בדנמרק מתקשים לעכל את ההפגנות הפרו-פלסטיניות

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מחבלים פלסטינים ביו"ש לוקחים דוגמה מחמאס, פורן פוליסי מסבירים איך סמוטריץ' פועל להחלשת הרשות הפלסטינית, וגם: ביקורת בדנמרק על ההפגנות הפרו-פלסטיניות • כותרות העיתונים בעולם

על רקע המלחמה המתפתחת ללא הרף, עדשת התקשורת העולמית חושפת נקודות מבט ייחודיות על מה שקורה בארץ. מניתוחים של מומחים בין-לאומיים, פרשנויות מזווית אחרת וגם סיפורים קטנים מישראל שנעלמים מן העין, בכל יום נגיש לכם סקירה יומית קצרה מן הנכתב בתקשורת העולמית על ישראל במלחמה, כדי לנסות ולפענח איך דברים מפה נראים מעבר לים.

ענקית ההשקעות שהסתבכה בקריאות לחרם בגלל עסקיה עם ישראל
מדינת הענק שמייצרת עבור ישראל טילים ומל"טים
דיווח: ישראל השקיעה ב-2023 יותר ממיליארד דולר בנשק גרעיני   

1הסכנה שמתחזקת ביו"ש

"הרחובות הצרים מוארים במעומעם, מכוסים ביריעות ניילון שחורות כדי להסתיר מחבלים פלסטינים מפני מל"טים ישראלים", כתב סטיבן ארלנגר, הכתב לענייני דיפלומטיה ויחסים בינלואמיים הראשי של הניו יורק טיימס בכתבה שכותרתה "מחבלים פלסטינים בגדה המערבית מבקשים לחקות את חמאס בעזה". "דגלי חמאס ירוקים וכרזות לזכר 'שהידים' תלויים מהבניינים, רבים מהם ניזוקו קשות במהלך פשיטות ותקיפות אוויריות ישראליות כדי לנסות להדוף את המיליטנטיות הגוברת בשטח, הניזונה מהמלחמה בעזה. זו לא עזה או מעוז חמאס מסורתי. זהו מחנה פליטים בטול כרם, שבה החזיק הפלג הפלסטיני המתון יחסית של הפת"ח זה מכבר", כתב.

"לאחרונה פגשתי מפקד מקומי של הפעילים הצעירים האלה, מוחמד ג'אבר, בן 25, באחת מאותן סמטאות מאובקות ומרוסקות", כתב ארלנגר. "בתור אחד המבוקשים ביותר של ישראל, הוא ופעילים נוספים כמוהו אומרים שהם העבירו את תמיכתם מסיעת הפת"ח המתונה יחסית, לקבוצות קיצוניות יותר כמו חמאס והג'יהאד האסלאמי הפלסטיני מאז המתקפה בהנהגת חמאס. כשנשאל מה הלקח שלקח מהמלחמה בעזה, עצר ג'אבר לחשוב. 'סבלנות', הוא אמר. 'וכוח. ואומץ'. מחנות פליטים בצפון הגדה המערבית, כמו זה בטול כרם, היו חממה של פעילים במשך שנים, הרבה לפני המלחמה בעזה, כאשר פעילים התקוממו נגד פעילות ההתנחלויות ההולכת וגוברת והכישלון של תהליך השלום לייצר מדינה פלסטינית. לאחר ה-7 באוקטובר, חמאס דחק בפלסטינים להצטרף להתקוממות נגד ישראל, קריאה שנדמה שחלק מהמחנות הללו נענו לה".

עוד כתב כי "לדברי הפעילים כמו גם גורמים בצה"ל, הרשות הפלסטינית הנשלטת על ידי פת"ח, שמנהלת חלקים מהגדה המערבית, מאבדת את השפעתה לטובת פלגים פלסטיניים רדיקליים יותר, שנלחמים באופן פעיל בישראל וזוכים לתמיכה רבה יותר מאיראן בצורת מזומנים ונשק המוברחים לשטח".

מתוך הניו יורק טיימס, מאת סטיבן ארלנגר. לקריאת הכתבה המלאה. 

2 פורן פוליסי: כך סמוטריץ' מגשים את חלומו לספח את יו"ש

"בעוד שאר ישראל עסוקה בלחימה בעזה, בגורל החטופים המוחזקים בידי חמאס ובהתנפלות של חיזבאללה בצפון המדינה, ראש מפלגת הימין הקיצוני הציונות הדתית בצלאל סמוטריץ' מגשים את חלומו ליצור את התנאים שיביאו לסיפוח הגדה המערבית של ישראל", נכתב בפורן פוליסי בכתבה שמנתחת את עמדתו וחזונו של סמוטריץ'. "ואכן, המלחמה הקלה במובנים רבים על תוכניותיו". נכתב כי "בכל מקרה, הפורמליות המשפטיות הכרוכות בסיפוח פחות חשובות לסמוטריץ' מאשר יצירת התנאים שיביאו אותו. לשם כך הוא נוקט באסטרטגיה דו-כיוונית שמצד אחד כוללת שינוי חוקים ויצירת בירוקרטיה ידידותית למתנחלים ומצד שני עוזרת לעורר אלימות ואנרכיה ביו"ש. כפי שסמוטריץ' ציין פעמים רבות, אירוע האות בתהליך ה'איחוד' יהיה קריסת הרשות הפלסטינית (הרש"פ), שלא יותיר לישראל ברירה אלא למלא את הוואקום ולהחזיר את השליטה על הגדה המערבית כולה".

