ארה"ב שואפת לשפר את יכולות ההגנה מפני כטב"מים וסוגרת עסקת ענק עם היריבה של מערכת קלע דוד הישראלית, כהפקת לקחים ממלחמת "חרבות ברזל". בה בעת, סין טוענת שפיתחה מטוס קרב שכנפיו הופכות לכטב"מים, ורוסיה משתמשת ברכב לא־מאויש לפיזור עשן כבד בשדה הקרב. על כל זאת ועוד בפינת התעשיות הביטחוניות השבועית.
● איטליה תפסה מל"טים סיניים מוסלקים במכולות
● בטורקיה מנסים להסביר מדוע סירבו לתדלק את המטוס הישראלי
ארה"ב בעסקת ענק עם היריבה של קלע דוד
צבא ארה"ב סגר עסקת ענק לרכישת מערכות פטריוט מתקדמות (3-PAC) בסך 5.2 מיליארד דולר מלוקהיד מרטין, הכוללת אספקות שיימשכו עד 2027. מזכירות ההגנה האמריקאית לא מסרה כמה מיירטים כוללת העסקה, אבל צוין כי מימוש ההסכם יתבצע באמצעות מתקני לוקהיד מרטין באלבמה, בפלורידה, בניו יורק ובתשע מדינות נוספות.
העסקה מתבצעת כחודשיים לאחר שחיל האוויר הישראלי הודיע כי הוא נפרד מסוללות הפטריוט הוותיקות שלו. הסיבה לכך טמונה במערכת "קלע דוד" של רפאל, שבמסגרת מערך ההגנה הרב־שכבתית הישראלי, ממוקד ביירוט איומים מתקדמים לטווח קצר ובינוני. בזמן שישראל נמנעה משדרוג סוללות הפטריוט, היא התקדמה עם קלע דוד, שהיירוט המבצעי הראשון שלו בוצע כבר בחודש מאי 2023.
קלע דוד הוא שיתוף פעולה שממחיש את עוצמת התעשיות הביטחוניות הישראליות ביחד. מכ"מ ה־MMR שלו, מתוצרת חטיבת אלתא של התעשייה האווירית, חזק יותר מזה של הפטריוט. הוא מאפשר גילוי של נקודת הירי, חישוב בזמן אמת של שיעור נקודת הפגיעה, וכן תיקון טווח. לצידו נמצאת מערכת השליטה והבקרה "שקד זהב", פרי פיתוח של חברת אלישרא, מקבוצת אלביט.
התוצאה הסופית היא שקלע דוד הוא מוצר ישראלי קרוב מאוד לרמת PAC-3, המיירט המתקדם ביותר מסדרת פטריוט. אולם, בעולם של כלכלת חימושים, הוא זול משמעותית: בעת שכל מיירט של PAC-3 מוערך בכ־6 מיליון דולר, יירוט של קלע דוד עולה למדינת ישראל כ־700 אלף דולר.
בהשראה איראנית: רוסיה וסין מפתחות מל"ט מתאבד
רוסיה וסין מפתחות חימוש משוטט (מל"ט מתאבד) בהשראת סדרת שאהד האיראנית. כך מדווח בסוכנות הידיעות בלומברג. בשאהדים השתמשו, בין השאר, משמרות המהפכה במתקפה נגד ישראל ב־14 באפריל וחיזבאללה תוקפים בעזרתם על בסיס יומיומי את ישראל בתשעת חודשים האחרונים.
לפי הדיווח, חברות משתי המדינות ניהלו מגעים כבר בשנה שעברה על האפשרות לשכפל את השאהד. גורמים סיפרו לבלומברג כי החלו לפתוח ולבדוק גרסה מסויימת השנה. "המל"טים הסיניים טרם היו בשימוש באוקראינה", ציינו.
הבכירים ששוחחו עם בלומברג לא זיהו את החימוש המשוטט שבפיתוח, אולם אתרי הגנה סיניים וכמה כלי תקשורת דיווח כי המדינה מפתחת מל"ט מתאבד בשם "סאנפלאואר 200", שמתואר כדומה לשאהד 136.
האמריקאים מפתחים יכולות זיהוי כטב"מים למזרח התיכון
פיקוד המרכז של צבא ארה"ב, שאמון על מרחב המזרח התיכון, פועל לחזק את יכולות הזיהוי והמעקב אחרי כטב"מים, כך דווח בדיפנס ניוז. פעילות זו מתבצעת כהפקת לקחים מריבוי מתקפות החימושים המשוטטים של המיליציות הפרו־איראניות בעיראק ובסוריה, וכן ממתקפות המורדים החות'ים.
לכן, החליטו בפיקוד המרכז האמריקאי לשלב זרועות עם מחלקת הדיגיטל והבינה המלאכותית של הפנטגון, כדי לפתח חיישנים שמסוגלים לזהות איומים ולהיטמע במערכות השליטה והבקרה הקיימות. קצין החדשנות של פיקוד מרכז האמריקאי, מייג'ור בריאן סרסי, סיפר כי התכנון הוא לבחור חיישנים כבר במהלך הקיץ, כדי לתרגל אותם בתרגילים באוקטובר ובתחילת השנה הבאה.
