גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רעידת אדמה באירופה: הצרפתים אמרו לא לרפורמות כלכליות ולהגירה, והם לא לבד

תוצאות הסיבוב הראשון בבחירות לפרלמנט מלמדות כי הציבור אמר לא לרפורמות, בהן העלאת גיל הפרישה, והוא בעיקר הצביע בעד סגירת גבולות ומדיניות של אנטי-הגירה ● איך יושפעו היהודים בצרפת, ומה יהיו ההשלכות על אירופה כולה?

מרין לה-פן (משמאל) יו''ר מפלגת הימין הקיצוני בצרפת, וז'ורדן ברדלה, מועמד מפלגתה של לה-פן לראשות הממשלה, באירוע תמיכה / צילום: ap, Daniel Cole
מרין לה-פן (משמאל) יו''ר מפלגת הימין הקיצוני בצרפת, וז'ורדן ברדלה, מועמד מפלגתה של לה-פן לראשות הממשלה, באירוע תמיכה / צילום: ap, Daniel Cole

תוצאות הסיבוב הראשון של הבחירות לפרלמנט שהתקיים אתמול בצרפת הן בבחינת רעידת אדמה פוליטית, בעלת השלכות אפשריות על אירופה כולה. הימין הפופוליסטי של מרין לה-פן, בעבר מפלגה מוקצה, יעד להפגנות מחאה, מוקד ל"קורדון סניטר" ("בידוד רפואי") הפכה לכוח הפוליטי הגדול ביותר במדינה.

כותרות העיתונים בעולם | בדנמרק מתקשים לעכל את ההפגנות הפרו-פלסטיניות
הבכירים שאולי יתחרו על כתרו של ג'ו ביידן
טורקיה: סורי הטריד ילדה בת 5, עיר שלמה נכנסה לכאוס

33 אחוזי תמיכה קיבל הגוש התומך בערכי "האיחוד הלאומי" של לה-פן: פופוליזם כלכלי, ביטול רפורמות בשוק העבודה והפנסיה, גירוש מהגרים לא-חוקיים, מאבק באיסלאם הקיצוני, צמצום המעורבות באיחוד ובדלנות בינלאומית. בבחירות לפני כשנתיים בלבד קיבלה המפלגה בסיבוב הראשון 4.2 מיליון קולות. אתמול, לפי ההערכות, היא קיבלה לפחות 11 מיליון קולות.

אבל הבחירות בצרפת הן אזוריות, וכעת העיניים נשואות לסיבוב השני שיתקיים ביום ראשון הקרוב. 577 מושבים עמדו לבחירה, 81 מהם הוכרעו כבר בסיבוב הראשון שהתקיים אתמול, 40 מתוכם כבר הלכו למפלגת "האיחוד הלאומי", כולל הבחירות במחוז של לה-פן עצמה. בקרב 496 המירוצים הפתוחים (חלקם בין שני מועמדים, חלקם משולשים), ב-296 מהם היה מועמד של האיחוד הלאומי במקום הראשון, אך עם פחות מ-50%.

הדברים נראים לא בלתי אפשריים בעבור המפלגה. אם היא תזכה ב-250 לפחות מתוך המרוצים הפתוחים, יהיה לה רוב בפרלמנט. אך ישנו גם תסריט אפשרי שלפיו התגייסות של הכוחות שנגדה בימים הקרובים תביא לצמצום משמעותי של מספר המושבים שלה. העובדה כי מדובר עדיין בשאלה פתוחה, וכי הבחירות לא הוכרעו עדיין לטובת הימין, היא ככל הנראה מה ששלח את מדד CAC הצרפתי לעליות של יותר מ-2% הבוקר. גלובס מציג ניתוח של תוצאות הסיבוב הראשון בבחירות לאסיפה הלאומית.

