סקירת המסחר: דיווחים שוטפים, מגמות, מדדים, שערי מניות, אג"ח, מט"ח וסחורות והמלצות אנליסטים
17:30
יום המסחר בתל אביב ננעל במגמה ירוקה על רקע הדיווחים על מגעים לעסקת חטופים. מדד ת"א 35 טיפס ב-1.1% ות"א 90 טיפס ב-0.5%. מדד ת"א בנקים 5 הוביל את המגמה הירוקה כשזינק במעל ל-3%.
מחזור המסחר בתל אביב היה ער למדי כשהתסכם בכ-3.2 מיליארד שקלים.
בלטו לחיוב מניות נאוויטס , דוניץ , דיסקונט , רבוע נדלן ואלוני חץ .
מנגד, אל על , נקסט ויז'ן , אלקטריאון , נאייקס וריטיילורס , ננעלו בירידות שערים.
לצד עליות השערים בבורסה, תשואות האג"ח הממשלתיות הגיבו גם בחיוב לדיווחים על התקדמות במגעים לעסקת חטופים וצללו בחדות. התשואה על אג"ח ל-10 שנים ירדה ב-19 נקודות בסיס ונסחרה סביב 4.80%. התשואה על אג"ח לשנתיים ירדה ב-4 נקודות בסיס ועמדה על 4.37%.
השקל הגיב גם בחיוב לדיווחים וזינק מול הדולר והאירו. הדולר נחלש ב-1.5% מול השקל ונסחר סביב 3.66 שקלים והאירו נחלש ב-1.1% מול המטבע הישראלי ועומד בשעה זו על 3.98 שקלים.
16:47
המגמה הירוקה בתל אביב נמשכת. מדד ת"א 35 קופץ ב-1.3%, ת"א 90 מטפס ב-0.7% ומדד הבנקים מזנק בכ-3%.
בהמשך לכך, תשואות האג"ח הממשלתיות יורדות בחדות. התשואה על אג"ח ל-10 שנים יורדת ב-16 נקודות בסיס ונסחרת סביב 4.83%. התשואה על אג"ח לשנתיים יורדת ב-6 נקודות בסיס ועומדת על 4.36%.
חברת אנלייבקס , העוסקת בפיתוח תרופות להשבת האיזון למערכת החיסונית, דיווחה לפני זמן קצר כי קיבלה אישור רגולטורי להתחלת ניסוי קליני מבוקר בטיפול ב-Allocetra ב-46 חולים עם דלקת מפרקים ניוונית באגודל.
15:13
בריינסוויי שמפתחת טיפול מתקדם ולא פולשני בהפרעות מוחיות, הודיעה היום כי מנהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA) הרחיב את ההתוויה המאושרת לטכנולוגיית Deep TMS™ של החברה, כדי לאפשר טיפול בחולים עם הפרעת דיכאון מג'ורי (MDD) בקרב מבוגרים בגילאים 86-22, ובכך העלתה למעשה את מגבלת הגיל הקודמת שעמדה על 68.
זהו האישור העשירי במספר מטעם ה-FDA שקיבלה החברה, והוא הופך את טכנולוגיית ה-Deep TMS לאופן הטיפול הראשון והיחיד מסוגו בתחום ה-TMS המיועד לטיפול בחולים מעל גיל 68 הסובלים מ-MDD, כולל אלו הסובלים מתסמיני חרדה נלווים.
14:35
העליות החדות שעקבו את ההודעה על הסכמת החמאס למתווה הפסקת האש, נרגעו בעקבות תגובות שהגיעו מירושליים. מדד ת"א נסחר כעת בעלייה של 0.6% אך מדד ת"א 90 נסחר כבר בירידה של 0.1%. מדד הבנקים שהגיב לפני כשעתיים בעלייה של 3%, רושם כעת עלייה של 2% בלבד.
