גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ארה"ב החרימה את המצלמות הסיניות. משטרת ישראל הציבה אותן בכבישים

המשטרה ציידה את מערך מצלמות הכביש שלה במוצריהן של חברות סיניות, שאסורות לשימוש בתשתיות הממשלתיות בארה"ב ובהולנד, בשל חשש לריגול וסכנה לביטחון לאומי ● הסיבה: הן זולות יותר ● יוצא שב"כ מזהיר מ"ניתוב השידור לשרתים של ממשלת סין"

צילומים: איל יצהר, Shutterstock; עיבוד: טלי בוגדנובסקי
צילומים: איל יצהר, Shutterstock; עיבוד: טלי בוגדנובסקי

זה עשור שמשטרת ישראל מפעילה את "עין הנץ" - מערכת מצלמות הפרוסות ברחבי הארץ ומתעדות כלי רכב על מנת להגביר את האכיפה בכבישים. מצלמות המשטרה מתעדות לוחיות רישוי של רכבים ומצליבות אותן עם מאגרי מידע אחרים, על מנת להתחקות אחר נהגים ולבצע פעולות חקירה שונות.

הכוכבת של וול סטריט מחקה 430 מיליארד דולר תוך שלושה ימים. אלו הסיבות
הנתון שבוול סטריט לא ראו כבר 48 שנה ומה צריך לקרות כדי שהראלי יימשך

עם זאת, רק מוקדם יותר החודש הסדירה המשטרה את פעילותה לאחר שנטען כי הפעילה את הרשת ללא פיקוח מתאים וללא חקיקה מוסדרת בנושא. בתחילת חודש יוני פרסם המשרד לביטחון לאומי את התקנות שמסדירות את השימוש במצלמות, לאחר חקיקה מתאימה שהתקבלה בכנסת בחודש ינואר.

אלא שייתכן כי גם אם תפעל המשטרה לפי הכללים שנקבעו לה, היא עשויה שלא לעמוד בסטנדרטים שהציבו משטרות וארגוני ביטחון במדינות מערביות כמו ארה"ב והולנד. לגלובס נודע כי רוב המצלמות שבהן משתמשת המשטרה על מנת לרשת את הארץ במסגרת פרויקט "עין הנץ" הן מתוצרת סין, ובפרט של החברה דאווה (Dahua). בנוסף, המשטרה עושה שימוש אחר במצלמות של חברת הייקויז'ן (HikVision) הסינית. שתי החברות הללו הורחקו מהתשתיות הלאומיות של כמה מדינות מערביות בשנים האחרונות.

שולטות בשוק העולמי

דאווה והייקויז'ן נכנסו ב־2021 לרשימה השחורה של רשות התקשורת בארה"ב (FCC), יחד עם וואווי, צ'יינה טלקום ו־ZTE, כחברות המסכנות את הביטחון הלאומי של ארה"ב ושל אזרחיה. בנוסף, הקונגרס העביר חקיקה מיוחדת שאסרה כל יבוא ומכירה של מוצרי חברות סיניות, בהן מצלמות המעקב של דאווה והייקויז'ן, לחברות ממשלתיות או לכל ארגון שנסמך על תקציב פדרלי.

גם עיריית אמסטרדם הודיעה כי תחליף בתוך חמש שנים קרוב ל־1,300 מצלמות עירוניות מתוצרת סין שהותקנו ברחובותיה, בשל חשש לריגול וכן חשד לשותפות בהפרת זכויות אדם במדינה הקומוניסטית. בנוסף, ככל שנודע, בשל החשש האמריקאי מהמצלמות הסיניות, נדרשות גם חברות הציוד הביטחוני הישראליות - דוגמת התעשייה האווירית או אלביט - שלא לעשות שימוש כלל במצלמות אלה.

הייקויז'ן ודאווה נוסדו ב־2001, באותה העיר במזרח סין: האנגזו הממוקמת כ־200 ק"מ מדרום לשנגחאי. שתיהן שולטות בשוק מצלמות האבטחה העולמיות, כאשר להייקויז'ן נתח שוק של 40% ואילו דאווה שולטת בכ־25% ממנו. השאר מתחלק בין חברות מערביות בעיקר.