1 ההימור של מקרון כבר נכשל, כל מה שנותר הוא לנסות לצמצם את הנזקים

"לראשונה, הימין הקיצוני בצרפת נמצא בשערי השלטון", הכריזו הבוקר הכותרות של כלי התקשורת בצרפת. אך כעת מתחילה הדינמיקה שעבדה גם בבחירות קודמות, במיוחד לנשיאות. המפלגות השונות נשבעות לזנוח שיקולים פוליטיים ולהתאחד מול הכוח העולה של לה-פן ומפלגתה. במירוצים הפתוחים המשולשים (כ-300 נכון ליום שני), המשמעות היא שהמועמד השלישי - בין אם הוא מהשמאל או מהמרכז - יצטרך לפרוש מהמרוץ עד יום ג' ו"להעביר" את התמיכה שלו למועמד שיש לו סיכוי לנצח את החזית הלאומית. גוש השמאל כבר הודיע על קריאה לנציגיו לעשות כך. גוש המרכז של מקרון היה קצת יותר עמום, וקרא לעשות זאת רק אם המועמד אינו שייך לשמאל הרדיקלי (LFI).

אבל כבר עכשיו ברור כי ההימור שלקח נשיא צרפת עמנואל מקרון לפני שלושה שבועות, כשהכריז על בחירות בזק, נכשל. הנשיא הצרפתי הבלתי פופולרי "שבר את הכלים" בתגובה לניצחון של האיחוד הלאומי בבחירות לפרלמנט האירופי (31% מהקולות). הוא אמר כי מדובר בהצבעת-מחאה, וכי הציבור "יתעשת". אבל בסיבוב הראשון אתמול, המפלגה אפילו הגדילה את כוחה, בוודאי שבמספר המצביעים הכולל (אחוז ההצבעה הכללי בבחירות היה הגבוה ביותר בשלושה עשורים, ועמד על יותר מ-65%).

כעת, כל מה שנותר למקרון לעשות הוא לנסות ולצמצם את הנזקים. אבל התמונה לא נראית חיובית. הציבור הצרפתי פנה לקצוות, הגוש השני בגודלו בפרלמנט צפוי להיות איחוד כמעט-בלתי אפשרי של השמאל, הכולל גם את ה-LFI מהשמאל הרדיקלי וגם את הסוציאל-דמוקרטים מהמרכז, לצד קומוניסטים וירוקים. מפלגתו של מקרון, זו שכבשה בסערה את המרכז הפוליטי בבחירות לנשיאות ב-2017, זו שריסקה על ידי כך תבניות פוליטיות של שמאל שמרני וימין סוציאל-דמוקרטי של עשורים, צפויה לקבל פחות מ-100 מושבים. מקרון משאיר אחריו עיי חורבות פוליטיים.

עמנואל מקרון משוחח עם נציבת האיחוד האירופי. איך הבחירות ישפיעו על יחסי צרפת עם האיחוד? / צילום: ap, Olivier Hoslet

2 הציבור הצביע נגד הרפורמות הכלכליות של מקרון הבלתי אהוד

בסיבוב הראשון, הציבור הצביע למעשה נגד מחנה מקרון, כפי שהכריזו שני המנצחים של הערב - לה-פן מימין וז'אן לוק מלנשון מהשמאל הרדיקלי. הציבור אמר לא להעלאת גיל הפרישה למרות ההתנגדות הציבורית, לא לרפורמות כלכליות שמרסנות את הכוח של העובדים, כן להעלאה של פנסיות, כן לפיקוח מחירים ולהורדת המע"מ על אנרגיה. כל הסעיפים הללו משותפים למצעי גושי השמאל והימין.

וחלק גדול מהציבור, מצביעי האיחוד הלאומי, אמרו לא גם למדיניות הגירה שמאפשרת עדיין למאות אלפי מהגרים לא-חוקיים להיכנס לצרפת ולבקש מקלט, ולהשפעה של הרב-תרבותיות על "ערכי הרפובליקה", ועל התרבות הצרפתית. מקרון ידע מחאות כלכליות כמעט מיומו הראשון, ובבחירות הללו הוא שילם את המחיר המצטבר על כולן.

