גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"השוק מתמחר היום בניית יח"ד ב־1.2 מיליון שקל - עוד לפני עלויות אחרות; מזה אפשר להבין בכמה צריך למכור אותה"

דודו זבידה אמר את הדברים בפאנל על מצב שוק הדיור שנערך בכנס הנדל"ן השנתי של פירמת הייעוץ וראיית החשבון EY ● דין ודברים התפתח בין מנכ"ל רמ"י קוינט לאסף סימון, מנכ"ל בסט ייזום, שאמר: "מנכ"ל רמ"י צריך לעבוד בשתי עבודות? אני לא חושב"

דוד זבידה, מנהל העסקים הראשי של קבוצת חנן מור, בכנס הנדל''ן של EY / צילום: כדיה לוי
דוד זבידה, מנהל העסקים הראשי של קבוצת חנן מור, בכנס הנדל''ן של EY / צילום: כדיה לוי

"הריבית ברמה של 7%, עלויות הביצוע עלו ב־20%, ומשך זמן הביצוע עלה לפחות בשנה וחצי. לשמחתנו ולשמחת הבנקים היו פה 4-5 שנים מדהימות, וכולם עכשיו 'אוכלים' את העודפים ואת השומנים מאז, ומקווים שיהיה בסדר - אבל אנחנו באירוע לא פשוט בכלל. המכירות שהתגברו הן כי חייבים למכור, לשרת את האשראי ולהתאים את הנתונים לדוחות האפס של הפרויקטים, ואי־אפשר להוריד מחירים, כי הדברים הם במסגרת תנאי המימון מהבנק. לכן אני חושב שהבעיה עמוקה יותר. היום השוק מתמחר הקמה של יחידת דיור ב־1.2 מיליון שקל, עוד לפני עלות הקרקע והמסים העקיפים, המימון והרווח. בוא נבין מזה בכמה צריך למכור אותה".

כך אמר היום (ב') דוד זבידה, מנהל העסקים הראשי של קבוצת חנן מור, בפאנל בנושא שוק הדיור בישראל בתקופה של אי־ודאות, שנערך במסגרת כנס הנדל"ן השנתי של פירמת הייעוץ וראיית החשבון EY (ארנסט אנד יאנג) בשיתוף גלובס, בסימן התחדשות ותקומה. 

כנס הנדל"ן של EY | ראש מינהלת תקומה: "ארבעת החודשים לאחר האסון - מהקשים בחיי"
כנס הנדל"ן של EY | יקי בוארון: "ספק אם העלאת המע"מ תהיה הגזירה האחרונה מכיוון הממשלה"
כנס הנדל"ן של EY | דב קוטלר: "אי-אפשר לעבור את התקופה בלי נפילות בענף הנדל"ן. גם בבנק הפועלים נרגיש את זה"

בפאנל שאותו הנחתה פרופ' הדס גלנדר, שותפה ומנהלת תחום הערכות שווי בפירמת EY, אמר זיו יעקובי, מנכ"ל חברת אקרו נדל"ן: "בשני הרבעונים האחרונים רואים שהרוכשים חזרו, ובצורה ניכרת. רואים את זה בכל המדינה, גם בתל אביב - שהפכה להיות השוק הקשה יותר, כי המחירים שם באמת גבוהים היום. אנשים מבינים שצריך לקנות, ומבצעי המימון של הקבלנים היוו זרז. עלינו היזמים, בתקופה כזאת, לגלות תושייה - וגם התושייה מצד הבנקים והגופים המממנים מאפשרת לנו את מבצעי המימון האלה".