מצלמות של חברת דאווה הסינית, בבייג'ין / צילום: Reuters, Thomas Peter

דאווה נוסדה בידי איש התעשייה הצבאית הסינית לשעבר, פו ליצ'ואן, שגם משמש כיו"ר מזכירות המפלגה הקומוניסטית בחברה, ואילו הייקויז'ן נוסדה כחברת בת של תאגיד הטכנולוגיה ג'ה־ג'יאנג HIK. בשתיהן מחזיקה ממשלת סין במניות: 39% בהייקויז'ן, דרך חברת טכנולוגיה ממשלתית, וכ־12% בדאווה, באמצעות שלוש חברות ממשלתיות.

שתי החברות ספגו סנקציות וחרמות משורה של מדינות מערביות: נגד דאווה ישנן סנקציות בארה"ב, קנדה, אוקראינה, אוסטרליה ובריטניה. נגד הייקויז'ן קיימות סנקציות ופעולות שונות במדינות כגון ארה"ב, דרום קוריאה, הודו, בריטניה, ניו זילנד, אוסטרליה אוקראינה וקנדה.

"הפרטת פרטיות אדירה"

למרות החשש מריגול, משטרת ישראל בחרה כאמור לרשת את כבישי הארץ במצלמות מתוצרת סין. מדובר בסחורה זולה יחסית, בעלת אמינות טכנולוגית גבוהה, ו"הוכחת היתכנות" של שנים רבות בסין. לפי התקנות, המצלמות אמורות לעקוב אחר לוחיות רישוי בלבד, אלא שעורך הדין גיל גן־מור, מנהל היחידות לזכויות אזרחיות וחברתיות באגודה לזכויות האזרח, אומר כי במערכת נשמרת גם תמונת תקריב של הרכב שבה ניתן לראות גם את הנהג והנוסע שלידו. לדבריו, ביכולתה של המשטרה להצליב את הנתונים עם מאגרים אחרים כמו מאגר רישיונות הרכב, וכך ליצור קשר בין הרכב לבין בעליו.

המצלמות המוצבות בישראל עדיין לא מפעילות יכולת של זיהוי פנים, אך לטענת גן־מור, הממשלה העבירה החלטה עוד לפני פרוץ המלחמה כי תתמוך גם בזיהוי ביומטרי, אף שהדבר טרם נכנס לחקיקה. "ניתן להפיק מידע רב רק מצילום של רכב לאורך נתיב הנסיעה שלנו", אומר גן־מור. "אפשר להבין מתי הנסיעה היא חריגה ומה היעד שלה. אם מדובר ביעד שיביך את הנהג, ניתן להשתמש בזה נגדו. מצלמות שנמצאות בקרבת אתרים רגישים מוסיפות נופך ביטחוני לבעייתיות של מערך המצלמות".

באגודה לזכויות האזרח פנו ליועצת המשפטית לממשלה בטרם יעתרו לבג"צ בדרישה לפסול שני חלקים בחוק, אך טרם קיבלו מענה: האחד, המאפשר למשטרה לשמור את כל התוכן המצולם למשך שנתיים - גם של אזרחים תמימים. השני - לגבי האופן שבו מכלילים רכב לקבלת התראה בזמן אמת על תנועותיו, דבר שלעמדת האגודה שקול לאיכון סלולרי, ונעשה ללא צו שיפוטי. כמו כן טוענים באגודה שהשימוש במערכת הוא למטרות רחבות ביותר, ולא מוגבל לחקירת פשיעה חמורה ואיתור עבריינים.

ד"ר הראל מנשרי, ממקימי מערך הסייבר בשב"כ וראש תחום הסייבר במכון הטכנולוגי חולון HIT, טוען כי צריבה מסוימת בקושחת המצלמות - רכיב תוכנה המותקן על גבי חומרת המכשיר - מנתבת את השידור דרך רשתות המחוברות לאינטרנט לשרתים ממשלתיים בסין. "יש כאן הפרטת פרטיות אדירה שמדינת ישראל מבצעת - מה שעשוי לסכן את פרטיותם של אזרחי ישראל ואף לפגוע בביטחונם כשהם עוברים במעברי גבול במדינות לא ידידותיות, או כאשר ניתן על בסיס צילום שלהם ליצור מניפולציית 'דיפ פייק' - כלומר לביים קבצי וידאו מזויפים המבוססים על חתימת הפנים. לא בכדי הוצאו המכשירים הללו מהמרחב העירוני בארה"ב ובהולנד".