13:49
סוף לסאגה המתישה - חברת החשמל הודיעה הבוקר על השלמת מכירת תחנת הכוח אשכול לדליה אנרגיה. לטובת קבלת התחנה, דליה אנרגיה אשר בשליטת משק אנרגיה , קיבלה מרשות החשמל רישיונות ייצור חשמל לתקופה של 20 שנה, עם המסירה הועברו לאשכול אנרגיות הזכויות לגבי המקרקעין באתר אשכול וכן הזכות להקים יחידת ייצור חדישה בהיקף של עד 850 מגה וואט.
ההסכם נחתם בסוף 2023 וסיים תהליך מתיש שבו דליה הציעה 12.4 מיליארד שקל במכרז, ואז נסוגה ל־9 מיליארד שקל. לאחר מכן המכרז בוטל ונפתח מחדש לפי מחיר מינימום של 9 מיליארד שקל - ודליה הייתה היחידה שהסכימה לעמוד בתנאים. אולם הימשכות התהליך גרמה לכך שהחוזה נחתם היום, כשבוע לאחר מועד הסגירה הפיננסית המיועדת במקור (3 בדצמבר). כלומר, זו נדחתה בחצי שנה ואף קצת יותר.
12:28
שותפות הנפט נאוויטס פטרוליום דיווחה היום שמפעילת פרויקט שנדרואה הגיעה לעומקו הסופי וסיימה בהצלחה גם את קידוח הפיתוח וההפקה, הרביעי והאחרון בתוכנית הפיתוח של פרויקט שננדואה (430 מיליון חביות נפט).
קודם לכן מפעילת הפרוייקט השלימה בהצלחה את קדיחת שלושת קידוחי הפיתוח וההפקה עד לעומקם הסופי. לאחר התקנת צינורות הדיפון וביצוע איטום זמני של הקידוח, תחל אניית הקידוחים המתקדמת Transocean deepwater Atlas בביצוע עבודות ההשלמה של ארבעת קידוחי הפיתוח של שננדואה והכנתם לתחילת הפקה מסחרית.
פרויקט שננדואה הוא פרויקט הדגל של נאוויטס, שצפוי לייצר לה הכנסות של כ-1.1 מיליארד דולר במהלך שנת ההפקה המלאה הראשונה, כאשר פיתוח המאגר הסמוך מוניומנט, בו אף שותפה נאוויטס, יתבסס גם הוא על פלטפורמת ההפקה של שננדואה, שתהפך ל-HUB אזורי, המספק שירותי טיפול לנפט מתגליות נפט קיימות ועתידיות באזור.
עם השלמת הפיתוח, פרויקט שננדואה צפוי להפיק כ-80,000 אלף חביות ביום מארבע בארות ההפקה, שיחוברו לפלטפורמת טיפול והפקה צפה יעודית (FPS). הנפט והגז יטופלו בפלטפורמת ההפקה ולאחר מכן יוזרמו אל השווקים בחוף מפרץ מקסיקו, ארה"ב, דרך צינורות יצוא של נפט וגז, אשר יחוברו לצינורות הולכה קיימים.
11:56
לאחר שדווח כי מצרים עדכנה שחמאס נתן תשובה חיובית לעסקה שהציג ביידן, הבורסה בת"א מגיבה בעליות חדות. מדד הבנקים מזנק ב-3%, מדד ת"א 35 עולה ב-1.4% ומדד ת"א 90 ב-1.1%.
השקל מתחזק כעת מול הדולר ב-1.3% ונסחר ב-3.67 שקלים לדולר.
10:51
מיטרוניקס יורדת גם היום לאחר שהשילה כ-40% בחודש האחרון. יצרנית הרובוטים לניקוי בריכות, שבשליטת קיבוץ יזרעאל פירסמה לפני כעשרה ימים דוחות כספיים חלשים ונראה כי החברה רחוקה מלהציג שיפור בתוצאות. החברה נסחרת בשווי שוק של כ-2 מיליארד שקל.
