למרות המחאות: גוגל שוכרת 20 קומות בת"א ומגדילה את המחויבות לישראל

גוגל חתמה על הסכם שכירות בבניין בת"א ותתפרס על כ־20 קומות, בתמורה ל־115 מיליון שקל בשנה • המהלך, שנחשף בגלובס, מצטרף לפעולות שנקטה לטובת ישראל מאז המלחמה

בניית מגדל TOHA 2 / צילום: טלי בוגדנובסקי
בניית מגדל TOHA 2 / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות הנדל"ן אמות וגב־ים הודיעו היום (ג') על חתימת הסכם שכירות ענק עם חברת גוגל, כפי שנחשף לראשונה בגלובס לפני כשנה וחצי. גוגל שכרה כ־60 אלף מ"ר במגדל תוהא2 (ToHa2), הנבנה בימים אלה ברחוב תוצרת הארץ בתל אביב, בתמורה ל־115 מיליון שקל בשנה. משך תקופת ההסכם היא לעשור - כך שהיקף השכירות הכולל בעסקה עומד על יותר ממיליארד שקל. החברה תתפרס על כ־20 קומות בבניין החל מינואר 2027.

בלעדי | אחרי 20 שנה: קרן פיטנגו עוזבת את הרצליה לטובת תל אביב
"החגיגה הסתיימה": תחום הנדל"ן שמדשדש אפילו בחלק מתל אביב
פורטפוליו | מנכ"ל שפספס אקזיט של יותר ממיליארד דולר

חרף המלחמה והמחאה מצד חלק מהעובדים בגוגל נגד הפעילות בישראל, החברה למעשה שיפרה את תנאי ההסכם שנחתם: תחילה פורסם כי מדובר בשכירות של 55 אלף מ"ר בתמורה ל־105 מיליון שקל בשנה, אך בפועל, כאמור, שטח השכירות והיקף העסקה גבוהים יותר.

טרם ידוע אם החברה תפנה את משרדיה הנוכחיים, המתפרסים על 20 קומות במגדל אמפא ברחוב יגאל אלון הסמוך, ממנו היא פועלת בשנים האחרונות - אך לפי הערכות זה מה שיקרה בסופו של דבר. גורמים בענף הנדל"ן מציינים כי ההסכם הנוכחי של החברה במגדל אמפא יפוג רק בעוד חמש שנים. אותם גורמים מציינים עוד כי כניסה למשרדים בטוהא בעוד כשנתיים וחצי מציבה לוח זמנים צפוף למדי, ולכן ייתכן שגוגל תיקח בחשבון דחייה מסוימת, ולא תמהר להודיע על יציאה מהמשרדים הנוכחיים שלה.

עוד נודע לגלובס כי בשל החתימה על ההסכם עם אמות וגב־ים, גוגל ביטלה את התוכנית להיכנס למשרדים שהתכוונה לשכור במגדלי רובינשטיין, במתחם חסן ערפה. גוגל התכוונה לשכור במקום 11 קומות הנפרשים על פני שטח של 11 אלף מ"ר, כפתרון זמני עד הכניסה למגדל תוהא2. אולם, בשל המשבר בהייטק והפיטורים בחברה, התוכניות נגנזו כאשר לא היה בהן צורך. כיום, מספר העובדים בגוגל ישראל מתקרב להיקפו טרם הפיטורים שהתקיימו במרץ 2023 - כ־2,220 עובדים.

גוגל מרחיבה את פעילותה בישראל מאז המלחמה

● הגדילה את שטח השכירות במגדלים בתל אביב
● הגדילה את מספר פרויקטי הענן שלה עם ממשלת ישראל ואת היקפם
● פיטרה את העובדים המוחים נגד שיתוף הפעולה עם ישראל
● הגדילה את מספר העובדים בישראל למצב שהיה טרם הפיטורים, בתחילת 2023
● סבסדה שהות בחו"ל למשך חודש עבור העובדים אחרי ה־7 באוקטובר

50 מפגינים פוטרו

החתימה על הסכם שכירות גדול יותר מזה שתוכנן בהתחלה מתווספת לפעולות נוספות שנקטה גוגל מאז פרוץ המלחמה, שמביעות סולידריות עם עובדיה בישראל או עם כוונות לחיזוק עסקיה כאן. כפי שנחשף בגלובס, בחודשים האחרונים גוגל הגדילה את ההיקף ואת מספר פרויקטי הענן שלה עבור ממשלת ישראל. בין השאר, פלטפורמת הענן שלה מארחת פרויקטים ממשלתיים הקשורים במצב הביטחוני, בהם מערכת ניהול מפונים וכן מערכת לניהול רישוי כלי ירייה.

במקביל, לפני כחודשיים פיטרה החברה כ־50 עובדים שהתבצרו במשרדי מנהל תחום הענן, ודרשו ממנו להפסיק את הקשרים העסקיים עם ישראל. לצד זאת, היא המשיכה להציב ישראלים בתפקידי מפתח בחברה: פרופ' יוסי מטיאס למשל, מנהל המחקר והפיתוח של גוגל בישראל, מונה לתפקיד בכיר בפעילות המחקר העולמית שלה. בנוסף, הישראלית ענת אשכנזי תחליף את רות' פורת כסמנכ"לית הכספים של אלפבית, חברת הגג של גוגל.

עם זאת, בכמה תחומים אחרים נראה כי גוגל מעדיפה להמתין עד תום המלחמה לפני שתתרחב בישראל. כך למשל, החברה תכננה לשכור שטחים במספר חוות שרתים נוספות על אלה שבהן היא פעילה כיום, אך ההשקעה נדחתה עד לאחר המלחמה. נוסף על כך, גם פריסת הכבל התת־ימי רמאן (Raman) מאילת להודו - דרך ירדן, סעודיה, ג'יבוטי ועומאן - נתקלת בקשיים רבים. הסעודים אינם מנפקים את הרישיונות הנדרשים לכך, ואילו עבודות הנחת הכבל בים האדום ובים הערבי נפסקו מחשש לפגיעה מצד החות'ים.

אנבידיה לצד גוגל

גוגל אינה החברה היחידה שמגדילה בימים אלה את הפעילות שלה בישראל, למרות המלחמה. מוקדם יותר השנה הודיעה אנבידיה על כך שמספר עובדיה בישראל גדל ל־4,000, והיא מתכוונת לרכוש את החברות הישראליות ראן איי.איי ודסי, בסכום המוערך בכמיליארד דולר סך הכל. בכך הופכת אנבידיה את מרכז הפיתוח שלה בתל אביב למרכז הפיתוח הגדול ביותר שלה בתחום התוכנה מחוץ לארה"ב. בנוסף, החברה מביעה תמיכה פומבית בשחרורו של העובד החטוף אבינתן אור.

לעומת זאת, מספר חברות קטנות יותר סגרו את פעילותן בישראל בחודשים האחרונים: פורטל הסטודנטים צ'ג (Chegg), ברקס (Brex) וברייט משינס (Bright Machines). על פי אתר "לסטארטאפ", מאז פברואר החל בישראל גל פיטורים שכלל כבר יותר מ־700 עובדים, והולך ומתגבר. עד כה ביוני פוטרו 390 עובדים מחברות כגון פאגאיה, אורקם, מוביט, ראפיד ואלף פארמס.