החלופות יקרות יותר

למצלמות הסיניות קיימות מבחר חלופות מערביות, אם כי מחירן גבוה יותר - הפופולרית שבהן היא אקסיס, חברה שוודית בבעלות יפנית שמתמחה במצלמות שעומדות בתקינה האמריקאית למצלמות אבטחה ומעקב (NDAA). מחירה גבוה באלפי דולרים בממוצע ליחידה, ביחס למצלמת הייקויז'ן, לדוגמה. חברות נוספות שמציעות אלטרנטיבה מערבית העומדת בתקינה האמריקאית הן: ACTi ו־וויוטק הטייוואניות, בוש ומובוקטיס הגרמניות, דיג'יטל וואטש דוג, ספקו ופלקו האמריקאיות.

ארגונים שסובלים מתת־תקצוב, כמו משטרת ישראל, למשל, מעדיפים לא אחת את המחיר הנמוך של המוצרים בבואן לקבל החלטות רכש. המצלמות הסיניות ניתנות להתאמות, וככל שנודע במשטרה הצליחו להביא אותן לרמת אבטחת מידע מקסימלית - אם כי לפי הערכות, עדיין אין ביכולתה למנוע זרימת מידע לשלטונות סין.

ממשטרת ישראל נמסר בתגובה: "המשטרה נוקטת בכל האמצעים הנדרשים על מנת להבטיח את ביטחון המידע וכן למנוע דלף מידע".

מדאווה והייקויז'ן נתקבלה תגובה.

תגובת HVI יבואנית מצלמות Hikvision בישראל: "נראה כי המרואיינים בכתבה מוטים ובעלי אינטרסים לא ענייניים. אין כל בעיית אבטחה מכוונת במצלמות Hikvision ולא הוכח כי רמת אבטחת הסייבר במצלמות מתוצרת אחרת גבוהה יותר.

"מצלמות Hikvision פופולריות ברחבי העולם לרבות במדינות המערביות ובישראל בזכות היכולות הטכנולוגיות הגבוהות מאוד שלהן, ובזכות היותן בטוחות לשימוש ואמינות, כל זאת במחיר הוגן.

"מצלמות Hikvision עומדות בהמלצות והנחיות מערך הסייבר הלאומי של ישראל שהוא הגוף הממשלתי האחראי על אבטחת מידע והגנת מרחב הסייבר הלאומי האזרחי של מדינת ישראל. מערך הסייבר הלאומי פרסם הנחיות לצמצום סיכוני אבטחת מידע במצלמות ומצלמות Hikvision עומדות בכולן.

"מצלמות Hikvision אף עומדות בתקנים הבינלאומיים המחמירים ביותר ובכלל זה עומדות בתקן אמריקאי פדרלי לסיכוני אבטחת מידע FIBS 140 וכן נבדקו בבדיקות מעבדה אשר קבעו כי מצלמות Hikvision בעלות רמת אבטחה גבוהה מאוד.

"בהתאם, גופים ציבוריים בישראל וגופים פרטיים גדולים נהנים משימוש בטוח וראוי במצלמות Hikvision, לאחר שעשו את הבדיקות שלהם אודות המוצר וקבעו כי הוא בטוח לשימוש מבחינת הגנת סייבר.

"מדינות בודדות בעולם אשר לא מעודדות שימוש במצלמות Hikvision פועלות כך ממניעים פוליטיים או כפועל יוצא של מלחמת הסחר מול סין ואין כל קשר לרמת האבטחה של המוצר".