אסף סימון, מנכ"ל חברת בסט ייזום, אמר כי הם מזהים את ההתעוררות ברכישת דירות, "אבל השוק לא מתנהל בצורה רגילה. רוב המכירות מתנהלות תחת מבצעי עומק - מימון, הלוואות קבלן ועוד. זה נותן לשוק תמריץ לחזור ולעבוד, אבל אף אחד לא יודע מה יקרה לריבית בעוד 4-5 שנים, כשאותם אנשים יצטרכו למחזר את הלוואות הקבלן. אנחנו מזהים משהו ייחודי לתקופה הזאת: רוכשים חושבים כמה פעמים לפני שהם רוכשים דירה. השוק מתעורר, אבל אני נזהר מהמבצעים האלה. כעומק המבצע - כך, כנראה, עומק הסיכון. צריך לשים לב לזה היטב". 

יעקב קוינט, זיו יעקובי, אלי פרג'ון, אסף סימון ודודו זבידה בפאנל משותף בכנס הנדל''ן של EY / צילום: כדיה לוי

"יותר קשה היום להרוויח בשוק, וצריך לעבוד בשביל זה"

בפאנל התייחס מנכ"ל רשות מקרקעי ישראל וממלא־מקום מנהל רשות התחרות, עו"ד ינקי קוינט, לתפקידה של המדינה במאבק במשבר הדיור. לדבריו, הרשות עושה ככל יכולתה כדי להוציא כמה שיותר קרקעות לשיווק ולהגדיל עוד את ההיצע: "אנחנו מסכמים עכשיו את החציון הראשון של 2024, ואנחנו במספרים גבוהים יותר מהשנים 2021 ו־2023. עד חודש יוני, פורסמו 35,355 יח"ד לשיווק - הסכום השני הגבוה ביותר בעשר השנים האחרונות. באותה תקופה נסגרו בהצלחה עסקאות ל-20,559 יח"ד, לעומת 19,513 יח"ד בתקופה המקבילה אשתקד. אנחנו ממשיכים להגדיל את ההיצע, וחזרנו להיקפים של ארבע השנים האחרונות - אחרי העצירה שנכפתה עלינו בסוף 2023. בשנים האחרונות הממשלה שיווקה יותר ממה שהשוק צורך בשנה רגילה".

לדברים הללו הגיב יעקובי ואמר: "המחירים שבהם המכרזים נסגרים כעת מלמדים יותר מכל על המצוקה שהשוק נמצא בו. יכול להיות שיש שיווקים יפים, אבל זה לא מספיק, כי יש כאן מחסור כרוני ביחידות דיור, מה גם שהשיווקים הם לא באזורי הביקוש, והרבה מהקרקעות המשווקות סובלות מחסמים. קצב השיווקים לא מספיק, וזה מה שמייצר את המצוקה שקיימת".

סימון היה תקיף עוד יותר: "המדינה צריכה עוד 1.1 מיליון דירות חדשות רק כדי לעמוד בביקוש הטבעי, שהוא בין הגבוהים ב־OECD, כך קבעה התוכנית האסטרטגית לשנת 2040. 60 עד 65 אלף יחידות דיור בשנה. אין לנו בעיה בתוכניות, וכמות השיווקים המוצלחים היא מעל מה שצריך. אבל בין קרקע מאושרת וזכייה במכרז לבין הבנייה בפועל חולפות לא מעט שנים, ושם טמון המשבר האמיתי. אנחנו דוהרים ב־180 קמ"ש, בלי להסתכל ימינה ושמאלה, אל עבר משבר הדיור הבא. לא צריך להסתתר מאחורי מספרים כאלה ואחרים.

"אנחנו לא מצליחים לייצר מספיק עניין וחשיבות אצל הגולטורים כדי להבין שאנחנו נמצאים רגע לפני משבר. לדוגמה - ואני אומר את זה לגופו של עניין ולא לגופו של איש - מנכ"ל רמ"י צריך לעבוד בשתי עבודות במקביל? אני לא חושב. אנחנו מובילים בבירוקרטיה. הדברים האלה צריכים לחלחל אל כולנו". 

"קטסטרופה תכנונית" 

זבידה הוסיף ואמר: "מדינת ישראל נמצאת בקטסטרופה תכנונית מטורפת. שיווק זה מדהים, סיפור מאוד יפה לעיתון, אבל קרקע לא מתוכננת לא שווה כלום מבחינת הביצוע".