עוד צוין כי מאז כבשה ישראל את השטח ב-1967, "המנהל האזרחי העדיף זמן רב אינטרסים של מתנחלים על פני פלסטינים, אבל רשמית הוא נשאר חלק מהצבא ועשה לפחות מאמץ להתחשב בצרכים הפלסטינים. כל זה השתנה בפברואר 2023, כאשר הוקמה מינהלת התנחלויות חדשה עם סמכויות רחבות - כולל הסמכות להפקיע קרקעות פלסטיניות, לאשר בניית דיור בהתנחלויות, לגנות בנייה פלסטינית כבלתי חוקית ולאשר רטרואקטיבית התנחלויות שנבנו ללא ממשלה. אישור, הידוע בכינויו 'מאחזים'".

מתוך פורן פוליסי, מאת דוד א. רוזנברג. לקריאת הכתבה המלאה. 

3איך נראים החיים של הפליטים מעזה במצרים?

"כשהמלחמה מול חמאס נפתחה, קהיר הייתה נחרצת: היא לא תקבל פליטים פלסטינים. עם זאת, יותר מ-115 אלף עזתים חצו למצרים מאז אוקטובר, כך מעריכה שגרירות הרשות הפלסטינית", נכתב בוושינגטון פוסט. "רובם נשארים בלי מעמד חוקי ובלי מקום אליו הם יכולים ללכת. בעוד כמה אלפי חולים ופצועים טופלו בבתי חולים מצריים, רובם המכריע של המפונים הגיעו בעזרת שגרירויות זרות או באמצעות 'Hala ייעוץ ותיירות', שגובה עמלות כבדות כדי לעזור לפלסטינים לברוח".

נכתב כי "בעבר, מפונים לא רפואיים במצרים נאלצו בעיקר לדאוג לעצמם. רבים נשארו מעבר לתוקף אשרות התייר שלהם, כך שלא יכלו לגשת לחינוך ציבורי, שירותי בריאות או שירותים אחרים". עוד צוין כי "סוכנות האו"ם האחראית על פליטים פלסטינים לא מכסה את אלה במצרים. וסוכנות הפליטים הרחבה יותר של האו"ם אמרה שהיא לא יכולה לעזור למגיעים חדשים מכיוון שקהיר לא מכירה במנדט שלה לפלסטינים".

מתוך הוושינגטון פוסט, מאת קלייר פרקר, לורנזו טונולי, האזם בלושה. לקריאת הכתבה המלאה. 

4"דרך שגויה": ביקורת מבפנים על ההפגנות הפרו-פלסטיניות בדנמרק

"הרוב הגדול של הדנים חושב שזה 'לא מקובל' כאשר מפגינים פרו-פלסטינים מונעים מאחרים לדבר, כפי שנראה בסקר של גאלופ שפורסם בסוף השבוע שעבר בברלינגסקה. כעת יו"ר אגודת הידידות הדנית-פלסטינית, פתחי אל-עבד, מותח ביקורת על המפגינים הפרו-פלסטינים, שבכמה הזדמנויות קטעו את נאומיהם של שרים דנים ואחרים בישיבות פומביות", נכתב באתר החדשות הדני ברלינסקה. "זו דרך שגויה מיסודה לפעול, והיא מנוגדת ישירות לדעות שלי", אמר.

נכתב כי אל-עבד מכהן כיו"ר האגודה מאז 2013 וכתב את מאמר העיתון הפרו-פלסטיני הראשון שלו ב-1990 בברלינגסקה. לגבי דעת הקהל נכתב בהקשר זה כי "עד 78% מהדנים מאמינים, לפי הסקר, ש'לא ראוי' שההפגנות יפריעו לאירועים ציבוריים. רק 8% סבורים שהתנהגות המפגינים תקינה, בעוד 14% ענו 'לא יודע'". עוד צוין כי "אל-עבד עצמו התעמת עם מפגינים שניסו להפריע לישיבת דיון שבו השתתף באוניברסיטת קופנהגן".

מתוך באתר החדשות הדני ברלינסקה, מאת קריסטיאן לינדברג. לקריאת הכתבה המלאה.