עוד כתבות

סניף של נייקי / צילום: Reuters, JONATHAN CHERRY

נייקי מחקה 27 מיליארד דולר ביום אחד. והמשבר מגיע גם לאימפריה של הראל ויזל

מניית קמעונאית הספורט הגדולה בעולם צנחה ב־20% ביום שישי בעקבות תחזית מאכזבת ורשמה את אחד הימים הגרועים בתולדותיה ● הירידות החדות הגיעו גם למניות פוקס והחברה הבת ריטיילורס, זכיינית נייקי בישראל ובמדינות נוספות ● בזמן שנייקי מכירה בחולשתן של חנויות המותג, הראל ויזל מתכנן עשרות סניפים חדשים

ממלאים טופסי לוטו. העלייה בשביעות הרצון ניכרת גם אחרי עשור לזכייה / צילום: שלומי יוסף

המספרים מתעדכנים: כמה כסף באמת יעשה אתכם מאושרים?

75 אלף דולר בשנה - זה המספר שננקב בעבר כשכר האולטימטיבי לאזרח אמריקאי, אלא שמחקרים חדשים מטילים בו ספק ● כלכלנים משערים שהוא פופולרי כי הוא נראה בהישג יד: "אנשים אוהבים לחשוב שהעשירים מאוד לא נהנים עד כדי כך מהעושר שלהם"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

עליות קלות בנעילה בת"א; אלקטריאון טיפסה בכ-12%, ריטיילורס צללה בכ-10%

מדד ת"א 35 עולה בכ-0.4%, ת"א 90 מוסיף לערכו 0.2% ● בסיכום חודש יוני מדד ת"א 35 נחלש כ-2% ובסיכום חצי שנתי עלה בכ-6% ● ה-S&P 500 עלה ב-15%, העלייה הגבוהה ביותר במחצית ראשונה של שנת בחירות מאז 1976 ● בשבוע הקרוב, ייערכו בחירות בבריטניה ולפרלמנט בצרפת ● במזרחי טפחות מעריכים שבנק ישראל יפחית את הריבית באוגוסט

HJ-8 (''חץ אדום'') / צילום: ויקיפדיה

נחשף טיל הנ"ט הסיני שבו חמאס משתמש נגד צה"ל

בתיעוד חדש מרפיח נחשף סרטון בו חמאס משתמש בטיל נ"ט מונחה מתוצרת סין ● משגר HJ-8L יכול לכלול שני טילים: אחד בעל טווח של 3 ק"מ ואחד גדול יותר ל־4 ק"מ ● טיל הנ"ט המונחה מתווסף לאמצעי לחימה נוספים מתוצרת סין שבהם השתמשו חמאס

גיוס הון / צילום: Shutterstock, Pushish Images

ענף ההייטק הישראלי מתאושש: רבעון ראשון זה שנתיים ללא ירידות בגיוסי הון

מבדיקה שערכו IVC ולאומיטק על נתוני הרבעון השני של 2024, עוד בטרם הוא הסתיים, עולה כי לאחר ירידה מתמשכת, נרשמה עלייה בהיקף המשקיעים הזרים שמבצעים השקעה ראשונה בחברת טכנולוגיה ישראלית ● חברות ההייטק הפרטיות גייסו ברבעון השני 2.9 מיליארד דולר, בדומה למספר החברות שגייסו ברבעון הראשון

פרויקט התחדשות עירונית ברחוב בלוך בתל אביב / צילום: שלומי יוסף

מעל 10 אלף יח"ד בחמש שנים: איזו עיר היא שיאנית ההתחדשות העירונית?

בדיקת הלמ"ס מעלה, כי תל אביב וערי המרכז מובילות בהתחלות בנייה בהתחדשות עירונית, ואילו בצפון ובדרום אין כמעט פרויקטים ● הממצאים מחזקים את הביקורת הרבה שקיימת כיום על ההתחדשות העירונית ותמ"א 38 בישראל, שאינה מגיעה כמעט לפריפריה

שר החקלאות אבי דיכטר / צילום: יריב כץ - ידיעות אחרונות

משרד החקלאות רוצה להחליף שם. לא תאמינו כמה זה יעלה לכם

בהחלטת ממשלה שעברה היום הוחלט לשנות את שמו של משרד החקלאות ופיתוח הכפר ל"משרד החקלאות וביטחון המזון הגולמי" ● עפ"י בדיקה שערכה התנועה לאיכות השלטון, עלות שינוי שם המשרד צפויה להגיע לסכום של 1.5-2 מיליון שקל

