בריטניה בוחרת: עד כמה שמאלה תשבור הממלכה, והאם התמיכה בישראל תיפסק?

ביום חמישי יפתחו הקלפיות בבריטניה, 5 שנים אחרי הבחירות האחרונות • רה"מ רישי סונאק יתמודד מול קיר סטארמר ש"שיקם" את מפלגת הלייבור • מה עומד בראש סדר היום הבריטי, ואיך התוצאות ישפיעו על היחס ישראל?

רישי סונאק, מנהיג המפלגה השמרנית בבריטניה, וקיר סטארמר, מנהיג מפלגת הלייבור / צילומים: AP- Kirsty Wigglesworth, Phil Noble
רישי סונאק, מנהיג המפלגה השמרנית בבריטניה, וקיר סטארמר, מנהיג מפלגת הלייבור / צילומים: AP- Kirsty Wigglesworth, Phil Noble

48 מיליון בעלי זכות הצבעה ייגשו לקלפיות ביום חמישי הקרוב, יום ההצבעה המסורתי בבריטניה. בבחירות הקודמות ב־2019 עמד שיעור ההצבעה על 67%. הקלפיות נפתחות בשבע בבוקר ונסגרות בעשר בלילה (חצות שעון ישראל), אז יתפרסמו המדגמים הראשונים. 650 מושבים עומדים לבחירה. גלובס עושה סדר בבחירות בממלכה המאוחדת

ניתוח | רעידת אדמה באירופה: הצרפתים אמרו לא לרפורמות כלכליות ולהגירה, והם לא לבד 
בהודו משוכנעים: ישראל עומדת בפני הפסד אסטרטגי 

מי נגד מי

רישי סונאק (44), בן מהגרים ממוצא הודי מאפריקה המכהן כראש המפלגה השמרנית ורה"מ, נגד סיר קיר סטארמר (61), ראש התביעה לשעבר של אנגליה ו־וויילס ש"שיקם" את מפלגת הלייבור והוביל אותה חזרה למרכז המפה הפוליטית ממחוזות השמאל הקיצוני בהם היתה בבחירות הקודמות.

רישי סונאק, מנהיג המפלגה השמרנית / צילום: Reuters, Suzanne Plunkett
 רישי סונאק, מנהיג המפלגה השמרנית / צילום: Reuters, Suzanne Plunkett

רקע

אחרי חודשים של ספקולציות, סונאק, שלא נבחר לתפקיד על ידי הציבור אלא מונה על ידי המפלגה השמרנית אחרי הדחתו של בוריס ג'ונסון וכהונה קצרה של ליז טראס, הכריז באמצע מאי על הקדמת הבחירות ל־4 ביולי. הוא החל מיד בקמפיין מתוכנן־היטב לקצץ את הפער הגדול מול הלייבור שמפלגתו רושמת כבר שלוש שנים ברציפות, אבל נכשל לעשות זאת עד כה. סקנדלים פוליטיים, שערוריות שנמשכות מתקופת הקורונה, ריבים פנימיים בתוך המפלגה השמרנית ותדמית של "תוהו ובוהו" שמצטיירת למפלגה בשנים האחרונות תרמו לצמיחת הפער. כאשר נחשף בשבועות האחרונים כי חברי קבינט ומקורבים ל"דאונינג 10" הימרו מתי יתקיימו הבחירות על בסיס "מידע פנים", הדבר לא סייע לקמפיין של סונאק. העובדה כי נטש אירוע זיכרון לפלישה לנורמנדי, בעוד סטארמר נשאר עד סופו, גם לא סייעה למועמד השמרני.

קיר סטארמר, מנהיג מפלגת הלייבור / צילום: Reuters, Jonathan Brady
 קיר סטארמר, מנהיג מפלגת הלייבור / צילום: Reuters, Jonathan Brady

הסוגיות העיקריות

הכלכלה ויוקר המחיה היו בשנתיים האחרונות בראש סדר היום הבריטי, עם אינפלציה שהגיעה לשיעורים דו־ספרתיים, העלאות ריבית חדות מצד בנק אנגליה שדיכאו את הפעולות העסקיות, משכנתאות שהתייקרו פי שניים ואף אי־יציבות באג"ח הבריטיות לטווח־ארוך בגלל זינוק בתשואות. השלכות ה"ברקזיט" עדיין גרמו למדפים ריקים בסופרמרקטים, למחסור בדלק ולמצוקת כוח אדם. בנוסף, הגירה משחקת תפקיד חשוב בבחירות הנוכחיות, עם מהגרים לא־חוקיים שממשיכים להגיע וקשיים של הממשלה לגרש מבקשי מקלט שבקשותיהם נדחו. מצב מערכת הבריאות הציבורית (NHS), עם תורים מתארכים ואיכות טיפול יורדת, ממלא גם הוא תפקיד מרכזי בבחירות.