בחברה מסבירים שהסיפור מאחורי התוצאות החלשות הוא הצטברות מלאים בשנת 2023 עקב הצטיידות יתר במהלך מגיפת הקורונה. במקביל, נראה כי גם הריבית הגבוהה בשווקים שבהם פועלת מיטרוניקס העיבה על הביקוש למוצרי החברה בקרב הצרכנים.
10:25
קבוצת דוניץ מעדכנת כי מיטב בית השקעות בע"מ הפכה לבעלת עניין בחברה, זאת לאחר שהגדילה את אחזקתה בחברה ל-5% מהון המניות של החברה.
בכך, מצטרפת להפניקס ולמנורה מבטחים שהפכה בדצמבר 2023 לבעלת עניין בקבוצה.
10:03
המסחר בת"א נפתח הבוקר במגמה חיובית, מדד ת"א 35 עולה ב-0.3%, מדד ת"א 90 ב-0.1%, מדד הבנקים עולה ב-0.5%.
סיפיה וויז'ן זכתה במכרז ל-5 דגמי משאיות של יצרנית אירופאית מובילה. במסגרת הזכיה, שהינה הזכיה השלישית של סיפיה עם יצרניות רכב אירופאיות ב-12 החודשים האחרונים, צפויה מערכת ה-Driver Sense של החברה לניטור נהג (DMS), להיות מותקנת על רכבים מסחריים אשר ייוצרו באירופה, ומיועדים לשיווק ברחבי העולם. תחילת הייצור המסחרי של הדגמים הללו צפויה להיות במהלך שנת 2025.
סיפיה וויז'ן היא חברת אוטו-טק המפתחת ומשווקת פתרונות מבוססות בינה מלאכותית (AI) לניטור נהג ופנים הרכב (DMS/OMS), שנועדו ליצור חוויות נסיעה בטוחות יותר ומהנות יותר. מוצרי הדגל של החברה, ה-Driver Sense וה-Cabin Sense, מיועדים ליצרניות רכב (OEM) ועושות שימוש בעיבוד תמונה ובינה מלאכותית לצורך ניטור הנהג ופנים הרכב.
08:59
חברת האנרגיות המתחדשות יבולי שמש שעוסקת בייזום, פיתוח והפעלה של מתקנים בארץ ובחו"ל, הודיעה הבוקר (ב') על הסכם שיתוף פעולה אסטרטגי והשקעה עם קבוצת הפניקס, במסגרתו הפניקס תשקיע ותעמיד מימון בהיקף כולל של כ־100 מיליון אירו לטובת יבולי שמש, לצורך ייזום והקמה של פרויקטי אנרגיית רוח ושמש באירופה.
לצד ההשקעה של הפניקס, תשקיע יבולי שמש סך של 50 מיליון אירו במיזם המשותף אשר צפוי להקים פרויקטים בהיקף של 2 מיליארד שקל. הפרויקט הראשון בו השקיעה הפניקס הינו פרויקט רוח בפולין בהיקף של 48 מגוואט, שכבר החל לייצר חשמל ונמצא לקראת הפעלה מסחרית מלאה. לפי הודעת החברה, המיזם צפוי להניב סך הכנסות של 470 מיליון אירו במשך תקופת הפעלתו. ככלל, החברה פועלת לפיתוח צבר פרויקטים של כ־800 מגה־וואט באירופה בטכנולוגיות של רוח, שמש ואגירה.
08:23
במסחר במט"ח השקל מתחזק הבוקר מול הדולר והאירו בכ-0.5% ונסחר ב-3.7 שקלים לדולר וב-4.015 שקלים לאירו.
07:58
1. שוק המניות
המסחר בתל אביב צפוי להיפתח במגמה מעורבת ולהיות מושפע בעיקר מהתקדמות המו"מ להפסקת האש. אתמול, לאחר יום תנודתי, ננעל המסחר בירידות שערים. מדד ת"א 35 ירד ב-0.2%, ות"א 90 ירד בכ-1.1%. מדד הטכנולוגיה בלט לשלילה לאחר שהשיל מערכו 1.5%.