ידין ענתבי / צילום: תמר מצפי

נבחר המנכ"ל הבא לבנק הפועלים: ידין ענתבי

ענתבי נחשב לאחד הגורמים הבכירים במערכת הבנקאית בארץ, והוא מכהן כיום כמשנה למנכ"ל והממונה על חטיבת שווקים פיננסים ובנקאות בינלאומית בבנק הפועלים

עבודה של איה חיה אלטמן, המוצגת בביתן מכללת ספיר מטעם אום קולטור

על יריד צבע טרי שיצר שוק לאמנים מבטיחים והצית ויכוח בעולם האמנות

יריד האמנות השנתי "צבע טרי" ייערך בשבוע הבא בתל אביב ● היריד מאגד בתוכו את השמנא והסלתא של עולם האמנות הישראלי וצבר פופולריות בקרב סוחרי אמנות, אך לאורך השנים חטף ביקורת על התמסחרות ● השנה על רקע המלחמה תוקדש במה מיוחדת לתושבי העוטף

לשכת ההוצאה לפועל / צילום: רשות האכיפה והגבייה

עלייה במספר התיקים בהוצאה לפועל: באיזו עיר מספר החייבים הוא הגבוה ביותר?

מנתוני רשות האכיפה והגבייה עולה כי בסוף שנת 2023 היו במערכת ההוצאה לפועל 562,996 חייבים - עלייה של 5% לעומת 2022 ● בת ים בולטת עם השיעור הגבוה ביותר של חייבים מבין הערים הגדולות ● אילו ערים נוספות ברשימה?

עופר גלבוע / צילום: שלומי יוסף

עופר גלבוע רכש חברת תעופה שעמדה בפני פשיטת רגל. היום היא שווה כמיליארד דולר

את חברת ק.א.ל הכושלת רכש גלבוע, לשעבר בכיר בענף הטקסטיל, תמורת כ־10 מיליון דולר בלבד: "הייתי המשוגע היחיד שהסכים לקנות חברה עם מטוס אחד, שנותר לו חודש לטוס" ● לאחר שהקורונה והאיום החות'י הזניקו את מחירי התובלה האווירית, היא נמצאת במקום שונה לגמרי עם הכנסות של כ-800 מיליון דולר בשנה ורווחיות גבוהה, הנובעת מהתמחות בהטסת מטענים מיוחדים

רו''ח אפי סנדרוב, המנהל המורשה של חברת סלייס / צילום: באדיבות מגדל

יראו סוף סוף את הכסף? מכירת הקופות המסלוליות של סלייס יוצאת לדרך

בעקבות אישור בית המשפט המחוזי, הודיע המנהל המורשה בסלייס, רו"ח אפי סנדרוב, כי הוא יוצא בהליך למכירת ארבע קופות מסלוליות ● סנדרוב: "מדובר בצעד שנועד להבטיח לכ-90% מלקוחות סלייס חזרה לפעילות סדירה תחת גוף מנהל מקצועי"

הקריה למחקר גרעיני בנגב / צילום: Reuters

דיווח: ישראל השקיעה ב-2023 יותר ממיליארד דולר בנשק גרעיני

לפי התנועה הבינלאומית להשמדת נשק גרעיני (ICAN), ישראל השקיעה בשנת 2023 כ-1.1 מיליארד דולר בנשק גרעיני - מעט יותר מפקיסטן וקוריאה הצפונית ● השיאנית העולמית היא ארה"ב, שהיקף ההשקעה שלה בנשק גרעיני בשנה שעברה גדול יותר משל כל המדינות בעלות ארסנל גרעיני גם יחד

