גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לא נערכים מראש: כך גורמת לנו המלחמה להזמין כמעט הכול ברגע האחרון

חוסר הוודאות בכל הנוגע למלחמה מקשה על רבים להתחייב ולתכנן קדימה את החופשה הבאה או האירוע הגדול ● בפלטפורמות הכרטיסים, חברות התיירות והמסעדות מדברים על עלייה של עשרות אחוזים בהזמנות מאוחרות - ועל הכלים שפותחו כדי להפחית את התופעה

איור: גיל ג'יבלי
איור: גיל ג'יבלי

בכל הנוגע להזמנת חופשות, טיסות, כרטיסים להופעות ומקומות במסעדה, רוב האנשים נחלקים לשתי קבוצות: אלה שמתכננים הכול מספיק זמן מראש, ואלה שמחכים כמעט עד לרגע האחרון וננזפים על ההרגל הרע שסיגלו לעצמם.

אלא שבישראל של אחרי ה־7 באוקטובר, התכנון נעשה קשה עד בלתי אפשרי. כבר חודשים מדברים על חשש מהתרחבות המלחמה בצפון, שתוביל לסגירת השמיים, שיתוק של עולם האירועים ומציאות של טילים, עם או בלי חשמל. האם זה יקרה ומתי? אין לדעת.

המציאות הזו משפיעה על המוטיבציות הצרכניות ועל ההתנהגות בפועל ומאלצת עסקים למצוא פתרונות לחוסר הוודאות - שהחריף מאז פרוץ המלחמה. 

יותר אופנת בייסיק, פחות מסעדות שף: כך נראות הוצאות הישראלים
החל מ־600 דולר: היעדים החדשים שהישראלים טסים אליהם
3,000 שקל לגנרטור: הביקושים מזנקים, ולא רק בצפון הארץ

מחכים עם התקציב

"השוק השתנה בצורה דרמטית מאז ה־7 באוקטובר בתחום רכישת הכרטיסים בספורט, הופעות, מסיבות ופסטיבלים", מעיד עידן מן, סמנכ"ל GO-OUT, פלטפורמה טכנולוגית למכירת כרטיסים וניהול אירועים.

עידן מן / צילום: Florin Calin

לדבריו, למרות הסיכון שהכרטיסים יאזלו, ולמרות שהמחיר גבוה יותר מאשר במכירה מוקדמת, הישראלים מתקשים להתחייב. "אנחנו רואים ירידה דרמטית בשיעור רכישת הכרטיסים מראש, ועלייה משמעותית של כ־70% ברכישות ביום האירוע.

"חוסר הוודאות שינה מאוד את הרגלי הצריכה. זה משתקף אפילו ברמת מפיקי האירועים, שמכוונים את הקמפיינים השיווקיים שלהם ליום שלפני האירוע, כי המאמצים השיווקיים מראש לא נושאים פרי.

"אם מפיק שמארגן מסיבה ל־1,500 איש בתל אביב עושה קידום ממומן בשווי 20 אלף שקל, הוא לא יביא כלום אם זה יקרה שבוע לפני. עדיף לו לתעל את רוב התקציב ליום האירוע וליום שלפניו, מכיוון שאז ההמרה תהיה גבוהה דרמטית.

"אם פעם ראינו קמפיינים חודש או חודשיים לפני פסטיבל גדול, היום המגמה אחרת לחלוטין. הכול קורה ברגע האחרון. הישראלים לא יודעים מה יקרה מחר, ולחלק זה נראה מצחיק לקנות כרטיסים שבועיים לפני אירוע".

ב־GO-OUT בחנו את המספרים לעומק וגילו כי "אם לפני הקורונה 10% היו רוכשים כרטיס ביום האירוע, אחריה הנתונים עלו ל־45%-40%, וכאמור היום זה כבר כ־70%. חוסר הוודאות הלאומי מעלה את רמת הפחד, ולכן אנשים מעדיפים לחכות".

להרגיש כמו פיון פאסיבי

ד"ר עידית גוטמן, פסיכולוגית קלינית ומרצה באוניברסיטת תל אביב, מסבירה כי מאז פרוץ המלחמה "העוגנים שהיו לנו נרמסו, והיכולת לתכנן ירדה איתם לטמיון. אנשים לא אוהבים לקבל החלטות בתנאי אי־ודאות, גם כשהתנאים האלה לא באמת רלוונטיים להחלטה", אומרת גוטמן.