חברת האנרגיה המתחדשת דוראל אנרגיה הודיעה על השלמת עסקת מימון תקדימית בסך כ־2.3 מיליארד שקל, שתאפשר מימון של פרויקטי סולאר ואגירת אנרגיה, שיניבו הכנסות שנתיות של כ־265 מיליון שקל. העסקה, בהובלת בנק מזרחי טפחות, היא הגדולה ביותר שנחתמה עד היום בשוק האנרגיות המתחדשות הישראלי.
מניית פוקס השילה 2.3% לאחר בעקבות הפרסום שרשת המזון והקפה הבינלאומית Pret A Manger, איתה חתמה על הסכם רישיון להקמת כ-40 סניפים בארץ, ביטלה את ההסכם איתה בעקבות מלחמת "חברות ברזל", מתחילת השנה עלתה פוקס בכ-14%.
פוקס היא החברה השנייה בגודלה במונחי שווי שוק במדד רשתות השיווק. שנייה רק לשופרסל. ישמע מפתיע לאור המלחמה המתחוללת במדינה, אך מתחילת השנה מדד רשתות השיווק רשם את התשואה הגבוהה ביותר בבורסה - 24.5%, וזאת לעומת מדד ת"א 125 שעלה בכ-5.6% בלבד.
ההסבר של עידן אזולאי , מנהל השקעות ראשי סיגמא: "בדיעבד זה קל להסביר. מתחילת השנה מיעטו הישראלים לצאת לחו"ל וגם הקטינו את הרכישות באתרי הקניות בעולם מאחר ומשך הזמן של הגעת המשלוחים לארץ התארך בשל המלחמה. ומה עושים כאשר לא קונים בחו"ל? קונים בארץ כמובן".
במיטב מציינים ש"גידול מהיר במיוחד בצריכה הפרטית התרחש בתחומים שאפשר לקרוא להם צריכת מותרות". ראו בהמשך.
● ניתוח | הכסף זורם בקצב כפול מב־2023: טרנד הנאסד"ק סוחף את קרנות הנאמנות
המסחר באסיה מתנהל הבוקר בעליות שערים בדרך כלל - מדד ניקיי עולה ב-1.1%, שנגאחי יורד ב-0.4%, הנג סנג עולה ב-2.2% וקוספי ב-2%.
בוול סטריט, לקראת יום המסחר הראשון ביוני, החוזים העתידיים נסחרים בעליות של כ-0.3%.
בשישי האחרון לאחר מסחר תנודתי, ננעל המסחר במגמה מעורבת. הדאו ג'ונס עלה ב-1.5% ורשם את היום הטוב ביותר בשנת 2024, ה-S&P 500 עלה ב-0.9% והנאסד"ק נסחר סביב רמות הבסיס.
גאפ זינקה ב-24% לאחר שדיווחה ברבעון הראשון על רווח למניה של 41 סנט, מעל תחזיות האנליסטים. גם ההכנסות של גאפ הסתכמו לכ-3.39 מיליארד דולר ועקפו את הצפי.
למרות שהציגה תוצאות חזקות לרבעון, מניית יצרנית המחשבים דל טכנולוג'יס ירדה ב-17%. הסיבה, ירידה דו ספרתית ברווח התפעולי ותחזית מעורבת כאשר החברה מצפה להכניס 95.5 מיליארד דולר לעומת צפי של 94.5 מיליארד דולר במהלך השנה הנוכחית, אך הרווח למניה צפוי לעמוד על 7.65 למניה בלבד, נמוך מהצפי.
בעל מניות בטסלה הגיש בסוף השבוע תביעה נגד אילון מאסק, שהאשימה את המנכ"ל במסחר במידע פנים, כאשר מכר למעלה מ-6 מיליארד דולר במניות בסוף 2022.