במחלקת החדשנות של פיקוד מרכז האמריקאי פועלים לפיתוח מערכות להתמודדות עם כטב"מים כבר מחודש מרץ, עוד בטרם המתקפה האיראנית על ישראל ב־14 באפריל. הצוותים טסו לחזיתות כדי לשוחח עם הכוחות בשטח על מנת לברר את צורכיהם. בהמשך, שולבו גורמים מהמגזר הפרטי - במטרה לאחד את כלל הידע הקיים לטובת איתור פתרונות.
סין מציגה: מטוס קרב שמתפרק למל"טים
סין ביצעה ניסוי במטוס חמקן מתקדם, שבמהלך טיסתו, מתנתקים חלקים מכנפיו והופכים לשני מל"טים, כך טוענים בבייג'ינג. "על אף טלטלה קצרה שנובעת מהצמצום הפתאומי של שטח הכנף ומרכז הכובד של המטוס, הן המטוס והן המל"טים התייצבו במהירות", דווח בתקשורת המקומית.
דו שין, מהנדס בכיר במכון לטכנולוגיה אווירונאוטית במרכז המחקר והפיתוח האווירודינמי של סין (CARDC), ציין כי הניסוי מוכיח את יעילותו של הקונספט החדש. לדבריו, יכולת זו תאפשר שיתוף פעולה בין כלי מאויש לבין כלים בלתי־מאוישים. המעצב הראשי של מטוס הדור החמישי J-20, יאנג וויי, סיפר כי מטוסי העתיד של סין יעסקו בשיתוף פעולה פורה עם כלים בלתי־מאוישים.
הדרך הבלתי־מאוישת של רוסיה לפזר עשן בשדה הקרב
רוסיה משתמשת ברכבים בלתי־מאוישים (UGV) עבור פיזור מסכי עשן בזירות קרב, כך מדווח באתר בולגריאן מיליטארי. לפי תיעודים שעלו ברשתות החברתיות, מדובר בכלים קלים עם ארבעה גלגלי גומי, שנושאים על גביהם את המכשיר שמפזר את העשן. אנשים שנכחו בשדה הקרב סיפרו כי אותם כלים מפזרים עשן סמיך במיוחד.
תחילה, הרכב הבלתי־מאויש מפזר עשן סמיך לבן, אך זה תוך שניות ספורות הופך לעשן שחור, צפוף וסמיך. בבולגריאן מיליטארי מציינים כי אחת התרכובות הפופולריות ביותר ליצירת מסך עשר שחור כבד, היא הקסכלורואתן: חומר מוצק גבישי לבן, שבעת שריפתו מפיץ עשר שחור וסמיך. כך מצליחים הרוסים להסתיר את הכוחות שלהם בשדה הקרב.
איחוד האמירויות מחזקת את הצי
חברת נבאל גרופ הצרפתית מסרה לצי האמירותי את הקורבטה (ספינת תקיפה מהירה) השנייה שייצרה עבורה, "אל־אמראת", במסגרת טקס שהתקיים בעיר לוריין. היצרנית אחראית גם על אימון הצוותים האמירותיים, בטרם אלה יביאו את הקורבטה לאבו דאבי באוגוסט. אל־אמראת מהווה חצי מהעסקה שנחתמה בין הצדדים בשנת 2019, בסך כולל של 850 מיליון דולר.
הקורבטה, שתיטול חלק בהגנת המים הכלכליים של איחוד האמירויות, כוללת מערכות חיישנים פנורמיים וחימושים שונים, בהם מקלע ומשגר. איחוד האמירויות היא הלקוחה ה־11 במספר שמשתמשת בקורבטה מדגם צרפתי זה, כשמדינה מזרח תיכונית נוספת שמשתמשת בה היא מצרים.
המשימה המסתורית של הצוללת הפורטוגלית במרחב הארקטי
הצוללת הקונבנציונלית הפורטוגלית "ארפאו" חזרה לנמל אלפייטה בליסבון, לאחר 70 ימי פעילות במסגרת מבצע "בריליאנט שילד" של ברית נאט"ו מתחת לקרח הארקטי. זו הייתה משימה ראשונה מסוגה לצי הפורטוגלי, שמעידה בכלל על תשומת הלב הרבה שמייחסים בנאט"ו לאיום הרוסי בצפון האוקיינוס האטלנטי.
עבור מעבר בנתיבי שיט שנמצאים במרחב הימי של מדינה מסוימת, נדרשת צוללת, לפי דיני הים הבין־לאומיים, לעלות אל פני הים. אם זה לא התבצע, זה מראה כי חברות הברית שבשטחה עברה הצוללת, ידעו על המעבר שלה מתחת לפני הים. "מילאנו בהצלחה את מטרותינו למעקב ולסיור בצפון האוקיינוס האטלנטי", נמסר מהצי הפורטוגלי.
מעבר לכך, המשימה של ארפאו הייתה ייחודית בעצם ההוכחה כי עבור פעילות במרחב הארקטי, ניתן להסתפק בצוללות שמונעות קונבנציונלית, ולא רק בצוללות גרעיניות. זו הצלחה יוצאת־דופן, משום שצוללות שמונעות באופן קונבציונלי, במיוחד כאלו שהן משולבות סולר/חשמלי, נדרשות לעלות אל פני הים במרווחים קבועים, כדי להטעין את הסוללות שלהן - משימה לא פשוטה מתחת לקרח הארקטי.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.