"גם הקושי להתחייב קיים. האמון הבסיסי שחברה תעמוד בחוזה ותשמר את השגרה, ותאפשר לך לקבל את מה שקנית מראש, הופר. יש תחושה שאי־אפשר לתכנן, אבל אנחנו צריכים את התכנון לא רק בגלל היגיון כלכלי והתענגות על החוויה, אלא כדי להרגיש שיש לנו עתיד, ושיש לנו שליטה מסוימת בעתיד הזה.

"כשאתה מרגיש שאתה פיון פאסיבי, ושלקחו לך את השליטה על גורלך, אתה מנסה ליהנות כל עוד אפשר, מבלי להתחשב בתהליכים שדורשים יותר אורך־רוח, שקילה ועיבוד".

ד"ר גוטמן מסבירה כי גם כשמדובר בחוויה כיפית כמו הופעה או נופש, עדיין מדובר בממד של התחייבות. "תכנון והוצאות דורשים את המשאב הקוגניטיבי של חשיבה על העתיד ועל משתנים אחרים, בזמן שלאנשים קשה לנבא איך ירגישו בעוד כמה דקות. קשה להם לדעת באיזה מצב הם יהיו.

"לחלקם גם לא נעים לתכנן, ליהנות מהציפייה ולשתף בזה. סוג של אשמת ניצול, כאילו לא תקין או מוסרי להמשיך לחיות חיים נורמליים במקביל למלחמה. אנחנו עושים דברים בחצי התנצלות, עם אמירות כמו 'זה ברגע האחרון, הרגשתי שאני חייב לברוח', שמדגישות שזה נעשה לא מתוך הנאה".

גוטמן מצביעה על נקודה נוספת: אנשים שחיים בפחד, מקבלים החלטות אימפולסיביות. "איפוק ושליטה עצמית הם משאב מתכלה. בלתי אפשרי להצליח לשמור על איפוק בהישרדות, ואז אנשים משחררים.

"הנורמות החברתיות שגרמו לנו להרגיש שזה לא בסדר להיות גחמנים, ושצריך לתכנן לטווח ארוך, התערערו באקלים החברתי הנוכחי. אנשים כבר לא דוחים סיפוקים, ולא מתחשבים באני העתידי שלא יהיה לו כסף לפנסיה".

מחפשים את הגמישות

הדחיינות בקבלת ההחלטות רווחת גם בתחום התעופה, לכאורה עם סיבות מוצדקות. אחרי שבחודשים הראשונים של המלחמה כמעט ולא היו טיסות לישראל וממנה, גם חזרתן של החברות התעופה הזרות התנהלה בעצלתיים ותוך חוסר ודאות - חלקן, למשל, הודיעו על התאריך שבו ישובו לטוס לארץ, ואז דחו אותו.

בחברת התיירות אופקים מדווחים על עלייה של כ־30% במספר ההזמנות שמתקבלות עד שבוע לפני מועד החופשה, לצד עלייה של עשרות אחוזים בהוספת רכיב גמיש להזמנה. לדברי המנכ"לית, רויטל בן נתן, "אם בעבר היינו עדים לחופשות קיץ וחגים שנסגרות זמן רב מראש, היום בהחלט רואים שינוי מגמה.

"לצד העלייה בהזמנות של הרגע האחרון, יש עלייה משמעותית במספר הלקוחות שמבקשים להוסיף רכיב של גמישות, על־ידי חברות הביטוח או על־ידי חברות התעופה והמלונות. למעשה, כמעט אין לקוח שלא הוסיף גמישות מסוימת או וידא את האפשרויות במקרה של ביטולים על־ידי חברות התעופה או באופן עצמי".

אלמנט נוסף שעליו מצביעים באופקים נוגע ליעדי הטיול בחופשות הקיץ והחגים. על־פי נתוני החברה, הביקוש ליעדים קרובים, כמו אתונה, קפריסין ומונטנגרו, עלה בעשרות אחוזים. גם בגלל ירידה בהיצע הטיסות ליעדים אחרים שהיו פופולריים (אמסטרדם, למשל), וגם בגלל שהחלטות של הרגע האחרון מכתיבות את הצורך בחופשה קצרה וזולה.

עדו ווג, מנכ"ל איסתא ספורט, מספר כי חלק מחברות התעופה, למודות הניסיון מהקורונה, מצאו דרך להתמודד עם החששות - באמצעות ביטוח נסיעות כלול, שמאפשר לבטל את ההזמנה עד סמוך לטיסה.