על פי התביעה, מאסק ניצל את מעמדו בטסלה ומכר את המניות לפני שמספרי המסירות של הרבעון האחרון לשנת 2022 פורסמו, ואם היה מחכה כחודש למכור את המניות השווי היה נחתך בחצי, כאשר שווי המניה ירד מ-200 דולר בנובמבר 22 לכמעט 100 דולר בתחילת ינואר 23.
זהו כאב ראש נוסף למאסק שנמצא בעיצומו של קמפיין לאישור חבילת השכר שלו, שהוערכה בסך של 56 מיליארד דולר.
המיליארדר ביל אקמן מכר כ-10% מקרן הגידור שלו, פרשינג סקוור. בהמשך מקווה אקמן להנפיק את קרן הגידור בוול סטריט. שווי העסקה כמיליארד דולר. קרן הגידור עצמה מנהלת כ-19 מיליארד דולר ומחזיקה במניות של שש מניות בלבד, ביניהן אלפאבית, רשת המסעדות צ'יפולטה ורשת המלונות הילטון.
2. שוקי האג"ח
בשוק החוב המקומי, מדדי התל בונד הקונצרניים ננעלו ביציבות. התשואה על אג"ח ממשלתית ל-10 שנים ירדה ב-3 נקודות בסיס וננעל סביב 4.99%. התשואה לשנתיים ירדה ב-11 נקודות בסיס ועמדה על 4.41%. בשבוע שעבר, תשואת האג"ח הממשלתית לעשר שנים (שקלית) חצתה את רף ה־5%, לראשונה מאז 2011. התשואה החריגה מבטאת עלייה בסיכון וירידה בביקושים להנפקות של משרד האוצר.
● הסיכון בשוק החוב מגיע לכיס של נוטלי המשכנתאות
בארה"ב אחרי שעלו בתחילת השבוע ברקע מכרזים חלשים, תשואות האג"ח בארה"ב ירדו בשישי לאחר פרסום מדד הוצאות הצריכה הפרטית, שהיה מעט מתחת לצפי.
3. שוק הסחורות והמטבעות
בשוק המט"ח השקל התחזק מעט מול הדולר ונסחר ב-3.71 שקלים לדולר וללא שינוי מול האירו - 4.02 שקלים לאירו.
על פי בנק ישראל, ללא השפעות פוליטיות (הרפורמה המשפטית) וגיאופוליטיות (מלחמת חרבות ברזל), שער הדולר מול השקל היה עומד סביב 3 שקלים לדולר, כלומר "הפיחות העודף" עומד על כ-20%, דבר שמורגש היטב במחירי היבוא המשפיעים על האינפלציה בישראל.
המסחר בנפט מתנהל הבוקר ביציבות כשמחיר הנפט האמריקאי נסחר ב-77.2 דולר לחבית, מחיר הנפט מסוג ברנט ב-81.6 דולר לחבית.
אתמול החליט ארגון OPEC+ להאריך את תקופת ההפקה המופחתת של הנפט עד השנה הבאה.
4. מאקרו
בסקירתו השבועית, מציין אלכס זבז'ינסקי, הכלכלן הראשי של מיטב ש"לפי המדד המשולב, המשק לא ממש מתאושש בחודשים האחרונים, במיוחד בהשוואה למשברי עבר. גידול בפעילות נשען בעיקר על הצריכה הפרטית. האינדיקאטורים כמו יבוא מוצרי צריכה, רכישות בכרטיסי אשראי והפדיון בענפי המסחר כבר עברו את הרמות שהיו לפני המלחמה. לעומת זאת, יצוא הסחורות והייצור עדיין לא התאוששו".