קוינט ענה לדברים ואמר: "אותנו מעניינות יחידות הדיור ולא התקורה, אני מתבטא כך כל הזמן. אנחנו מוכרים משאב של הציבור ורוצים לקבל עליו ערך הוגן, אבל אם היזמים יציעו פחות בהצעות שלהם - אנחנו בעד. אנחנו לא מחפשים את ההצעות הגבוהות. בתקופה האחרונה קשה יותר להרוויח בשוק הנדל"ן, וכל יזם צריך לעבוד בשביל זה. כבר לא מוכרים בקלות כמו פעם. אנחנו מוציאים קרקעות לשיווק בכל מצבי הצבירה, ותפקידם של היזמים לגלם את זה במחיר. שהם ימשיכו ויובילו - אנחנו מתמקקדים בשיווק הקרקעות בהיקפים גודלים, ככל שאנחנו יכולים במסגרת התשומות המוגבלות שיש לנו".

אלי פרג'ון, שותף מיסוי נדלן ב־EY, הציג את נקודת המבט המיסויית לנושא: "אם מסתכלים על המס, הבעיה המרכזית היא חוסר ודאות: יזמים נכנסים לעסקה, אנשים פרטיים שיש להם קרקע, ונאלצים להתמודד עם תיקוני חקיקה שכל הזמן משתנים. מס הרכישה מאוד משמעותי בסיפור הזה, אין ספק, בעיקר בדירות למשקיעים - משמעותי עד כדי כך שהרבה פעמים על זה נופלת עסקה. הבעיה של תיקוני החקיקה היא שחלק מהם רטרואקטיביים: עליית שיעור המע"מ רלוונטית גם לעסקאות שלא שולמה בהן כל התמורה. לדוגמה, רוכש דירה שרכש לפני שנה דירה ב־20/80, ישלם עוד שנתיים את רוב הסכום - ויצטרך להוסיף לו מע"מ גבוה יותר. אני מניח שנראה הקדמת תשלומים בדצמבר, לקראת עליית המע"מ, מהסיבה זאת בדיוק".

"התפקיד שלנו הוא להתגבר על האתגרים"

המשתתפים חתמו את הפאנל בדברים אופטימיים לעתיד לבוא: "אם יזם לא קם בכל בוקר אופטימי, ואפילו קצת נאיבי - אין לו מה לעשות כאן", הצהיר יעקובי. "אנחנו חייבים לשמור על האופטימיות שלנו כבני אדם, כישראלים, כיזמים, ולגרום לזה שיהיה טוב, כי יש פה המון אנשים טובים. זו מדינה יצרנית, טובה, שהיא בהרבה משמעויות נס. התפקיד שלנו הוא להתגבר על האתגרים שניצבים בפנינו. הנטל הוא עלינו להמשיך לסחוב את הקטר הזה. ואנחנו עושים את זה לא רע, ונמשיך לעשות את זה".

"יש לנו מדינה מדהימה, ארץ נהדרת, אנשים מדהימים, נוער מטורף, ואנחנו ננצח", הוסיף זבידה. "אנחנו בנקודת שפל מסוימת, אבל עם פוטנציאל דרמטי לשיפור מדהים. שינויים קורים במהירות, לא שמים לב, ופתאום הם כבר כאן. אין מדינה כזאת, ואנחנו נצליח להתגבר. מגזר שמצליח בתקופה הזאת להחזיק מעמד ולייצר, בואו רק נחשוב מה יעשה בתקופות טובות יותר".

"אנחנו מאמינים ביזמות, בתקומה של המדינה ובהמשך הבנייה שלה", המשיך סימון. "יש נקודות שצריך לשים עליהן את הזרקור - הקטנת הבירוקרטיה, שחרור הפקקים בדרך להיתר. יש הרבה עשייה ועוד הרבה מה לעשות יחד". 