"חברות שמתאימות את המוצר לצרכים המשתנים הן אלה שמצליחות להתקדם גם בזמן המלחמה", הוא אומר. "אנחנו למשל שילבנו בחבילות התיירות שלנו מוצר ביטוחי שמאפשר לבטל הזמנה כמעט ללא עלות עד סמוך למועד. ברגע שעשינו זאת, הורדנו את החשש בקרב הלקוחות".

לילך ספיר, מנכ"לית איגוד המסעדות ובעלת "פיקוק" ו"מיניבר", מעריכה כי 80%-70% מההזמנות במסעדות בתקופה הזו מתבצעות ליום־יומיים הקרובים. "אנחנו חיים כבר תשעה חודשים בתחושה שאין לנו מושג מה יקרה מחר. כמסעדנים, ברור לנו שאנחנו הולכים למקום רע. ניהול המלאי הפך למאתגר, ואתה מנסה להימנע מפרויקטים והשקעות גדולות, כי אין לך מושג אם מחר יסגרו הכול.

"אנחנו בסוג של כוננות ספיגה שמובילה לפגיעה כלכלית קשה. המסעדנים מקפידים יותר לקחת טלפונים וכרטיסי אשראי, מפני שאי־אפשר לדעת אם אנשים יבטלו הזמנות רחוקות יותר. גם כמות הצוות שיכול להגיע למשמרת משתנה מהרגע להרגע, למשל בגלל צווי 8. ב'פיקוק' אני יוצאת למלצר בעצמי הרבה מאוד פעמים, כי אין כוח־אדם".

עוד כתבות

ארתור לאפר / צילום: Reuters, Sachs Ron/CNP/ABACA

הכלכלן שלוחש באוזני נשיאי ארה"ב: "אני מעריץ של ישראל כמעט בכל היבט"

הכלכלן המוביל ארתור לאפר, שייעץ לרונלד רייגן ולדונלד טראמפ, עובר על חמשת הסעיפים החשובים המתווים מדיניות כלכלית ומסביר למה לדעתו ביידן נופל מטראמפ בכולם ● גורו הקיצוץ במסים עדיין דבק בעקומת לאפר, שקשקש על מפית נייר והפכה לחלק בלתי נפרד מלימודי מאקרו־כלכלה: "אני תומך נלהב במס שטוח, בלי פטורים ובלי שטיקים"

ג'וש פריידנברג בביקור ביד ושם במרץ האחרון / צילום: פרטי

בית האופרה של סידני הואר בצבעי כחול־לבן. את מה שקרה אחר כך קשה היה לחזות

ג'וש פריידנברג, בעבר בכיר בממשלת אוסטרליה וכיום יו"ר בגולדמן זאקס, הזדעזע מהאלימות שחוו יהודים בארצו אחרי 7 באוקטובר ● אז הוא יצר סרט תיעודי - שזכה לכותרות בעולם ● בראיון מיוחד הוא מספר על הבורות ביחס לסכסוך הישראלי־פלסטיני ומסביר מדוע דווקא הביקור בארץ עשה אותו אופטימי

מסעוד פזשכיאן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

בישראל היו שמחים שיפסיד: נשיא איראן הרפורמיסט החדש

בסיבוב השני של הבחירות באיראן ניצח הרפורמיסט מסעוד פזשכיאן ● כעת נושא העולם את עיניו אל הנשיא החדש, שעשוי להביא תפנית ליחסיה של איראן עם העולם ● "אנחנו מוכרחים להיות מסוגלים לנהל דיאלוג עם העולם", פרס פזשכיאן את משנתו בכנס שהתקיים לפני הבחירות

שקדי עגל איסקנדר / צילום: אסף קרלה

פאסטל של גל בן–משה היא חוף מבטחים בעיר של טרנדים

השף בעל כוכב המישלן בברלין אמנם לא ממציא את הגלגל בפאסטל, אבל מציג פרשנות אישית למנות ביסטרו מקומיות, עונתיות וטובות

ז'ורדן ברדלה (מימין), מועמד מפלגתה של לה פן לראשות הממשלה ומארין לה פן, באירוע תמיכה / צילום: ap, Thomas Padilla

"נער הפוסטר" שעוזר לימין הצרפתי להחליק את התדמית הבעייתית

נער הפוסטר של הימין הצרפתי, ז'ורדן ברדלה, מכונה "משפיען רשת" על ידי מבקריו, שטוענים כי הוא מסתיר מאחוריו את הצד האנטישמי ושונא הזרים של מפלגת "האיחוד הלאומי" ● ביום ראשון הקרוב הוא עשוי להפוך לראש ממשלה ● בהבטחות הבחירות שלו, הוא מציע לקצץ את ההוצאות על המהגרים כדי להיאבק ביוקר המחיה

