החברה העזתית שופעת חמולות - חלקן הבלתי מבוטל הן עברייניות וטרוריסטיות. אחת מהן היא חמולת דורמוש משכונת סברה בלב העיר עזה, שעלתה לכותרות השבוע בעקבות הדיווח בטלגרף הבריטי, כי מגעים בין ישראל ובינה בנוגע ל"יום שאחרי" ברצועה הובילו את חמאס לחסל את מנהיג המשפחה.
● 6,000 פגזים בדקה: הפתרון היצירתי של ישראל ליירוט הכטב"מים של חיזבאללה
● מנכ"ל נמל אילת: "לא מתבייש להציע ללקוחות שלי לשלם כופר לחות'ים"
● "טקטיקה ששימשה בעיראק ובסוריה": צה"ל שולף נשק חדש במערכה ברפיח
חמולת דורמוש הייתה ערה לדיווחים לאחרונה על אודות מגעים בין ישראל ובין חמולות מקומיות, ובעקבות כך ניסתה להתנער מהתדמית של מי שמנהלת מגעים עם ישראל. ואולם, זה לא עזר לחמולה, שנחשבת לקיצונית ומזוהה עם ארגוני הג'יהאד העולמי.
"חמולת דורמוש ידועה כמקור לצרות ברצועת עזה", אומר לגלובס ד"ר עידו זלקוביץ', ראש התוכנית ללימודי המזה"ת במכללה האקדמית עמק יזרעאל וחוקר בקתדרת חייקין לגיאו-אסטרטגיה באוניברסיטת חיפה. "לחמולה יש מיליציה פרטית שנקראת 'ג'יש אל-אסלאם' (צבא האסלאם), שבעבר הייתה מבצעת פעולות עבור חמאס כקבלן משנה, והם היו מעורבים בחטיפת גלעד שליט. זו חמולה שידועה כמקור לא רק של טרור, אלא גם של פלילים".
חמולת דורמוש
היסטוריה: משפחה שהיגרה בעקבות מלחמת העצמאות אל רצועת עזה, והתמקמה בשכונת סברה בעיר עזה
מקורות הכנסה מרכזיים: הברחות נשק וסחר בסמים
פעילויות טרור: לחמולה יש מיליציה בשם ג'יש אל־אסלאם, שמזדהה עם אל־קאעידה. ב־2006 הם סייעו לחמאס בחטיפת גלעד שליט
לדורמושים שגדלו בשכונה שמזוהה עם שייח' אחמד יאסין, יש היסטוריה ארוכה של יחסי חשדנות-שנאה עם חמאס. כבר ב־2007 הם הביכו את חמאס עם חטיפתו של עיתונאי רשת BBC, אלן ג'ונסטון. הוא שוחרר כארבעה חודשים לאחר מכן, אבל העימותים בין הצדדים נמשכו כמה שנים. ב־2009, למשל, חמאס הטילו על החמולה מצור, ודרשו להסגיר את אנשיה, בעקבות חטיפת אנשי גדודי עז א־דין אל־קסאם.
השתייכות חמולתית ושותפות גורל שכונתית
"הדורמושים הם פליטים ממוצא בדואי, שהגיעו לעזה אחרי הנכבה והתגוררו בשכונת סברה", מסביר ד"ר זלקוביץ', מומחה לחברה ולפוליטיקה הפלסטינית, על מקורותיה של החמולה. "יש להם מתחם חמולתי גדול בשכונה, שבה נמצאים ג'יש אל־אסלאם של דורמוש, שחלק מחבריהם הגיעו מארגונים אחרים. לצידם מתגוררת משפחת אבו־שריעה. הם עומדים מאחורי ארגון כתאיב אל־מוג'אהידין, והיו בעבר מקורבים לפת"ח. הם מזוהים עם אסלאם גלובלי רדיקלי, והחמולות נשענות על שני היבטים שנותנים לגיטימציה למיליציות שלהן: השתייכות חמולתית, ושותפות גורל וזהות לוקלית של בני השכונה".