*** גילוי מלא: סיקור הכנס נעשה בשיתוף בין EY לגלובס על-פי שיקולי עריכה ועניין לקוראי גלובס

עוד כתבות

S&P 500 / צילום: Shutterstock, Aleksandra Gigowska

אסור להציע מסלול נאסד"ק לפנסיה? המוסדיים הולכים בין הטיפות

רבים בשוק זעמו על הרפורמה של רשות שוק ההון, לפיה ההשקעות חייבות להיות מפוזרות בלפחות 3 מדדים שונים ביותר, כאשר כל אחד מהם חייב להיות בין 50%-10% ● בתי ההשקעות וחברות הביטוח מצאו דרכים יצירתיות לעקוף את ההנחיה

אילוסטרציה: Shutterstock

האם כספי המסים חוזרים אלינו? המחקר שחושף פערים עצומים בין המגזרים

מחקר אקדמי מקיף מציג תמונה מלאה של תשלומי המס וחלוקת משאבי המדינה בין המגזרים - כולל מסים עקיפים ושירותי ממשלה שאינם קצבאות ● משק הבית היהודי הלא–חרדי משלם 6,115 שקל יותר במסים בכל חודש מאשר התמורה שהוא מקבל מהממשלה ● ויש גם כמה מיתוסים שנשברו

דירות חדשות / צילום: Shutterstock

מה גורם להתאוששות הביקושים בשוק הנדל"ן והמשכנתאות?

למרות המלחמה והריבית הגבוהה, הישראלים חוזרים לרכוש דירות ולא רואים ירידת מחירים באופק; אסקפיזם או התנהלות רציונלית? התשובות בפנים ● הטור מתפרסם לקראת הוועידה השנתית של מזרחי טפחות בשיתוף גלובס שתיערך ביום ראשון הקרוב ה-7.7 במתחם האירוח "גבריאל" בנס ציונה

בחירות בבריטניה / צילום: Shutterstock

בריטניה הולכת היום לבחירות: כל מה שכדאי לדעת

48 מיליון בעלי זכות הצבעה ייגשו לקלפיות בבריטניה לבחור איזו מפלגה תקים את הממשלה החדשה במדינה ● מי הוא המועמד המוביל ומדוע ראש הממשלה המכהן רישי סונאק צפוי להפסיד? ● גלובס עושה סדר

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

למרות האש לצפון, בורסת ת"א ננעלה בעליות חדות: מדד ת"א נדל"ן זינק בכ-3.7%

מדד ת"א 90 קפץ ב-3.3% ● השקל נסחר מול הדולר ביציבות ● מניית אלארום מזנקת ב-6% ומשלימה עלייה של 530% מתחילת השנה ● עזריאלי בוחנת הצפת ערך של עסקי מרכזי הנתונים שלה ● קרסו מוטורס עומדת לרכוש את מניותיו של עידן עופר בחברת טעינת הרכב ג'ינרג'י ● הכשרת הישוב גייסה 30 מיליון שקל בהנפקה פרטית ממנורה ● הפניקס על שוק החוב בארה"ב: "מהמרים על טראמפ? אולי תהמרו על עקום תשואות תלול יותר"

אלונה בר און, מו''ל גלובס בכנס החברות המשפחתיות / צילום: תמר מצפי

אלונה בר און: "עסקים משפחתיים זוכים לשיעור גבוה של אמון"

בפתח כנס החברות המשפחתיות של גלובס, הסבירה מו"לית העיתון אלונה בר און על החשיבות של אמון בעסקים והציגה נתונים על מידת האמון הגבוהה שלה זוכים עסקים משפחתיים ● יחד עם זאת לדבריה גם שם נרשמה שחיקה כתוצאה מפערי דורות: "הפערים התרבותיים והערכיים הם בין הגדולים שנראו בהיסטוריה"

