז הפיתוח והעסקים שלה בישראל, שהמשיך להתקיים באופן כמעט עצמאי תחת AOL נסגר שנתיים לאחר מכן. DST שינתה את שמה בסוף אותה השנה ל-Mail.ru, ספקית המייל הגדולה במדינה, ובשנת 2021 שונה שוב שמה ל-VK.
ICQ הותירה בישראל מורשת של תרבות יזמית וגם הפכה לא מעט ישראלים למיליונרים. מכירתה נחשבת לאקזיט האיקוני הראשון - עסקה בת מאות מיליוני דולרים שמעשירה בבת אחת חבורה של צעירים ישראליים - ואף היוותה השראה לסדרת הטלוויזיה של קשת "מסודרים".
בזכותה הפך יוסי ורדי למשקיע הייטק סדרתי וכמה ממייסדיה - בהם יאיר גולדפינגר וערן איתם - הפכו ליזמים סדרתיים שהקימו חברות רבות, כמו קלטורה, דוטומי ואפקארד. על פי עמוד הרשת ב-X, נדמה כי בחברה לא אמרו את המילה האחרונה, ופרסמו סרטון של ארנולד שוורצנגר מתוך "שליחות קטלנית" בו הוא אומר את המשפט האיקוני: "אני עוד אחזור".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.