3 הקהילה היהודית בצרפת בין הפטיש לסדן

אלו בחירות מכריעות גם מבחינת הקהילה היהודית במדינה. רבים יידרשו ביום ראשון לבחור בין מועמדי "האיחוד הלאומי", מפלגה שייסד אנטישמי מוצהר (אביה של לה-פן), מכחיש שואה ושונא יהודים. הבת לה-פן אולי התחילה "לנקות" את המפלגה מאלמנטים אנטישמיים, ולהצהיר כי "תגן על הקהילה היהודית", וכי היא המפלגה הכי פרו-ישראלית באירופה, אבל החששות בנוגע להפכפכות של עמדות אלו נותרים.

מנגד, ה-LFI שבקואליציית השמאל מתגאה בעמדות האנטי-ישראליות שלה, שרבות מהן נובעות מאנטישמיות חדשה, וגם היא בבחינת "סדין אדום" למצביעים היהודים. התגובה של המפלגות לטבח שביצע חמאס ב-7 באוקטובר, ולמלחמה שמנהלת ישראל בעזה מאז, סייעה לנרמל את הימין הפופוליסטי של לה-פן בעיני הקהילה היהודית במדינה. לה-פן עצמה התייצבה בחזית הפגנה נגד אנטישמיות בדצמבר האחרון, ובפעם הראשונה "חובקה" סמלית ופיזית על ידי הקהל. ב-LFI אפילו סירבו להגדיר את המעשים כ"טרור".

4 התסריטים האפשריים: מקיפאון פוליטי ועד לממשלת מומחים

השאלה הגדולה לקראת הסיבוב השני כעת היא האם יצליחו מפלגות השמאל והמרכז למנוע את הניצחון של מועמדי החזית הלאומית במספיק מרוצים, כך שיימנע מהמפלגה רוב של 289 מושבים בפרלמנט. אם לא, תהיה לצרפת ממשלה חדשה בראשות ג'ורדן ברדלה, המטאור הפוליטי שמוביל את "האיחוד הלאומי" כעת, שתפעל "נגד" נשיא צרפת. סוגיות של ביטחון לאומי וכלכלה כבר נמצאות בדיון. משמעות החברות בנאט"ו והתמיכה באוקראינה יכולות להיות סוגיות במחלוקת בין שני המוסדות.

ג'ורדן ברדלה, המטאור הפוליטי שמוביל מפלגת הימין הקיצוני בצרפת / צילום: ap, Aurelien Morissard

ואם האיחוד הלאומי לא תצליח לקבל רוב, מי ישלוט בצרפת? נשיא שיש לו כ-15% מהמושבים באסיפה הלאומית? ממשלת מיעוט המגדירה מחדש את המושג מיעוט? או אולי קואליציה בלתי אפשרית עם השמאל?

בשבועות האחרונים, על רקע התחזיות לתסריט שכזה, עולה מחדש אפשרות שמעולם לא יושמה בצרפת - ממשלת מומחים. כנשיא כמעט כול-יכול, מקרון יכול למנות ממשלה א-פוליטית שכזו, ש"תנהל" את המדינה עד לבחירות לנשיאות באפריל 2027. זה יהיה צעד לא-דמוקרטי, מנוגד להצהרה שלו עצמו "להקשיב לעם" בעקבות הבחירות לפרלמנט האירופי, אך הוא אפשרי. אחרת, צרפת הולכת לשנתיים וחצי ארוכות של שיתוק פוליטי. למעשה, שתי החלופות נראות עגומות מבחינת מקרון.

"הלקח של הלילה הוא שהימין הקיצוני נמצא על סף לקיחת השלטון", אמר ראש הממשלה הנוכחי גבריאל אטל, שמונה על ידי מקרון בחודשים האחרונים וכבר עומד לאבד את תפקידו. "המטרה שלנו ברורה: לעצור את RN (האיחוד הלאומי) מלהשיג רוב מוחלט בסיבוב השני ולשלוט במדינה עם מצע הרסני".

מה שאטל לא אמר הוא שמקרון היה זה שהעניק לימין של לה-פן את ההזדמנות ההיסטורית הזו.