סונאק מנסה למצב את הבחירות על רקע האי־ביטחון הגלובלי המתגבר, ויצא בקמפיין שמזהיר מפני הסכנות הגלובליות הטמונות לבריטניה אם הלייבור יעלו לשלטון. הלייבור, מנגד, מבטיחים לציבור "לשים קץ לכאוס", וניסו לנהל קמפיין בחירות שיתמקד בכך שהצעותיהם יובילו את בריטניה לייצוב כלכלי וחברתי. הלייבור בראשות סטארמר מפגינה עמדות מרכזיות, כמו תמיכה בהגדלת ההוצאה הביטחונית ל־2.5% כדי להתמודד עם האתגרים הביטחוניים הגלובליים, ומבטיחה מדיניות פיסקלית אחראית, אחרי הזיגזגים שהמפלגה השמרנית ביצעה בשנים האחרונות. בימים האחרונים הגבירו השמרנים את הקמפיין שלהם והם מזהירים מפני "ניצחון עצום" של הלייבור, בטענה כי הדבר ישנה מן היסוד את המדינה.

מבחינה כלכלית, שתי המפלגות מבטיחות ריסון פיסקלי. השמרנים מתחייבים שלא להעלות את מס ההכנסה והמע"מ, לקצץ בהפרשות לביטוח הלאומי ולהגדיל את הפנסיות, בין היתר. הלייבור מבטיחים גם הם לא להעלות מסים, להשקיע מיליארדים ב־NHS, למסות מולטי־מיליונרים ולשקול הטלת מס עושר. בעוד חמש שנים הציבור ירגיש "עשיר יותר" ו"השירות הציבורי ישוב לתפקד", הבטיח סטארמר לבוחרים.

מה אומרים הסקרים

לפי הסקרים, ההכרזה על הבחירות לא הביאה לאפקט חיובי מיוחד בעבור השמרנים, ואולי אפילו להיפך. הלייבור מובילים כעת בסקרים האחרונים עם 41% מהקולות לעומת 20% לשמרנים. אבל בשל שיטת הבחירות האזורית (650 מחוזות בחירה), יש להמתין ולראות כיצד יוכרעו המרוצים האזוריים המתנהלים על מושבי הפרלמנט. בשיטה הבריטית, כל מועמד שזוכה במירב הקולות במחוז הבחירה שלו נשלח לבית התחתון של הפרלמנט, ואין סיבוב שני כפי שקורה בצרפת. מפלגת הלייבור צפויה לזכות ברוב מוחלט (בין 430 ל־500 מושבים) והשמרנים רק ב־80־100 מושבים. ה"אקונומיסט" העריך את סיכויי הזכייה של הלייבור בבחירות הללו ב־99%, אחרי 14 שנות שלטון של השמרנים.

הפתעת הבחירות האפשרית

מפלגת "הרפורמה" הפופוליסטית שקמה מימין לשמרנים, ושמה את ההגירה בראש סדר היום שלה. המפלגה, שרבים מתומכיה הם מי שתמכו ב"ברקזיט", מקדמת "יד קשה" נגד מהגרים ומחזיקה בערכים שמרניים בנוגע לכלכלה. היא נוגסת כ־17% קריטיים מהמפלגה השמרנית מהמרכז־ימין, כפי שקורה במדינות נוספות באירופה. היא אף שואפת לנצח את השמרנים בקול הפופולרי. הפוליטיקאי הבריטי נייג'ל פארג' עומד בראשה. למרות ההצלחה בקול הציבורי, המפלגה צפויה להכניס רק 5 עד 15 חברי פרלמנט, כולל פארג'.

הזווית הישראלית

סטארמר "ניקה את אורוות" מפלגת הלייבור מאלמנטים מהשמאל הקיצוני שהשתלטו עליה בימי ג'רמי קורבין. הוא הפגין גישה מאוזנת במהלך המלחמה בעזה עד כה, נמנע במשך יותר מחצי שנה לקרוא להפסקת אש, למרות איומים במרד פנימי במפלגתו, והבטיח להמשיך וללחום באנטישמיות המסווה את עצמה כאנטי־ישראלית. הוא ואשתו, הבאה ממשפחה יהודית, הולכים מדי פעם לבתי כנסת ודואגים לחינוך יהודי לשני ילדיהם. עם זאת, המפלגה עצמה וחברים רבה מביעים סולידריות עם הצד הפלסטיני, ובעבר "מרדו" בהחלטות של סטארמר בנושא. סונאק הוא אחד מראשי הממשלה האחרונים הנחשבים לתומכי ישראל ביבשת, ובריטניה עדיין מעבירה משלוחי נשק, כולל חלקים למטוסי F-35 לישראל, למרות מחאה ציבורית נרחבת.