ראש העיר ניו יורק אריק אדמס / צילום: אוהד קב

הקריאה למשפיענים: קחו את הטלפון שלכם ושנו את מהלך ההיסטוריה

השבוע נפגשו בניו יורק כ־300 משפיענים עם כ־150 מיליון עוקבים, במטרה לדון בדרכים לקידום המלחמה באנטישמיות ● ראש העיר פנה אליהם ישירות: "זה הרגע שלכם, אין מקום לשנאה"

מפעל נשר - מלט רמלה / צילום: תמר מצפי

נשר העניקה הנחה של מיליוני שקלים: כעת ביהמ"ש הכריע בתביעה נגדה

החל משנת 2002 העניקה נשר הנחות, רק ללקוחותיה הגדולים ● נגד חברת המלט הוגשו מספר תביעות ותובענות ● בית המשפט המחוזי מרכז בלוד קבע היום כי נשר העניקה תנאים מועדפים לחברות הגדולות, ובכך ניצלה לרעה את מעמדה בשוק

היעד של המל''טים היה כוחותיו של ח'ליפה חפטר בלוב / אילוסטרציה: Shutterstock, aappp

איטליה תפסה מל"טים סיניים מוסלקים במכולות

פתיחת שש מכולות שהגיעו בשתי ספינות מסין הביאה לאיתור של מל"טים מוסלקים בנמל ג'ויה טאורו ● כל אחד מהמל"טים הוא באורך 10 מטרים, בעל מוטת כנפיים של כ-20 מטרים ומשקלו מגיע לכ-3 טונות ● היעד: כוחותיו של ח'ליפה חפטר בלוב

מה קרה לשכר המתמחים? / אילוסטרציה: Shutterstock

בצל המלחמה: מה קרה לשכר המתמחים במשפטים השנה?

בשנת 2022 העמידו משרדי עורכי הדין הגדולים את שכר המתמחים על 11.5 אלף שקל בחודש כדי להתחרות בהייטק ● לפי נתוני חברת ההשמה קודקס, כבר שנתיים שאין עלייה בשכר, והוא נותר כמעט זהה ● גם במשרדי עורכי הדין הקטנים אין שינוי, והשכר החודשי נותר בין 6,000-9,000 שקל

גוגל תשכור 20 קומות במגדל ToHa2 תמורת מיליארד שקל / צילום: טלי בוגדנובסקי

20 הקומות בצומת יגאל אלון שמלמדות על מצב שוק הנדל"ן בתל אביב

כמו בעולם, גם בישראל סובל שוק המשרדים מירידה בביקוש ובמחירים עד כדי השכרה בפחות ממחירי עלות ● נראה היה שההאטה תימשך, אלא ששלוש עסקאות נדל"ן גדולות שנחתמו לאחרונה בת"א טרפו את הקלפים ● האם מדובר בסימנים ליציאה מהמשבר?

איור: גיל ג'יבלי

לא נערכים מראש: כך גורמת לנו המלחמה להזמין כמעט הכול ברגע האחרון

חוסר הוודאות בכל הנוגע למלחמה מקשה על רבים להתחייב ולתכנן קדימה את החופשה הבאה או האירוע הגדול ● בפלטפורמות הכרטיסים, חברות התיירות והמסעדות מדברים על עלייה של עשרות אחוזים בהזמנות מאוחרות - ועל הכלים שפותחו כדי להפחית את התופעה

רו''ח אמיר שני, שותף במערך הייעוץ העסקי ב-KPMG ישראל, בכנס החברות המשפחתיות של גלובס / צילום: תמר מצפי

רו"ח אמיר שני: למה לגו היא דוגמה מופתית לעסק משפחתי

שני, שותף ב-KPMG הסביר בכנס החברות המשפחתיות של גלובס איך לגו המציאה את עצמה מחדש רגע לפני פשיטת רגל ● ומה יכולות חברות משפחתיות ללמוד מכך? ● "צריך לזכור מה הליבה שלנו, ויחד עם זאת להכיר את הטכנולוגיה והחדשנות"

