מתמחים | בלעדי

בצל המלחמה: מה קרה לשכר המתמחים במשפטים השנה?

בשנת 2022 העמידו משרדי עורכי הדין הגדולים את שכר המתמחים על 11.5 אלף שקל בחודש כדי להתחרות בהייטק • לפי נתוני חברת ההשמה קודקס, כבר שנתיים שאין עלייה בשכר, והוא נותר כמעט זהה • גם במשרדי עורכי הדין הקטנים אין שינוי, והשכר החודשי נותר בין 6,000-9,000 שקל

מה קרה לשכר המתמחים? / אילוסטרציה: Shutterstock
מה קרה לשכר המתמחים? / אילוסטרציה: Shutterstock

בצל המלחמה, ולאחר דחייה של שלושה חודשים, הסתיים שבוע הראיונות להתמחות במשפטים למועדי התמחות בשנת 2025. הבוקר (ה') קיבלו המועמדים את התשובות ממשרדי עורכי הדין. השנה, בעקבות קיצור תקופת ההתמחות משנה וחצי לשנה כהוראת שעה זמנית, עלו מספר התקנים לגיוס מתמחים כבר במחזור ספטמבר 2024 וכן במחזורי 2025. על-פי נתוני חברת ההשמה בתחום המשפט קודקס, בחלק ניכר מהמשרדים, בעיקר הגדולים והמובילים, הייתה עלייה של בין 50%-10% בכמות התקנים. 

בצל המלחמה: רק 16% מעבר בבחינות לשכת עורכי הדין
היכונו לבליץ של ראיונות: ההחלטה שמטלטלת את פירמות עריכת הדין
הנתונים נחשפים: כמה מרוויחים עורכי הדין ואיזה תחום הכי משתלם

על-פי סקר שערכה חברת קודקס, שכר המתמחים עומד במקום, ואין בו כמעט שינוי. הסקר נערך בינואר בקרב כ-50 משרדי עורכי דין. המשרדים הגדולים המונים מעל 150 עורכי דין, יחד עם משרדי בוטיק, משלמים 11,500 שקל ברוטו בחודש למתמחים, למעט משרד אחד המשלם 11,650 שקל.

כבר לפני שנתיים העלו המשרדים הגדולים את שכר המתמחים כדי להתחרות בתעשיית ההייטק שמשכה אליה עורכי דין. לפי הסקר, השכר מאז נותרו ברובו זהה. מספר מועט של משרדי בוטיק מציעים את השכר הגבוה ביותר העומד על 12 אלף שקל.

לפי הסקר, טווח השכר של מתמחים שיחלו את ההתמחות השנה במשרד קטן (1-39 עורכי דין) עומד על 6,000-9,000 שקל (ברוטו בחודש) - ללא שינוי ביחס לשנה שעברה. במשרד בינוני (40-69 עורכי דין) שכר המתמחים הוא 7,500-10,000 שקל - עלייה קלה ביחס לשנה שעברה (אז הטווח היה 7,000-9,500 שקל). במשרדי הבוטיק (משרד קטן או בינוני שמומחה בתחום משפטי אחד או שניים) טווח השכר יכול לנוע בין 7,500 ל-12,000 שקל, עלייה קלה לעומת 7,000-11,500 שקל בשנה שעברה. במשרדים הגדולים (70-149 עורכי דין) יעמוד השכר על 9,000 שקל עד 11.5 אלף שקל, ללא שינוי מהשנה שעברה. 

במגזר הציבורי רואים עלייה קלה בשכר המתמחים. בעקבות עליית שכר המינימום באפריל 2024 בכ-5.5%, שכר המתמחים עומד על 5,900-7,000 שקל ברוטו (לעומת 5,600-6,500 שקל בשנה שעברה). עם זאת, ברוב הגופים הציבוריים המתמחים מקבלים תשלום על שעות נוספות ותוספות שכר שונות שמגדילות את השכר הממוצע - כגון דמי הבראה מוגדלים, תוספת ימי חופשה ומחלה, הוצאות ביגוד וסבסוד ארוחות.  

לנתוני הסקר המלא של קודקס

מה חשוב לסטודנטים בבחירת מקום התמחות?

מסקר נוסף שערכה קודקס בפברואר 2024, בקרב כ-250 סטודנטים למשפטים בשנה ג' בעלי פרופיל הצטיינות ממוסדות מבוקשים, עולה כי המרכיב החשוב ביותר לסטודנטים בבחירת מקום התמחות הוא "אווירה ויחסי אנוש", ואחריו במקום השני הפרמטר "מקצועיות". הנתונים זהים לסקרים שהתקיימו בארבע השנים האחרונות.

הפרמטרים "מעורבות מתמחים בעבודה מהותית", "עניין ואתגר" ו"הוגנות" שמרו על מקומם השלישי, הרביעי והחמישי בהתאמה, בדומה לשנה שעברה. הפרמטר "חדשנות וגמישות מחשבתית" במקום השישי, ואילו "שכר ותנאים" ו"סיכויי הישארות" במקום השביעי והשמיני. הפרמטרים שהגיעו למקום האחרון כחשובים ב"מידה רבה מאוד" הם "שיטת ההתמחות", "שעות עבודה ועומס" ו"יוקרה ומוניטין".

לדברי מנכ"לית קודקס, ליאת בן צבי שבח, "העובדה שהפרמטר 'חדשנות וגמישות מחשבתית' עלה למקום השישי דווקא בשנת 2024, אינה מפתיעה. המתמחים לעתיד רוצים לעבוד במקום עבודה שלא נשאר מאחור גם בנושאים טכנולוגיים, כמו שילוב של AI בעבודה השוטפת, מה שמאפשר להפחית עבודות טכניות (כמו תמלולים, תיוקים וכו') ולהתמקד במשימות מהותיות".

הגיוס השנה התאפיין בדאגה לחיילי המילואים. לדברי בן צבי שבח, "עשינו כל מה שאנחנו יכולים, בתיאום המשרדים וארגוני המגזר הציבורי, כדי להקל עליהם. דאגנו שישוריינו להם מקומות ייעודיים להגשה מאוחרת של מועמדות להתמחות, קיימנו סיורים מיוחדים למילואימניקים, וקיימנו סדנאות הכנה לראיונות בזום. חשוב לציין שהמשרדים גילו גמישות יוצאת דופן".

השנה נכנס לשימוש כלי טכנולוגי שפיתחו בקודקס בשם "נידל" לניהול תהליך גיוס המתמחים המורכב. משרדי עורכי דין מהגדולים השתמשו בכלי לבצע את הראיונות. הכלי איפשר לסטודנטים לשבץ את עצמם לראיונות ולמשרדים, ולנהל את כל תהליכי הגיוס, זימונים לראיונות, משובים, חוות-דעת וריכוז מסמכים.