הפגנות בצרפת נגד הימין הקיצוני, שצפוי לעלות לשלטון / צילום: ap, Louise Delmotte

5 ההשלכות על כל אירופה

תסריט שבו האיחוד הלאומי תשלוט בממשלת צרפת עד הבחירות לנשיאות ב-2027, ב"קוהביטסיון" (חלוקת כוח) עם הנשיא מקרון יהיה בעל השלכות על אירופה כולה. הוא ישים בראש הכלכלה השנייה בגודלה באירופה את הימין הפופוליסטי ביבשת - זה שתומך בסגירת גבולות בפני מהגרים, בערכים לאומיים על פני רב-תרבותיות, באיחוד אירופי חלש יותר ובמדיניות כלכלית שנויה במחלוקת (סובסידיות מחד, הקטנת הוצאות ממשלה מנגד). הקטר הגרמני-צרפתי שמוביל את האיחוד האירופי ישבות מפעולה.

באיטליה, בין היתר על רקע הבטחות לקבל כ-200 מיליארד אירו מהאיחוד האירופי, הימין הפופוליסטי שהובילה ג'ורג'ה מלוני שבר למרכז וקיבל על עצמו את "חוקי בריסל".

בצרפת, בחירה של הימין הפופוליסטי לממשלה עשויה להתוות מדיניות אחרת, או לתקוע את צרפת במדיניות חסרת-רפורמות עד לבחירות לנשיאות ב-2027, שבהן - לפי הסקרים האחרונים - צפויה לנצח מרין לה-פן.

עוד כתבות

בורסת אחד העם, בימים עברו / צילום: הבורסה

בדקנו: איך השתנתה הבורסה על פני 3 עשורים ומה הטיפ המנצח של גילעד אלטשולר

מחברות החזקה שהתרסקו, דרך ענקיות הפארמה שאיכזבו ועד הזינוק במניות הביטחון והטכנולוגיה: גלובס בדק כיצד השתנתה הבורסה על פני יותר משלושה עשורים ● אלטשולר ממליץ להיצמד למדדים, ש"שמזהים ראשונים את ה'ווינרים' החדשים", וסטפק מחזק: "לא חשוב כמה אתה אוהב את המניה ומעריך את סיכוייה בעתיד - תפזר" ● וגם: איזו חברה פספסה הבורסה, שהייתה יכולה להכפיל את שווייה

טל דיליאן / איור: גיל ג'יבלי

פרשת הריגול שטלטלה את אירופה: שמונה שנות מאסר למייסד הישראלי

ארבעה בכירים בחברת הסייבר ההתקפי אינטלקסה, ביניהם שני ישראלים, הורשעו בפגיעה בפרטיות ובהאזנות סתר ● כעת, גזר הדין מעוכב עד להכרעה בערעור ומסמן תקדים בינלאומי נגד יצרנית רוגלה

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירידות; אנבידיה נפלה ב-5.5%, מניות הקוונטים זינקו

נאסד"ק ירד ב-1.2% ● מניות התוכנה עלו, זה היום השלישי ברציפות ● מניות הקוונטים זינקו בעקבות דוחות טובים של IonQ ודי ווייב ● עלייה קלה במספר המובטלים החדשים בארה"ב ● התשואה על אג״ח ממשלת ארה״ב ל-10 שנים ירדה לשפל של 2026 ● אחרי ההתאוששות אתמול, הביטקוין נסחר סביב 68 אלף דולר

וינרוט, האחים גרטנר והשופט איתן אורנשטיין / צילום: יונתן בלום, איל יצהר

ביהמ"ש קבע: העיזבון של וינרוט ישלם מאות מיליונים. ומה יעלה בגורל היורשים?

לאחר שנים ארוכות של התדיינות, בית המשפט המחוזי בירושלים אישר את פסק הבוררות וחייב את יורשי עו"ד ד"ר יעקב וינרוט לשלם מעזבונם לאחים משה ומנדי גרטנר ● עם זאת, האחים גרטנר דרשו סכום גבוה מהעיזבון, והנושא יעבור, שוב, להכרעת הבורר

מה עשה החיסכון בפברואר? / צילום: Shutterstock

הירידות במניות העיבו, אבל החודש חיובי: מה עשה החיסכון שלכם בפברואר?