מסעוד פזשכיאן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

"אנחנו מוכרחים להיות מסוגלים לנהל דיאלוג עם העולם": המועמד המפתיע לנשיאות איראן

ביום שישי הקרוב ייגשו להצביע אזרחי איראן לסיבוב נוסף של הבחירות לנשיאות ● בסיבוב הראשון הוביל הרפורמיסט מסעוד פזשכיאן, אך הוא לא השיג את המינימום הדרוש לניצחון ויתמודד מול השמרן הקיצוני סעיד ג'לילי ● "אנחנו מוכרחים להיות מסוגלים לנהל דיאלוג עם העולם", פרס פזשכיאן את משנתו בכנס בחירות

מכוניות חדשות בנמל חיפה / צילום: Shutterstock

אמברגו על יצוא? לקוחות בישראל רכשו במאי וביוני כלי רכב מתוצרת טורקיה ברבע מיליארד שקל

על־פי נתוני מסירות הרכב של משרד התחבורה, בחודשים מאי-יוני 2024, נמסרו בישראל כ-2,850 כלי רכב פרטיים ומסחריות מתוצרת טורקיה, בשווי מצרפי משוער של רבע מיליארד שקל ● וגם: הקרוס־אובר הקומפקטי החדש שבדרך לישראל ● השבוע בענף הרכב

קמפיין עלית / צילום: צילום מסך מהקמפיין

הפרסומת של ממתקי עלית היא האהובה ביותר השבוע, ואיפה מתברגת נועה תשבי?

חברת הביטוח מגדל החליפה סלוגן, נפרדה מהפרזנטור הקודם, השקיעה כ–1.6 מיליון שקל - ומתברגת במקום השביעי בזכירות - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● במלונות דן בוחרים במסר של על–זמניות כדי להחזיר את הישראלים לאילת

בית קברות / צילום: איל יצהר

אישה יהודייה ניהלה אורח חיים מוסלמי. היכן היא תיקבר?

בנותיה היהודיות של המנוחה ביקשו לקבור אותה בבית קברות יהודי - ואילו בנותיה המוסלמיות, שנולדו מקשר שניהלה עם בן זוג מוסלמי מבלי שהמירה פורמלית את דתה, ביקשו שתיקבר בבית קברות מוסלמי ● מה קבע בית המשפט?

חוקרים מטקסס מאשימים את חיל האוויר הישראלי בשיבושים בשמיים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: על רקע המלחמה היציבות הפיננסית של ישראל בנסיגה, בסיס חיל האוויר של ישראל התגלה כגורם לשיבושי GPS של חברות תעופה ותושב עזה חושף את הזוועות שמבצע חמאס בבני עמו • כותרות העיתונים בעולם 

עיצוב: טלי בוגדנובסקי

"איבדנו פנסיה של 38 שנה": הנפגעים בהסתבכות הפיננסית החמורה בתולדות המדינה

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● הממדים של פרשת סלייס כמעט בלתי נתפסים: 4.3 מיליארד שקל של יותר מ־100 אלף חוסכים מוקפאים כבר יותר מחצי שנה ● ביום אחד מצאו את עצמם לקוחות חברת ניהול הגמל ללא חסכונות וללא עוגן כלכלי, ועבור אלפים מהם כלל לא ברור אם אי־פעם יקבלו את כספם בחזרה ● גלובס מביא את העדויות שמתארות שלב אחר שלב איך התפתחה הפרשה שמטלטלת את המדינה

איור: גיל ג'יבלי

במה כדאי להתמקד כשמתכננים מסלול פנסיוני?

עד כמה חשוב להתמקח על דמי ניהול? ואיך תדעו איזה מסלול מתאים לכם? ● גלובס ובנק לאומי עושים סדר בחיסכון הגדול והמשמעותי ביותר עבור רוב משקי הבית בישראל ● שאלת השבוע