● בליץ פרסומים של הכלכלן הראשי באוצר מסמן מאיפה יגיעו הגזירות הגדולות הבאות
זבז'ינסקי מצביע על "גידול מהיר במיוחד בצריכה הפרטית התרחש בתחומים שאפשר לקרוא להם צריכת מותרות. הרכישות בכרטיסי אשראי של הלבשה עלו במונחים נומינאליים ב-20% לעומת לפני המלחמה (נתונים מנוכי עונתיות), של טיסות תיירות ואירוח ב-12%, של הוצאות פנאי ובילוי ב-10%, רהיטים ומוצרי חשמל ב-6%-8%".
"בהתחשב במלחמה ובמצב הרוח של האוכלוסייה, נראה שהצריכה מספקת מעט מפלט מהמציאות. גידול בצריכה אינו מתבסס על עלייה באשראי לצרכנים. יתרת האשראי הצרכני בבנקים נמוכה יותר מאשר לפני שנה".
בארה"ב נתוני האינפלציה בארה"ב שפורסמו ביום שישי הביאו לסוג של אנחת רווחה בקרב המשקיעים. מדד PCE (מדד מחירי ההוצאה הצרכנית) עלה ב 2.7% שתאם את הציפיות. גם מדד הליבה עמד בציפיות כאשר עלה ב 2.8%.
עידן אזולאי מסיגמא טוען "שהמספרים הללו עדיין רחוקים מהיעד שקבע הפד, מה שמרחיק את הורדת הריבית. ראוי להציג את דעתו של אחד מחברי הפד הדעתניים ביותר, ניל קאשקרי, שהתבטא בנושא בשבוע שעבר . קאשקרי שגם עבד בעבר בחברת השקעות ידוע כנץ, הפתיע כאשר אמר שהוא אינו פוסל תרחיש שבו הריבית אף תעלה ככל שהאינפלציה לא תתמתן. התרחיש המרכזי של קאשקרי הוא שהריבית תיוותר ברמתה הנוכחית עוד זמן רב מאחר ולהערכתו התהליך של התמתנות האינפלציה יארך זמן רב מכפי שנצפה עד לאחרונה".
"דבריו מתכתבים עם הציטוט מהפרוטוקול של ישיבת הפד האחרונה לפיו חלק מחברי הוועדה נכונים לנקוט במדיניות מהדקת עוד יותר (העלאת ריבית) אם לא יחול שינוי במגמת האינפלציה".
5. תחזית
ז’בזינסקי ממיטב צופה שהבנקים המרכזיים בעולם צפויים להגמיש את התנאים להורדת הריבית: "הורדות הריבית שצפויות השבוע באירופה ובקנדה מראות שהבנקים המרכזיים מוכנים להתחיל להוריד ריבית למרות שהאינפלציה נמצאת במרחק מהיעד. גם הפד לא צפוי להיות נוקשה מבחינת רף התנאים הדרושים להורדה, במיוחד אם הכלכלה תיחלש באופן ניכר".
"קיים קונצנזוס כמעט מוחלט בקרב הכלכלנים שמשתתפים בסקר של בלומברג, שה-ECB עומד להוריד ריבית השבוע ב-0.25% ל-3.75%, למרות שהאינפלציה באירופה עלתה במאי. למעשה, האינפלציה באירופה דומה מאוד לאינפלציית ה-PCE בארה"ב".
"הורדת הריבית באירופה תקבע שכדי להתחיל להוריד ריבית הבנק המרכזי השני בחשיבותו בעולם לא מחכה שהאינפלציה תרד ל-2%. ה-ECB לא יהיה הבנק המרכזי הראשון שמגמיש את התנאים כדי להוריד ריבית. הבנק המרכזי של שבדיה כבר הוריד את הריבית כאשר האינפלציה הייתה 4.1% . כמו כן, השבוע צפויה הורדת הריבית הראשונה בקנדה שגם בה קצב האינפלציה ואינפלציית הליבה עומדים ברמה של 2.7%, מרחק משמעותי מהיעד של 2%".
● המלך של וול סטריט: בדרכו החוצה מצמרת הבנקאות, ג'יימי דיימון זורק כמה נבואות זעם