למרות הירידות בבורסה בימים האחרונים, חודש פברואר צפוי להסתיים עם תשואה חיובית בקופות הגמל וקרנות ההשתלמות ● לפי תחזית מיטב, התשואה הממוצעת ברוטו של קופות הגמל וקרנות ההשתלמות תהיה בפברואר 0.5% ובחודשיים הראשונים של השנה 2.6%

צ'רי מוטורס / צילום: דניאל דהרי

רישיון היבוא של קרסו למותג הדגל שלו צפוי לקבל אישור, אבל רק לשנה אחת

ברשות התחרות סבורים שחידוש הזיכיון של צ’רי בידי קרסו מוטורס אינו צפוי לפגוע בתחרות בשוק הרכב - אך ממליצים להגביל את האישור לשנה בלבד, כחלק מבחינה רחבה של ריכוזיות בענף ● ההמלצה מגיעה בזמן שחברות אחרות, בהם GAC וטלקאר, קיבלו הארכות קצרות של שלושה חודשים בלבד, ובצל הזינוק החד במכירות צ’רי, שהפכו למנוע הרווח המרכזי של קרסו

אמיר אליחי, מייסד משותף ומנכ''ל Carbyne / צילום: Carbyne

"צופים התרחבות משמעותית": מנכ"ל קרביין בראיון אחרי האקזיט הענק

רכישת קרביין על ידי אקסון האמריקאית ב–625 מיליון דולר הושלמה רשמית, והחברה הישראלית הופכת לזרוע הטכנולוגית של ענקית הציוד המשטרתי במוקדי ה–911 ● בראיון ל"גלובס" מספר המייסד אמיר אליחי על הדרך מהשוד בחוף הים ועד לאימפריית ניהול אירועי החירום

הר תנופה. יש גם סחלבים / צילום: יובל אינהורן

כלניות בשלושה צבעים וסחלב במופע נדיר: מסלולי הפריחה שלא הכרתם

בימים שבהם נדמה שעל כל כלנית צצים עשרה מדריכים שיסבירו לכם איך להגיע אליה באפס מאמץ, הכנו לכם שלוש המלצות לטיולי פריחה דווקא למיטיבי הלכת

דורון בלשר, מנכ''ל אורמת / צילום: כדיה לוי

החברה הישראלית שתספק לגוגל אנרגיה מציגה תחזית אופטימית

למרות צמיחה של 12.5% בהכנסות לכמעט מיליארד דולר, העלייה החדה בעלויות שחקה את השיפור התפעולי והרווח הנקי של אורמת נותר ללא שינוי משנה שעברה ● מנגד, החברה מציגה תחזית אופטימית ל-2026, בין היתר על רקע הסכם אספקת אנרגיה ל-15 שנה עם גוגל והתקדמות בפרויקטים חדשים

מתוך קמפיין בנק לאומי

לאומי עורר שיח ברשת - אבל במדד אחד זה השתלם לו

הפרסומת החדשה של בנק לאומי נמצאת כבר בשבוע הראשון לעלייתה לאוויר במקום הראשון בזכירות והשני באהדה, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת האהובה ביותר זה השבוע החמישי שייכת לבנק הפועלים

חיה קינד / צילום: שירן קמר

מנכ"לית החברה שרכשה 40 דירות בבניין שנפגע מטיל: "הזדמנות שלא תחזור"

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מנכ"לית קרן הריט אבו פמילי, חיה קינד, רואה במגמת הורדת הריבית סימן חיובי לסקטור השכירות לטווח ארוך, שנפגע קשות בשנים האחרונות, וקוראת למדינה לעשות יותר: "לא נעשו פעולות גדולות מספיק" ● בראיון לגלובס היא מספרת כי היא מזהה שהדור הצעיר כבר לא רואה בבעלות על דירה צעד מחייב

פרויקט של קטה בפתח תקווה / הדמיה: VIEWPOINT

כמה שוות ההטבות בשוק הדיור לעמיתי חבר?

