סוף השבוע האחרון היה דרמטי במיוחד בארה"ב. ניסיון התנקשות כושל בדונלד טראמפ העלה את הפופולריות שלו בסקרים, כשבמקביל, רצף של שגיאות של הנשיא המכהן בכנס של נאט"ו החליש את מעמדו של ג'ו ביידן. אמנם ביום ראשון לא פורסמו סקרים עדכניים לגבי המועמדים לנשיאות, אך אתרי ההימורים כרגיל עובדים בכל שעות היממה. לפי אתר ההימורים polymarket, לאחר ניסיון ההתנקשות, עלה הסיכוי לניצחון טראמפ בבחירות מ־60% ל־70%. שאלנו את המומחים מה יקרה לשווקים אם טראמפ יחזור לבית הלבן?
● יואב קרני, פרשנות | הקליע שפגע באוזנו של טראמפ שינה את הדינמיקה של מערכת הבחירות בארה"ב
● המיליארדר היהודי-אמריקאי הכריז על תמיכה מוצהרת בטראמפ
בשורה התחתונה, רוב המומחים עמם שוחחנו העריכו כי הירי לעבר הנשיא לשעבר אכן העלה את סיכוייו לנצח בבחירות, אלא שהתרחיש הזה מתומחר לדבריהם כבר שבועיים, מאז העימות הכושל של ביידן מול טראמפ.
ארז וילף, מנהל השקעות בכיר באלטשולר שחם אומר לגלובס כי "טראמפ עשוי לעודד גירעון, זו בעיה לארה"ב ברמת המדינה, אבל טוב לחברות עצמן (וכתוצאה מכך לשוק המניות, ח"ש). הוא מעוניין להחזיר את הכח לארה"ב. זה יהיה תהליך שישפיע על תמחור החברות, במיוחד על כל שרשרת הייצור שתהפוך להיות פנים־אמריקאית. זה יהיה תהליך שנתכנס אליו בשנים הקרובות ויהיו לו השלכות ענק בתחום התשתיות בארה"ב. מתחום החשמל ועד חברות שירותים שיספקו את צורכי ההשקעות הפנימיות בארה"ב". מנגד אומר וילף, "בעיות במצב הגיאופוליטי בעולם, כמו הסלמה באזורנו או במקומות אחרים, עדיין עלולות להכניס את הכל לסחרור".
נשיא ארה''ב ג'ו ביידן / צילום: ap, Evan Vucci
"טראמפ צפוי לתרום ללחצי האינפלציה"
"ניסיון ההתנקשות בדונלד טראמפ, צפוי להגביר להערכתי את הסבירות שהוא ינצח בבחירות", אומר מודי שפריר, אסטרטג ראשי שווקים פיננסים בבנק הפועלים. מכיוון שלדבריו "אחרי העימות הטלוויזיוני עם ביידן, נרשמה התמתנות בעליית התשואות של אגרות החוב של ממשלת ארה"ב. נראה בתקופה אחרונה שהתשואות לפדיון נמצאות במגמת ירידה (התחזקות של אג"ח ממשלת ארה"ב), כאשר הסיבה העיקרית היא האינפלציה שמראה סימני הצטננות והכלכלה האמריקנית שמתקררת. אם צריך לנחש, מה יקרה בעקבות אירועי סוף השבוע, אני סבור שזה יכול למתן את מגמת ירידת התשואות (כלומר: להחליש את אג"ח ממשלת ארה"ב, ח"ש)".
יונתן כץ, כלכלן לידר שוקי הון, טען בסקירתו השבועית כי בחירה בטראמפ עלולה לתרום ללחצי אינפלציה במספר מישורים. הראשון הוא התייקרויות הייבוא דרך הטלת מכסים, "טראמפ בעד להטיל 10% מס על מרבית הייבוא ו־60% על הייבוא מסין". השני הוא הגבלות על ההגירה, "טראמפ בעד למנוע את מגמת ההגירה או הסתננות של תושבים ממרכז אמריקה. חשוב לזכור שגידול חד במספר המהגרים מספק תשומות עבודה חשובות למשק האמריקאי. ללא מקור עבודה זה צפויים לחצי השכר במשק להתעצם. המישור השלישי הוא המשך מדיניות פיסקאלית מרחיבה, "על ידי הארכת הורדת מדרגות המס (בעיקר על עשירים) ומס חברות. יחד עם זאת, חשוב להדגיש שגם ביידן מנהל מדיניות פיסקאלית מרחיבה עם תוכנית לעידוד התעשייה המקומית והוצאות אחרות.
"מנגד, טראמפ בעד הסרת רגולציה ומגבלות על פיתוח מקורות אנרגיה מזהמים (כלומר הגברת הפקת הנפט של ארה"ב, ח"ש). מדינות זו עשויה לתמוך בירידה במחירי הנפט (ובכך לתרום להורדת האינפלציה)".
"התחזקות טראמפ יכולה לייצב את השווקים"
קובי לוי, ראש אסטרטגיית שווקים בבנק לאומי, מצביע על כך שעבור השווקים לפחות, יותר חשובה הוודאות לגבי הנשיא העתידי מאשר הזהות של האיש שיישב בחדר הסגלגל. "השוק לא אוהב הפתעות", אומר לוי. "דווקא ההתחזקות של טראמפ בסקרים יכולה לייצב את השווקים אם ייבחר בסופו של דבר. משום שככל שהשוק מצפה לאירוע מסוים ובסוף הוא מתממש, אז השוק פחות תנודתי. ראינו אירועים בהודו, מקסיקו ובבריטניה שבהם נרשמו הפתעות בבחירות שלא בהכרח היו רעות לכלכלה, אבל עצם זה שהן התפיעו את השוק הוביל לתנודתיות".
אחת השאלות הגדולות בכל הנוגע לנצחונו של טראמפ בבחירות היא מדיניות הריבית. בעקבות שורה של נתוני אינפלציה מעודדים בסוף השבוע האחרון, ובראשם מדד המחירים לצרכן שירד ל־3% (לעומת צפי של 3.3%), הציפיות להורדת ריבית הפד כבר בספטמבר הלכו וגברו. אמנם הבחירות לנשיאות יתרחשו בנובמבר, אבל כלכלנים ואנליסטים כבר צופים כי בחירה בטראמפ משמעותה ריביות נמוכות יותר.
ניק פרס, מנהל השקעות ראשי ב־Vantage Point Asset Management אמר בשיחה עם the economic times כי "טראמפ תמיד היה יותר 'תומך שוק'. הנושא המרכזי במבט קדימה הוא האם המדיניות הפיסקלית תישאר רופפת בצורה חסרת אחריות וההשלכות של המדיניות הזאת שעשויות להיות לאינפלציה ולתוואי הריבית העתידי" .
בנוסף, הנשיא לשעבר כבר אמר בראיון בחודש פברואר כי הוא לא ימנה מחדש את יו"ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול לכהונה נוספת. פאוול, נזכיר צפוי לסיים את כהונתו השנייה במספר ב־2026.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.