משה לארי, מנכ''ל בנק מזרחי טפחות, בוועידת הנדל''ן של מזרחי טפחות / צילום: תמר מצפי

משה לארי, מנכ"ל מזרחי טפחות: "הגיעה העת לייצר תוכנית שמתעדפת את חיילי המילואים בתחום הדיור"

מנכ"ל בנק מזרחי טפחות דיבר בפתיחת ועידת הנדל"ן השנתית בשיתוף גלובס על מצבו של הענף בצל המלחמה, ואמר: "ביוני נחצה את רף 8 מיליארד השקל במשכנתאות, ובראייה שנתית נגיע קרוב ל־100 מיליארד שקל"

שכונת אילת השחר, בני ברק / צילום: חיים כהן שור

דירה אחת ממחיר למשתכן, השנייה בשוק החופשי. מה פער המחיר?

דירת 3 חדרים בשכונת אילת השחר, במסגרת מחיר למשתכן, נמכרה ב־1.16 מיליון שקל, לעומת דירה בשוק החופשי שנמכרה ב־2.27 מיליון שקל ● ניתוח העסקאות באזור בחודשים אפריל-יוני מעלה כי ההפרש בין דירות השוק החופשי לדירות מחיר למשתכן מגלם פער של 1-1.4 מיליון שקל

שחקני מנצ'סטר סיטי חוגגים אליפות. הכדורגל האנגלי הכניס כ־7 מיליארד אירו / צילום: ap, Dave Thompson

35 מיליארד אירו בשנה: אירופה מאוהבת בכדורגל. דוח חדש מגלה את המספרים

מיליוני צופים דבוקים למשחקי היורו, אבל השיגעון לא עוצר בנבחרות: הסקירה השנתית של פירמת הייעוץ דלויט מגלה כי הצמיחה בכדורגל האירופי הגיעה בעונה הקודמת לשיא הכנסות, עם צפי לעלייה ● איזו ליגה בולטת, איך זה משפיע על ישראל ומתי יפרוץ גם כדורגל הנשים?

בינה מלאכותית לא מחסלת משרות? ספרו את זה לפרילנסרים / צילום: Shutterstock

בינה מלאכותית לא מחסלת ג'ובים? ספרו את זה לפרילנסרים

יש כעת נתונים התומכים במה שהפרילנסרים טוענים כבר חודשים

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

אם הורישה נחלה לבן הצעיר. הבן הבכור יצא למאבק. מה נקבע?

אישה תבעה גניקולוג בתביעה אזרחית לאחר שהורשע במעשים מגונים - ביהמ"ש חייב אותו לשלם פיצוי על נזקים שנגרמו לה, כולל נזק לא ממוני ● אדם סייע לגיסו המנוח לשפץ דירה וטען כי הוא הבטיח לו שיוכל להשכיר חלק מהבית, לפני שנפטר ● וגם: אם הורישה נחלה במושב לבנה הצעיר, והבן הבכור יצא למאבק ● שלושה פסקי דין בשבוע

ראש ממשלת ארמניה פשיניאן, נשיא רוסיה פוטין ונשיא אזרבייג'ן אלייב. ארמניה נבגדה / צילום: Reuters, SPUTNIK

ארמנים וישראלים לוחמים את מלחמת האבות

נפגשנו רק פעם אחת, לפני 2,100 שנה, על גדות הליטני ● אבל הארמנים הם תאומינו ההיסטוריים, וגם הם שקעו אל משבר קיומי שלושה שבועות לפני השבת השחורה

HP סאיטקס -המפעל החדש של HP סאיטקס ,קרית גת / צילום: יח''צ

טלטלה בסאיטקס HP: המנכ"ל הוותיק פרש, היערכות לפרישות נוספות

לגלובס נודע כי בחברה מעלים הילוך בתהליך איחוד החברות, וכעת ישולבו עובדי סאיטקס בתוך אינדיגו ● עד כה שמרה סאיטקס על עצמאותה תחת הנהלת אינדיגו ● כעת מתניעים בחברה מהלך שיכלול מו"מ עם עובדים ותיקים על פרישה מרצון

אייל פסו, מנכ''ל גאוזי / צילום: Photography courtesy of Nasdaq, Inc.