שכונת סברה בלב העיר עזה, מקום מגוריה של חמולת דורמוש
בדיווח של הטלגרף השבוע צוין כי כמה פקידים ישראלים, שאינם מודעים לכלל פעילות הדורמושים, שכוללת הברחות נשק, סמים וסחר במתכות, "זיהו פוטנציאל אסטרטגי בחמולה. הם יצרו קשר עם מנהיגיה, שהסכימו לדון בהצעות". במסגרת אותן הצעות, כך לפי אותו דיווח בטלגרף, הוצע לדורמושים ליטול את השלטון בעזה - מה שלא בטוח רלוונטי לאחר מותו של מנהיג המשפחה.
כך, עברה משפחת דורמוש טלטלה נוספת. כשפרצה האינתיפאדה השנייה בשנת 2000, חלק גדול מהחמולות היו מזוהות ושיתפו פעולה עם פת"ח. יתרה מכך, בכירים מהדורמושים עבדו במנגנוני הרשות הפלסטינית, עוד בזמן שב־2006 המיליציה שלהם, ג'יש אל־אסלאם, סייעה לחמאס בחטיפת גלעד שליט. כעבור שנה, חמאס השתלטו על רצועת עזה, והדורמושים כמו גם שכניהם משכונת סברה, משפחת אבו־שריעה, המשיכו במגמה של הסבת המיליציות שלהן לג'יהאד גלובלי וזיהוי עם אל־קאעידה.
"היו תקופות טובות יותר עבור הדורמושים"
מאז תחילת מלחמת חרבות ברזל, לפני כשמונה חודשים, העיר עזה, כמו כל שטחי הרצועה, נפגעה אנושות. מדוח הבנק העולמי והאו"ם שניטר את ארבעת החודשים הראשונים של המלחמה, עולה כי הרס התשתיות הקריטיות ברצועת עזה הסתכם בכ־18.5 מיליארד דולר, ששווים לכ־97% מהתמ"ג ב־2022 של רצועת עזה והגדה המערבית גם יחד.
לצורך ההשוואה, ב־2021 העריכו אותם גורמים כי שיקום רצועת עזה מנזקי מבצע שומר החומות יסתכם בכ־485 מיליון דולר. קודם לכן, ב־2014 העריכו במשרד הכלכלה הפלסטיני כי נזקי מבצע צוק איתן עמדו על כ־3 מיליארד דולר. כלומר, ניתן לומר, כי היקף הנזקים ב־360 הקמ"ר של רצועת עזה היה בתוך ארבעה חודשים - גדול ביותר מפי שישה מצוק איתן. בין הנפגעים מכך לא רק נמנים חמאס, אלא גם אזרחי רצועת עזה וכמובן החמולות.
"היו תקופות טובות יותר עבור הדורמושים, שבהן ג'יש אל־אסלאם היה קבלן משנה של חמאס והיו תקופות של מתיחויות", מציין ד"ר זלקוביץ'. לדבריו, בתור מיליציה, חמולת דורמוש עובדת לא רק כארגון טרור - אלא גם כמשפחת פשע. "אותם מעניין הכסף, ואם הם לא מקבלים אותו, לדוגמה על בסיס גניבת ברזל או סחר בסוסים, זה מכעיס אותם. מערכת היחסים בין חמאס לבינם היא הדדית, זה לא רק שבט מול ריבון - אלא גם ריבון שמשתמש בשבט".
בסיכומו של דבר, המומחה לחברה ולפוליטיקה הפלסטינית לא רואה בשימוש בחמולות כתרחיש סביר. "ברגע שחמולה מתחילה לעבוד עם הממשל הישראלי או האמריקאי היא נצבעת כמשת"פית, וגוזרת את דינה כך שתירדף שנים ארוכות. החמולות יודעות לבצע התאמות למציאות, ולכן ראינו מעבר של מרכז הכובד שלהן מפת"ח לחמאס ומחמאס לארגוני טרור אחרים עם תפיסות ג'יהאד גלובלי. בניית תרחיש שבו ישראל תפריט את השלטון לחמולות, ועוד מבלי לנקות את חמאס ולהותיר להם יכולת משילות - זו אסטרטגיה לא נכונה. חלק גדול מהמיליציות הן חמאס בעצמן. צריך להבין כי השבט לא יוצא נגד הריבון, אלא החמולה רוצה לשמור על מאפייניה הייחודים במטרה להיות מוזנת מהריבון".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.