יוליה שמאלוב-ברקוביץ' / צילום: שלומי יוסף

העתירה נגד מינוי שמאלוב-ברקוביץ' למנכ"לית חדשות 13: מועצת העיתונות תבקש להצטרף

מועצת העיתונות תבקש להצטרף כידידת ביהמ"ש לעתירה שהגישו ועד עובדי חדשות 13 וארגון העיתונאים בדרישה לבטל את מינויה של יוליה שמאלוב-ברקוביץ' למנכ"לית חברת החדשות ● נשיא המועצה, השופט בדימוס חנן מלצר: "מדובר בשאלה עקרונית שעלולה להשפיע על שוק התקשורת כולו ועל נשמת אפם של חופש הביטוי וחופש העיתונות"

העבודה ומרצ הגיעו להסכם על איחוד / צילום: יח''צ

העבודה ומרצ מתאחדות, השם החדש: "הדמוקרטים"

מדובר באיחוד מפלגות מלא, ולא ב"בלוק טכני" שאותו כבר ביצעו המפלגות בעבר • הרשימה החדשה תורכב על ידי בחירות מקדימות, אך יובטח בה ייצוג לאנשי מרצ • סקר מנדטים שנערך בחדשות 12 בשבוע שעבר העלה שהמפלגה החדשה צפויה לזכות ל-11 מנדטים

עיצוב: טלי בוגדנובסקי

"איבדנו פנסיה של 38 שנה": הנפגעים בהסתבכות הפיננסית החמורה בתולדות המדינה

הממדים של פרשת סלייס כמעט בלתי נתפסים: 4.3 מיליארד שקל של יותר מ־100 אלף חוסכים מוקפאים כבר יותר מחצי שנה ● ביום אחד מצאו את עצמם לקוחות חברת ניהול הגמל ללא חסכונות וללא עוגן כלכלי, ועבור אלפים מהם כלל לא ברור אם אי־פעם יקבלו את כספם בחזרה ● גלובס מביא את העדויות שמתארות שלב אחר שלב איך התפתחה הפרשה שמטלטלת את המדינה

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

קרן הפנסיה סירבה לשלם לחולה בסרטן. מה קבע ביהמ"ש?

אב הגיש תביעת מזונות לביהמ"ש לענייני משפחה, אך גרושתו טענה כי הוא מחויב בתשלום מזונות ולכן אינו יכול להגיש בקשה כזו ● עיריית אשקלון פיגרה בתשלומים לקרן הפנסיה, והקרן סירבה לשלם קצבה לחולת סרטן ● ואדם שמכר לשותפו בחברה את מניותיו טען להסכמה בע"פ לרכוש אותן בחזרה ● 3 פסקי דין בשבוע

הדירה בשכונת רביבים על גבול שיכון דן בתל אביב / צילום: רובי צוק

צפון תל אביב: דירה עם גג ענק נמכרה ב־6 מיליון שקל

דירת גג עם שני מפלסים בשכונת רביבים בפרויקט "טופ דן" נמכרה לאחר זמן רב על המדף ובמחיר השוק, 6 מיליון שקל ● מדובר בדירה 5 חדרים הזקוקה לשיפוץ ● שכונת רביבים מאופיינת בבנייה נמוכה ובצמודי קרקע

מחלקת גנרטורים בחנות / צילום: Shutterstock

רכישת הגנרטורים זינקה: כל מה שכדאי לדעת לפני שרצים לחנויות

ההתבטאויות על יכולת וייצור אספקת החשמל בישראל בעת מלחמה עתידית מעלות סימני שאלה לגבי החלופות ● גלובס מציג את ההבדל בין גנרטור לתחנת כוח, איך לדעת מה ההספק הרצוי, ומה טווח המחירים בשוק

דן לואב / צילום: Reuters, BRENDAN MCDERMID

המיליארדר דן לואב מצא דרך ליהנות מהעליות בבינה המלאכותית בלי להשקיע באנבידיה

המיליארדר היהודי דן לואב ידוע כמשקיע אקטיביסט מהדור הישן, שלא מפחד להביע ביקורת ולבצע שינויים דרסטיים ● באמצעות האסטרטגיה הזו, הוא הצליח להגדיל את ההון של קרן הגידור שלו מ־3 מיליון דולר ל־7.7 מיליארד ● איך למרות זאת הוא פספס את מהפכת ה־AI, ומה חלקו במאבק נגד סטודנטים פרו־פלסטיניים?