מבצע של חברת קטה גרופ למילואימניקים בפתח תקווה מבטיח ארנונה לחמש שנים, ומבצע של חבר בשלושה פרויקטים שונים מציע הנחות עמוקות יותר, של כ־15% ממחיר הדירה ● מאחורי המבצעים

איזו בשורה יקבלו בקרוב 700 אלף עובדי המגזר הציבורי?

מה הם היעדים המבוקשים לרילוקיישן מצד ישראלים עשירים, ומדוע הנגיד הותיר את הריבית על כנה? ● חושבים שאתם בקיאים בכל מה שקרה השבוע בכלכלה בארץ ובעולם? בואו לבחון את הידע שלכם ● החידון הכלכלי של גלובס

משה סעדה, הליכוד. פרסום ברשתות החברתיות, 24.02.26 / צילום:  דני שם טוב, דוברות הכנסת

מי יחקור את השוטרים? כך הגיעה מח"ש לפרקליטות, וזאת משמעות ההוצאה ממנה

המאבק על הכפיפות של המחלקה לחקירות שוטרים עולה מדרגה - והמשפטנים מזהירים מפני הפיכת המחלקה ל"כלי בידי השלטון" ● אבל למה מלכתחילה מח"ש הגיעה דווקא לפרקליטות המדינה, והאם זה הסדר שיש כמותו בעולם?

מיני ACEMAN / צילום: יח''צ

אחרי הוזלה של 40 אלף שקל: האם המכונית הזו שווה את המחיר?

המכונית העירונית הקומפקטית של המותג "מיני" מבית ב.מ.וו משלבת ממדים מותאמים לעיר, עיצוב אופנתי והתנהגות כביש מלוטשת שפונה לחובבי נהיגה ● אבל מתלים קשיחים ומחיר שאפתני מגבילים את פוטנציאל השוק שלה

טהרן, איראן / צילום: ap, Vahid Salemi

"צאו באופן מיידי": שורת מדינות במסר לאזרחיהן במזרח התיכון

גרמניה, הודו, קוריאה הדרומית, אוסטרליה ומדינות נוספות הוציאו בזו אחר זו אזהרות רשמיות לאזרחיהן לעזוב את איראן מיידית ● ראש ממשלת פולין: "כולנו יודעים מה הכוונה"

צחי נחמיאס / צילום: ורד פיצ'רסקי

צחי נחמיאס מכה בברזל החם: הנפקת ענק לאחר דוח חזק

מגה אור מגייסת 615 מיליון שקל בהנפקה פרטית למנורה ומגדל ● ההנפקה מתבצעת בפרמיה של 5% על מחיר הנעילה בבורסה

משרדי רשת 13 / צילום: Shutterstock

השותף המפתיע בשיחות על רכישת רשת 13

בחברת אקסס החליטו להתקדם עם הצעת פטריק דרהי לרכישת רשת 13, וברשות השנייה מערימים קשיים על הבקשה שהוגשה ● קבוצת יזמי ההייטק בראשות אסף רפפורט רואה בכך הזדמנות לחזור לשולחן, ולפי מידע שהגיע לגלובס, בין השחקנים שנמצאים על המגרש נמצאת שותפה מעניינת במיוחד: התנועה הקיבוצית

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה ננעלה במגמה מעורבת; המניה שזינקה ב-88% מתחילת השנה

ת"א 35 ננעל בעלייה של 0.6%, ת"א 90 ירד ב-0.6% ומדד הבנקים עלה ב-1.4% ● הדולר מתחזק על רקע המתיחות בגזרת איראן ● מניית מגה אור בלטה בעליות והשלימה זינוק של 88% מתחילת השנה ● ואיך סיכמו המדדים את חודש פברואר?

סקוט ראסל מנכ''ל נייס / צילום: באדיבות נייס

השכר נחשף: כמה הרוויח מנכ"ל נייס בשנת 2025?

חברת התוכנה נייס פרסמה הלילה את מסמך ה-20F שלה לשנת 2025 וחשפה את עלות שכרו של המנכ"ל שעמדה על 12.7 מיליון דולר, בעיקר באמצעות תגמול הוני ● וכמיטב המסורת של נייס, גם שאר בכירי החברה נהנו משכר גבוה