פוטין הציב תנאים לסיום המלחמה באוקראינה, בעולם מגנים: "מזויף"

נשיא רוסיה הצהיר ביום שישי האחרון כי יסיים את המלחמה עם אוקראינה, בתנאי שתיסוג משטחיה בארבעה מחוזות עליהם הכריז כטריטוריה רוסית כבר ב-2022 • הצהרתו באה יומיים בלבד לפני פסגת השלום בשווייץ שהחלה היום, בה משתתפות מעל 90 מדינות, כדי לדון באפשרויות להביא לסיומו של הקונפליקט

ולדימיר פוטין בהצהרה מיום שישי, בשבוע שעבר / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko
ולדימיר פוטין בהצהרה מיום שישי, בשבוע שעבר / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

נשיא רוסיה ולדימיר פוטין אמר כי יסיים את המלחמה נגד אוקראינה, רק אם תוותר על כלל שטחיה בארבעה מחוזות - דונצק, לוהנסק, חרסון וזפוריז'יה. מדובר במחוזות הנמצאים במזרח המדינה ובדרומה, בהם מוסקבה השיגה שליטה חלקית בלבד, אך הכריזה עליהם כטריטוריה רוסית ב-2022.

WSJ | רוסיה שואפת להפוך את החיים לבלתי ניתנים לחיות בעיר השנייה בגודלה באוקראינה
באוקראינה לא האמינו שהנשק הזה יהפוך לכלי שיתאבד נגדם
סין בונה שותפויות לקראת מה שעלול להיות המלחמה הבאה

בנוסף לנסיגה משטחיה, רוסיה דורשת שאוקראינה תפורז מנשק ותמשוך הצעתה להצטרף לנאט"ו, במקביל להסרת הסנקציות מצד מדינות המערב, שפגעו בכלכלה במוסקבה. "ברגע שיכריזו בקייב שהם מוכנים להחלטה כזו - הצד שלנו מיידית, באותה דקה, יורה לחדול מאש ולפתוח בשיחות למשא ומתן", אמר פוטין ביום שישי האחרון - יומיים בלבד לפני פסגה בת יומיים בשווייץ שהחלה היום (א'), בה דנות המדינות המשתתפות באפשרויות לסיום המלחמה.

פוטין הוסיף כי על התנאים לסיום המלחמה להיות מעוגנים בהסכמים בין־לאומיים, וציין כי ככל שקייב תסכים להם, הוא מתחייב "להבטיח כי הכוחות האוקראיניים יוכלו לסגת בשלום וללא הפרעה".

בכתבה ב-CNN, צוין כי בעוד שתנאיו של פוטין יותר קיצוניים מאלו שרמז להם בעבר, הם מייצגים את כישלונה של רוסיה להשיג את מטרות המלחמה המקוריות שלה; תחילה, מוסקבה האמינה שתוכל לכבוש את קייב בתוך ימים ספורים, ואת שאר אוקראינה בתוך כמה שבועות. כשנתיים וחצי לאחר מכן, רוסיה אוחזת בכחמישית משטח אוקראינה, לרבות האי קרים אותו סיפחה לפני עשור.

עוד צוין ב-CNN, כי בכירים באוקראינה ובמדינות מערביות נוספות שבו והזהירו מפני כך שפוטין לא מתכוון להתפשר על שום דבר שאינו התבוסה המוחלטת של קייב; אלו הבהירו כי כל הפסקת אש או שיחות שלום הן רק מסווה, שמטרתו לאפשר לצבא הרוסי לרכז את משאביו מחדש ולהוציא לפועל מתקפה חזקה יותר בעתיד.

בהתאם, נשיא אוקראינה, וולודימיר זלנסקי, הגיב כבר באותו יום שישי לדבריו של פוטין, ומסר כי בקייב "לא סומכים על האולטימטום שהציב". זלנסקי השווה את הטקטיקות של פוטין לאלו שהשתמש בהן היטלר, במסע הכיבושים שלו באירופה בשנות השלושים והארבעים של המאה הקודמת: "זה אותו הדבר שהיטלר עשה, כשהוא אמר 'תנו לי חלק מצ'כוסלובקיה וזה יהיה הסוף של זה'. אי אפשר לסמוך עליו".

"שלום דיקטטורי"

בפסגה בשווייץ שהחלה היום משתתפות מעל 90 מדינות, כאשר רוסיה לא הוזמנה וסין, המהווה בעלת ברית משמעותית שלה, לא הגיעה. ב-BBC פורסם כי כמה מנהיגים ומנהיגות המשתתפים בפסגה יצאו חוצץ נגד התנאים שהציב פוטין לסיום המלחמה, ביניהם ראש ממשלת איטליה ג'ורג'יה מלוני וקנצלר גרמניה אולף שולץ. מלוני כינתה את ההצעה הרוסית "פרופגנדה", שמשמעותה בפועל היא כי "אוקראינה תיאלץ לסגת מאוקראינה"; שולץ התייחס אליה כניסיון להשיג "שלום דיקטטורי".

ראש ממשלת בריטניה, רישי סונאק, האשים את פוטין בכך שהוא "טווה נרטיב מזויף באשר לנכונותו לקחת חלק במשא ומתן", והוסיף כי המדינות המסייעות לרוסיה ומספקות לה נשק "נמצאות בצד הלא נכון של ההיסטוריה".

בשיחה עם ה-BBC מהפסגה בשווייץ, אנדריי ירמק, ראש המטה של נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי, הצהיר כי "לא תהיה שום פשרה על עצמאות אוקראינה, ריבונותה או שלמותה הטריטוריאלית".