למרות החולשה במניה, מנכ"ל גאוזי אופטימי: "זו נקודת אור כשחברה ישראלית, בזמן מלחמה, מנפיקה בנאסד"ק"

את הרעיון להקמת גאוזי, שמייצרת טכנולוגיה לשליטה במעבר אור דרך זכוכיות, קיבל המנכ"ל אייל פסו כשרצה למנוע תצפית מהרחוב לביתו: "רציתי כפתור שיוכל להפוך שקוף לאטום ולהפך" ● לאחר שהנפיק את החברה בוול סטריט, ולנוכח קבלת הפנים הצוננת לה זכתה המניה, הוא טוען כי "כשהמשקיעים יבינו שהטכנולוגיה שלנו היא בבסיס של הרבה שווקים, נוכל לעשות פלאים"

יהלי רוטנברג, החשב הכללי במשרד האוצר / צילום: תמר מצפי

החשכ"ל: "אי אפשר להמשיך לקבל את הדרישות של מערכת הביטחון כפי שהן"

החשב הכללי באוצר, יהלי רוטנברג, דיבר בוועידת הנדל"ן השנתית של מזרחי טפחות בשיתוף גלובס, על מצב החוב של המדינה נוכח המלחמה: "לתת הלוואה למדינת ישראל בריבית של 5%, זה לא סוף העולם"

צומת קפלן השלום נחסם כעת לתנועה / צילום: דנור אהרון Danor Aharon

"עסקה עכשיו": הפגנות ברחבי הארץ, צומת קפלן נחסם לתנועה

חסימות כבישים, הפגנות בצמתים ברחבי הארץ ומול בתי השרים בקריאה לבחירות ● בשעה 6:29 התייצבו פעילי מחאה מול בתיהם של 18 חברי קואליציה בדרישה לפעולה מיידית להחזרת החטופים ולקיום בחירות ● ערן שוורץ, מנכ"ל מטה המאבק "חופשי בארצנו": "תשעה חודשים חלפו מאז אסון ה-7 באוקטובר, ואנחנו עדיין עם אותה ממשלה שבמשמרת שלה התרחש המחדל הבלתי נתפס"

אלפא רומיאו סטלביו VELOCHE / צילום: יח''צ

האלפא רומיאו החדשה: עם מחיר שאפתני והתנהגות כביש ללא תחרות

העדכון האחרון שימר את העיצוב החושני והמוכר של ה–SUV הגדול של אלפא ושדרג את הטכנולוגיה ואיכות הייצור ● יש מתחרים יותר מרווחים ומתוחכמים, אבל הקשר למורשת והתנהגות הכביש עדיין ללא תחרות ● מבחן דרכים

חנות של קרטייה בשאנז אליזה בפריז / צילום: Shutterstock

הנכסים שאפילו הריבית הגבוהה לא יכולה לגעת בהם

התחרות על החנויות הבלעדיות ביותר בעולם היא עזה, למרות הגידול המתון בשכר הדירה ● אפילו בלקסטון להוטה לדריסת רגל בשוק הזה

אילוסטרציה: Shutterstock

הפסיכולוג שחקר כמה חוויות טובות צריך כדי למחוק זיכרון שלילי אחד

פרופ' רוי באומייסטר שינה את כל מה שאנחנו יודעים על כוח רצון בניסוי הצנונית והעוגיות המפורסם שלו ● עכשיו הוא רוצה לעזור לנו להתגבר על אפקט השליליות, שצובע גם את החוויות הטובות שלנו בשחור

התחדשות עירונית. ''יותר מעורבות של המדינה גם לאחר האכלוס'' / צילום: נוי מאיה

מחקר: מה צריך לעשות כדי לצמצם את הפערים בין האוכלוסיות בפרויקטי התחדשות עירונית

פרויקטי התחדשות עירונית מובילים במקרים רבים לרווח לדיירים הוותיקים, אך יכולים להכניס אותם גם להוצאות גבוהות לאורך הזמן ● מחקר חדש בדק את הפערים בין הדיירים הוותיקים לחדשים ובחן מה ניתן לעשות כדי לצמצם אותם

סיכום שווקים / צילומים: shutterstock,AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

האנליסטים ממליצים: אלה המניות שלא כדאי למכור - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

מדד S&P 500 הניב לחוסכי הגמל במחצית הראשונה של 2024 תשואה כמעט כפולה מהמסלולים המנייתיי - ויותר מפי שלושה מאלה הכלליים ● מנגד, בג'יי.פי. מורגן צופים כי המדד יירד ב-22% עד סוף השנה ● וגם: ניתוח סטטיסטי מנסה לענות על השאלה: באיזה יום הכי כדאי להיכנס לשוק המניות?